Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

lubelskie

arturLU

Recommended Posts

• Odpowiedzi 16,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Jest też inna metoda - prostsza i trwa moze minute

http://imageshack.us/index.php

wpisujecie ten adres

wyszukacie w komputerze zdjecie i klikac

na przycisk host it

i wyskocza wam linijki z adresami

ten adres na samym dole jest to bezposredni link do zdjecia

wystarczy go skopiowac i umiescic w poscie pomiedzy dwoma (Img) - te sa dostepne w menü wysylacza wiadomosci

powodzenia

U nas więźba już stoi na dachu a murarze od rana zabrali się za kończenie kominów i szczytów :) Jak dobrze pójdzie to w przyszłym tygodniu na dachu pojawi się dachóweczka :)

Pawson, na jaką dachówkę naciągnął Cię A.Ch.? :) U nas będzie L-15 czerwona (szkoda tylko że nazwa nie ma wiele wspólnego z kolorem prawdziwym ale i tak jest ładna) :)

U nas więźba już stoi na dachu a murarze od rana zabrali się za kończenie kominów i szczytów :) Jak dobrze pójdzie to w przyszłym tygodniu na dachu pojawi się dachóweczka :)

Pawson, na jaką dachówkę naciągnął Cię A.Ch.? :) U nas będzie L-15 czerwona (szkoda tylko że nazwa nie ma wiele wspólnego z kolorem prawdziwym ale i tak jest ładna) :)

Taka jak u nas - jeśli chcesz zobaczyć jak to wygląda w całości - zapraszam

No z przyjemnością bym sobie obejrzał ... problem w tym że ostatnio dysponuję czasem późnym wieczorem a wtedy to już za wiele nie widać... A powiedz mi Monika jaki kolor rynien do tego dobraliście? Nam A. polecał mocno siakieś czerwone/ceglaste a nam się najbardziej widzą do tego brązowe, żeby jakieś odcięcie było dachu od reszty domu wyraźne.

No z przyjemnością bym sobie obejrzał ... problem w tym że ostatnio dysponuję czasem późnym wieczorem a wtedy to już za wiele nie widać... A powiedz mi Monika jaki kolor rynien do tego dobraliście? Nam A. polecał mocno siakieś czerwone/ceglaste a nam się najbardziej widzą do tego brązowe, żeby jakieś odcięcie było dachu od reszty domu wyraźne.

U nas kontrast jest baardzo wyraźny - rynny i obróbki mamy z tytan-cynku (czyli srebrne)

Dyziu my też będziemy mieć czerwoną L-15 :D . A rynny do tego weźmiemy też czerwone. Dekarze mieli przyjść dzisiaj, ale przecież nadal świętują :D :D :D :lol: . Zobaczymy czy zjawią się jutro.

No to widzę, że nie jesteśmy osamotnieni w wyborze pokrycia :) Co do świętowania to bardzo prawdopodobne bo w poniedziałek dzwoniłem do pana Jurka Ł. to wyjaśnił, że u nich dzisiaj świętują i nic nie robią więc wasi dekarze pewnie też :)

No to będzie Wigilia w nowym domku? :)

tylko czy fizykom wystarczy wigilijnych nakryc dla wszystkich forumowiczow ???? :wink: :wink: :wink:

Myslisz, że zaproszą?!

Ale sie zimno zrobło, a ja mam jescze oczyszczalnię robić! brrr...

To ja widzę, że Wy nam źle życzycie. My byśmy chcieli wcześniej, a Ci dopiero na Wigilię się wpraszają :wink: Nakryć starczy, bo mamy też zapasowe jednorazowe. Już się nie mogę doczekać kiedy zrobię pyszniutką pizzę we własnym piekarniku (w obecnym mieszkaniu mamy zepsuty).

Dzisiaj gipsowane mamy poddasze (prawie skończone układanie płyt katonowo-gipsowych). A od jutra miejmy nadzieję zacznie się układanie tarakoty :lol:

Pozdrowionko!

Hej dyz ja mam brązik ... wygląda wg mnie super ... do tego rynny brązik :)

jutro wchodzi do mnie hydraulik robic kanalizacje .... a ja jeszcze musze wymyslec uklad lazienek :):):)

Co myslicie o kratkach/listwach odpywowych w garazu ??

musze cos wykombinowac w ich temacie do jutra i neizbyt wiem jak ...

jutro wchodzi do mnie hydraulik robic kanalizacje .... a ja jeszcze musze wymyslec uklad lazienek :):):)

U nas będzie kratka na środku garażu, z niej wyprowadzona na zewnątrz rura do małej studni chłonnej. Podłoga w garażu będzie wyprofilowana tak, żeby woda ściekała do kratki z każdego punktu garażu

Układ łazienek ... :) i jeszcze pewnie sam masz to wymyślić :D zapewniam, że co byś nie wymyślił to będzie źle :wink: :D

Natomiast w temacie kratek ... ci sąsiedzi którzy nie zrobili kratek w garażu odrazu to zrobili to po pierwszej zimie przez kucie posadzek ... u mnie kierownik przy pierwszej wizycie KAZAŁ zrobić takie coś więc... co się będe kierownikowi stawiał :wink: kratka będzie cirka ebałt pośrodku garażu i tylko trzeba będzie przy wylewce tak spadami pokombinować, żeby woda w jej kierunku spływała ale to chyba oczywiste :) w tej chwili to koszt ok. 20 zł za kawałek rurki i kolanko a potem ... jak się rozmyślisz to możesz zabetonować i zapomnieć że miałeś takie pomysły :D

Oprócz kratki w garażu sugeruję zrobić kratkę (a w zasadzie korytko) w poprzek wjazdu do garażu. Woda tam się zbierająca powinna trafiać albo do studni chłonnej, albo gdziekolowiek indziej (szamba nie radzę - szkoda w miarę czystej wody).

Jak robicie odwodnienie działek i odprowadzenie wody z rynien.

Ja mam wszystkow ziemi. Tylko jeszcze studni chłonnej nie mam :(

Pawson .............. - już ty dobrze wiesz co!!!

Fizyk! Czy mógłbyś mi podać dokładniejsze wyliczenie za oczyszczalnie? Mi w BIOEKO mówią Koło 8 tys., a nie 6-ciu!!! To ile płaciłeś za te rury, co to je sam kupowałeś? A jak postępy ze studzienką?

Czy ktoś z Was jest może na etapie posadzek ? Co robicie na pokojach - parkiety? Ja chcialam deski - miało być rustykalnie, ale wychodzi, że drożej niż parkiet! Może ktoś mnie oświci dlaczego, skoro mniej rżnięcia!

Kolega dał mi namiary na fabrykę parkietów Barana. Ponoć jeżdził tam (chyba za Rzeszów) i kupował na miejscu duuuużo taniej i opłacało się przewieźć. samemu. Można by się skrzyknąć na wspólny transport - będzie jeszcze taniej.

:)

Moni

Fizyk! Czy mógłbyś mi podać dokładniejsze wyliczenie za oczyszczalnie? Mi w BIOEKO mówią Koło 8 tys., a nie 6-ciu!!! To ile płaciłeś za te rury, co to je sam kupowałeś? A jak postępy ze studzienką?

Czy ktoś z Was jest może na etapie posadzek ? Co robicie na pokojach - parkiety? Ja chcialam deski - miało być rustykalnie, ale wychodzi, że drożej niż parkiet! Może ktoś mnie oświci dlaczego, skoro mniej rżnięcia!

Kolega dał mi namiary na fabrykę parkietów Barana. Ponoć jeżdził tam (chyba za Rzeszów) i kupował na miejscu duuuużo taniej i opłacało się przewieźć. samemu. Można by się skrzyknąć na wspólny transport - będzie jeszcze taniej.

:)

Moni

Witajcie.

Monika - obecnie cena za Bioeko jest inna niż kilka miesięcy temu. Ja i Ella kupiliśmy ją chyba w najniższej cenie jaka była na rynku. Stąd wynikają różnice.

Koszt rur jest uzależniony od ich długości długości. Mnie kosztowały ze 200 zł ale ja miałem około 10-15 metrów. Taką oczyszczalnię możesz zamontować prawie pod samym domem. Pisze tu o rurach wychodzących z domu do oczyszczalni. Mam na działce jeszcze kupę innych rurek (dren odsączający działkę, rury do rynien, itp) U mnie woda spod garażu i rynien i oczyszczona z oczyszczalni jest (a w zasadzie będzie) odrowadzana do studni chłonnej. Oprócz tego studnia chłonna będzie połączona z drenażem odprowadzający (tak z 15 metrów).

Studnia chłonna - ma być robiona w tym tygodniu.

Dzisiaj zapowiedziało się Bioeko u mnie na działce - będzie uruchamiać oczyszczalnię. Zainteresowanych zapraszam. Kontakt do mnie macie. Jak ktoś nie ma to proszę o info. Wyślę na priva.

Co do podłóg - ja i o ile dobrze pamiętam to Fizula :wink: jest na tym etapie. Deski są droższe od parkietu, bo są to duże kawałki drewna. Żeby zrobić taką deskę, drzewo musi być odpowiednio proste itd. Czyli pierwszy sort! Do parkietu, ze względu na długość klepek - drzewo takie proste być nie musi. I tak tnie się je na krótkie odcinki. Z tego powodu deska jest droższa.

My też chcieliśmy rustykalnie. Ale u nas odpadały deski od razu, bo mamy podłogówkę. (Przy ogrzewaniu podłogowym nie wskazane są deski, parkiety itp). Poszliśmy na kompromis i mamy terakotę podobną do drewnianych desek.

Na piętrze chcemy połozyć korek :D

Tak mi własnie wychodzi, że w JPR ta sama cena, a na miejscu i nie musze sama za rurami biegać. :lol:

U mnie płytki nie wchodzą w grę - zimno mi nózki w lecie, a przecież grzać nie będę...

Ale Twoje tłumaczenie z deskami dociera do mnie. Dlaczego ja zawsze chcę najdroższe!!!!!! :cry: :cry: :cry:

Pewnie będzie parkiet... A może jakies panele rustyklane?

Tak mi własnie wychodzi, że w JPR ta sama cena, a na miejscu i nie musze sama za rurami biegać. :lol:

U mnie płytki nie wchodzą w grę - zimno mi nózki w lecie, a przecież grzać nie będę...

Ale Twoje tłumaczenie z deskami dociera do mnie. Dlaczego ja zawsze chcę najdroższe!!!!!! :cry: :cry: :cry:

Pewnie będzie parkiet... A może jakies panele rustyklane?

Monika - poproszę o namiary na tego Barana z Rzeszowa. U nas to sprawa jakiegoś czerwca przyszłego roku, ale przymiarki chcemy robić przez zimę