mariucha 27.11.2005 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2005 A ja myślałem że na ten rok koniec, ale jeszcze wymyśliłem drobną robotę dla elektryka. Mam do was pytanie : ile placiliście za podciagnięcie pradu ze skrzynki w granicy do budynku? Ile za robotę , ile za materiał i jaka to była odległość? Ile biora elektrycy za punkt wewnątrz?? czy cena 15 PLN/robotę + do tego materiał jest OK? Wiem że wcześniej o tym niektórzy pisali, ale przekopałem kilka stron i nie znalazłem Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
idkam 27.11.2005 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2005 A ja myślałem że na ten rok koniec, ale jeszcze wymyśliłem drobną robotę dla elektryka. Mam do was pytanie : ile placiliście za podciagnięcie pradu ze skrzynki w granicy do budynku? Ile za robotę , ile za materiał i jaka to była odległość? Mariucha, Lubzel 1920 przyłącze (mat+rob) 1410 - u mnie inwentaryzacja geodezyjna - 250 M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szymoszkowa 28.11.2005 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2005 Witam,jakże zazdroszczę tym,którzy już mieszkaja albo zaraz będą mieszkać.Gdzież mi do nich?Co najmniej rok Pytanie-czy ktoś wie,jak się robi kosztorys na transze kredytu do banku?A ci ,którzy już skończyli budowę-ile tak naprawdę trzeba mieć kasy na przygodę z budowaniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fizyk 28.11.2005 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2005 Witam,jakże zazdroszczę tym,którzy już mieszkaja albo zaraz będą mieszkać.Gdzież mi do nich?Co najmniej rok Pytanie-czy ktoś wie,jak się robi kosztorys na transze kredytu do banku?A ci ,którzy już skończyli budowę-ile tak naprawdę trzeba mieć kasy na przygodę z budowaniem? Dużooooooo kasy Szymoszkowa, bardzoooo dużo A tak naprawde to biuro projektowe gdzie kupiłas projekt powinno dysponować wstępnym kosztorysem. Dorzuć do tego ze 20-25 % i wyjdzie Ci mniej więcej tyle ile powinno Ci wystarczeć. Oczywiście okaże się, że i tak zabraknie . Ja dostałem wycenę na poziomie mniej więcej 210 000 netto pod klucz (w systemie zleconym) do stanu pod klucz. Ja licze że wydam około 250 tys (i będzie prawie pod klucz), ale ja zmieniłem technologię na 3W a projekt był liczony dla keramzytobetonu 1W. Czyli kosztorys był prawie OK. Ale trzeba też doliczyć koszty typu - ogrodzenie, szambo/POŚ, kształtowanie terenu i wiele innych. 15zł/ za punkt bez materału to drogo!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawson 28.11.2005 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2005 zgadzam sie z fizykiem .. podrzuc linka do projektu to wymysle jakas cyfre :) ale generalnie przy budowie domu oszczedza sie raz .. jak sie wybiera projekt. a potem to juz nie da rady .... powierzchnie policz po podlodze (zadna tam uzytkowa) i to razy 1500 to minimum minimum minimum .. nie wiem czy w ogole mozliwe ale mniej to nie ma co marzyc nawet ... tak przynajmniej sadze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wukan 28.11.2005 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2005 Pawson i Fizyk zgadza się wszystko jeżeli chodzi o koszty.Jestem już na ukończeniu i wykończeniu (się) i mogę potwierdzić:sumaryczna powierzchnia domu po podłodze x 1500zł, to jest koszt budowy domu (oczywiście bez działki i kosztow z nią związanych). PozdrowieniaWiesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika B 28.11.2005 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2005 Witam,jakże zazdroszczę tym,którzy już mieszkaja albo zaraz będą mieszkać.Gdzież mi do nich?Co najmniej rok Pytanie-czy ktoś wie,jak się robi kosztorys na transze kredytu do banku?A ci ,którzy już skończyli budowę-ile tak naprawdę trzeba mieć kasy na przygodę z budowaniem? Mój książę - małżonek zrobił kosztorys "na oko", ale my nie roliczamy tego zbyt dokladnie. Stan surowy wyszedł blisko 150 tys. Nie wiem czy nas nie wykończy wykańczanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariucha 28.11.2005 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2005 15zł/ za punkt bez materału to drogo!!!!! Fizyk, a Ty ile płaciłeś. Ile Cię wyszło za punkt z materiałem. Facet mówił , że wyjdzie około 28 PLN. Prześlij mi namiary na Twojego elektryka. Idkam, dzięki za odpowiedź odnosnie kosztów przyłącza. Z góry dziękuję i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
idkam 28.11.2005 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2005 Pawson i Fizyk zgadza się wszystko jeżeli chodzi o koszty. Jestem już na ukończeniu i wykończeniu (się) i mogę potwierdzić: sumaryczna powierzchnia domu po podłodze x 1500zł, to jest koszt budowy domu (oczywiście bez działki i kosztow z nią związanych). Pozdrowienia Wiesiek Wukan!!!! to forum ma wpierać budujących powierzchni całkowitej??? Mi w takim układzie wychodzi 1050 za m2 - przejście od stanu surowego otwartego do ... zamieszkania... coś dużo?? Nasza wstępna kalkulacja to 1100 za m2 (tylko oczywiście dom, powierczchnia całkowita parter + poddasze) JAK WYGLĄDA U INNYCH??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BORF 28.11.2005 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2005 Jak to będzie wyglądało u mnie to powiem za jakieś 2 lata (mam nadzieje). A tym czasem poprosiłbym Was o namiary na sprawdzonych, fachowych, niedrogich i w miarę szybkich ........... geodetów. Musze mieć mapkę do celó projektowych. Ile sztuk trzeba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
idkam 28.11.2005 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2005 Jak to będzie wyglądało u mnie to powiem za jakieś 2 lata (mam nadzieje). A tym czasem poprosiłbym Was o namiary na sprawdzonych, fachowych, niedrogich i w miarę szybkich ........... geodetów. Musze mieć mapkę do celó projektowych. Ile sztuk trzeba? Witamy i gratulujemy męskiej decyzji !!! Pan Marcin 502587065, ceny do negocjacji... ale zrób wywiad i wybierz najlepszą ofertę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BORF 28.11.2005 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2005 Dzięki, u niego robisz geodezję dla siebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
idkam 28.11.2005 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2005 Dzięki, u niego robisz geodezję dla siebie? Jasne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BORF 28.11.2005 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2005 Dzięki, u niego robisz geodezję dla siebie? Jasne Skąd on jest? Gdzie budujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
idkam 28.11.2005 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2005 Dzięki, u niego robisz geodezję dla siebie? Jasne Skąd on jest? Gdzie budujesz? Skąd..? Nie mam pojęcia, przyjeżdża na miejsce... Kalinówka za Abramowicami Pryw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BORF 28.11.2005 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2005 Dzięki, u niego robisz geodezję dla siebie? Jasne Skąd on jest? Gdzie budujesz? Skąd..? Nie mam pojęcia, przyjeżdża na miejsce... Kalinówka za Abramowicami Pryw. To jutro sobie podzwonię i się z umówię z którymś. Jak macie jeszcze jakiś godnych polecenia, to ... podzielcie się tą informacją :> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariucha 28.11.2005 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2005 Dzięki, u niego robisz geodezję dla siebie? Jasne Skąd on jest? ja też korzystałem z usług tego gościa ( a właściwie jest ich 2 ). Mieszka na Czwartku, mają dobre ceny i robią solidnie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawson 28.11.2005 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2005 Pawson i Fizyk zgadza się wszystko jeżeli chodzi o koszty. Jestem już na ukończeniu i wykończeniu (się) i mogę potwierdzić: sumaryczna powierzchnia domu po podłodze x 1500zł, to jest koszt budowy domu (oczywiście bez działki i kosztow z nią związanych). Pozdrowienia Wiesiek Wukan!!!! to forum ma wpierać budujących powierzchni całkowitej??? Mi w takim układzie wychodzi 1050 za m2 - przejście od stanu surowego otwartego do ... zamieszkania... coś dużo?? Nasza wstępna kalkulacja to 1100 za m2 (tylko oczywiście dom, powierczchnia całkowita parter + poddasze) JAK WYGLĄDA U INNYCH??? IDKAM 1100 za m2 od zera do przeprowadzki ?? toz to niemozliwe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
idkam 28.11.2005 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2005 IDKAM 1100 za m2 od zera do przeprowadzki ?? toz to niemozliwe Daj żyć mało?? Wyliczenia na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fizyk 28.11.2005 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2005 Idkam - 1100 za/m2 od zera do przeprowadzki - raczej niemożliwe . Co do ceny elektryk - omyliłem się . Rzekłbym, że jest b. OK. Nie wiem czy wiecie, ale podobno elektrycy uzalezniają cenę za punkt również od rodzaju materiału na ściany. Łatwiej i taniej można negocjować w przypadku BK niż np. Maxów czy KB. To taka mała podpowiedź. A ja zakupiłem już farbę - a dokłądnie emulsję gruntującą - bo grunt to grunt . Zrobiliśmy porządek. Jutro końcówka porządkowania i próba kominkowa . Bo to będzie taka próba zobaczymy czy się uda A od środy malujemy i kończymy górną łazienkę. Liczę , że malowanie potrwa do 2 tygodni. A potem urlop, czyli ciężka praca - sprzątanie, mycie, wstawianie, meblowanie, przestawianie itp!!!! I mam nadzieję na Wigilię przy choince i kominku . Ale będzie. jazda Co do geodety - nie mam nikogo godnego uwagi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts