Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

lubelskie

arturLU

Recommended Posts

Niniejszym spieszę donieść, że dzisiaj dzwoniła do mnie pani z UM.

Po 7 tygodniach, 49 dniach, 1176 godzinach, 70560 sekundach dostaliśmy pozwolenie.

Pod koniec lipca staniemy się pełnoprawnymi budowniczymi.

Pozdrawiam Wszystkich.

No to do roboty!!!! :D Ile się można opierniczać? :wink:

Witajcie wszyscy!

Wyobraźcie sobie że mam wieźbę na dachu. Po prostu szok!! :o :o

Od poniedziałku wracają murarze i działają dalej! Nie jest źle, ale zawsze może być lepiej!

Acha - od 18 tego planuję wpuścić elektryka na budowę. I może (jak se nie zrobią krzywdy) - hydraulika. Potem w planach tynki i posadzka. Po posadzce trochę odpoczynku (ale to już w następnym odcinku :wink: )

• Odpowiedzi 16,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

czołgiem!

skończyłem definitywnie z papierologią!

Mamy prawomocne pozwolenie i zgłoszenie do nadzoru.

18.07 planowane pierwsze sztychy! Już się nie moge doczekac! :lol: :lol: :lol: CZAS ZACZĄĆ FINAŁOWE ODLICZANIE! :lol: :lol: :lol:

Mapi: jaka jest przewidywana data rozpoczecia u was?

mita; - który to twój domek?

Po 7 tygodniach, 49 dniach, 1176 godzinach, 70560 sekundach dostaliśmy pozwolenie.

Pozdrawiam Wszystkich.

Witajcie wszyscy!

Od poniedziałku wracają murarze i działają dalej! Nie jest źle, ale zawsze może być lepiej!

Acha - od 18 tego planuję wpuścić elektryka na budowę. I może (jak se nie zrobią krzywdy) - hydraulika. Potem w planach tynki i posadzka. Po posadzce trochę odpoczynku (ale to już w następnym odcinku :wink: )

Fizyk, no to chyba mozna firmie budujacej podciagnąć ocenę na 4-.

:wink: Pozdrówka

Witajcie w ten upalny poranek!

Czy cena 30,- za m2 dachu (wykonanie więźby, obróbki blacharskie, pokrycie dachówką i rynny) to cena przy której można się już nie targować? Ekipa sprawdzona z referencjami, 5 chłopa. Ciekawostka - wczoraj skończyli u kolegi więźbę więc postawił flaszkę i nie było komu pić :)

dyz

Ceny rewelacyjne.

Chciałbym mieć takie w Wielkopolsce. U nas, za więźbę jest od 15 do 20 zł netto bez deskowania. Za deskowanie ok. 6-8 zł / m2, a za obróbki blacharskie, pokrycie dachówką, montaż rynien i okien dachowych 25-30 zł netto za m2. Po negocjacjach ceny netto mogą zostać ewentualnie cenami brutto.

A co u Was taka abstynencja??? :lol: :lol: :lol:

Pozdrawiam

TadekL

Witam !!!

Dostałem od znajomego elektryka wycenę zrobienia przyłącza od szafki w ogrodzeniu do miejsca gdzie będzię stał dom .

- robocizna czyli - wykopanie dołka 38metrów położenie i zasypanie kabla i postawienie prowizorycznej skrzynki na kołku drewnianym - 300 zł

- kabel YKY 5x10 40 metrów po 12 zł = 480 zł (ale chyba zmienię na droższy i grubszy YKY 5x16 )

- skrzyneczka na kołku i bezpieczniki i gniazda okolo 150-200 zł

- wydanie mi papierka do zakładu elergetycznego :lol: :lol: :lol:

pozdro D.RZ

Pozdrawiam Wszystkich.

Witajcie wszyscy!

Fizyk, no to chyba mozna firmie budujacej podciagnąć ocenę na 4-.

:wink: Pozdrówka

NA czwórkę to muszą jeszcze popracować!!! :D :wink:

... wszystkich z Lublina i okolic.

Mam zamiar ruszyć z budową jeszcze w tym sezonie, choć jeszcze nie mam pozwolenia na budowę, ale wszystkie ZUDu itp załatwione. Mam nadzieję, że zdążę przed zimą ze stanem surowym. Mam też od razu pytanie - ile płaciliście ekipie za stan surowy bez dachu. U mnie jest ok. 150 m kw powierzchni uzytkowej, parter + piętro (2 stropy), tzw. segment w szeregu - trzeba się dokleić do sąsiada. Pytam, bo będę negocjował z ekipami.

Maziar

PS

coś mi się pochrzaniło z forumami i zrobił mi się z tego postu noy wątek, sorry za zamieszanie

Po porannej inspekcji na budowie stwierdzam że chyba zezwolę mężowi na zakup jakiejś strzelby. Chałupa nafaszerowana wronami na stropie, wewnątrz ślady wronich nóżek a wszystko jednym słowem :evil: zasrane!!! Na dodatek te gnidy powyżerały styropian z ocieplenia piwnicy w miejscach gdzie nie było tynku :evil: :evil: :evil: . Był też jakiś pies albo kot, bo worki ze śmieciami rozpieprzone i walają się puszki po konserwach wszędzie :evil: .

I jak tu kochać przyrodę???

Czy u Was też zwierzaki robią demolkę?

Pozdrawiam.Capra.

babo-no no ruszyłaś nieźle, muszę w końcu się wybrać tylko ten brak czasu...

To masz Ella dobrze wychowanego wróbelka :lol: .

Niestety to co wydaje się piękne - czyli ćwierkające ptaki, kiedy jakiś miesiąc temu próbowaliśmy spać na działce pod namiotem - wydawało z siebie taki jazgot, że nie zmrużyłam oka całą noc - a miało być tak pięknie. Mam nadzieję że już wewnątrz budynku będzie docierać mniej nocnych odgłosów, ale - na marginesie - o ileż to lepsze od przejeżdżającej pod oknem mojego bloku ciężarówy teraz...

Broń Boże nie mam nic przeciwko przyrodzie, ale te wroniska są naprawdę paskudne. Oprócz tego mam jeszcze sroki i bażanty :lol: , w ubiegłym roku były krowy żrące trawę prawie na mojej działce, ale chyba w tym roku przeraziły się betoniarek i innych sprzętów.

Pozdrawiam wróbelki budowlane i apeluję do wron: :evil: NIE SRAĆ MI NA STROP! :evil:

Capra.

Witam wszystkich budowniczych po pięknym weekendzie.

Fizyk śliczna więźba, kiedy reszta?

Stmara mam nadzieję, że zaczniemy w następnym tygodniu, ale oczywiście wszystko się okaże pod koniec tego lub na początku przyszłego tygodnia.

No właśnie - KIEDY????? :evil:

Murarze .juklashuqOJQGwo;u. :evil: . Więcej nic nie powiem.

Witam wszystkich budowniczych po pięknym weekendzie.

Fizyk śliczna więźba, kiedy reszta?

Stmara mam nadzieję, że zaczniemy w następnym tygodniu, ale oczywiście wszystko się okaże pod koniec tego lub na początku przyszłego tygodnia.

No właśnie - KIEDY????? :evil:

Murarze .juklashuqOJQGwo;u. :evil: . Więcej nic nie powiem.

Ej, Fizyczku, nie trać ducha - do boju!

Cześć

u nas w albumie też więźba ... chcą jutro skończyć... :o

idkam

Ładnie idzie, oby tak dalej. Może pokaż trochę bardziej szczegółowe zdjęcia, np. mocowania krokwi natożnych, płatwi do krokwi, jętek do krokwi - bo jestem bardzo ciekaw, jak to Twoi mistrzowie robią. Z tych zdjęć widzę tylko, że w miejscach oparcia krokwi narożnych nie ma murłaty, (czy mi się tylko wydaje) to jak są te krokwie zamocowane (czyżbyś miał takie stalowe okucia jak w projekcie???).

Pozdrawiam

TadekL

Cześć

u nas w albumie też więźba ... chcą jutro skończyć... :o

idkam

Ładnie idzie, oby tak dalej. Może pokaż trochę bardziej szczegółowe zdjęcia, np. mocowania krokwi natożnych, płatwi do krokwi, jętek do krokwi - bo jestem bardzo ciekaw, jak to Twoi mistrzowie robią. Z tych zdjęć widzę tylko, że w miejscach oparcia krokwi narożnych nie ma murłaty, (czy mi się tylko wydaje) to jak są te krokwie zamocowane (czyżbyś miał takie stalowe okucia jak w projekcie???).

Pozdrawiam

TadekL

Oki, postaram się jutro zrobić kilka zdjęć bardziej szczegółowych.

Co do krokwi narożnych, to i w projekcie one nie leżą na murłacie.

Cieśla i kierownik zdecydowali, że nie ma sensu, będą połączone kątownikami montażowymi.

Oki, postaram się jutro zrobić kilka zdjęć bardziej szczegółowych.

Co do krokwi narożnych, to i w projekcie one nie leżą na murłacie.

Cieśla i kierownik zdecydowali, że nie ma sensu, będą połączone kątownikami montażowymi.

Dzięki idkam.

Czekam na zdjęcia. Ty, a ten kątownik montażowy to jaki jest gruby? i jak będzie montowany - do murłaty, czy do wieńca??? Dzięki.

TadekL