Pawson 04.09.2005 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2005 czy ktos z budowniczych lublina jest zainteresowany odwiedzinami dzisiaj na budowie ... nie mamy planow na popoludnie i z checia bysmy sie do kogos wprosili :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaPi 04.09.2005 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2005 Pawsonie zapraszam do nas, na pewno będziemy dzisiaj na działce, podlewać strop. A godzina do umówienia.Czy ktoś jeszcze się pisze na odwiedziny, a może można jeszcze do kogoś przyjechać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdalenca 04.09.2005 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2005 Witam Szanownych Grupowiczów Udalo mi sie własnie przedrzec przez 86 stron lubelskiej grupy Forum podczytuję od pewnego czasu, zbieram doswiadczenia Na razie niestety nie grozi mi budowa wlasnego domku, ale jak wszystko dobrze pojdzie, bede pomagac w budowaniu rodzicom Działka znajduje sie na os. Szerokim, projekt wstepnie wybrany (Dom w Lawendzie Archonu): http://www.archon.pl/index.php?act=32&sid=m3f01942e015ae&intra=36f4d8ca0a9cce042bb5df5c62c6c385&crc=1157cc38624a9d6fe8ea717d46807fbd&lang=pl Mam pytanie: czy ktos z Was buduje dom z firmą, jesli tak - którą mozecie polecic? I jak koszt takiej budowy ma sie do kosztorysu obliczonego przez Archon, czy jest on realny? Niestety, ze wzgędu na prace rodzice bedą zmuszeni do budowanai z firmą, system gospodarczy odpada Serdecznei pozdrawiam magdalenca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mita 04.09.2005 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2005 Stmara czy dało by rade zabrać te stempelki od ciebie już w czwartek. to podobno dla mnie ostateczny termin. no i na priva lub telefonicznie puść mi cenę za sztukę. czy twój junior przekazał ci wiad,że dzwoniłem? : Wszystko junior przekazał, stemple - jeśli trzeba - zdejmiemy na czwartek. Stropowi już nie zaszkodzi Jest ich równo 100 sztuk. Można przewieźć samochodem z przyczepką - półtora kilometra to nie odległość. Cena (połowa tego, co płaciliśmy) poszła na priv. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stmara 04.09.2005 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2005 agamon - poszło na priva! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agamon 04.09.2005 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2005 nic nie otrzymalem,żadnego maila Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stmara 05.09.2005 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2005 agamon: - daj jakieś namiary na siebie! niestety i umnie nie ma tego maila w wysłanych. teraz jadę na budowę i będę tylko pod telefonem więc puść cynka - to oddzwonię! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fizyk 05.09.2005 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2005 A ja powoli rozstaję się z firmą M...m. W sumie, to nie powinienem być niezadowolony. Potrącili mi odseetki za zwłokę - nie było z tym żadnego problemu. Generalnie jest w miarę OK. Ale trzeba przyjąć miesiąc opóźnienia (tyle w sumie było - 34 dni robocze). Czyli generalnie może byc. I wydaje mi się, że cena jaką zapłaciłem też nie jest złą. Wyszło około 910 zł /m2 brutto w ścianie 3W (ceramika+wełna+ceramika) i z dachówką karpiówką Creatona. Dodatkowo zapłaciłem za mur oporowy (nie był tani). Magdalenca - jak przeczytałaś 86 stron - to gratulacje wytrwałości. Ja budowałe przez firmę. Osobiście jestem jak widać - prawie zadowolony. Ale jeśli już to tylko stan surowy. Oferta firmy na wykończenie wnętrza wykończyła by mnie finansowo. Więc wziąłem sprawy w swoje ręce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ella 05.09.2005 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2005 A ja dziś w nocy opuszczam na miesiąc nasz piękny kraj. Zostawiam Współinwestora na placu boju - odwiedźcie go czasem, żeby mu było raźniej zmagać się z materią budowlaną . I trzymajcie kciuki, żeby mnie bomby omijały (bo będę spędzać sporo czasu w londyńskim metrze ). Do zobaczenia po wyborach . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fizyk 05.09.2005 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2005 3maj się Ellu!!!!Powodzenia i baw się dobrze. Wybij tez z głowy Angolom, że wygrają z nami meczyk w piłkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dyz 05.09.2005 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2005 A ja powoli rozstaję się z firmą M...m. W sumie, to nie powinienem być niezadowolony. Potrącili mi odseetki za zwłokę - nie było z tym żadnego problemu. Generalnie jest w miarę OK. Ale trzeba przyjąć miesiąc opóźnienia (tyle w sumie było - 34 dni robocze). Czyli generalnie może byc. I wydaje mi się, że cena jaką zapłaciłem też nie jest złą. Wyszło około 910 zł /m2 brutto w ścianie 3W (ceramika+wełna+ceramika) i z dachówką karpiówką Creatona. Dodatkowo zapłaciłem za mur oporowy (nie był tani). Magdalenca - jak przeczytałaś 86 stron - to gratulacje wytrwałości. Ja budowałe przez firmę. Osobiście jestem jak widać - prawie zadowolony. Ale jeśli już to tylko stan surowy. Oferta firmy na wykończenie wnętrza wykończyła by mnie finansowo. Więc wziąłem sprawy w swoje ręce. Fizyk to widzę, że ja poprostu zbyt drogą technologię sobie wybrałem ... mi zaproponowali 956,-/m2 ale ... ja chciałem ściany z suporexu 24cm a na dachu dachówka cementowa ... cóż w firmie M. za takie ekstrawagancje trzeba słono płacić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fizyk 05.09.2005 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2005 A ja powoli rozstaję się z firmą M...m. W sumie, to nie powinienem być niezadowolony. Potrącili mi odseetki za zwłokę - nie było z tym żadnego problemu. Generalnie jest w miarę OK. Ale trzeba przyjąć miesiąc opóźnienia (tyle w sumie było - 34 dni robocze). Czyli generalnie może byc. I wydaje mi się, że cena jaką zapłaciłem też nie jest złą. Wyszło około 910 zł /m2 brutto w ścianie 3W (ceramika+wełna+ceramika) i z dachówką karpiówką Creatona. Dodatkowo zapłaciłem za mur oporowy (nie był tani). Magdalenca - jak przeczytałaś 86 stron - to gratulacje wytrwałości. Ja budowałe przez firmę. Osobiście jestem jak widać - prawie zadowolony. Ale jeśli już to tylko stan surowy. Oferta firmy na wykończenie wnętrza wykończyła by mnie finansowo. Więc wziąłem sprawy w swoje ręce. Fizyk to widzę, że ja poprostu zbyt drogą technologię sobie wybrałem ... mi zaproponowali 956,-/m2 ale ... ja chciałem ściany z suporexu 24cm a na dachu dachówka cementowa ... cóż w firmie M. za takie ekstrawagancje trzeba słono płacić Burżuj jesteś. A tu jest: Nasz klient nasz pannnnnnnnn Ja wiem dlaczego tak było. Ja spisałem umowę w styczniu. Potem podpisali jakiś DUŻY kontrakt. Tym tłumaczyli opóźnienia. Nie mieli ludzi poprostu - a jak chcieli mi wepchnąć "kolarzy" to ich opie)*(*&^liłem. Dlatego pewnie ci dali taką ATRAKCYJNĄ ofertę !!!! Albo po prostu wyczuli, że masz kasę!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dyz 05.09.2005 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2005 Fizyk ja podejrzewam co innego. Nierozważnie powołałem się na Ciebie. Zapewne byli już po pierwszych jakże "pozytywnych" doświadczeniach z tobą i na wszelki wypadek woleli się pozbyć na wstępie wszystkich twoich bliższych i dalszych znajomych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fizyk 05.09.2005 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2005 Fizyk ja podejrzewam co innego. Nierozważnie powołałem się na Ciebie. Zapewne byli już po pierwszych jakże "pozytywnych" doświadczeniach z tobą i na wszelki wypadek woleli się pozbyć na wstępie wszystkich twoich bliższych i dalszych znajomych Ooo - to by znaczyło, że mnie docenili Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdalenca 05.09.2005 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2005 A ja powoli rozstaję się z firmą M...m. W sumie, to nie powinienem być niezadowolony. Potrącili mi odseetki za zwłokę - nie było z tym żadnego problemu. Generalnie jest w miarę OK. Ale trzeba przyjąć miesiąc opóźnienia (tyle w sumie było - 34 dni robocze). Czyli generalnie może byc. I wydaje mi się, że cena jaką zapłaciłem też nie jest złą. Wyszło około 910 zł /m2 brutto w ścianie 3W (ceramika+wełna+ceramika) i z dachówką karpiówką Creatona. Dodatkowo zapłaciłem za mur oporowy (nie był tani). Magdalenca - jak przeczytałaś 86 stron - to gratulacje wytrwałości. Ja budowałe przez firmę. Osobiście jestem jak widać - prawie zadowolony. Ale jeśli już to tylko stan surowy. Oferta firmy na wykończenie wnętrza wykończyła by mnie finansowo. Więc wziąłem sprawy w swoje ręce. fizyk Rozumiem, ze jest to cena za stan surowy zamkniety, z vatem 7%? Jak przedstawiala sie oferta tej firmy M w porownaniu do Omegi, Labory, Lubopolu czy Unidomu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fizyk 05.09.2005 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2005 Rozumiem, ze jest to cena za stan surowy zamkniety, z vatem 7%? Jak przedstawiala sie oferta tej firmy M w porownaniu do Omegi, Labory, Lubopolu czy Unidomu? Cena za stan surowy otwarty (okna jedynie w dachu) + system orynnowania, obróbki blacharskie. Cokół, kominy (dwa) z cegły klinkierowej, w cenie chudy beton na podłodze oraz poziomy kanalizacyjne. Ofertę porównywałem z Lubopolem , Omegą. Materiały z kilkoma innymi firmami - Stalmet, Inwestor i jeszcze z paru miejsc (jużnie pamiętam - trzeba by sięgnąć pareset postów wstecz ). Rzeczywiście oferta była wtedy najbardziej atrakcyjna. W porównaniu z Lubopolem i Omegą - o około od 10-20 tys zł tańsza. Miała też największy zakres prac. Nie wszędzie były rynny, chudy beton (wraz z poziomami), obróbki blacharskie itd. Tak jak napisałem w cenie mam ciepły i zdrowy dom. Ale trochę zdrowia mnie to kosztowało . Wycena robót dodatkowych rzeczywiście mnie zastrzeliła. Chyba nie chcieli już ze mną współpracować . Ale nic to. Jakoś sobie radzę sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nogaj 05.09.2005 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2005 Szanowni Forumowicze. Może jestem świeży w ty temacie, ale skoro już padło ogłoszenie o działce to wraz z żoną poszukujemy czegoś w Świdniku. Często spacerujemy z córeczką i podziwiamy Wasze budowle, zawsze z niepohamowaną zazdrością i wzajemnym obwinianiem, że my jeszcze nie zaczęliśmy, i że co raz zmieniają nam się plany.Jeśli macie informacje na temat działek Szanowni Forumowicze to prosiłbym o jakiekolwiek info na: [email protected].Kolejny problem to budowa - czy jest szansa zacząć i skończyć w jednym roku kalendarzowym - dom M05a (użytkowe poddasze, garaż na dwa stanowiska). Rozważam również pompę ciepła i baterie słoneczne od strony południowej.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fizyk 06.09.2005 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2005 Kolejny problem to budowa - czy jest szansa zacząć i skończyć w jednym roku kalendarzowym ? Mam nadzieję że tak . Bo zacząłem w kwietniu, a chcę się wprowadzić w listopadzie. Ale warunkiem jest to, że wszystkie dokumenty załatwisz odpowiednio wcześniej, żeby jeszcze w zimie mieć prawomocne pozwolenie na budowę. Wtedy swobodnie rozmawiasz z wykonawcami. Co prawda niektórzy twierdza, że dom trzeba sezonować przez zimę, ale ja wierzę technice. Jeżeli wskaźniki określają właściwy stopień wilgotności tynków to wiadomo, że można malować. Podobnie z podłogą. Ja się wstrzymam z tynkami zewnętrznymi w tym roku. Na pewno z kostką. Nie wiem jeszcze jak będzie z glazurą. Terakotę położe na 100%. Moja podłoga szybko wyschnie - bo mam podłogówkę. Życzę powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawson 06.09.2005 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2005 czesc ALL pozdrowienia ze stolicy dla forum lubelskiego :) IDKAM: mowilem zebys nie meczyl Stasia .. a on wczoraj wygladal na zameczonego .... z newsow nt podwyzszania scianki kolankowej ... jak juz mowilem spowodowalo to u mnie trafienie platwi w komin a teraz jeszcze okazalo sie ze okno nad hollem na gorze wychodzi na strychu a nie na poddaszu ... i znowu musze kombinowac :) ale czym by byla budowa bez tego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forum_user 06.09.2005 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2005 czesc ALL pozdrowienia ze stolicy dla forum lubelskiego :) IDKAM: mowilem zebys nie meczyl Stasia .. a on wczoraj wygladal na zameczonego .... z newsow nt podwyzszania scianki kolankowej ... jak juz mowilem spowodowalo to u mnie trafienie platwi w komin a teraz jeszcze okazalo sie ze okno nad hollem na gorze wychodzi na strychu a nie na poddaszu ... i znowu musze kombinowac :) ale czym by byla budowa bez tego Pozdrów od nas Stadion XX lecia i koniecznie przejedź się metrem Tylko całym ,a nie pół metrem A kto powiedział, że strych ma być ciemny? Ty się lepiej zastanów i nie psuj pracy architekta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts