Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

lubelskie

arturLU

Recommended Posts

• Odpowiedzi 16,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Może gruszki na wierzbie 8) ?

U nas rozrzucają ziemię z wykopów po działce i będą zasypywać fundament. Jak dobrze pójdzie pod koniec tego tygodnia, a najprzypuszczalniej od początku przyszłego nasz domek zacznie odbijać od ziemi :D

Mamy juz blaszak, tymczasowy prąd i wodę. Jeszcze tylko powiesimy tablicę i budowa jak się patrzy.

No i chyba będziemy mieli następnego sąsiada :)

Taras z kostki też braliśmy pod uwagę takie rozwiązanie na pewno ma zalety takie jak:

Daje dużo większe możliwości, wejście do domu wykonanie półokrągłych schodów bardzo mi się podoba

-na pewno nie zaszkodzi mróz, nie popęka

-odpada ryzyko odklejania wyłupywania się poszczególnych płytek –raczej trwały materiał

-tańsze rozwiązanie niż dobrej jakości płytki

ale obserwacja kostki którą już mam na podjazdach i drodze dojścia do domu i fakt ,że taras ma u mnie pełnić funkcję spotkań przy śniadanku ,wieczornego grilowania spowodowała, że mój niepokój budzą takie rzeczy jak:

-nierówności powodowałyby że bałabym się że ktoś może się wywrócić wystarczy bowiem, że krzesełko wpadło by zagłębienie między poszczególnymi kostkami, podobnie ze stołem musiał by być bardzo stabilny bowiem plastikowy nie zdałby egzaminu.

-moim zdaniem trudno utrzymać w czystości, nie za bardzo wyobrażam sobie jak by coś tłustego spadło, plama wnika dość głęboko /obecnie mój synek użytkownik motorowera i roweru wszędzie pozostawia mi takie tłuste plamy/ ponadto wymiatanie z zagłębień. Tu nie ma spoiny tylko piasek.

Być może nie bez znaczenia jest fakt jaki rodzaj kostki brany byłby pod uwagę, bowiem u mnie jest starobruk, i może są, a ja o tym nie wiem, możliwości zabezpieczenia by tym samym utrzymanie czystości było łatwiejsze.

Ale ja póki co nie odważę się na takie rozwiązanie.

Pozdrawiam Eluś.

U mnie na budowie - robi sie taras i robia sie schody zewnetrzne - beton na fundamenty do tego krecila ekipa, dodatkowo wrzucilismy w te fundamenty caly gruz z budowy.

Na plyte tarasu i schodow bede bral b15 z betoniarni mam cene 170 /m3

Taras bedzie mial 4 x 6 i dwa schodki z niego na poziom ziemi - tak wiec bedzie gdzie grillowac :):):)

Poza tym koncza sie robic sciany na poddaszu czyli ogolnie czekam na robienie dachu ... wg wszystkich znakow na ziemi i niebie rozpocznie sie to ok. 11 lipca.

Jak mnie nie bylo to bylem w Krakowie, gdzie odwiedzilem znajomych mieszkajacych w domku takim samym jak nasz. DOM JEST SUPER. Oczywiscie podkradlismy cale mnostwo pomyslow na wykonczenie :):):)

Eluś,

nie dawniej jak miesiąc temu odwiedził mnie koleżka, który wydał niemałe pieniądze na taras "płytkowy". Nie grzeszy brakiem pieniędzy, wszystko zrobione wzorowo - wykop, podsypka, płyta i płytki. Po 5 latach (zimach) w tym roku zaczynają się jaja. Wszystko pęka i schodzi, to właśnie on zasugerował kostkę na taras, ale z racji tego, że chcę, aby taras był jak najbardziej "gładki" - stad pomysł na duże płyty (w kolorze), zobaczymy jak mi to wyjdzie ;)

pozdr,