Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

lubelskie

arturLU

Recommended Posts

• Odpowiedzi 16,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Witam Szanownych Grupowiczów :)

Udalo mi sie własnie przedrzec przez 86 stron lubelskiej grupy ;)

Forum podczytuję od pewnego czasu, zbieram doswiadczenia ;) Na razie niestety nie grozi mi budowa wlasnego domku, ale jak wszystko dobrze pojdzie, bede pomagac w budowaniu rodzicom :)

Działka znajduje sie na os. Szerokim, projekt wstepnie wybrany (Dom w Lawendzie Archonu):

http://www.archon.pl/index.php?act=32&sid=m3f01942e015ae&intra=36f4d8ca0a9cce042bb5df5c62c6c385&crc=1157cc38624a9d6fe8ea717d46807fbd&lang=pl

Mam pytanie: czy ktos z Was buduje dom z firmą, jesli tak - którą mozecie polecic? I jak koszt takiej budowy ma sie do kosztorysu obliczonego przez Archon, czy jest on realny? Niestety, ze wzgędu na prace rodzice bedą zmuszeni do budowanai z firmą, system gospodarczy odpada :(

Serdecznei pozdrawiam ;)

magdalenca

Stmara

czy dało by rade zabrać te stempelki od ciebie już w czwartek. to podobno dla mnie ostateczny termin. no i na priva lub telefonicznie puść mi cenę za sztukę. czy twój junior przekazał ci wiad,że dzwoniłem? :

Wszystko junior przekazał, stemple - jeśli trzeba - zdejmiemy na czwartek.

Stropowi już nie zaszkodzi :wink:

Jest ich równo 100 sztuk. Można przewieźć samochodem z przyczepką - półtora kilometra to nie odległość. Cena (połowa tego, co płaciliśmy) poszła na priv.

Pozdrawiam

A ja powoli rozstaję się z firmą M...m. W sumie, to nie powinienem być niezadowolony. Potrącili mi odseetki za zwłokę - nie było z tym żadnego problemu. Generalnie jest w miarę OK. Ale trzeba przyjąć miesiąc opóźnienia (tyle w sumie było - 34 dni robocze). Czyli generalnie może byc. I wydaje mi się, że cena jaką zapłaciłem też nie jest złą. Wyszło około 910 zł /m2 brutto w ścianie 3W (ceramika+wełna+ceramika) i z dachówką karpiówką Creatona. Dodatkowo zapłaciłem za mur oporowy (nie był tani).

Magdalenca - jak przeczytałaś 86 stron - to gratulacje wytrwałości. Ja budowałe przez firmę. Osobiście jestem jak widać - prawie zadowolony. Ale jeśli już to tylko stan surowy. Oferta firmy na wykończenie wnętrza wykończyła by mnie finansowo. Więc wziąłem sprawy w swoje ręce.

A ja dziś w nocy opuszczam na miesiąc nasz piękny kraj.

Zostawiam Współinwestora na placu boju - odwiedźcie go czasem, żeby mu było raźniej zmagać się z materią budowlaną :wink: .

I trzymajcie kciuki, żeby mnie bomby omijały (bo będę spędzać sporo czasu w londyńskim metrze :-? ).

Do zobaczenia po wyborach 8) .

A ja powoli rozstaję się z firmą M...m. W sumie, to nie powinienem być niezadowolony. Potrącili mi odseetki za zwłokę - nie było z tym żadnego problemu. Generalnie jest w miarę OK. Ale trzeba przyjąć miesiąc opóźnienia (tyle w sumie było - 34 dni robocze). Czyli generalnie może byc. I wydaje mi się, że cena jaką zapłaciłem też nie jest złą. Wyszło około 910 zł /m2 brutto w ścianie 3W (ceramika+wełna+ceramika) i z dachówką karpiówką Creatona. Dodatkowo zapłaciłem za mur oporowy (nie był tani).

Magdalenca - jak przeczytałaś 86 stron - to gratulacje wytrwałości. Ja budowałe przez firmę. Osobiście jestem jak widać - prawie zadowolony. Ale jeśli już to tylko stan surowy. Oferta firmy na wykończenie wnętrza wykończyła by mnie finansowo. Więc wziąłem sprawy w swoje ręce.

Fizyk to widzę, że ja poprostu zbyt drogą technologię sobie wybrałem :wink: ... mi zaproponowali 956,-/m2 ale ... ja chciałem ściany z suporexu 24cm a na dachu dachówka cementowa ... cóż w firmie M. za takie ekstrawagancje trzeba słono płacić :)

Fizyk to widzę, że ja poprostu zbyt drogą technologię sobie wybrałem :wink: ... mi zaproponowali 956,-/m2 ale ... ja chciałem ściany z suporexu 24cm a na dachu dachówka cementowa ... cóż w firmie M. za takie ekstrawagancje trzeba słono płacić :)

Burżuj jesteś. A tu jest: Nasz klient nasz pannnnnnnnn

Ja wiem dlaczego tak było. Ja spisałem umowę w styczniu. Potem podpisali jakiś DUŻY kontrakt. Tym tłumaczyli opóźnienia. Nie mieli ludzi poprostu - a jak chcieli mi wepchnąć "kolarzy" to ich opie)*(*&^liłem. Dlatego pewnie ci dali taką ATRAKCYJNĄ ofertę !!!!

Albo po prostu wyczuli, że masz kasę!!! :D :lol: :p

fizyk

Rozumiem, ze jest to cena za stan surowy zamkniety, z vatem 7%?

Jak przedstawiala sie oferta tej firmy M ;) w porownaniu do Omegi, Labory, Lubopolu czy Unidomu?

Rozumiem, ze jest to cena za stan surowy zamkniety, z vatem 7%?

Jak przedstawiala sie oferta tej firmy M ;) w porownaniu do Omegi, Labory, Lubopolu czy Unidomu?

Cena za stan surowy otwarty (okna jedynie w dachu) + system orynnowania, obróbki blacharskie. Cokół, kominy (dwa) z cegły klinkierowej, w cenie chudy beton na podłodze oraz poziomy kanalizacyjne. Ofertę porównywałem z Lubopolem , Omegą. Materiały z kilkoma innymi firmami - Stalmet, Inwestor i jeszcze z paru miejsc (jużnie pamiętam - trzeba by sięgnąć pareset postów wstecz :wink: ).

Rzeczywiście oferta była wtedy najbardziej atrakcyjna. W porównaniu z Lubopolem i Omegą - o około od 10-20 tys zł tańsza. Miała też największy zakres prac. Nie wszędzie były rynny, chudy beton (wraz z poziomami), obróbki blacharskie itd. Tak jak napisałem w cenie mam ciepły i zdrowy dom. Ale trochę zdrowia mnie to kosztowało :D .

Wycena robót dodatkowych rzeczywiście mnie zastrzeliła. Chyba nie chcieli już ze mną współpracować :wink: . Ale nic to. Jakoś sobie radzę sam.

Szanowni Forumowicze.

Może jestem świeży w ty temacie, ale skoro już padło ogłoszenie o działce to wraz z żoną poszukujemy czegoś w Świdniku. Często spacerujemy z córeczką i podziwiamy Wasze budowle, zawsze z niepohamowaną zazdrością i wzajemnym obwinianiem, że my jeszcze nie zaczęliśmy, i że co raz zmieniają nam się plany.

Jeśli macie informacje na temat działek Szanowni Forumowicze to prosiłbym o jakiekolwiek info na: [email protected].

Kolejny problem to budowa - czy jest szansa zacząć i skończyć w jednym roku kalendarzowym - dom M05a (użytkowe poddasze, garaż na dwa stanowiska). Rozważam również pompę ciepła i baterie słoneczne od strony południowej.

Pozdrawiam.

Kolejny problem to budowa - czy jest szansa zacząć i skończyć w jednym roku kalendarzowym ?

Mam nadzieję że tak :D . Bo zacząłem w kwietniu, a chcę się wprowadzić w listopadzie. Ale warunkiem jest to, że wszystkie dokumenty załatwisz odpowiednio wcześniej, żeby jeszcze w zimie mieć prawomocne pozwolenie na budowę. Wtedy swobodnie rozmawiasz z wykonawcami.

Co prawda niektórzy twierdza, że dom trzeba sezonować przez zimę, ale ja wierzę technice. Jeżeli wskaźniki określają właściwy stopień wilgotności tynków to wiadomo, że można malować. Podobnie z podłogą.

Ja się wstrzymam z tynkami zewnętrznymi w tym roku. Na pewno z kostką. Nie wiem jeszcze jak będzie z glazurą.

Terakotę położe na 100%. Moja podłoga szybko wyschnie - bo mam podłogówkę. :D

Życzę powodzenia

czesc ALL

pozdrowienia ze stolicy dla forum lubelskiego :):)

IDKAM: mowilem zebys nie meczyl Stasia .. a on wczoraj wygladal na zameczonego ....

z newsow nt podwyzszania scianki kolankowej ...

jak juz mowilem spowodowalo to u mnie trafienie platwi w komin a teraz jeszcze okazalo sie ze okno nad hollem na gorze wychodzi na strychu a nie na poddaszu ... i znowu musze kombinowac :):):) ale czym by byla budowa bez tego :lol: :lol:

czesc ALL

pozdrowienia ze stolicy dla forum lubelskiego :):)

IDKAM: mowilem zebys nie meczyl Stasia .. a on wczoraj wygladal na zameczonego ....

z newsow nt podwyzszania scianki kolankowej ...

jak juz mowilem spowodowalo to u mnie trafienie platwi w komin a teraz jeszcze okazalo sie ze okno nad hollem na gorze wychodzi na strychu a nie na poddaszu ... i znowu musze kombinowac :):):) ale czym by byla budowa bez tego :lol: :lol:

Pozdrów od nas Stadion XX lecia i koniecznie przejedź się metrem ;) Tylko całym ,a nie pół metrem ;)

A kto powiedział, że strych ma być ciemny? :lol: Ty się lepiej zastanów i nie psuj pracy architekta 8) :lol: