Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

lubelskie

arturLU

Recommended Posts

• Odpowiedzi 16,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

ewent

aż mnie korci przypomnieć Ci porzekadło co nagle to po diable.Czytałam dużo na forum spędziłam na tym chyba dwa popołudnia i wkład tarnawy jest ok.

Miły Pan był i u mnie i też rzeczowo gadał. A materiałów które z dostawą miały być jedne w środę a drugie w sobotę nie widać.Więc weś poprawkę.Każdy kto chce coś sprzedać będzie Ci zachwalał.

Ja tam zdania nie zmieniam i chcę tarnawę tylko że u mnie kominek będzie montowany za jakiś czas dzisiaj muruje się właśnie do niego komin więc aż tak mi się nie śpieszy więc Cię rozumię.Ale od jutra wraca pogoda więc może się jeszcze wstrzymaj.

Czy ktos ma moza jakies doswiadczenia z izolacja balkonow bedacych zarazem stropem w pomieszczeniu??

Moze pamietacie mamy taki wykusz w salonie i nad nim balkon. Niestety nie mozemy sie pozbyc drobnej nieszczelnosci. Czy ktos moze stosowal folie w plynie?? jesli tak to jakich firm i czy kladliscie to sami????

Pozdrawiam...

Z treśći wynika, że coś jest u Ciebie nie tak. Ja Ci niestety nie podpowiem, ale może ty podpowiesz mi? Też mam taki wykusz. I na razie tylko chudziak. Z góry dziękuję za informację, jak nie robić.

Niby wszystko tak ale troche przecieka bo jeszcze nie skonczony taras.

Po kolei mam tak strop pozniej folia izolacyjna pozniej styropian chyba znowy folia i wylewka. Teraz musze zrobiac jak bedzie ladna pogoda taka ostateczna szlichte czy jak to sie nazywa ze spadkiem, obrobke blacharska i pokryc to jakas izolacja. Myslalam o foli w plynie a na to wykonczenie zrobimy chyba z tynku mozaikowego. zastanawiam sie tylko jaka folie wybrac bo cenowo rozpietosc jest starszna.

Pozdrawiam

Choroba, znowu ceny gazu rosną :evil: :evil: :evil:

Poważnie się zastanawiam nad kotłem wielofunkcyjnym, tzn z możliwością spalania paliw stałych (mam po przeróbkach dużą kotłownię z możliwością zrobienia wejścia z zewnątrz) i kolektorem słonecznym :evil: :evil: :evil:

Niech to szlag :evil: :evil:

Poważnie się zastanawiam nad kotłem wielofunkcyjnym, tzn z możliwością spalania paliw stałych (mam po przeróbkach dużą kotłownię z możliwością zrobienia wejścia z zewnątrz) i kolektorem słonecznym :evil: :evil: :evil:

no i oczywiscie 4 wiatraki na podworzu :lol: :lol: :lol: :lol:

a powaznie ... to kociol na wegiel bys chciala robic ???

bo jesli drewno to wg mnie wystarczy dobre DGP i mozna palic kominkiem jesli bedzie koniecznosc taka

dodatkowo slyszalem o czyms takim jak puszczenie rurek CO w poblizu DGP tak aby 5-10 stopni woda zyskiwala od cieplego powietrza z kominka ... tylko nie wiem czy to zda egzamin i czy to praktyczne ... moze dzisiaj przepytam o to mojego speca od CO

no i oczywiscie 4 wiatraki na podworzu :lol: :lol: :lol: :lol:

a powaznie ... to kociol na wegiel bys chciala robic ???

bo jesli drewno to wg mnie wystarczy dobre DGP i mozna palic kominkiem jesli bedzie koniecznosc taka

dodatkowo slyszalem o czyms takim jak puszczenie rurek CO w poblizu DGP tak aby 5-10 stopni woda zyskiwala od cieplego powietrza z kominka ... tylko nie wiem czy to zda egzamin i czy to praktyczne ... moze dzisiaj przepytam o to mojego speca od CO

Eee - dałam upust frustracji :evil: . Kocioł na węgiel tylko w ostatecznej ostateczności, ale podejrzewam, że nie będę wtedy odosobniona z taką decyzją.... W każdym razie komin mam przystosowany do dowolnego paliwa.

Nad kolektorem za to zastanawiamy się na serio serio. Chyba zrobimy na początek instalacje do niego + więszy zasobnik, a za 2-3 lata - resztę

Chyba, że cena zabije zupełnie

baba _ czy ty slyszysz jak oni knuja ...

moze i my sobie kupimy po kominku bo mi sie szkoda robi jak oni tak o tych kominkach gadaj w kolko ...

Witam po małej przerwie, Pawson to zbieramy skład na wkład? kominkowy oczywiście na przyszły sezon? :)

siema dyz ... tesknilismy :cry: :cry: :cry:

robimy sklad na wklad i na wiele innych rzeczy jak sadze :):):)

Szczegóły ustalimy na miejscu. Vat 7% na bank! Czyli montaż obowiązkowo. Co do zabudowy pogadamy indywidualnie. Każdy przecież będzie chciał co innego. Może nawet innego wykonawcę. Ja będe chciał kominek, wstawić go, zrobić komin (w zasadzie to doprowadzenie powietrza mam zrobione), rozprowadzić ciepło na górę. Co do zabudowy - to zobaczymy.

Ja traktuję upust 15 % za to samo co dawał nam ten gościo z Tarnowa. Czyli cena katalogowa wkładu, stojaka i innych pierdół poprzebnych, robocizny. Od tego - 15%. Potem + 7% Vatu. Może się okazać, że na wkład i akcesoria Tarnavy (stojak itp) może dać nam 15% ale na system kominowy może dać już tylko 10%, a na robociznę tyko 5%. Zobaczymy. Pogadamy. Facet chciał rozmawiać o konkretach jak się zobaczymy. Myślę, że przy takim hurcie jak 4-5 kminków - mozna będzie negocjować. Sam kominek - jesli będziemy chcieli, to będzie w ciągu 1-2 dni.

Co do kabli - to zależy jakie tynki będziesz kładła. Kable nie muszą iść całe w ścianie. Szczególnie płaskie. Mają one jakieś 2-3 mm grubości. Tynk je przykryje.