Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

lubelskie

arturLU

Recommended Posts

• Odpowiedzi 16,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

witam !

wszyscy sie chwala to i ja troche sprobuje ;-)

jak bylaby tak potrzeba to bede mogl juz przenocowac na budowie na strychu - w tej chwili jest to jedyne (prawie) wykonczone pomieszczenie w moim domku :D

kanalizacja ma sie ku koncowi, maly problem z wentylacja rozwiazany, ekipa przymierza sie pomalu do instalacji c.o.

PS. Idkam - kierownik bedzie mial dla ciebie pewna uwage odnosnie wentylacji, zebys nie mial tego samego klopotu co ja :evil:

idkam: ile za pospolke???

ja mam kontakt do faceta pod Poniatowa i wydaje mi sie ze jest taniej. Ostatnio placilam za wywrotke 30 t piasku 250 a za pospolke taka sama ilosc 300 PLN.

Hmmm, w faelbudzie taki materiał (na beton - wieńce, nadproża) kosztuje

55 pln netto + transport.

Może mylimy materiały, porozmawiaj z majstrem o co dokładnie mu chodzi, ja też chciałem zamówić ciut taniej :cry: , to poprosił o telefon i dogadał się z dostawcą .

Czesc ALL

U mnie prace zwiazane z murowaniem scian fundamentowych powoli zblizacja sie do konca. W zwiazku z tym moje pytanie:

Czy izolujac termicznie sciany fundamentowe dawaliscie na styropian jeszcze jakas izolacje przeciwwodna ??

U mniena sciany bez piwnicy ma byc rapówka, 3 warstwy dysperbitu na sciane na to styro FS 20 gr. 5 cm na to wtopiona w klej siatka i TYLE wg majstra ...co wy a to ... Ja mysle czyby jeszcze nie maznac raz dysperbitem i nie przykleic na to folii ???

Witamy,

przerywam ciszę.

U mnie:

- ściany fundamentowe - zakończono

- obkopujemy ściany fundamentowe (wąsko)

- rapówka w trakcie

- dysperbit pionowo powolutku

- jutro pierwsza warstwa Belixu

- środa zagęszczanie pozostałej ziemi, uzupełnienie piaskiem i cd. zagęszczania (jednak zdecydowałem się na chudy beton na posadzkach w tym roku)

IDKAM:

1. Jakie byly argumenty za chudym tym roku ??

2. Co dajesz na dysperbit jeszcze jako izolacje scian fundamentowych ??

1. namówił mnie do tego kierownik, kogo będę szukał w przyszłym roku, im więcej zrobię w tym roku, tym mniej będzie pracy w przyszłym.

Pożyczyłem zagęszczarkę, pojeżdżą trochę i będzie OK.

2. FS30 - na zewnątrz, w środku nic