Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

lubelskie

arturLU

Recommended Posts

• Odpowiedzi 16,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Witam

To ja wtrącę swoje 3 grosze w sprawie podbitki.

Akurat wczoraj fachowcy od tynków zewnętrznych i ocieplenia skończyli mi też też podbitkę. Wykonałem ją z paneli PCV (firmy nie pamiętam). Zaletą tej podbitki jest niska cena (ok. 14.5zł/m2 - kupowałem w Kontakcie na Diamentowej) oraz jej duża sztywność (jeżeli szerokość podpitki jest większa niż 60cm to dla sidingu trzeba dawać w środku dodatkowe wzmocnienie w postaci łaty, panel PCV tego nie wymaga).

Do ceny podbitki (zarowno PCV jak i sidingu) należy doliczyć jeszcze listwy J-tki oraz narożniki zewnętrzne i wewnętrzne, ktore jeszcze podnoszą cenę całości, no i trzeba jeszcze pamiętać o ok. 150 m.b. łat.

No i oczywiście dochodzą do tego koszty robocizny, u mnie 19zł/m.b.

Ja miałem ok. 60 m2 podbitki to za wszystkie materiały zapłaciłem ok. 1500zł, za robociznę ok. 2500zł. Całość zamkneła się kwotą ok. 4000 zł.

Jeżeli zastosujecie siding to dla tej powierzchni należy doliczyć jeszcze ok. 1000 zł.

Pozdrawiam

Wiesiek

Witam

To ja wtrącę swoje 3 grosze w sprawie podbitki.

Akurat wczoraj fachowcy od tynków zewnętrznych i ocieplenia skończyli mi też też podbitkę. Wykonałem ją z paneli PCV (firmy nie pamiętam). Zaletą tej podbitki jest niska cena (ok. 14.5zł/m2 - kupowałem w Kontakcie na Diamentowej) oraz jej duża sztywność (jeżeli szerokość podpitki jest większa niż 60cm to dla sidingu trzeba dawać w środku dodatkowe wzmocnienie w postaci łaty, panel PCV tego nie wymaga).

Do ceny podbitki (zarowno PCV jak i sidingu) należy doliczyć jeszcze listwy J-tki oraz narożniki zewnętrzne i wewnętrzne, ktore jeszcze podnoszą cenę całości, no i trzeba jeszcze pamiętać o ok. 150 m.b. łat.

No i oczywiście dochodzą do tego koszty robocizny, u mnie 19zł/m.b.

Ja miałem ok. 60 m2 podbitki to za wszystkie materiały zapłaciłem ok. 1500zł, za robociznę ok. 2500zł. Całość zamkneła się kwotą ok. 4000 zł.

Jeżeli zastosujecie siding to dla tej powierzchni należy doliczyć jeszcze ok. 1000 zł.

Pozdrawiam

Wiesiek

I to jest (p)odpowiedź!

Jestem w trakcie myślenia o podbitce. Sam jeszcze nie wiem co wybrać. Ale drzewno nie wchodzi w grę. MOże gdybym miał drzewniane okna, to (jak to mówi Ella - wskazana byłaby konsekwencja) a ja mam okna PVC. to podbitka też taka bedzie.

Co do pieców - to ja jestem zadowolony z Viessmana (Vitopend 222).

U mnie zaczęto docieplać poddasze. :D

Czy ktoś ma rozeznanie w temacie kotłów gazowych?

Moi fachmani promują Beretta, Saunier Duval a trzeci De Dietrich.

Analizując Muratory w głowie się miesza.

A może junkers? Jakby co mam namiary na dobrego instalatora/serwisanta junkersa. Ze względu właśnie na to, że znam gościa i wiem że jest dobry w swoim fachu skłaniam się do tej marki. Bo marny serwis potrafi odebrać wszelkie zalety nawet najdoskonalszemu sprzętowi ...

A u nas przed domem leży od wczoraj wielka kupa zielonego drewna :) W przyszły czwartek przychodzą panowie co to wiedzą co z tym zrobić żeby tak bezsensownie nie leżało :)

A u nas przed domem leży od wczoraj wielka kupa zielonego drewna ...

Boże :o :o :o

dyziu ....

a coś ty żarł ??

PS. sorry ... nie moglem sobie darowac :):):)

ALL Zgadnijcie kto dzisiaj kolo 16-17 wraca do domu ???

A skąd my możemy wiedzieć kto wraca ... zresztą może i wiemy ... ale nawet jakbyśmy wiedzieli to nie wiemy jak powiedzieć bo do tej pory nie powiedziałeś jak się będzie nazywać ... :D

A co do darowania ... odrazu wiedzioałem że sobie nie darujesz tylko nie wiedziałem w którym kierunku uderzysz :) Niedawno radziłeś komuś żeby forumowe ognisko urządził więc i tak nie najgorzej tym razem wyszło :)

A może junkers? Jakby co mam namiary na dobrego instalatora/serwisanta junkersa. Ze względu właśnie na to, że znam gościa i wiem że jest dobry w swoim fachu skłaniam się do tej marki. Bo marny serwis potrafi odebrać wszelkie zalety nawet najdoskonalszemu sprzętowi ...

A u nas przed domem leży od wczoraj wielka kupa zielonego drewna :) W przyszły czwartek przychodzą panowie co to wiedzą co z tym zrobić żeby tak bezsensownie nie leżało :)

Zielone - niedojrzałe znaczy się ;) Pewnie tanio kupiłeś ;)

Pawson - no, w końcu :) Ciekawe, jak Wam pójdzie pierwsza kąpiel ;) A propos - właśnie - jak Malutką chcecie tytułować???

Malutka oficjalnie będzie tytułowana

ADRIANNA

(to moja wersja)

Jest jeszcze wersja zony

Konstancja

ale chyba sie nie dam przekonac ...

Budowa:

moj hydraulik co mi mial od poniedzialku robic kanalize przed chudym betonem do dzisiaj nie daje znaku zycia .. i oczywisice nie odbiera komorki i nie oddzwania ... hmmm ... nastepny co nie chce zarobic ???? :o :o :o

A co do darowania ... odrazu wiedzioałem że sobie nie darujesz tylko nie wiedziałem w którym kierunku uderzysz Niedawno radziłeś komuś żeby forumowe ognisko urządził więc i tak nie najgorzej tym razem wyszło

hihihi .. no co ... ktos musi wprowadzac odrobinke ironii i humorku do naszego Klubu budowniczych .... 8) 8) 8)

ADRIANNA

(to moja wersja)

Jest jeszcze wersja zony

Konstancja

Pawełku to jeszcze przy tym ustalaniu upewnijcie się jak to będzie sie zdrabniać, czasem to potrafi zmienić nastawienie :)

Budowa:

moj hydraulik co mi mial od poniedzialku robic kanalize przed chudym betonem do dzisiaj nie daje znaku zycia .. i oczywisice nie odbiera komorki i nie oddzwania ... hmmm ... nastepny co nie chce zarobic ???? :o :o :o

A co do darowania ... odrazu wiedzioałem że sobie nie darujesz tylko nie wiedziałem w którym kierunku uderzysz Niedawno radziłeś komuś żeby forumowe ognisko urządził więc i tak nie najgorzej tym razem wyszło

hihihi .. no co ... ktos musi wprowadzac odrobinke ironii i humorku do naszego Klubu budowniczych .... 8) 8) 8)

sie wie :D

Zielone - niedojrzałe znaczy się ;) Pewnie tanio kupiłeś ;)

Pawson - no, w końcu :) Ciekawe, jak Wam pójdzie pierwsza kąpiel ;) A propos - właśnie - jak Malutką chcecie tytułować???

Jakie niedojrzałe???? Monika wstyd mi za Ciebie, wybudowałaś dom i nie wiesz że drewno kupuje się zielone bo takie szybciej rośnie na dachu?! :wink: :D

ADRIANNA

(to moja wersja)

Jest jeszcze wersja zony

Konstancja

Budowa:

Hej, Pawsonie!

cieszę się z Wami, że znów będziecie na wolności :wink: jeśli byście bylli zainteresowani, to mam wagę dla niemowląt i mogę Wam zważyć latorośl.

Opowiem ciekawą historyjkę a propos kotłów gazowych. Nasza 5-letnia Lidka oprowadza swoją koleżankę po naszym domku i tłumaczy jej: "Tu (w salonie) mamy kominek, a tu mamy kominek w kształcie lodówki (w pomieszczeniu gospodarczym)".

dzieki za poparcie mojej wersji

Adrianna zdrobnia sie do "Adrianka" albo "Ada "

mi osobiscie bardziej podoba sie "Adrianka"

Fizula: wage na pewno bedziemy chcieli czesto uzywac (z gory dziekujemy) zreszta podobnie jak Twoje cenne porady ....

baba_b ... kąpieli juz sie boje .. na razie dziewczyny spia .. obie tsrasznei wymeczyl pobyt w szpitalu ...[/url]