Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

lubelskie

arturLU

Recommended Posts

• Odpowiedzi 16,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

W sumie to nie było aż tak źle. Przepowiednie Yaresa - nie sprawdziły się do końca. Akcja sprowadziła się do tego, że po zapłąceniu kolejnej raty materiały przyjechały z kilkudniowym opóźnieniem (kiedy świeciło słońce i można było działać), materiał przyjechał razem z .. deszczem, - więc znów obsuwa! PO drugie - znów bałagan na działce - a moje prośby nie wpłynęły na ten bałagan. Taka trochę nerwówka, szarpanie się Aż w końcu ...miała przyjechać wieźba. Najpierw w wtorek środe. Okazało się że ani we wtorek, ani w środę. MIała być na 100% w piątek. Kierownik zadzwonił i cytuję:

"Mam dla Pana złą wiadomość - popsuł się samochód i kierowca nie przywiezie drewna. W sobotę jest zakaz poruszania się aut ciężarowych."

Na co ja:

"Mam dla Pana złą wiadomość - proszę mnie umówić na spotkanie z prezesem i zadzwonić do mnie. Mi pasuje godzina 16-17 ta.

Prezes oczywiście umówił się ze mną. Pogadaliśmy ponad godzinę. Powiedziałem swoje, on swoje. Chyba się dogadaliśmy.

Co prawda wieźba przyjechałą dopiero we wtorek (kierowca 2 godzina szukał mojej budowy).

Pocieszające jest to, że i murowańcy dobrze oceniają cieśli i obie ekipy dobrze oceniają drewno.

Druga rzecz, że jutro pod wieczów mam mieć skończoną wieźbę. Czyli w terminie. W sobotę lub poniedziałek murarez odrywają się od roboty oporowo-murowej i kończą górę.

Generalnie to nie jest źle, ale zawsze może być gorzej. Firma M. ma około tygodniowego opóźnienia - co jest niezłym wynikiem, ale dochodzi przerwa na deszcze. Szczegóły opowiem przy okazji spotkania.

Suma sumarum, ze spotkania z prezesem wyszedłęm z ustaleniem, że następną cześć kasy płacę, bo obejrzeniu dachówki u mnie na działce!!!

Więc Yares - z mojej strony - ja wierzyłem w to co mówisz. Ale byłęm przekonany, że będę potrafił z M rozmawiać w inny sposób. I na razie jest na trójkę z plusem. Zobaczymy na zakończenie prac.

Faaktem jest, że porządek zrobili taki, że sam jestem w szoku!!! :wink:

Darek trzymam kciuki :)

Fizyk - eee tam, jeszcze tak źle nie było :) Ale 3+ to słaba ocena jak na Wielkich Profesjonalistów :roll: ponoć

U nas jest tzw stan zero (czyli wróciliśmy do punktu wyjścia - jeszcze nie ma domu, już nie ma dziury ;)) I nie ma sporej ilości kasy :o :evil:

Nie jest to jeszcze taki do końca stan zero - nie mamy jeszcze doprowadzeń wody i kanalizacji, bo nie mamy jeszcze wody i kanalizacji. Będzie we wrześniu.

Na razie od soboty mają szansę rosnąć ściany (jak jutro maxy dowiozą). Jak nie dowiozą, to od poniedziałku

Kiełbaski - dlaczego nie :D?

Witam !!!

Jutro geodeta będzie wytyczał nasz domek :lol: :lol: :lol: . Za tydzień przyłącze elektryczne i wodne :lol: :lol: :lol: a potem start :roll:

pozdro d.RZ

Darku, przypomnij jak się nazywa twój projekt, podobny do Brygidy z Archipelagu ale to chyba inny.

Pozdrawiam

Witam !!!

Mój projekt to "Neptun " z pracowni Domus

:lol: :lol: :lol:

pozdro D.RZ

Witajcie w ten upalny poranek!

Czy cena 30,- za m2 dachu (wykonanie więźby, obróbki blacharskie, pokrycie dachówką i rynny) to cena przy której można się już nie targować? Ekipa sprawdzona z referencjami, 5 chłopa. Ciekawostka - wczoraj skończyli u kolegi więźbę więc postawił flaszkę i nie było komu pić :)

Witam !!!

Myślę ze to bardzo dobra cena . Ja mam (jak się uda dobrnąć do tego etapu ) płacić za ten sam zakres robót (+ wstawienie 7 szt. okien dachowych ) po 40 zł za metr. A czy możesz dać namiary na tą ekipe ??? Chetnie bym z nimi pogadał -jeśli to sprawdzona i dobra ekipa .

pozdro D.RZ

Witajcie w ten upalny poranek!

Czy cena 30,- za m2 dachu (wykonanie więźby, obróbki blacharskie, pokrycie dachówką i rynny) to cena przy której można się już nie targować? Ekipa sprawdzona z referencjami, 5 chłopa. Ciekawostka - wczoraj skończyli u kolegi więźbę więc postawił flaszkę i nie było komu pić :)

Tanio, b. tanio... ja place ok 40 /m2 krycie dachowka ceramiczna.. nie wiem czym ty kryjesz i czy to jakos wplywa na kase...

Pawson - wpływ ma o tyle, że dla blachy mają inną cenę a dla dachówki inną. Acha zapomniałem dodać ... za obróbki blacharskie biorą 500,- extra oprócz metrówki.

DarekRz - kolega wziął ich bo robili u niego w rodzinie już 2 dachy, u kogoś w sąsiedztwie kolejny. Ja z zaklepaniem i stwierdzeniem, że faktycznie sprawdzona wstrzymam się aż u kolegi pokryją całość. To jeszcze z tydzień im zajmie. Nie wiem tylko kiedy planujesz robić dach bo narazie to oni są zawaleni robotą ale jak powiedziałem że u mnie jeszcze nawet łopata nie wbita na terenie budowy to orzekli że szansa jest że się uda. Namiary niestety dam Ci w przyszłym tygodniu i to dopiero koło wtorku, wcześniej się nie uda bo wyjeżdżam a tel. zapisałem sobie na projekcie a tego już mam dość dźwigania "na wszelki wypadek" :)

Pawson - wpływ ma o tyle, że dla blachy mają inną cenę a dla dachówki inną. Acha zapomniałem dodać ... za obróbki blacharskie biorą 500,- extra oprócz metrówki.

DarekRz - kolega wziął ich bo robili u niego w rodzinie już 2 dachy, u kogoś w sąsiedztwie kolejny. Ja z zaklepaniem i stwierdzeniem, że faktycznie sprawdzona wstrzymam się aż u kolegi pokryją całość. To jeszcze z tydzień im zajmie. Nie wiem tylko kiedy planujesz robić dach bo narazie to oni są zawaleni robotą ale jak powiedziałem że u mnie jeszcze nawet łopata nie wbita na terenie budowy to orzekli że szansa jest że się uda. Namiary niestety dam Ci w przyszłym tygodniu i to dopiero koło wtorku, wcześniej się nie uda bo wyjeżdżam a tel. zapisałem sobie na projekcie a tego już mam dość dźwigania "na wszelki wypadek" :)

Witam !!!

U mnie tez jeszcze "łapata" nie wbita ,ale pomarzyć wolno . Dach planuję robić późną jesienia -jak wszystko dobrze wyjdzie

:lol:

pozdro d.RZ

Nie wiem tylko kiedy planujesz robić dach bo narazie to oni są zawaleni robotą ale jak powiedziałem że u mnie jeszcze nawet łopata nie wbita na terenie budowy to orzekli że szansa jest że się uda.

tylko nie zapomnij zrobic imprezy na pierwsze wbicie lopaty ... :lol:

tiaaa, żeby po imprezie nową łopatę kupować jak ta zginie?! :wink:

Chociaż wiesz Pawson ja nie wiem jak to traktować ten pierwszy sztych ... w końcu działka była grodzona, wykopy były robione i impreza była taka że aż cud że to co zrobiliśmy w dzień nie zrujnowaliśmy w nocy :wink:

Chociaż wiesz Pawson ja nie wiem jak to traktować ten pierwszy sztych ... w końcu działka była grodzona, wykopy były robione i impreza była taka że aż cud że to co zrobiliśmy w dzień nie zrujnowaliśmy w nocy :wink:

:evil: :evil: :evil: hmmm czemu ja nie pamietam tej imprezy ?? :evil: :evil: :evil:

:evil: :evil: :evil: hmmm czemu ja nie pamietam tej imprezy ?? :evil: :evil: :evil:

no jak to czemu, taka poprostu była dobra impreza :D

ponadto to było 8 lat temu więc mogło się zamazać w pamięci :D

Witam !!!

Hurtownia ELMAX lubi robić sobie żarty z klientów ,albo liczy na naiwniaków.

Przed chwilą dzwoniłem do nich z zapytaniem ile kosztuje kabel ziemny YKY 5x10 potrzebny mi do przyłącza . Miła pani powiedziała że maja go w cenie fabrycznej po ...............uwaga .........26 zł za metr . Bardzo to jest śmieszne żwłaszcza że w niektórych hurtowniach ten sam kabel można kupić po 10 - 15 zł za metr . Nie dajmy się naciągać bo to jest kolejny przykład ze niektóre hurtownie nadal tworza ceny z kosmosu licząc na naiwność kupujących a Lublin juz od dawna jest stolicą najwyższych cen w Polsce .Rozmawiałem niedawno ze znajomym z Warszawy i powiedział że w pierwszej lepszej Warszawskiej hurtowni ceny są dużo niższe niż w Lublinie .

pozdro D.RZ