Dżek 09.06.2003 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2003 Odnośnie kierownika ja zapłaciłem 1500 zł (dobry fachowiec) 500 - po fundamentach; 500 - po wymurowaniu ścian; 500 - po dachu. Jest na budowie na każde wezwanie. Sporo pieniędzy zaoszczędziłem dzięki jego poradom. Także jak chcecie to dam namiary. Nie warto brać takiego za 600 zł. Straty jakie wynikną z braku porad i samowoli murarzy będą zdecydowanie większe. Murarze musza mieć nad sobą bicz. Inaczej to im się w głowach przekręca.Zagęszczarka - ja zrobiłem sobie takie ustrojstwo (taki tłuczek i tłukę), ponoć lepsze od zagęszczarki i nic nie kosztuje. Polecam wszystkim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyszt17 09.06.2003 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2003 Urko, szopę 4x5m robiłem na wiosnę, a właściwiwie robiliśmy wspólnie ze znajomymi, drweno kupiłem w nadleśnictwie i pociąłem na deski, przykryłem onduliną, zrobiłem wylewkę. Szopa jest bardzo solidna (pionowe słupy dębowe 170x170mm) i będzie stała b. długo. Koszt 1800 - 2000zł.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
urko 09.06.2003 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2003 Dzięki krzyszt17 . Poniewaz kompletnie nie mam czasu na samodzielne wykonanie szopy , musze szukac czegoś gotowego. Może ktoś inny ma namiary na jakąś stolarnię , która się tym para.?Pozdrawiam wszystkich budującychm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agamon 09.06.2003 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2003 Krzysztof , jutro bedę rozmawiał nt. kominów zapelarobili mi już wycene wyszło ok.1000zł. taniej jak Schiedel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyszt17 10.06.2003 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2003 Agamon, jakie dają upusty od cen katalogowych, ja już dół kominów kupiłem w Maxformie, gdyż w kotłowni już komin (początek) jest zamontowany.Urko, nie wiem gdzie budujesz, jeśli okolice Lublina, to najlepiej poszukać miejscowego stolarza, kogoś do pomocy, kilka dni i szopa gotowa.Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
urko 10.06.2003 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2003 Krzyszt17 buduję we Franciszkowie , do Lublina to tylko 10 min drogi . Najbardziej chcielibyśmy gotwca , bo często są najtańsze , ale jak nic sensownego nie znajdę to kupimy drewno w tartaku i zbijemy budę ...Czekam jeszcze na wiadomości od rodziny z Biłgoraja , podobno tam mają najtanszą robociznę i drewno ... zobaczymy , a puki co pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyszt17 11.06.2003 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2003 Wiem gdzie jest Franciszków, mieszkam w Świdniku, pracuję w Lublinie, a buduję na wsi 30km od Świdnika, Lublina. Muszę przyznać że w wiejskiej gminie, czy małym powiecie sprawy papierkowe załatwia się szybko i bez specjalnych problemów, przynajmniej tak było w moim przypadku.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vardamir 11.06.2003 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2003 witam maluszki z lubelskiego dawno mnie tutaj nie bylo bo powodow ku temu wiele ale dostauem sie do kompa i tak se pisze pozdrawim wszystkich ale pewnie wszyscy w chwili obecnej ociekaj potem i sa tak zapracowani ze nie ma kiedy taczki zaladowac i nie tylko dla przypomnienai jestem w bialej podslkiej tam sie bynajmniej buduje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
guit 11.06.2003 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2003 witam wszystkich bywalców forum cieszę się, że znalazłem was w sieci ale do rzeczy: 1. jestem w trakcie załatwiania pozwolenia na budowę (myślę, że ok. m-ca razem z uprawomocnieniem) - działka w Nowym Krępcu koło Świdnika; domek 117 m kw. z użytkowym poddaszem 2. przeglądałem trochę archiwalne wątki na różne tematy, ale z czasem opinie się zmieniają więc: - jaki materiał, Waszym zdaniem, wybrać na ściany fundamentowe (porotherm vs. pustak MAX vs. beton komórkowy); wszystko z ociepleniem; oczywiście jak najtaniej i dobrze - czy dachówka cementowa euronitu jest przez kogoś "sprawdzona"? koszt pokrycia metra to ok. 20 zł - taniej niż blacha! - gdzie zamawialiście beton na fundament, i ile kosztował? oczywiście pytań mam wiele, ale te na pierwszy rzut pozdrawiam, Zbyszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyszt17 11.06.2003 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2003 Guit nie wiem czy Ci się coś nie pomyliło, ale na ściany fundamentowe wybrałem bloczli z wibroprasowanego betonu co najmniej B15, żaden max, czy beton komórkowy, z tego to możesz stawiać ściany.Ja na ściany właśnie wybrałem BK600, ocieplę to styropianem 10cm i myślę, że będzie ok. Co do dachówki Euronit, nie wiem, ja wybrałem ceramicznę Creatona.Beton zamawiałem w Faelbudzie (ok. 200zł m3 z dowozem)Pozdrawiam Krzysztof i lecę na budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
guit 11.06.2003 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2003 myślałem o ścianach budynku, a nie o fundamentowych niedługo będę się może lepiej rozeznawał w nomenklaturze i słownictwie pozdr, Zbyszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
urko 11.06.2003 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2003 Nas chcieli zdyskfalifikowac zaraz na starcie . Starostwo oddało nasza sprawe pod kolegium budowlane , bo gmina wydała decyzje o warunkach zabudowy niezgodna ze swoim planem zagospodarowania terenu. Kolegium rozstrzygnęło dla nas pozytywnie . Zlorzylismy wszystkie dokumenty w grudniu ubiegłego roku i na dzien dzisiejszy czekam jeszcze na uprawomocnienie sie zezwolenia na budowe - czy to szybko ?Zbyszek życzę powodzenia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gesio 13.06.2003 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2003 beton najtanszy i sprawdzony na ul. Mełgiewskiej jak sie zjezdza pod odlewnie, tylko musisz oczywiscie ponegocjowac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalif62 13.06.2003 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2003 To znowu ja. Siedze i mysle co by tu jutro ... (sobota ) Gruntowanie skonczone. Trzeba pomyslec o malowaniu. Parkiety tez by sie przydaly. Trzeba jechac na zakupy! pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agamon 13.06.2003 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2003 Przepraszam wszystkich za milczenie , ale moi murarze tak gonia z robotą ze nie nadążam z zamawianiem materiałów )) Sciany fundamentowe prawie gotowe , kominy ida w górę , jak będzie pogoda to przed Bozym Ciałem zalejemy strop nad piwnicą i wzagęszcza i zaleja poddlewkę. Nie chca zadatku , ja ich pytam i prosze o wzięcie pieniędzy za robotę )) jak będzie tak dalej to dam im premię i z czystym sumieniem polecem innym inwestorom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gesio 14.06.2003 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2003 agamon a kto ci buduje? pytam bo moi maja przerwe teraz u mnie az wylewka wyschnie i robia u kogos(moze to u ciebie?) a tez sa tacy szybcy i solidni(jak na razie) i nie chca pieniedzy jak nie skoncza etapu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
guit 14.06.2003 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2003 umiejaca murowac z porotermu i ktora zajmie sie od momentu wylewania fundamentu uzbrojeniem go oraz postawieniem scian fundamentowych. oczywiscie niepijacy , solidni i niedrodzy jak sie przedstawiaja ceny? pozdr, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agamon 15.06.2003 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2003 Moja ekipa jest spod Lubartowa. To firma rodzinna. Są solidni, nie piją i doradzają przy pracy. Aby tak dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dżek 16.06.2003 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2003 No to macie problemy z płaceniem. Jeżeli murarze nie chcą pieniędzy to ja chętnie wezmę. (Może za doradztwo). U mnie też była ekpia mieszkająca pod Lubartowem. Bardzo solidni. Oby tak dalej z płaceniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gesio 16.06.2003 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2003 to nie ci sami,moi sa z lublina,ale tez jak na razie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts