Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

lubelskie

arturLU

Recommended Posts

Szanowni Forumowicze.

Może jestem świeży w ty temacie, ale skoro już padło ogłoszenie o działce to wraz z żoną poszukujemy czegoś w Świdniku. Często spacerujemy z córeczką i podziwiamy Wasze budowle, zawsze z niepohamowaną zazdrością i wzajemnym obwinianiem, że my jeszcze nie zaczęliśmy, i że co raz zmieniają nam się plany.

Jeśli macie informacje na temat działek Szanowni Forumowicze to prosiłbym o jakiekolwiek info na: [email protected].

Kolejny problem to budowa - czy jest szansa zacząć i skończyć w jednym roku kalendarzowym - dom M05a (użytkowe poddasze, garaż na dwa stanowiska). Rozważam również pompę ciepła i baterie słoneczne od strony południowej.

Pozdrawiam.

hej,

Nogaj, zapraszamy do Krępca ;) rośnie nam osiedle/osiedla w siłę - coraz więcej tutaj dzieciaków (w tym i nasz ;) )...spokój, cisza i blisko do miasta :)

pozdr,

• Odpowiedzi 16,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

A kto powiedział, że strych ma być ciemny? :lol: Ty się lepiej zastanów i nie psuj pracy architekta 8) :lol:

hahaha

od kiedy to kurz lubi swiatlo ??? :lol: :lol: :lol:

generalnie wkurza mnie ze projektantka ktora wziela calkiem nie mala kase nie byla w stanie przewidziec juz dwoch rzeczy zwiazanych z podniesieniem scianki kolankowej :evil: :evil: :evil: :evil: (sorry ... trzech ... o koniecznosci zmieny dlugosci jetek dowiedziala sie ode mnie .... )

Mam nadzieje ze Stasio wymysli mi jakies kosmiczne rozwiaznaie ktore pomoze ...

Moi cieśle przybyli za wcześnie!!! :o

Przyjechali spod samiuśkich Tater i teraz siedzą, zamiast stawiać dach, bo murarze nie skończyli.

Ciesle sa rewelacyjni i mam nadzieje, że sie nie wkurza i nie wrócą pod Giewont za chwilę... :evil:

Mogę cieśli do postawienia dachu pożyczyć.... Na już.

Moi cieśle przybyli za wcześnie!!! :o

Przyjechali spod samiuśkich Tater i teraz siedzą, zamiast stawiać dach, bo murarze nie skończyli.

Ciesle sa rewelacyjni i mam nadzieje, że sie nie wkurza i nie wrócą pod Giewont za chwilę... :evil:

Mogę cieśli do postawienia dachu pożyczyć.... Na już.

na już, na już ... no przeciez piwnicy nie będe krył, poczekam aż całość będzie do przykrycia :wink: :D a jak oni w klasyfikacji jakość/cena? Może jak wypadają korzystnie to przytrzymaj ich trochę, jeszcze parę dachów będzie na forum do postawienia :)

Chłopaki pomóżcie!!!!!!!!!!!!!

Mam pytanko zupełnie z innej beczki ale to zupełnie z innej.

Chcemy kupić ojcu na prezent golarkę elektryczną ale zupełnie sie na takich elektrycznych nie znamy, poradźcie coś - jakie sa dobre

co do budowy to u nas część podbitki zrobiona i część ocieplenia też, reszta bedzie robiona pod koniec września

podrawiamy

tomasz i monika

Chcemy kupić ojcu na prezent golarkę elektryczną ale zupełnie sie na takich elektrycznych nie znamy, poradźcie coś - jakie sa dobre

podrawiamy

tomasz i monika

Może bardzo nie doradzę w kwestii wyboru ale ... a ojciec wogóle używa/używał elektrycznej golarki? Ja kiedyś sobie chciałem zafundować taką odrobinę luksusu i okazało się że kicha, moja skóra nie toleruje całej tej mechanizacji. Upewnij się czy taki prezent nie powędruje szybciutko do szafy (w najlepszym przypadku).

a jak oni w klasyfikacji jakość/cena? Może jak wypadają korzystnie to przytrzymaj ich trochę, jeszcze parę dachów będzie na forum do postawienia :)

No właśnie w tej kategorii są bardzo do przodu. Wiem, bo parę dachów w okolicach Lublina już robili. Niektóre nawet lata temu, więc jakość pracy sprawdzalna :wink:

W kategorii cena - cieśle i dekarze z Lubelszczyzny powinni brać przykład.

co do budowy to u nas część podbitki zrobiona i część ocieplenia też, reszta bedzie robiona pod koniec września

podrawiamy

tomasz i monika

Golarki są do d.... . Jeżeli ojciec ma twardy zarost - to mu współczuję. Ja potrafię się ogolić elektrykiem, ale trwa to przynajmniej 4-5 razy dłużej niz klasyczną maszynką. Pomyślcie o czymś innym :wink:

podrawiamy

tomasz i monika

Golarki są do d.... . Jeżeli ojciec ma twardy zarost - to mu współczuję. Ja potrafię się ogolić elektrykiem, ale trwa to przynajmniej 4-5 razy dłużej niz klasyczną maszynką. Pomyślcie o czymś innym :wink:

swieta racja

ja kupilem ... pouzywalem z pol roku - zawsze chodzilem niedogolony ... niestety okazalo sie ze przy moim zaroscie czesci w ogole nie byla w stanie wygolic bez wzgledu na to ile czasu probowalem ... teraz lezy w szafie ....

podrawiamy

tomasz i monika

swieta racja

ja kupilem ... pouzywalem z pol roku - zawsze chodzilem niedogolony ... niestety okazalo sie ze przy moim zaroscie czesci w ogole nie byla w stanie wygolic bez wzgledu na to ile czasu probowalem ... teraz lezy w szafie ....

A jeszcze biorąc pod uwagę to co napisał Fizyk czyli do czego to jest to jakie to lusterko trzeba kupić ... :wink: :D

podrawiamy

tomasz i monika

swieta racja

A jeszcze biorąc pod uwagę to co napisał Fizyk czyli do czego to jest to jakie to lusterko trzeba kupić ... :wink: :D

Minimum dwa lusterka duże i małe (przynajmniej jedno wsteczne) :lol: :lol:

Hmmm,

u mnie całkiem odwrotnie, fakt na początku po golarce miałem problemy ze skórą (zadrapania), ale po kilku goleniach skóra doszła do siebie i od kilku lat używam elektrycznych. Od żyletek, gilletów mam kłopoty z "trądzikiem" :wink:

Kwestia oczywiście zarostu, przyzwyczajenia i ... czy ktoś lubli sobie pośpiewać przy goleniu, przy elektrycznej trochę nie bałdzo :wink:

No to poradźcie, mam do zasypania i do oczywiście zagęszczenia pod salonem około 50m3 pustki. Mi już chodził pewien pomysł po głowie, majster go zaproponował niezależnie a kierownik bez żadnego ale zaakceptował. Doszliśmy do wniosku że zamiast zasypywać to położymy strop nad taką pustką (na polecenie kierownika będzie to pustka wentylowana). Jeżeli chodzi o koszta to wg pobieżnych kalkulacji wyjdzie to samo ale jeżeli chodzi o robotę, czas itp to strop wychodzi korzystniej. Może koomuś jednak nasuwa się jakaś wada takiego rozwiązania i wybije mi to z głowy? Oczywiście pustka ta po wyjęciu stempli zostanie zamurowana (z wylanym nadprożem jakby coś się działo albo co :wink: )

Witam Szanownych Grupowiczów :)

Udalo mi sie własnie przedrzec przez 86 stron lubelskiej grupy ;)

Forum podczytuję od pewnego czasu, zbieram doswiadczenia ;) Na razie niestety nie grozi mi budowa wlasnego domku, ale jak wszystko dobrze pojdzie, bede pomagac w budowaniu rodzicom :)

Działka znajduje sie na os. Szerokim, projekt wstepnie wybrany (Dom w Lawendzie Archonu):

http://www.archon.pl/index.php?act=32&sid=m3f01942e015ae&intra=36f4d8ca0a9cce042bb5df5c62c6c385&crc=1157cc38624a9d6fe8ea717d46807fbd&lang=pl

Mam pytanie: czy ktos z Was buduje dom z firmą, jesli tak - którą mozecie polecic? I jak koszt takiej budowy ma sie do kosztorysu obliczonego przez Archon, czy jest on realny? Niestety, ze wzgędu na prace rodzice bedą zmuszeni do budowanai z firmą, system gospodarczy odpada :(

Poza tym - moze znacie kogos, kto szuka działki? ;) Mamy do sprzedania działkę w Motyczu, 52 ary, uzbrojona (wszystkie media), ogrodzona siatką, w bardzo ładnej okolicy. Cena - 160,000 (do negocjacji ;) ) Na wszelki wypadek podaje tel; 0 600 81 00 26. Tutaj mozna obejrzec zdjęcia:

http://foto.onet.pl/albumy/album.html?id=9828&k=6&q=magdalenca&nxt=0

Serdecznei pozdrawiam ;)

magdalenca

Witaj Magdalenca, ja również miałem wycenę z Maxformu na budowę domu 180m2 z garażem. wycena opiewała na 170000PLN :roll: :o :o :roll:

Szybko się z tego wyleczyłem, obecnie zaczynamy dach i z tego co liczę całośc wyjdzie o 50-60 tys.PLN taniej ( te same materiały ). Jedyny problem jest w tym, że trzeba się te 2-3 miesiące przemęczyć ale jak dla mnie oszczędności są OGROMNE.

Pozdrawiam

Chciałem zasięgnąc u Was porady. Ciąglę się zastanawiam, czy u nas na poddaszu zamieniać obecną łazienkę + suszarnię na pokój, a pokój 2/3 na łazienkę. Poniżej rzut.

http://republika.pl/klaus_gaiger/images/poddasze.gif

Dodam do tego, że w pomieszczeniu 2/5 i 2/6 dach opiera się tylko na 1 pustaku + murłata ( dlatego dużo powierzchni ucieka), a w 2/3 jest normalna sciana kolankowa ( 3 pustaki + wieniec).

Co radzicie w tej kwestii

Pozdro

mario

dyz - robisz schron? :o :D

A może sejfik na rodzinne oszczędności? :wink:

Narazie robię oszczędności :) O ile możliwe to finansowe (jak dużo zaoszczędzę to może i sejfik ... eee bzdury gadam, jaki sejfik, na raty to będzie okienko w banku a nie sejfik) ale i czasowo-robocze. To pomieszczenie narazie a może i przez długie lata będzie raczej niedostępne ale może przyjdą i lepsze czasy na nie :)

Czy nikt nie powie mi jakie są przeciwwskazania dla takiego rozwiązania?