Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

lubelskie

arturLU

Recommended Posts

• Odpowiedzi 16,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

BK 12 cm w stalmecie 2,7 z rozładunkiem z Niemiec z rególy ten 24 był chyba 2xcena tego 12 cm czyli były 5,4 ale to jest gdybanie.

Jak sprawdzałem ceny w hurtowniach to jak miałem już zrobione wyceny z 2 to spisywałem max ilości materiałów na jedną kartkę i śmigałem po pozostałych hurtowniach, wyceny były szybciutko bo najczęściej na 2 dzień. Tylko wtedy trzeba się dopytać co do zwrotów.

Właśnie zrobiłam sobie arkusik w excelu i powpisywałam najniższe ceny. Nie potrafię tylko rozbić cen pokrycia dachowego, orynnowania i kominów na części. Kominy zostawię tak ja są, znaczy koszt całego systemu. Ale teraz zaczynamy się zastanawiać nad tym, czy robić dach w goncie. Dostaliśmy wycenę płyty OSB na dach jako poszycie pod gont i wyszło 3500, tańsze będzie z desek, ale narazie myślę ile drewna by na to poszło. Pomyślimy czy nie zrobić blachy lub dachówki, całkiem dobrą cenę na nią dostaliśmy w Stalmecie.

Dzisiaj mamy dostać jeszcze z Famiko, no i musimy pojechać do Syke. I wtedy zaczniemy jeździć po firmach i mówić "tyle mi konkurencja dala ... co wy na to ?".

Hej,

u mnie

- 3 ściany fundamentowe stoją

- sobota koniec ścian fundamentowych i rozpoczęcie "dysperbitowania"

- po niedzieli muszę kupić 100 ton piasku na podsypkę i czymś to wrzucić do środka, 20 t piachu do murowania i 15 ton pospółki (ludzie!!! jakie to drogie) :evil: :evil: - SZUKAM SPONSORA :D

cdn.

Pawson - szkoda. Trudno się mówi.

U mnie wczoraj stała jedna ściana fundamentowa i drugiej kawałek. Dzisiaj pewnie będą już dwie. Może jutro trzecia. Na razie robią zwykła pełną cegłą do wysokości zero minus 40 cm. Te 40 cm to będzie cegiełka klinkierowa. Jakiś taki wysoki ten domek.

Nie ma co się oszukiwać. Do kosztorysów trzeba dołożyć 20 % (minimum). Jak się uda zmieścić w takiej kwocie to trzeba się cieszyć. Jak coś zostanie to jeszcze lepiej. M.in. z tego powodu chcę wziąć 20 tys kredytu więcej. Tak na wszelki wypadek. Chcę doprowadzić całądziałkę do stanu używalności, zrobić oprócz domku - ogrodzenie (muszę postawić wysoki mur oporowy - tez sporo wyniesie), kostkę itp. Kompleks. A w pszyszłym roku tynkowanie i malowanie domku.

IDKAM:

1. Po ile piasek na podsypke ?? i pospolka

2. Kiedy wylewasz chudy beton pod posadzki w tym orku czy w przyszlym ??

3. Po ile za dysperbit

1. piasek 230 za 20 t., pospółka 1000 za 15 ton

2. nie wiem jeszcze, ale chyba w przyszłym ... niech się piach ubije, chyba, że ktoś mi to wybije z głowy

3. 28 kg po 64,62 netto

M