Pawson 02.12.2005 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2005 Odnośnie spotkania to następny weekend 9-10-11 XII miałam na myśli. I Bursztynowa wam odpowiada? Przecież wszyscy chcielibyśmy zobaczyć tatę Pawsona . Mapi dzieki za pamiec .... byloby super :) Welna kupiona .. jakby ktos chcial sie wglebic w temat to sluze pomoca w miare moich skromnych mozliwosci ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariucha 02.12.2005 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2005 Welna kupiona .. jakby ktos chcial sie wglebic w temat to sluze pomoca w miare moich skromnych mozliwosci ... Pawson, ja chcę się wgłębić, interesuje mnie rodzaj, grubość, cena i co motywy wyboru Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawson 02.12.2005 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2005 Welna kupiona .. jakby ktos chcial sie wglebic w temat to sluze pomoca w miare moich skromnych mozliwosci ... Pawson, ja chcę się wgłębić, interesuje mnie rodzaj, grubość, cena i co motywy wyboru Pozdrawiam moze byc na spotkaniu ... bo mi sie nie chce pisac tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika B 02.12.2005 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2005 Tomku! Congratualtions!!! Z mojej pozycji, chwilami wydaje mi się dojście do tego etapu niemożliwością! Szymoszkowa! Nawet poniżej 2 (szczątkowo)- w Milenium. Mają dobrą ofertę i promocja chyba jescze sie nie skończyła. Jedyny problem, że strasznie ganiają z kwitami i długo trwa rozpartywanie. Co do Bursztynowej - to koniec świata, ale niech tam, może jakies taxi tam docierają... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariucha 02.12.2005 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2005 Welna kupiona .. jakby ktos chcial sie wglebic w temat to sluze pomoca w miare moich skromnych mozliwosci ... Pawson, ja chcę się wgłębić, interesuje mnie rodzaj, grubość, cena i co motywy wyboru Pozdrawiam moze byc na spotkaniu ... bo mi sie nie chce pisac tyle Dobra, dobra, myślałeś że nikt Cię o to nie zapyta Jak tak to kilka postów dziennie piszesz, a teraz czasu brakuje Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fizyk 02.12.2005 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2005 A,pytanie/Pawson,teraz nie dla rozrywki /-czy ktoś z was dostał kredyt CHF na mniej niż 2,25?Jeśli oczywiście wiecie co to jest kredyt bo może rozmawiam z samymi krezusami Jakie tam krezusy (no może Pawson, bo on dużą chałupę buduje ) Ja dostałem kredyt w Kredyt Banku na 1,68%. Warunki jakie musiałem spełnić przy takim oprocentowaniu to 70% wkładu własnego. Mam tam konto i jestem pracownikiem grupy KBC (należy do nich Warta i Kredyt Bank). Ale z tego co wiem to wpłynęło tylko na obniżoną prowizję - 0,9%. Wziąłem 100 000 zł na 25 lat. Raty malejące. Pierwsze około 500 zł. Tomek - gratulacje. Ja też chce!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek81 02.12.2005 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2005 Witam, papiery na odbiór składałem w Starostwie w Lublinie na Spokojnej. Potrzebne były: 1) dziennik budowy - oryginał (uzupełniony, z pieczątkami kierownika, kierowników poszczególnych instalacji lub robót, oraz wykonawców danych robót) 2) xero decyzji o pozwoleniu na budowę + dokumentacja techn. do wglądu 3) oświadczenie kierownika budowy o zgodności wykonania z projektem oraz o uporządkowaniu terenu (jakiś standardowy zapis) 4) protokół kominiarski o drożności przewodów + o prawidłowym podłączeniu urz. grzewczych 5) pomiary inst. elektrycznej wewn. 6) protokół odbioru szamba pisany przez kierownika budowy 7) protokół szczelności inst. gazowej 8 ) protokół odbioru przyłącza gazowego (mapka) 9) protokół odbioru przyłącza wodociągowego (mapka + opis techniczny wykonawcy) 10) protokół odbioru przyłącza energetycznego (mapka + opis techniczny wykonawcy) 11) inwentaryzacja geodezyjna powykonawcza budynku z przyłączami (cały spis wymaganych dokumentów wisi w starostwie na tablicy) Przy pierwszej wizycie inspektor sprawdził przy mnie mapę działki z dokumentacji porównując ją z mapkami przygotowanymi przez geodetę przy odbiorach przyłączy i szamba, kazał uzupełnić pieczątki kierowników poszczególnych robót, skrytykował oszczędną formę wypełnienia dziennika (a prawidłowo ma to być jak w pamietniku); pochwalił jednocześnie tegoż samego kierownika, że chociaż raz zmienił długopis i kazał donieść wszystkie uzupełnione papiery na drugi dzień. Nazajutrz otrzymaliśmy już potwierdzenie odbioru Nikt z urzędników nie dał nawet odczuć, że możliwe jest dokonanie jakiejkolwiek inspekcji na budowie. Pozdrawiam Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawson 02.12.2005 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2005 Dobra, dobra, myślałeś że nikt Cię o to nie zapyta Jak tak to kilka postów dziennie piszesz, a teraz czasu brakuje Pozdrawiam to mi sie dostalo moze w to trudno uwierzyc ale dzisiaj w pracy pracowalem wiec pisze teraz ... 1. Nikt w tym miescie nie sprzedaje welny Isovera bez faktury :( to smutne 1.5 Ja wybralem isover UNIMATA (podstawowy ich produkt) bo szklany i znana firma ... welne szklana troche tansza robi jeszcze KNAUF ale ma gorsze wspolczynniki cieplochronnosci i to firma ktora generalnie nie siedzi w welnie (sprowadzaja ja skads z belgii) 2. wg mnie lepiej brac welne szklana bo a) jest lzejsza b) odparowuje lepiej wilgoc c) nie zamieszkaja w niej robaki / myszy oczywiscie to tylko i wylacznie moje zdanie ... a w trakcie zbierania opinii okazalo sie ze czesc specjalistow wymienia identyczne zalety welny mineralnej (skalnej) :) i badz tu madry ... chociaz generalnie oceniam ze to taki sam problem jak to z czego budowac sciany .. czyli kazdy kombinuje a i tak zawsze wychodzi OK 3. minimalistyczne podejscie do grubosci czyli 15+5 podstawowej welny to ledwo na granicy rozsadku czyli jesli nie musimy starsznie oszczedzac to warto dac wiecej albo lepszej-cieplejszej (a co za tym idzie drozszej) welny. ja daje 15+10 bo 15 miedzy krokwie pasuje mi idealnie a 10 na wierzch. Moglem rownie dobrze dac SUPERMATE (najlepszy produkt ISOVERA) 15 + 5. "R" wyszloby podobne ale to drozej wychodzi ... 4. Jak jutro dostane fakture z wynegcjowanymi cenami to dam namiar na super sklep ... chyba zebym nie dostal tych cen :) to tyle oczywiscie to tylko moje zdanie wiec fizyk nie kloc sie za minute ze rockwool jest lepszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fizyk 03.12.2005 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2005 oczywiscie to tylko moje zdanie wiec fizyk nie kloc sie za minute ze rockwool jest lepszy Ja się nie będę z Tobą kłócił i dyskutował Pawsonie. To wogóle nie podlega żadnej dyskusji. Po prostu ROCKWOOL jest najlepszy!!!!!! Tomek - rozumiem, że to Ty złożyłeś wizytę inspektorowi a nie on Tobie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marlena 03.12.2005 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2005 Mam pytanie? Gdzie w Lublinie mozna kupić wkład kominkowy Tarnava korzystnie, tak by nie jezdzić i szukać po mieście. ZMmieniły się nam plany budowlane i teraz na już trzeba nam montować kominek...by prace nie stały w miejscu. Jesteśmy spoza Lublina.Jeżeli możecie nam pomóc to będę bardzo wdzięczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaPi 03.12.2005 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2005 Witaj marlena w klubie . Jeśli chodzi o wkłady Tarnava to sprzedają je napewno na Cyruliczej, ale czy korzystnie tego nie wiem, niestety. Jak możesz to napisz gdzie się budujesz i co. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariucha 03.12.2005 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2005 Zgadza się , co do wkladów to pamietam że na pewno Fizyk i jeszcze kilku Forumowiczów kupowało na Cyruliczej. Marlena, co do cen to musisz przekopać wczesniejsze strony, na pewno o tym pisali. Pawson, dzięki za odpowiedź odnośnie wełny, ja chyba też będę kupował Izovera, ale podejdę do tego jak to napisałeś minimalistycznie - czyli 15 + 5. Nie licząc juz kosztów szkoda mi zabierać powierzchni użytkowej na poddaszu U nas dzisiaj podciągnięty prąd od granicy do budynku ( przynajmniej kabel ), zainstalowana skrzynka docelowa w wiatrołapie. No i chyba teraz to już naprawdę koniec na ten rok. Acha, rozglądałem się za oknami w kilku miejscach i wiecie gdzie dostałem najlepszą ofertę ( czytaj najtańszą) - w GORANIE. Oczywiście wszędzie wyceny brałem z tą samą ilością komór, obustronna okleina, kolor. Trzeba wpłacić tylko 100% ceny Zaczynam również myśleć o ogrzewaniu. Z tego co pisał Fizyk to na razie jemu zurzywa około 11-12m3 gazu na dobę - a na dworze przecież jest w miarę ciepło. Jak przyjdą mrozy to miesięcznie wyjdzie z 600PLN Zaczynam mysleć o paliwie stałym ( ja nie mam gazu, więc koszt byłby jeszcze wyższy), zobaczymy co z tego wyjdzie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fizyk 04.12.2005 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2005 Mariucha - ale bierz pod uwagę, że u mnie cały czas jescze (póki co) drzwi są otwierane i zamykane non stop i nie mam drzwi w przedsionku. Otwierając drzwi wejściowe automatycznie oziębia się cały przedpokój. A w przedpokoju jest czujnik temp. Myślę, że jak będę miał drzwi i już zakończone prace, wtedy będzie można określić dokłądnie ile gazu zużywać się będzie. Jeszcze kilka tygodni.Co do Tarnawy (Witaj Marlena) - rzeczywiście na ulicy Cyruliczej dostaliśmy najlepszą ofertę - ale jak pamiętacie zorganizowałem zakup hurtowy (było nas 4 osoby) i dostaliśmy rabat 15% + spory rabacik na montaż. Jeśli mogę coś zasugerować, to wybierz sobie wkłąd, któy chcesz zakupić, sprawdź jaką cenę mogą CI zaoferowac na Cyruliczej a potem udaj się do wspominanej kilka razy firmy JMS na ulicy Chemicznej (handlują wszystkim czym się da i chwalą się że mają taniej niż gdzie indziej). Jak im powiedziałem że w Tarnawie dostałem 15% upustu, bez mrugnięcia okiem powiedzieli że oni daliby 20%. Więc musisz się ich dopytać.Pozdrawiam wszystkich budowniczych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariucha 04.12.2005 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2005 Mariucha - ale bierz pod uwagę, że u mnie cały czas jescze (póki co) drzwi są otwierane i zamykane non stop i nie mam drzwi w przedsionku. Otwierając drzwi wejściowe automatycznie oziębia się cały przedpokój. A w przedpokoju jest czujnik temp. Myślę, że jak będę miał drzwi i już zakończone prace, wtedy będzie można określić dokłądnie ile gazu zużywać się będzie. Jeszcze kilka tygodni. Czekam na dokładne dane z Twojej chacjendy Ale i tak wydaje mi się że przy mrozach minimum -5 w dzień moja cyfra będzie bliska prawdy - obym się mylił. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marlena 04.12.2005 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2005 MaPi, fizyk dziękuję za pomoc. Dom budujemy we Włodawie , Sybillę 2. Odnośnie wkładu kominkowego to nadal u nas....burza mózgów. W którym miejscu znajduje się ul.Cyruliczna w Lublinie? Chemiczną na mapie juz poszukalismy.Muszę wizualnie zobaczyc ten wkład, nie lubię kupowania na podstawie obrazków w katalagach, wszystko jakoś inaczej mi wyglada.Wczoraj mąz znalazł jeszcze godny uwagi (wg nas cenowo) wkład francuski.I teraz DECYZJA WYBORU.....haha i koniecznie wykazd do Lublina. Dziekuję Wam bardzo i pozdrawiam[/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fizyk 04.12.2005 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2005 Cyrulicza jest boczną ulicą Lubartowskiej, równoległą do Alei 1000-lecia. Od skrzyżuowania pierwsza z lewej idąc w kierunku Królewskiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eluś 05.12.2005 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2005 Poszukuję solidnego wykonawcy szafy z przesuwanymi drzwiami. Może ktoś już zetkną się z tym tematem i mógłby mi kogoś polecić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justyna99 05.12.2005 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2005 PAWSONIE! Mam umówioną firmę do ocieplania poddasza na 9.01. Kto wyliczał Ci ile materiału trzeba na tę robotę (czy może z m2 dachówki wystarczy)? Oprócz wełny co jeszcze jest cenowo drogie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fizyk 05.12.2005 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2005 Co prawda Justyna zadała pytanie, ale odpowiem też ja Oprócz wełny, drogie są płyty K-G. Dochodza jeszcze profile, ale to już nie jest duży wydatek. Ilość wełny jest prawie równa powierzchni dachu. Odchodzi fragment dachu będący poza murem (później zrobisz tam podbitkę) oraz fragment dachu połozony bezpośrednio na murze (szerokość zależy od ściany). Jeśli to odliczysz - to zostanie Ci już sama wełna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawson 05.12.2005 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2005 no fizyk.. ja bym tak nie powiedzial . u mnie po obliczeniach wyszlo ze welny potrzeba 70 % powierzchni dachu ... i to ocieplajac do szczytu a nie po suficie na poddaszu profile to nie duzy wydatek a o plytach jeszcze nic nie wiem Pawson Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts