Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

lubelskie

arturLU

Recommended Posts

• Odpowiedzi 16,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Pawson - rzuć te namiary - dzięki.

Fizyk! Kto doradzłał Ci względem oczyszczalni ścików? Co zadecydowało o studzience chłonnej a nie o rozsączkowaniu? Błagam wspomóżcie mnie znawcą, który do mojej działki dobrałby odpowienią oczyszczalnię! Ponoć wszystko zależy od podłoża? Idkam i reszta Abramowicka - co Wy robicie u siebie? Już się gubię w tym co lepsze i dlaczego. Mój mąż absolutnie sie zapiera przed korzeniową... Doradźcie!!!

Monika - ja mam bardzo nierówną działkę o sporym spadku (popatrz do albumu). Ciężko byłoby zamontować drenaż. Po drugie - na moim terenie występują gliny. Glina nie jest dobrym "przewodnikiem" wody. Poprostu - woda nie dostawałaby się do gruntu. Nawet drenaż musiałby być dość duży (a kształt działki nie pozwoli na to). Po trzecie - nawet jak bym zrobił duży drenaż (np 3x20metrów) to istnieje ryzyko, że po 5 latach musiałbym go "przełożyć" w inne miejsce. Taką informację otrzymałem z reklamowanej tu firmy Hydrosystem. Zacząłem szukać dalej. I z pomocą Elli znalazłem Bioeko. Oczyszczalnia zajmuje obszar 2x2 metry. Ma ona pompę napowietrzającą (cały czas pracuje pod prądem - to jedyna wada). Oczyszczona woda (95-97%) może zostać skierowana albo do oczka, albo do rowu melioracyjnego, albo do studzienki chłonnej (nie ma potrzeby stosować już oczyszczalni korzeniowej lub drenażu, bo woda jest już w miarę czysta). Ja planuję zrobić ztudnię chłonną, która zarazem będzie działać jako zbiornik na deszczówkę. Na wiosnę zamontuję tam pompę i będę mógł stosować wodę do podlewania kwiatków.

Jeśli chodzi o szambo - dla nas nie wchodziło w rachubę wogóle.

Co do przyłącza elektrycznego. To zależy od długości przyłącza (co to znaczy blisko - 5-10metrów?), od kabla jaki jest przewidziany w projekcie, od rodzaju skrzynki, jaki zawiesisz. Od razu proponuję zrobić skrzynkę taką, któą potem wykorzystasz (np w garaż). U mnie sam kabel kosztował około 2 tys. zł. Całe przyłącze - około 3500 zł. Kabla miałem około 30 m.

A teraz robi się porządek na działce!!!! (W końcu jest już kibel w domu :wink: ). Mam nadzieję, że w przyszłym tygdniu teren będzie ładnie ukształtowany!

Niestety - docieplenie przesunie się na przyszły tydzień :( .

Fizyk - dzięki. U mnie też jest glina, a spadek niewielki. Za to napewno nie mam gdzie odprowadzać wody, więc zostaje też studzienka. Słyszałam jednak, że je też trzeba co jakiś czas przenosić, a możę nieprawda?

Skoro masz kibelek to pewnie niezadługo zaczynasz rozruch oczyszczalni (hi, hi)? A tak serio, to pewnie przed Bozym N. się wprowadzasz. Zazdroszczę i wprowadzki i kończenia wykończeniówki - ja strasznie się jej boję.

Monika .. studni chlonnej nie trzeba przenosci ...

mozesz zrobic ew. tak jak u mnie to znaczy wykopac studnie chlonna przez cala gline az do warstwy wodoprzepuszczalnej (u mnie to piach na 7 m) studnia chlonna w tej sytuacji ma 9m glebokosci i praktycznie nie ograniczone mozliwosci wchlaniania wody .. u mnei chodzi o deszczowke ktora z racji gliny nie wsiaka w ziemie. decyzje oczyszczalnia czy szambo odkladam na przyszly rok ...

namiary na zakupy wysle ci rano na priv

fizyk co ty z tym kablem za 2 tys ?? swiatlowod sobie polozyles obok ?? :lol: :lol: :lol:

u mnie cale przylacze elektryczne kosztowalo 1200-1300 zl przy czym ja nie robilem skrzynki docelowej z osprzetem a tylko zbita z desek skrzynke tymczasowa ... to podobno rozsadniejsze bo docelowa moga ukrasc jak stoi w polu przy placu budowy. Odleglosc od drogi 15-20 m

Znalazlem nowa hurtownie materialow budowlanych ... maja belit, folie, cement wlene do poddaszy styro i takie tam ... cala reszte moga sprowadzic jak potrzeba ... ceny b. korzystne. jesli ktos ma jeszcze do zrobienia jakies istotne zakupy w tym roku to sluze namiarem na priv

no to ja poproszę o te namiery :)

Nie pisałam nic o moim wyborze blachodachówki wybrałam i czekałam na efekt żeby Wam o tym napisać. Wybór padł na Finco-Stal VEGA brąz mat. O wyborze przesądził kolor bo brązowy kolor ruukki jest nieszczególny. A jeśli chodzi o cenę wg miłego Pana ze Stalmetu cenowo ruukka wyszła porównywalnie /czym byliśmy mile zaskoczeni/ na dodatek każdy arkusz tej drugiej był zabezpieczony folią zaś u nas tego nie było o czym przekonaliśmy się już po fakcie i była duża obawa czy jej przy układaniu nie porysują.

Właśnie się układa. Jest ok. Wybór uważamy za bardzo trafny. Mam duży dwuspadowy dach efekt do złudzenia przypomina dachówkę. Życzę Wam aby wasze wybory zawsze kończyły się takim miłym samopoczuciem jakie ja mam teraz.

Witam Wszystkich!

BARDZO PILNE PYTANIE:

Czy znacie kogoś, kto może naprawić bojler elektryczny?

Jutro przyjeżdżają do mnie goście na kilka dni, a dziś, jak na złość, zepsuło się koromysło i nie ma ciepłej wody :evil: .

Muszę więc sprawę załatwić błyskawicznie - jutro do popołudnia.

Jeśli znacie kogoś takiego, to bardzo proszę o kontakt!!!!!!!!

Witam budujących i wykańczających :D .

U nas robota znów przesunięta, dach mają robić od poniedziałku, jak wyjdzie zobaczymy. A tu pogoda się zaczyna psuć :cry: .

Mam pytanie, czy nie chcieliby sobie panowie trochę za piłką pobiegać?

Co Marta, dawno męża nie miałaś skontuzjowanego? :D :wink:

A co do pogody to mogę Cię pocieszyć, są tacy co jeszcze do dachu mają ciut więcej niż wy ale nie tracą wiary, że się uda :) Dzisiaj murarze weszli stawiać ścianki kolankowe, a w przyszłym tygodniu przyjeżdża drewno na więźbę :)