wukan 10.10.2005 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2005 Fizyk Piszesz, że zainstalowali Ci kominek, czy to znaczy że wład kominkowy wraz z obudową , czy tylko sam wkład.jeżeli masz obudowę kominka to napisz ile ona kosztowała (materiał i robocizna), ja też szukam jakiejś tańszej. U mnie fachowcy od Homera zainstalowali ,wkład 16kW w piątek. Palę już dwa dni na full, dymek idzie z komina na dachu aż miło, a w środku ciepełko. PozdrawiamWiesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawson 10.10.2005 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2005 U mnie fachowcy od Homera zainstalowali ,wkład 16kW w piątek. czesc, wziales 16 kW ?? na jaka powierzchnie i czemu ten wiekszy ??? (jak rozumiem wiekszosc osob bierze 14 kW) tez sie zastanawiam nad moca wiec wszystkie twoje przemyslenia i mi sie przydadza ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fizyk 10.10.2005 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2005 Pawson - niech moc(z) będzie z Tobą . Ja mam 14tkie. Obudowy jeszcze nie montowałem. Na razie rozprowadziliśmy rury na górzy i postawiliśmy kominek. Ja jeszcze nie paliłem, bo mam cały salon wełny w foliach (przy kominku też). Bałbym się, że się stopi. Poczekam kilka dni, aż się opróżni wełna . I tak mam w domu ciepełko (okolo 20-21 st.C). Dobrze jest. Informacje od firmy H. dostałem n/t mojego pieca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forum_user 10.10.2005 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2005 Pawson - nie chcę Cię zmartwić, ale nam radzą 16-tkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawson 10.10.2005 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2005 Pawson - nie chcę Cię zmartwić, ale nam radzą 16-tkę na budowie jak w zyciu ... czym wieksze tym lepsze .... a moze znacie jakies inne argumenty ?? b_b: pan od CO i wody pamieta o mnie i ciagle robi mi wycene .... od miesiaca :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forum_user 10.10.2005 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2005 Pawson - nie chcę Cię zmartwić, ale nam radzą 16-tkę na budowie jak w zyciu ... czym wieksze tym lepsze .... a moze znacie jakies inne argumenty ?? b_b: pan od CO i wody pamieta o mnie i ciagle robi mi wycene .... od miesiaca :) Za to pewnie będzie super dokładna i wnikliwa A poważnie mówiąc - wpływ mam tylko na elektryka, ze "ceownikiem" sama biegam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawson 10.10.2005 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2005 b_b: pan od CO i wody pamieta o mnie i ciagle robi mi wycene .... od miesiaca :) Za to pewnie będzie super dokładna i wnikliwa juz ja znam te dokladne i wnikliwe wyceny ... jak mi robili stan surowy to potrafili niektorzy dac wycene po misiacu co wygladala tak : ilosc m2 X srednia cena za m2 .. jak ktorys byl bardziej kreatywny to rozciagna wycene na dwie linijki .... macie jakeis dobre namiary na firmy od okien .. na razie mam te fizyka ale chcialbym cos jeszcze na innych profilach do porownania ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kubus budowniczy 10.10.2005 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2005 Mój mąż ma kolegę górala który ma firmę kamieniarską. Podobno w zimie będzie miał trochę wolnego. Mąż widział kominki które on robił z kamienia podobno oryginalne . Prosty z cegły klinkierowej też wygląda ładnie. Jak ktoś będzie zainteresowany to ma przyjechać do nas ok.10 października więc mogę popytać o szczegóły to znaczy koszt czas wykonania. Napewno razem było by taniej transport kamienia to podobno znaczący koszt i do jednego nie bardzo się kalkuluje.Pozdrawiam.Eluś Eluś - co ze spotkaniem z waszym znajomym góralem czy to dalej jest aktualne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wukan 10.10.2005 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2005 Pawson U mnie wystarczyłby wklad kominkowy na 14 kW, ale wtedy kominek musiałby chodzić z pełna mocą, więc za radą sprzedawcy kupiłem wkład z wiekszą mocą (róznica w cenie miedzy 14 a 16 kw to 350 zł). PozdrwiamWiesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dyz 11.10.2005 05:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2005 b_b: pan od CO i wody pamieta o mnie i ciagle robi mi wycene .... od miesiaca :) Za to pewnie będzie super dokładna i wnikliwa juz ja znam te dokladne i wnikliwe wyceny ... jak mi robili stan surowy to potrafili niektorzy dac wycene po misiacu co wygladala tak : ilosc m2 X srednia cena za m2 .. jak ktorys byl bardziej kreatywny to rozciagna wycene na dwie linijki .... Pawson ta wycena to wygląda raczej tak: ilość m2 x "średnia ... z górnej strefy stanów średnich" + VAT + "VAT" Z moich szacunków jak na ten moment to wychodzi cena faktyczna x1,5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dyz 11.10.2005 05:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2005 Pytanie, czy ktoś wie coś o wadach/minusach dachówki rup ceramiki sirius (miedziana)? A może jakieś porównanie do robena (średzka falista miedziana)? Obie w tej chwili są w promocji i obie kuszą przy czym dostępność robena w tej chwili jest pod wielkim znakiem zapytania. Decyzja musi zapaść dzisiaj więc jakby ktoś coś mógł powiedzieć to pliiiiiiz niech napisze dzisiaj lub zamilknie ... przynajmniej na czas budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawson 11.10.2005 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2005 hmmm ja nic nie wiem ... ale poszukaj na forum chyba bylo cos niezbyt pochlebnie o robenie ... (ale pewnosci nie mam) Czy ktos z was "wykonczeniowcow" swiadomie wybieral rurki, przewody do co, kanalizy, wody, kabelki i wlaczniczki do pradu i tego typu rzeczy ??? Czy po prostu bieze sie to co instalator daje w przyzwoitej cenie ?? Rozuimem wyszukiwac piece, grzejniki itd itp ale tam jest tez kupa drobnych bzdetow i nie wiem czy jest sens wgryzac sie wtemat czy pojsc na latwizne i brac co daja ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dyz 11.10.2005 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2005 Pawson, to czy można zaufać instalatorowi to ... tfu o czym my tu mówimy, jakie zaufanie Jak nie chcesz mieć problemów to moim zdaniem warto mieć świadomość co się bierze i jakich problemów się spodziewać. Chociaz z drugiej strony pełna nieświadomość pozwala na chwilę beztroski i radości do czasu aż coś się sp@%$&* ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fizyk 11.10.2005 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2005 Czy ktos z was "wykonczeniowcow" swiadomie wybieral rurki, przewody do co, kanalizy, wody, kabelki i wlaczniczki do pradu i tego typu rzeczy ??? Czy po prostu bieze sie to co instalator daje w przyzwoitej cenie ?? Pawsonie - akurat kabelkami, rurkami itp bzdetami się nie ptrzejmowałem. Brałem, co fachowiec dawał. Tym się nie przejmowałem. Natomiast włączniki prądu, bezpieczeniki, różnicówki itp - na to już miałem wpływ. Pojechałem razem z elektrykiem do hurtowni (kilku) i rozmawialismy o cenach. Wziąłem troche lepszy sprzęt (Bergera - nie mylić z Beger ). Kwestia wytrzymałości styków. Druga kwestia, to ramki. Tylko w kilku firmach osprzęt (włączniki, przełączniki, gniazda) można łączyć w systemy. Np 4 różne elementy w jednej ramce. Ładniej to wyglada niż 3 wyłączniki obok siebie. Jeśli chodzi o rury, to zaznaczam, że popularny Wavin jest jakieś trzy razy droższy od rzemieślniczych rur, trójników i kolanek, dostępnych w większości hurtowni. na budowie jak w zyciu ... czym wieksze tym lepsze .... a moze znacie jakies inne argumenty ?? Ja znam!!! Nie zgadzam się z tą opinią!!! Pamiętaj NIE MIECZ CZYNI WOJOWNIKIEM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawson 11.10.2005 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2005 Pawson, to czy można zaufać instalatorowi to ... tfu o czym my tu mówimy, jakie zaufanie Jak nie chcesz mieć problemów to moim zdaniem warto mieć świadomość co się bierze i jakich problemów się spodziewać. Chociaz z drugiej strony pełna nieświadomość pozwala na chwilę beztroski i radości do czasu aż coś się sp@%$&* ... wiadomo ze lepiej wiedziec... wlasnie w tym celu nauczylem sie juz kur... teorii robienia fundamentow, izolacji, murowania, betonu, stropow, wiezb, dachowek, murkow oporowych i od cholery innych rzeczy ... przede mna jeszcze ze 3 razy tyle i tak sobie mysle ze jesli mam poznac tak samo specyfikacje rur do kanalizacji, kabelkow do instalacji i innych bzdetow 150 firm istniejacych na rynku i jeszcze sprawdzic ktore parametry tych duperszmitow sa istotne dla mnie jako dla uzytkownika przyszlego to mnie krew zalewa :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawson 11.10.2005 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2005 Pamiętaj NIE MIECZ CZYNI WOJOWNIKIEM ... ino sztuka fechtunku ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dyz 11.10.2005 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2005 Czy ktos z was "wykonczeniowcow" swiadomie wybieral rurki, przewody do co, kanalizy, wody, kabelki i wlaczniczki do pradu i tego typu rzeczy ??? Czy po prostu bieze sie to co instalator daje w przyzwoitej cenie ?? Pawsonie - akurat kabelkami, rurkami itp bzdetami się nie ptrzejmowałem. Brałem, co fachowiec dawał. Tym się nie przejmowałem. Natomiast włączniki prądu, bezpieczeniki, różnicówki itp - na to już miałem wpływ. Pojechałem razem z elektrykiem do hurtowni (kilku) i rozmawialismy o cenach. Wziąłem troche lepszy sprzęt (Bergera - nie mylić z Beger ). Kwestia wytrzymałości styków. Druga kwestia, to ramki. Tylko w kilku firmach osprzęt (włączniki, przełączniki, gniazda) można łączyć w systemy. Np 4 różne elementy w jednej ramce. Ładniej to wyglada niż 3 wyłączniki obok siebie. Jeśli chodzi o rury, to zaznaczam, że popularny Wavin jest jakieś trzy razy droższy od rzemieślniczych rur, trójników i kolanek, dostępnych w większości hurtowni. na budowie jak w zyciu ... czym wieksze tym lepsze .... a moze znacie jakies inne argumenty ?? Ja znam!!! Nie zgadzam się z tą opinią!!! Pamiętaj NIE MIECZ CZYNI WOJOWNIKIEM pozwolę sobie zauważyć że w przypadku kominka to nawet nie miecz a siekierka A co do rurek a zwłaszcza do CO to bym się przejmował co mi instalator właduje. Zwłaszcza jeżeli miałaby to być miedź bo za dużo na rynku tanich podróbek o jakości dużo pozostawiającej do życzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dyz 11.10.2005 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2005 Pawson, to czy można zaufać instalatorowi to ... tfu o czym my tu mówimy, jakie zaufanie Jak nie chcesz mieć problemów to moim zdaniem warto mieć świadomość co się bierze i jakich problemów się spodziewać. Chociaz z drugiej strony pełna nieświadomość pozwala na chwilę beztroski i radości do czasu aż coś się sp@%$&* ... wiadomo ze lepiej wiedziec... wlasnie w tym celu nauczylem sie juz kur... teorii robienia fundamentow, izolacji, murowania, betonu, stropow, wiezb, dachowek, murkow oporowych i od cholery innych rzeczy ... przede mna jeszcze ze 3 razy tyle i tak sobie mysle ze jesli mam poznac tak samo specyfikacje rur do kanalizacji, kabelkow do instalacji i innych bzdetow 150 firm istniejacych na rynku i jeszcze sprawdzic ktore parametry tych duperszmitow sa istotne dla mnie jako dla uzytkownika przyszlego to mnie krew zalewa :) Oprócz zalewania krwią to jeszcze dorzuciłbym do kompletu wrzody ale ... Popatrz na to z innej strony, może w którejś z tych nowo poznawanych dziedzin się odnajdziesz co pozwoli ci na zmianę pracy na bardziej interesującą i ew. lepiej płatną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawson 11.10.2005 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2005 Popatrz na to z innej strony, może w którejś z tych nowo poznawanych dziedzin się odnajdziesz co pozwoli ci na zmianę pracy na bardziej interesującą i ew. lepiej płatną ... niesadze ... dobra dyz... mam pomysla .. wyczaj wszystko co sie da na temat rurek i kabelkow i mi doradzisz przy zakupie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forum_user 11.10.2005 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2005 Czy ktos z was "wykonczeniowcow" swiadomie wybieral rurki, przewody do co, kanalizy, wody, kabelki i wlaczniczki do pradu i tego typu rzeczy ??? Czy po prostu bieze sie to co instalator daje w przyzwoitej cenie ?? Pawsonie - akurat kabelkami, rurkami itp bzdetami się nie ptrzejmowałem. Brałem, co fachowiec dawał. Tym się nie przejmowałem. Natomiast włączniki prądu, bezpieczeniki, różnicówki itp - na to już miałem wpływ. Pojechałem razem z elektrykiem do hurtowni (kilku) i rozmawialismy o cenach. Wziąłem troche lepszy sprzęt (Bergera - nie mylić z Beger ). Kwestia wytrzymałości styków. Druga kwestia, to ramki. Tylko w kilku firmach osprzęt (włączniki, przełączniki, gniazda) można łączyć w systemy. Np 4 różne elementy w jednej ramce. Ładniej to wyglada niż 3 wyłączniki obok siebie. Jeśli chodzi o rury, to zaznaczam, że popularny Wavin jest jakieś trzy razy droższy od rzemieślniczych rur, trójników i kolanek, dostępnych w większości hurtowni. na budowie jak w zyciu ... czym wieksze tym lepsze .... a moze znacie jakies inne argumenty ?? Ja znam!!! Nie zgadzam się z tą opinią!!! Pamiętaj NIE MIECZ CZYNI WOJOWNIKIEM pozwolę sobie zauważyć że w przypadku kominka to nawet nie miecz a siekierka A co do rurek a zwłaszcza do CO to bym się przejmował co mi instalator właduje. Zwłaszcza jeżeli miałaby to być miedź bo za dużo na rynku tanich podróbek o jakości dużo pozostawiającej do życzenia. I do tego miedź drożeje jak choroba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts