Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

lubelskie

arturLU

Recommended Posts

• Odpowiedzi 16,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

ja dzwi wejsciowe wybralem dierre, sa super wykonane, wbrew pozorom wcale nie drozsze niz gerda, dierre maja naturalne drewno na zewnatrz a gerda okleine, diere w okleinie kosztuja tyle samo co gerda, ja za dzwi otwierane do wewnatrz (za otwierane na zewnatrz jest doplata) w pełnej opcji płacę 3200zł.

Wukan, dzwoniłam do Radomia i usłyszałam, że w tak małej ilości (dom parterowy 150m+garaż) nie opłaca im się przywozić do Lublina.

Ostatecznie zdecyduję się chyba na ściany fundamentowe lane z betonu, no chyba, żebyśmy się zorientowali, czy wspólny zakup byłby ilościowo wystarczający. W razie czego daj znać.

Pozdrawiam :)

Witam serdecznie,

będąc ostatnio w Zamościu sprawdziłem kilka cen. Ceramika Markowicze jest do kupienia z ok. 21% rabatem, wraz z dowozem i rozładunkiem (oczywiście w okolicach Zamościa).

Max "220" wychodzi po 1,97 zł brutto.

Beton komórkowy Długi Kąt jest do kupienia z rabatem ok. 10%. Podobnej wielkości rabat na komórkowy, ale z Lubartowa oferowano mi również w Lublinie, na Krochmalnej. Wynikałoby z tego, że przy tym materiale z większym rabatem mogą być problemy - jeśli się mylę, proszę o info.

Ella: wyceniłaś już swój TONDACH? W Krakowie będę dopiero za ok. 2 tygodnie a chciałbym zobaczyć te dachówki w Lublinie. Kto je tutaj sprzedaje?

Pozdrowienia. Tomek

Witam wszystkich!

Gesio - dosyć miło wypowiadasz się o swoim kierowniku, jestem zdania, że jest to jedna z ważniejszych osób/doradców na budowie. Ile będziesz musiał zapłacić za taką obsługę i oczywiście przy ilu wizytach na budowie? Umawialiście się "luźno" na zasadzie "dogadamy się" czy też padła określona kwota. Ogólnie zauważyłem, że określenia typu "dogadamy się" są b. popularne w branży usługodawców budowlanych :-?

Ceny podawane przez forumowiczów za kierownika budowy są często diametralnie różne i nie mogę znaleźć rozsądnego poziomu.

Pozdrawiam Tomek

Wukan, ja za robociznę swojego domku 115m2 (łącznie z dachem ) zapłaciłem ok 15 000zł, więc jeśli znajdziesz firmę która Twój dom wybuduje za 20 000zł to będzie to naprawdę tanio.

Jeżeli chodzi o ściany fundamentowe z cegły, to moim zdaniem zdecydowanie pewniejsze są bloczki z betonu klasy co najmniej B15, (niektórzy robią zB20 i wyższej klasy), z pewnością większa wytrzymałość i mniejsza nasiąkliwość.

Ktoś na forum napisał, że na elementach konstrukcyjnych domy nie wolno oszczędzać i uważam, że miał rację - wymiana ławy, ściany funfamentowej czy stropu będzie naprawdę bardzo droga.

Oszczędzać to można na wykończeniówce.

Ella, dziwni są ci sprzedawcy bloczków. Ja szukając bloczków na swój dom znalazłem w Anonsach ofertę z Radomia z ceną poniżej 2zł za szt. (oczywiście z przywozem i rozładunkiem), zdecydowałem się na AmerBlok po nieco wyższej cenie ze względu na rachunek i możliwość odliczeń.

Pozdrawiam Krzysztof

Witam :) !

Było do mnie kilka pytań - obiecuję, że odpowiem w najbliższym czasie. Mam teraz totalny zawrót głowy, bo właśnie sprzedałam mieszkanie i jestem w trakcie przeprowadzki do rodziny - po prostu nie mogę niczego znaleźć w tym bałaganie. Proszę więc o cierpliwość ( to a propos sklepu z piecami w Nałęczowie, lubelskiego przedstawiciela Tondach i in.)

Co do dachówek Tondach - Tomku, przedstawiciel lubelski sprowadza na zamówienie, ale nie ma wystawki do pokazania, więc obejrzyj przy okazji w Krakowie - zajrzyj do Grupy Krakowskiej, tam jakiś czas temu prosiłam o adresy krakowskich przedstawicieli.

pozdrawiam :)

Mam do Was pytanko i prośbę :) .

Czy moglibyście polecić zaufanego murarza do zrobienia ściany fundamentowej?

Moja ekipa z Kielc przyjedzie dopiero na wiosnę, a właśnie wylaliśmy ławy fundamentowe :) i dobrze byłoby dociągnąć przed zimą do stanu zero.

Myślę, że to nie jest duża robota - nawet, jeżeli ktoś ma terminy pozajmowane, to może znalazłby dla mnie dzień lub dwa...

Będę wdzięczna za pomoc w poszukiwaniach :) .

I jeszcze zapytam: gdzie kupowaliście materiały izolacyjne do fundamentów : papę, mazidła, itp. ?

pozdrawiam :)

Do wszystkich, ktorzy realizują lub zakończyli stan surowy:

- nteresuje mnie jakie macie grubości ścian fundamentów (w tym piwnicy - jeżeli macie) wykonanych z bloczków fundamentowych i jakie bloczki,

- jaką stosowaliście grubość ocieplenia ścian fundamentów,

- czy stosowaliście cegę klinkierową do oblicowania podmurówki i jaką -wymiary.

Do wszystkich, ktorzy realizują lub zakończyli stan surowy:

- nteresuje mnie jakie macie grubości ścian fundamentów (w tym piwnicy - jeżeli macie) wykonanych z bloczków fundamentowych i jakie bloczki,

- jaką stosowaliście grubość ocieplenia ścian fundamentów,

- czy stosowaliście cegę klinkierową do oblicowania podmurówki i jaką -wymiary.

Właściwie zakończyłem stan surowy. Budowalem zgodnie z projektem sciany fundamentowe z bloczkow o gerubosci 25 cm, ocieplenie styropianem 8 cm.