tommi5 26.01.2004 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2004 Dzindzia, a za co oni chcą te 20 tys? Jaki zakres robót obejmuje ta cena? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldeken 27.01.2004 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2004 witajcie....widze, ze zaczyna sie ruch .....Dzindzia!....za wszystkie roboty stanu surowego (fundament z bloczkow, sciana 3 warstwowa, wience jak najbardziej dolny i górny..teriva nad parterem i 8 belek nad poddaszem, wylew. posadzki....schody zelbetowe, ....bez dachu....128 m2 APS 112...wszystko zgodnie z projektem .....wytargowalem na 12 tys....ja daje tylko material....start ...jak pogoda da ....podobno to tez nie jest tanio...ktos mi mowil, ze mozna by jeszcze sporo zbic....ale juz nie szukam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dzindzia 27.01.2004 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2004 No tak,wychodzi brak obeznania młodej inwestorki.W obecnym mieszkaniu(spółdzielczym) mam podłogę i sufit a teraz będzie prawie to samo czyli strop, a ile więcej problemów.Ale do rzeczy.Te 20tyś to za ławy fundamentowe,ściany fundamentowe piwnicy,strop nad piwnicą,ściany parteru,strop nad parterem, ścianę kolankową i kominy.Uff chyba wszystko dobrze napisałam,podobno nazywa się to stan surowy otwarty czyli bez dachu, bo do dachu inna ekipa.Teraz radżcie czy te pieniądze warte tej roboty,być może macie kogoś lepszego do polecenia na taką pracę.Muszę gwoli ścisłości dodać że ściany fundamentowe z bloczków betonowych,ściany góry jednowarstwowe Belix 36cm.klejone, bez schodów bo myślę o drewnianych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
guit 27.01.2004 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2004 hej moim zdaniem zdecydowanie za dużo pozdr, Zbyszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek81 27.01.2004 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2004 U mnie się zanosi, że za wybudowanie 150 m kw. użytk., fundament bloczki, ściany z komórkowego, strop terriva, schody zewn. + wewn + taras, bez wylewek wewn i dachu, zapłacę 15.000 + dodatkowo moja koparka do fundamentów. Poza tym nic mnie więcej (oprócz oczywiście materiałów) nie obchodzi. Pozostałe oferty za ten zakres wychodziły mi za 18.000 - 26.000, dwóch z tych oferentów, gdyby chcieli jeszcze trochę obniżyć cenę, brałbym w ciemno, bo robili poprostu super. Co do zapewnienia własnych pomocników - moim zdaniem ekipa powinna być ekipą a nie zlepkiem osób, które się nie znają (różne oczekiwania wobec siebie i nie daj Boże później konflikty)Pzdr. Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldeken 27.01.2004 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2004 oczywiscie , zawsze bedzie za duzo ...mimo, ze masz także piwnice...to jedna kondygnacja wiecej.......u mnie nie ma....ale...wazne jest chyba tez czy ekipa jest solidna (referencje )....hmmm.... ale co to za ekipa...jak trzeba jej zapewnic pomocników ....pomocnicy tez chyba jeszcze troche wezmą ...no chyba że ruscy...dołłara za godzine Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldeken 27.01.2004 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2004 Tommi...to by sie zgadzalo....widze, 150 m=15 tys.....u mnie mozna powiedziec bardzo podobny zakres....120pare m= 12 tys ) DACH --- jestem w kropce - mam wiezbe pod ceramike --- czy szukac innych rozwiazań --- moze gont? tak ładnie wyglada pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek81 27.01.2004 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2004 Dzindzia, ten facet spod Wilkołaza chciał ok. 5.000 za każdą kondygnację lub piwnicę pod całym domem, + trzeba było zapewnić sprzęt i pomocników. To może byc dla Ciebie jakieś porównanie, a przy tym facet robił b. dokładniepzdr Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tommi5 27.01.2004 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2004 to była moja reakcja na te 20 tys Wiem o tym, że różne ekipy różnie się cenią, ale Ci chyba trochę przesadzili i jeszcze chcą pomocników. Ja planuję budowę sposobem jak najbardziej gospodarczym, tzn mam zamiar wynająć tylko murarza (pomocników znajdę wśród rodziny). Z tego co do tej pory się zorientowałem nie będzie mnie to kosztowało więcej niż 6-7tys za ten sam zakres robót o którym piszecie powyżej. Domek jest prosty około160 mkw powierzchni całkowitej. Murarz oczywiście sprawdzony! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyszt17 27.01.2004 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2004 Przy podawaniu cen za dom musicie podawać zakres robót, z czego budowany dom i jaka powierzchnia. Gdyż, jak wszyscy wiemy powierzchnia, powierzchni nie równa. U mnie był do wybudowania domek o pow. całkowitej 183m, ale pow. użytkowej to już tylko 115m2. Szukałem ekip w najbliższej okolicy i ceny były od 15000 z ich pomocnikami (ale bez pełnego zakresu robót), po 8500, 6500 z moimi pomocnikami. W końcu trafił się murarz (jeden z lepszych we wsi - nadzorował budowę kościoła ), który zaproponował, że zrobi to za 4000zł. Oczywiście się nie targowałem, a nawet po skończonej robocie dołożyłem jeszcze kilkaset zł. Pomocnicy, łącznie z kopaniem fundamentów) kosztowali mnie 2700zł i nie byli to z za wschodniej, tylko miejscowi. Ja sam również kiedy tylko mogłem byłem pomocnikiem, pomagała również żona, a operatorem wyciągarki była córka. Czyli dom powstawał naprawdę systemem gospodarczym. Koszt robocizny stanu surowego, bez dachu to 7300zł (wraz z premią dla murarza) Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tommi5 27.01.2004 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2004 Czyli cena się potwierdza!Krzyszt17 czy możesz podać jakieś namiary na tego murarza? Nie wiem kiedy dostanę pozwolenie na budowę i może się okazać, że będzie za późno na szukanie murarzy - lepiej mieć kilku w zanadrzu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyszt17 27.01.2004 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2004 Z murarzem jest taki problem, mimo że ma telefon to nie można się do niego dodzwonić (taki urok wiejskich telefonów). Poza tym na bieżący rok ma już sporo zamówień, m.in budowę u mnie budynku gospodarczego, wylewki i tynki w domu. A jego "moce przerobowe" nie są wielkie. W roku ubiegłym jak u mnie stawiał dom to miał jeszcze parę mniejszych robót, garaż, tynkowanie plus własne gospodarstwo do obrobienia.Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tommi5 27.01.2004 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2004 No i to się może okazać dla mnie problemem Nie mam jeszcze pozwolenia na budowę i nie zanosi się, że ją szybko dostanę. Nie mogę umawiać się z budowlańcami na konkretne terminy . Cosik mi się zdaje, że zacznę za rok Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyszt17 27.01.2004 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2004 Tommi, nie wiem gdzie masz budowę, ale na przyszły rok to z "moim" murarzem pewnie nie będzie problemów, tylko trzeba rozmawiać późną jesienią (wczesną zimą). Jeśli będziesz zainteresowany najlepiej rozmawiać przez e-mail. Co prawda ja mam nie najlepsze doświadczenia z ekipami polecanymi przez internet. U mnie 2 ekipy miejscowe: murarz (trzeba było trochę pilnowć) i cieśla (robi dachy w nawet w Bieszczadach) byli (prawie) bez zarzutu, a problemy miałem z ekipą, którą znalazłem przez internet (dekarze) z innej części kraju. Wierzę, że ktoś, kto mi ich polecał robił to szczerze, ale u mnie się nie bardzo sprawdzili.Pozdrawiam Krzysztof. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tommi5 27.01.2004 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2004 Dzięki Krzyszt17 Jak już będę miał pozwolenie to się odezwę do Ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adasko 30.01.2004 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2004 Witam "forumowiczów" z lubelskiego!!!Mam zamiar rozpocząć budowę na wiosnę tego roku. Projekt "Dom w prymulkach" pracowni Archon z Myślenic w okolicach Dęblina lub Ryk jak kto woli. W sumie tye samo klilometrów i tu i tam. Na chwilę obecną zdecydowałem się na budowę z bloczków 24x24x59 + docieplenie i czekam aż śnieg się roztopi i będzie ciepło, a póki co rozględam się za materiałami i wykonawcami poszczególnych prac. Przy okazji mam pytanie. Jakie rozwiązanie będzie lepsze? Ściany fundamentowe z betonu lanego czy z bloczków betonowych? Pozdrawiam wszystkich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyszt17 31.01.2004 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2004 Adasko na temat "Ściany fundamentowe murowane, czy lane" znajdziesz na forum masę informacji. Ja zdecydowałem się na murowane z bloczków, mimo że nie mam podpiwniczenia i jeżeli jeszcze raz bym robił, to postąpił bym tak samo.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dżek 02.02.2004 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2004 Krzysztof również jestem zainteresowany tym tematem. Też mam wełnę i styropian. Wełnę będę wymieniał. Kupiłem 20 cm Isover-Gulfiber. Krokwie mam 18 cm i poradzono mi kupić wełnę 18 cm i żeby nie robić mostków termicznych wełna-krokiew kupię jeszcze 5 cm po całości. Szukam ekip do ocieplenia poddasza i wykonania elewacji zewnętrznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyszt17 02.02.2004 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2004 Poddasze mam zamiar ocieplać sam. Tyle się naczytałem o fuszerkach z ociepleniem, że wolę nie ryzykować. Trzeba by albo cały czas pilnować, albo (co wyjdzie taniej) zrobić samemu. Pooglądałem trochę zdjęć na forum jak to niektórzy "fachowcy" oieplają poddasze i włos się na głowie jeży.Czemu piszesz, że kupiłeś wełnę 20cm, jak masz krokwie 18?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dżek 02.02.2004 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2004 Wełna 20 cm Im grubsza tym dom cieplejszy, miałem bardzo atrakcyjną cenę - tylko na 20cm. Ponoć są specjalne uchwyty dla których nie ma znaczenia że wełna jest grubsza od krokwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts