Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

lubelskie

arturLU

Recommended Posts

Miałem małą przerwę (choroba), zaglądam na forum, a widzę, że tu same chwalipięty, każdy chwali tylko swoich murarzy a przysłowie mówi "nie chwal dnia przed zachodem słońca, a ekipy przed ukończeniem domu" AMEN!!! :lol:

A teraz to ja pochwalę się swoim murarzem. Nie mam żadnej ekipy tylko 1 murarza i jednego pomocnika i mimo, że też jest prawie z Lubartowa to na pewno nie jest to Wasza ekipa (u mnie jest cały czas) i powoli sobie murujemy. :wink:

Ściany fundamentowe już postawił, wyciągnął 3, 4 pustaki w górę, pomylił wymiary komina (ale w porę zauważyłem pomyłkę i jutro będzie poprawka), a tak w ogóle to facet jest OK i mam nadzieję że tak będzie do końca.

Ciekaw jestem ile płacicie za swoje ekipy? Mój murarz za postawienie mojego domku (115m2 pow. uż.) bierze 4000zł, (ławy, ściany fund, ściany parteru, strop, schody, ściany poddasza, wylewki, schody zewn, itp. plus pomocnik ok. 2000 - 2500zł. Sądzę, że to niedużo.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 16,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

ja za ap41 z "archiprojektu" 163m2+podwojny garaz, sciana 3 warstwowa z maxa z welna w srodku, bez piwnic ale wysokie sciany fundamentowe, od fundamentow(kopane recznie)do stanu surowego bez dachu place 24500,i nic mnie nie interesuje z wyjatkiem zakupu materialu.Za zbudowanie scian 1 warstwowej zaplacilbym 20000. za zrobienie dachu z dachowki ceramicznej zapłacę 43zł/m2 razem z więźbą, obróbkami, rynnami itp.

Cześć Panowie (i Panie??) :D

Trafiłam na ta stronę przypadkiem. Coprawda nic nie buduję, ale może kiedyś...

Jedyne co udało mi się prze-budować to moje M1. Przerobiłam je (przy pomocy męża) ma M3 (!!), z garderobą (!!) :D

Cud ekonomiczny....

Pozdrawiam wszystkich ze słonecznego Felinka :lol:

Cześć,

Namawiam do budowania z BK. Jest najprostszy do zastosowania i najtańszy, przy jednoczesnym zapewnieniu b. dobrych właściwości. Najlepiej jest moim zdaniem zastosować odmianę "500". Robią ją "nasze" Prefabety ("400" dostaniesz chyba tylko od Ytonga i Hebela). Jest ona ciepła a jednocześnie wystarczająco mocne (aczkolwiek są oczywiście bardziej kruche od wyższych odmian, które są bardziej wytrzymałe ale bardziej przewodzą ciepło.

Rozważając wybów Porothermu weź pod uwagę, że pustaki trzeba docinać, a jako, że ceramikę się ciężko docina to fachowcy wolą to np. nadrobić zaprawą, albo naweto zgrozo sztukować pełną cegłą - sam widziałem.

Dlatego też sam stosowałem i gorąco polecam beton komórkowy, także z uwzglęnieniem prac wykończeniowych.

Co do oddychania ściany to później i tak wszyscy ocieplamy domy styropianem a więc bądźmy poważni mówiąc o "oddychaniu" ceramiki.

Co zaś do promieniotwórczości betonukomórkowego to pragnę zauważyć, że tutaj przynajmniej ktoś pewnie badate bloczki pod tym względem, a ciekaw jestem czy ktoś bada ceramikę pod kątem zawartości radonu w glinie, z której jest zrobiona.

Powodzenia

Pozdrawiam wszystkich, mało teraz czasu na zaglądanie do forum, cały czas siedzi się na działce a tam nie ma komputera.

Gratuluję Agamon wyjścia z ziemi, u mnie widać już zarysy okien i drzwi, pogoda trochę przeszkadza, ale myślę, że w przyszłym tygodniu będziemy robili nadproża.

Pozdrawiam Krzysztof.

Popieram Atenę1.

Również jestem zwolennikiem ocieplania styropianem. Koszty związane z wełną są zdecydowanie wyższe, pomimo wysokiej ceny styropianu.

A rozmowy i argumenty dotyczące oddychania ścian, mikroklimatu są trochę przesadzone. Wg mojego kierownika to wszystko załatwi sprawna wentylacja.

BK vs. porotherm

bo cena w zasadzie podobna, niewiele sie rozni, przy moim projekcie to jakies 1000zl roznicy

jako, ze nie znam sie za bardzo, dopiero wchodze poznaje arkana budownictwa ;), udalo mi sie zebrac 'za i przeciw':

-bk:

1. tanszy

2. w zasadzie kazdy murarz podejmie sie roboty

3. latwy w przycinaniu

4. latwo nasiaka wilgocia

-porotherm:

1. mniej zaprawy przy 30 P+W (tylko poziome warstwy?)

2. szybciej sie z tego muruje

3. ide z 'duchem czasu' :)

4. inna opinia 'zawsze to ceramika'

5. trudniej znalezc murarza, choc murowanie z porothermu to podobno zadna filozofia ;)

6. trudniej sie w tym 'rzezbi'

te argumenty i kontrargumenty zebralem od roznych fachowcow, nie sa przeze mnie do konca sprawdzone, z kazda kolejna rozmowa sklaniam sie ku jednemu, badz drugiemu pustakowi ;) ocieplenie - styropian

POMOZCIE, BO CZAS NAGLI ;)

pozdr,

Zbyszek

ludzie, dowiedzcie sie najpierw z czego sa zrobione tradycyjne BK, popioły, żużle i inne odpady, a co do oddychania scian to jest tak samo jak z ubieraniem sie w POLAR, jego zadaniem jest aby nam bylo cieplo i sucho(odprowadza wilgoć), niech ktos ubierze sie w worek foliowy i nawet jak ma rozpiete pod szyja to nic mu nie da, identyczna sprawa jest ze styropianem. Reasumując moje przemyslenia i obliczenia podczas podejmowania decyzji o materiale to jak budowac z ceramiki to tylko welna bo nie ma sensu "oddychajacej sciany zamykac w styropianie"folii", jak chcesz styropian to BK i z głowy, tyle ludzi tak mieszka i jakos zyja i tez jest dobrze. Ja wybrałem pierwsza ewentualność, roznica w cenie znikoma. A jak ktos pisze ze jest przeciwko welnie to niech lepiej napisze ze musi sie z kosztami liczyc a nie tlumaczy sam sobie ze welna jest gorsza od styropianu. Od wszelkiego doradztwa są ludzie po budownictwie którzy sie na tym znaja a nie majstry co budowac umieja ale na nowej technice sie czesto nie znaja. Jeszcze jedno-na poczatku chcialem budowac z ceramiki i styropianu, wszedzie gdzie pojechalem czy do hurtowni czy do kogos kto sie na prawde zna na budownictwie i jest w temacie to mnie wrecz "wysmiewali"

do ateny1

nie mowie o ocieplaniu welna BK bo to nie ma sensu, a ceramika+welna+ceramika jest to najlepsze rozwiazanie o ile jest dobrze zrobione, koszty tez nie sa duzo wieksze bo na taka sciane daje tynk zewnetrzny cementowo wapienny maluje i mam z glowy(tani, trwaly, jak sie uszkodzi to nie ma problemu zeby zaszpachlowac i zamalowac), welna ta którą sie stosuje wewnatrz sciany jest drozsza w przypadku mojego domu tylko okolo 300zł! od styropianu. Dodam jeszcze coby nikogo nie obrazic że jakbym musial liczyć sie scisle z kosztami to zbudowalbym z BK+styropian+blacha i nie mialbym obiekcji a ze nie musze sie spieszyc z wprowadzeniem do domu to podjalem decyzje ze poczekam troche i zrobie cos lepszego.