justyna99 12.01.2006 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2006 Też jestem z 01.01 tylko rok nie ten. I wcale nie miałam fajnie. Poszłam rok wcześniej do szkoły i byłam najmłodsza w klasie (wstyd był straszny). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaPi 12.01.2006 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2006 Witaj zdzisio wśród budowlańców lubelskich . I oczywiście gratulacje z okazji urodziny syna. Rośnie nam to forum pięknie. Dyz zgłosimy się do ciebie, nie martw się, kontrolę zapowiadam na następny weekend, wstępnie. Słuchajcie, żeby było łatwiej szukać wszelkich namiarów na polecanych i niepolecanych wykonawców, może założyć post w dziale "wykonawcy polecani i mniej" (czy jakoś tak). Jak ktoś z was ma takich to niech się wychyla i da tu linka (fizyk, wukan...). My zaczynamy powoli rozglądać się za wełną i instalacjami, tylko skąd te pieniądze brać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kowal124 12.01.2006 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2006 ... 9.01.2006 kupiłem działkę w SUMGACH .... Gratuluję syna i witam sąsiada. Dla niezorientowanych Smugi to miejscowość 2,5 km za dworem Anna w Jakubowicach w kierunku Krasienina. Ewentualnie ok. 3 km za Natalinem-Marysinem też na Krasienin. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika B 12.01.2006 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2006 Witam wszystkich uczestników grupy lubelskiej! Jestem nowy na forum, ale podobny do Was: 1.01.2006 o godz. 13.05 urodził mi się syn Miłosz 3720 gr 57 cm Miłosz ma starszą siostrę Zuzię 2,5 roku 9.01.2006 kupiłem działkę w SUMGACH (mam nadzieję, że już Ktoś wie gdzie to jest) katalogi już mnie zniechęciły ALE ZA TO: mam sprawdzone namiary na: parkieciarza, elektryka, malarza i uwaga: gościa od mebli kuchennych Witaj i gratulki! Jak to robisz, że jeszcze się nie wybudowałeś, a już masz sprawdzone namiarki? Podziel się nimi - przydadzą się. Ja mam kiepskie doświadczenia z meblami kuchennymi. Apropos katalogów - przestrzegam przed projektami indywidualnymi po własnych doświadczenaich - musi być naprawdę dobry architekt i do tego słuchać ludzi! A to trudna sprawa. Znajomy bardzo był zadowolony ze współpracy z firmą "Archiprojekt" na Północnej - mają gotowe projekty, ponoć fajne. Pozdr. M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kubus budowniczy 12.01.2006 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2006 Hej wszystkim Monika B - a możesz cos więcej powiedzieć na temat tych problemów z indywidualnym projektem i w których momentach zaczęły się pojawiać te problemy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika B 12.01.2006 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2006 Niestety nie od razu. Wszystko niby było fajnie. Tylko co rusz pojawiała się informacja, że tego się nie da, tak nie można albo nawet "ja tak nie zrobię, bo to brzydko" itd. Wygląda na to, że poprostu nie umiała pogodzić większości z naszych oczekiwań, bo jej wychodziło, że ściany nośne, media i stropy przeszkadzają w takim ułożeniu, jakie chcemy. Potem przy wykonywaniu, budowlańcy dziwowali się, dlaczego mamy wodomierz w sieni na wys. 20 cm, a nie w pom. gosp. Okazało się, że owszem da się i nie łamie to żadnych przepisów. I tak z paroma sprawami.Potem w ramach wykonywania prac okazało się, że nie ma np. ław fundamentowych pod komin itd. Dobrze, że ekipa wychwyciła błędy i niedoróbki.Ponadto dach okazał sie za stromy, co nie tylko podrozyło koszty, ale wogóle powiększyło budynek, na i tak niedużej działce.A najgorsze ze wszytskiego było to, że do pozwolenia na budowę Paniusia wydrukowała starszą wrsję z za dużym tarasem, którą dawno odrzuciliśmy. Oczywiście nie sprawdzałam wszystkiego 10 razy i zorietowałam sie dopiero na budowie, jak już było zrobione. W efekcie, żeby obnizyć koszty (za drogo byłoby wracać do prawidłowej wersji) zmienialiśmy projekt i występowaliśmy o nowe pozwolenie!!!!Teraz korzystałabym ze sprawdzonego biura i gotowego projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wicio 12.01.2006 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2006 Witaj BORF http://mapa.szukacz.pl/?x=749183&y=386920&m=Eliz%f3wka&w=lubelskie&p=lubelski&g=Niemce&z=3 To naprawdę mała wioska ale znalzałem w szukaczu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forum_user 12.01.2006 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2006 Coraz nas więcej . Może by jakiś wieczorek zapoznawczy??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaPi 12.01.2006 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2006 Coraz nas więcej . Może by jakiś wieczorek zapoznawczy??? O to to, ja proponowałam spotkanie kilka postów wcześniej, ale pozostało bez odpowiedzi. No więc, kiedy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawson 12.01.2006 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2006 ... mam już dach i parkiet. Śmiejemy się z żoną, że zaczęliśmy budowę domu od końca. a nie mowilem ze sie tak da ... najpier sie stawia dach a pozniej przerwe miedzy nim a ziemia wypelnia pustakami .. toscie mi wszyscy niewierzyli .. to macie A powaznie to my Pawsony trzy witamy serdecznie PS. chcesz zbudowac w jeden rok wszystko ?? jesli nie to raczej zakladaj grupe kominkowa AD 2007 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika B 12.01.2006 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2006 Witaj Docart. Rzeczywicie, chyba zastoju w budownictwie nie ma, bo nas przybywa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forum_user 12.01.2006 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2006 ... mam już dach i parkiet. Śmiejemy się z żoną, że zaczęliśmy budowę domu od końca. a nie mowilem ze sie tak da ... najpier sie stawia dach a pozniej przerwe miedzy nim a ziemia wypelnia pustakami .. toscie mi wszyscy niewierzyli .. to macie A powaznie to my Pawsony trzy witamy serdecznie PS. chcesz zbudowac w jeden rok wszystko ?? jesli nie to raczej zakladaj grupe kominkowa AD 2007 ... Pawson - przecież wiesz, że my też zaczęliśmy od dachu . To przecież ogólnie przyjęta i przetestowana metoda Ale ja nie mam jeszcze parkietu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zdzisio 12.01.2006 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2006 Witam ponownie!Czyżby cała grupa po 23 idzie spać?My zamin wykąpiemy dzieci, obejrzymy jakieś spóźnione Wydarzenia, zaparzymy trzecią kawę, pocichutku podczołgamy się do klawiatury to wszyscy, a napewno część walczy o becikowe.Jeżeli chodzi o spotkanie organizacyjne to jestem za. Może gdzieś na mieście, chyba że ktoś ma już przynajmniej dach i komin.Jeżeli kogoś interesują ekipy "wykończeniowe" to proszę o priv. Będę wdzięczny za więcej informacji na temat architektów. Ciągle marzy mi się nie za duży, przytulny Z INDYWIDUALNYMI ROZWIĄZANIAMI domek. PS. Byłem wczoraj na działce. Zawiozłem choinkę. Jest fajna (działka). No może trochę pofałdowana i ta droga gruntowa i ta ziemia jakaś twarda, ale się polubimy. Bardzo. Dobranoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawson 13.01.2006 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2006 1:04 am .. o jezu tozto by mnie trzeba rano do pracy zyletka z lozka zdrapywac Spotkanie ogranizacyjne jak najbardziej ... od nas jedna sztuka sie powinna zjawic .. /jak sie uda/ :) Potwierdzam wczesniejsza opinie nt architektow ... moja architekta (adaptujaca tylko projekt) nie dosc ze musialem jej robic rysynki na komputerze ktore ona pozniej nanosila na projekt (bo wczesniej twierdzila ze sie nie da ...) to jeszcze jak sie okazalo nie byla architektem tylko projektantem przez co jej podpis na projekcie mozna sobie bylo wsadzic i cofneli nam projekt i na gwalt musiala szukac kolezanki z uprawnieniami coby go parafowala ... :) Jesli naprawde ci nic nie pasuje z gotowych projektow to moze sprobuj w lubelskim archi-projekcie znalezc cos w miare pasujacego i pogadac z nimi ile kosztowaloby dopasowanie go do twoich potrzeb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
docart 13.01.2006 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2006 PS. chcesz zbudowac w jeden rok wszystko ?? jesli nie to raczej zakladaj grupe kominkowa AD 2007 ... Rozmawiałem z kilkoma grupami fachowców i przeczytałem chyba całe Forum na temat jednorocznej budowy. Zdania są podzielone, ale bardzo wielu jest takich, co wybudowali się w jeden sezon, mieszkają już kilka lat i wszystko jest ok. Ja właśnie zamierzam do nich dołączyć przed Bożym Narodzeniem AD 2006. Czuję, że jak zacznę budować, to nie wytrzymam aż dwa lata. Więc jak tylko mróz puści, zaczynam budowę. W związku z tym potrzebuję doskonałej koordynacji ekip. A więc szczególnie do "wykończeniówki" będę liczył na Waszą pomoc w tym zakresie. Już teraz, jeśli macie zaufanych i niedrogich elektryków, hydraulików, tynkarzy i innej maści instalatorów, to proszę o namiary. Mam do Was jedno (na początek ) pytanie: Ściany z BK, czy ceramiki? Przy aktualnych obniżkach cen ceramiki, różnica na domu robi się niewielka, a wiem, że BK wolno oddaje wodę, co może być problemem w moim przypadku szybkiej budowy. Z kolei ocieplenie wełną jest sporo droższe.... I tak bez konkretnego kredytu się nie obędzie... A propos spotkania - chętnie się dołączę. Jeśli już macie wypróbowaną skuteczną metodę umawiania się, to proszę mnie też uwzględnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawson 13.01.2006 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2006 spoko spoko .. da sie w jeden rok ... ale musisz sie naprawde dobrze organizowac ... patrzec FIZYKI ... ceramika/ belit .. jedno z pytan na ktore trzeba sobie samemu odpowiedziec ... prawdopodobnie rozklad jedynych prawdziwych i sprawdzonych argumentow co jest lepsze wypada ok 50:50 :) Ja mam porotherm 30ke a do tego sciany wewnetrzne z belitu i jestem zadowolony... co do welny i styropianu to welna jest sporo drozsza ... i wcale to nie jest mus dawac welne na ceramike ... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
docart 13.01.2006 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2006 co do welny i styropianu to welna jest sporo drozsza ... i wcale to nie jest mus dawac welne na ceramike ... Ale traci się właściwości "oddychające" ściany.... Tak mówią, ale czy ktoś to jest w stanie odczuć "na własnej skórze"? Czym ocieplałeś? Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dyz 13.01.2006 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2006 He he BK czy ceramika ... no to się nazywa jakoś tak włożenie kija w mrowisko czy siakoś tak BK powinien się wysezonować więc do jednosezonowego budownia raczej się średnio nadaje. Za to do ceramiki ekipa musi dysponować odpowiednimi narzędziami bo jak będą łupać młotkiem to mostków narobią i cała zabawa z super-hiper ciepłymi materiałami psu na budę ... i tak można za i przeciw mnożyć i tak jak powiedział Pawson wyjdzie 50/50. Co do ścian oddychających ... to tak jak ze smokami wszyscy wiedzą że są tylko nikt ich nie widział. Przy współczynnikach obecnie wymaganych oddychanie ścian to jest 0,0000....% w całej wentylacji domu. A wełna sama w sobie musi oddychać i musi mieć zapewnioną wentylację bo by ją szlag trafił. To nie jest zaleta dla zalety a konieczność ze względu na właściwości materiału! Przy okazji oczywiście marketing robi z tego poważne hasło pod nazwą oddychanie Acha skuteczną metodę umawiania się mamy ... tylko ona za cholerę nie chce zadziałać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawson 13.01.2006 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2006 ja mam w tej chwili stan surowy otwarty (sso) i w tym roku bede wykanczal wszystko .. na razie mam w planach welne i to nie koniecznie przez wzglad na oddychanie .. mi subiektywnie welna wydaje sie lepszym materialem a dom buduje na cale zycie ... oczywiscie ostatecznego wyboru bede dokonywal w wakacje i duzo zalezy od tego ile tak naprade drozej wyjdzie welna i ile mi kasy zostanie pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fizyk 13.01.2006 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2006 Witajta wszyscy starzy i nowi i najmłodsi. Jeśli chodzi o firmę DAMARO - to ja jestem zadowolony. Co prawda montaż miał trwać tydzień a trwał z przerwami ponad 2 tygodnie, ale generalnie jestem zadowolony. Tez robiłem starzoną olchę (chyba ). I też mam ten restykalny okap (ale 60tke). U mnie bylło raczej bez zgrzytów. No może z delikatnymi zgrzytkami. Szczegóły na spotkaniu, którego jestem (jak zwykle) zwolennikiem. Co do budowy w jeden sezon, to da radę. Ja zacząłem w kwietniu i ... już mieszkam!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts