Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

lubelskie

arturLU

Recommended Posts

• Odpowiedzi 16,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

cześć ALL !

wytłumaczcie mi jaka jest różnica między fundam. lanym z gruchy a bloczkami - co jest lepsze tańsze i dlaczego? miałem lać z gruchy ale widzę ,ze wszyscy kupują bloczki fund. - może coś ze mną nie tak?

aik i MaPi - wasz architekt to ten z piask? ojciec czy syn? czy za wyliczenie ile potrzeba materiału na dom bierze coś dodatkowo czy jest to w stałej taryfie? ile wam śpiewnął za adaptację? i o co można się z nim targować?

Baba_budowniczy zorientuje sie w poniedzialek.

Stmara tak to ten z piask, najczesciej robia razem. Mi za adaptacje + projekty przylaczy (woda, gaz, swiatlo) powiedzial 2500pl, nietargowalam sie bo cena wydala mi sie atrakcyjna, biorac pod uwage wszystkie zmiany ktore mi wprowadzil. Tj. doprojektowanie garazu, przeniesienie komina i kotlowni, przeniesienie na pietrze lazienki, podniesienie scianki kolankowej, zmiana konstrukcji schodow. A i jeszcze projekt szamba tez mi robi. Niepytalam sie o wyliczenie materialow, dzieki za przypomnienie musze sie go o to zapytac.

Stmara bedzie on tez moim kierownikiem, cena dosc atrakcyjna 1000-1500zl i co najwazniejsze jest na budowie po zakonczeniu kazdego etapu robot. Ok. 10 razy + oczywiscie tez wtedy gdy ja go wezwe jak pojawi sie jakis problem. Cena zalezna jest tez od ekipy ktora buduje dom, on zanim powie ostateczna cene musi z nimi porozmawiac i sprawdzic czy beda sprawiac klopoty czy raczej znaja sie na tym co robia.

RHM - gratulacje. Widzę, że dużo młodych mam jest na forum. Niech maluszek rośnie duży i zdrowy.

Dachu również gratuluję.

Stmara - razem z aik mamy tego samego architekta. Z Piask. Ja kontaktuję się z ojcem, ale możliwe, że pracuje razem z synem. Umówiliśmy się z nim na 2200 + opłata za zud i wod-rol, jakieś 100 zł. Zmiany: strop drewniany na gęstożebrowy, likwidacja balkonu, likwidacja okien połaciowych i zmniejszenie okien na piętrze na mniejsze, podniesienie ścianki kolankowej, zmiana wyglądu daszku nad wejściem, plan zagospodarowania działki, instalacje razem z poś. To chyba wszystko. Dodatkowo facet mówi ludzkim głosem, znaczy się, ja rozumiem co on do mnie mówi. I potrafi doradzić. Wydaje się w porządku.

Nie rozmawiałam z nim jeszcze o kierownikowaniu, poza pytaniem, czy ewentualnie coś takiego robi.

Ella - dziennik przeczytany. Szczerze mówiąc twój jest jedynym, który przeczytałam cały. Taki lokalny patriotyzm.

Pozdrawiam wszystkich i życzę przyjemnego niedzielnego wieczoru.

witajcie inwestmani!

RHM - szczere gratulacje! niech maluszek rośnie zdrowo a chałupka pnie się do góry :D

aik i mapi - dzięki- widze ,ze facet naprawdę godny polecenia (kontakt mam od guita) i zwarzywszy,że moje przeróbki nie będą wieksze od waszych ( zmiana lokalizacji łazienki na piętrze, moze dodatkowe okno w salonie i wykusz) +adaptacja, wszystkie przyłącza i POŚ - cene wyjściową podał 2000+ zud więc myśle że cena jest OK. Również myślałem czy nie zrobić go kierownikiem ,ale o tym jeszcze z nim nie rozmawiałem.

a co z tematem: bloczki vs grucha?

Jeśli chodzi o to czy bloczki czy beton, to my robimy z bloczków. Kiedyś robiliśmy sobie z mężem takie małe porównanie i wyszło nam, że bloczki będą tańsze. Również zastanawialiśmy się nad cegłą, ale tak jak napisała aik, więcej zaprawy, więcej roboty. Tak więc stanęło u nas na bloczkach.

Pracującym życzę dużo zapału do pracy i oczywiście wszystkim dużo miłości z okazji Walentynek.

Czesc ALL:

Jestem juz zdrowy !!!!:):)

RHM: Gratulacje ...

Czy ktos nie kupuje cegiel przypadkiem - ja robie piwnice i slyszalem ze lepiej z cegiel ... tak wiec czeka mnie zakup kilku tysiecy cegielek :)

Ile zaplaciliscie za przylacze wodne - ja mam goscia ktory chce 1700 i nie wiem czy to duzo czy malo ??

YARES: czy mozesz mi tak lopatologicznie (krok po kroku i surowiec po surowcu) wytlumaczyc jak robiles piwnice i fundamenty ?? napisz na priv .. licze sobie koszt fundamentow i nie wiem co z czym, na co i w jakiej ilosci idzie.