Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

lubelskie

arturLU

Recommended Posts

• Odpowiedzi 16,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

... Kubus Budowniczy pytał o indywidualne projekty, też robiłem indywidualny projekt i powiem, że jestem zawiedziony a jeszcze pierwszej łopaty nie wbiłem na swojej budowie.

W mojej inwestycji wzorowałem się na projekcie z Muratora, ale nico go zmieniłem, + podpiwniczenie + dodatkowe wejście + zwiększenie wymiarów i inne. Z tego co wiem projekt powtarzalny zawiera : projekt instalacji elektrycznej, hydraulicznej, kosztorys (ilośc materiałów) , wymiary więżby dachowej itd. a mój tego nie zawiera, projekt z Muratora kosztuje okolo 1300 -1500 + koszt przystosowania do warunków działki a projekt indywidualny nieco ponad 2000 ale juz z tym przystosowaniem. Gdybym drugi raz miał wybierać to zleciłbym temu facetowi co rysował go dla Muratora aby przprojektował go dla mnie. Choć z wyształcenia jestem humanistą to w moim projekcie indywidualnym juz zauważam błędy. Projektant mówi, że da się to "wyprostować" na etapie budowy. Zobaczymy

Ja też etap dotyczący projektu uważam za jeden z najmniej udanych etapów budowy... (oczywiście jak dotąd ;)) Architekt - rzemieślnik, nie artysta - pomysły pochodziły raczej od nas, a z braku wiedzy nie na wszystkie wpadliśmy...

Słuchajcie, słuchajcie - gdzie i za ile kupowaliście lub zamierzacie kupić drzwi zewnętrzne? Czy Gerda jest dobrym pomysłem????

http://maps.google.com/maps?q=bia%C5%82a+podlaska,+poland&t=k&hl=en

proszę wejśc na w/w stronę, wpisać nazwę miejscowości, jak dom duży to da się spojrzec nań z góry :)

Szkoda, że mój obszar w google jest tak słabo sfotografowany. Co innego okolice Świdnika, tam naprawdę widać dach domu teścia :)

Zdzisio - w temacie projektantów ... jak jednego chwalono tutaj tak mniej więcej rok temu to mało chłop ducha nie wyzionął jak go zleceniami przywaliło :) Jak mu dawałem projekt do adaptacji to sugerował mało-delikatnie że kierownikiem budowy również może być. Jak już skończył projek i zaproponowaliśmy mu kierowanie to miał prawie obłęd w oczach i szybciutko polecił kolegę. Orzekł że jest zbyt wykończony i ma za dużo roboty :)

Hector - projekt typowy zawiera oczywiście dużo rzeczy a w tym jeszcze więcej blędów. Nie jest to oczywiście regułą ale wszystko i tak trzeba dobrze przeliczać i sprawdzać. Projekty instalacji wewnętrznych też są bardziej poglądowe. Z instalacji które były w moim projekcie nie wykorzystam żadnego... Co do zlecania tzw adaptacji autorowi projektu typowego - powodzenia :) Taka adaptacja to zazwyczaj nie jedno spotkanie + ewentualne poprawki gdyby coś sie w starostwie nie podobało. Jeżeli projektant jest spoza regionu to same przyjazdy do poprawek stoją pod znakiem zapytania a druga sprawa, jeżeli projektant jest "spoza" to proces wydawania pozwolenia może trwać i trwać ...

P.S. coś strasznie tani ten projekt indywidualny ...

Hector rzuć okiem na to (nie byłeś pierwszy :wink: ):

http://www.frappr.com/murator

Co do budowy w jeden sezon ściany na razie nie pękają, ale powiem szczerze, że strasznie mnie to wykończyło. Finansowo też. Teraz leżę i liżę rany :D :wink: . Ale mieszkam na swoim!!! :D

Ale bierzcie pod uwagę że tego roku pogoda dla nas była idealna i tylko dzięki temu udało się wprowadzić.

Co prawda terminarz był inny i planowaliśmy się wprowadzić wcześniej, ale opóźnień budowlanych nie da się przewidzieć, a co gorsza - UNIKNĄĆ!!!

Ale udało się i na forum tutejszym jest parę osób którym się to również udało -(np Whisper - poczytajcie dziennik budowy).

No i ważna rzecz - szykuje się ogólnopolskie spotkanie forumowiczów w siedzibie Muratora - 4 marca. Ja się chyba wybiorę. Polecam wątek:

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=994450#994450

Miłego tygodnia :D

Cześć!!!!!

odnośnie architektów, mamy projekt indywidualny i jesteśmy bardzo zadowoleni.Wg nas dom jest swietnie zaprojektowany,wszystko jest tak jak sobie wyobrażaliśmy, jest proporcjonalny,wszystko rozmieszczone tak jak powinno być i co dla mojej żony było bardzo ważne ma w łazienkach okno.Mogę go z czystym sumieniem polecić.

Aha gdzie kupowaliście ceramikę z Markowicz bo teraz u przedstawiciela jest taniej niż u producenta.

Pozdrawiam wszystkich BUCZEK :D

gdzie kupowaliście ceramikę z Markowicz bo teraz u przedstawiciela jest taniej niż u producenta.

Pozdrawiam wszystkich BUCZEK :D

Buczek, nie przypominam sobie żeby ktoś z lubelskich Forumowiczów budował z maxa z Markowicz, ale mogę się mylić :wink: :-?

Kilku natomiast budowało z Harasiuk.

Co do cen to w tamtym roku pamietam że na targach budowlanych ( chyba luty-marzec) rozgladałem sie w temacie maxów, wtedy przedstawiciel bezposrednio z Harasiu dawał 30% rabat. Pomyślałem sobie że jak tyle daje producent to hurtownie moga jeszcze lepiej, i się nie myliłem. Ale Markowicze to cegielnia koło Harasiuk i na ten materiał mogłem dostać jeszcze lepszą cenę. Pamietam, że pustak 29cm z Mark. można było kupić poniżej 1,6 brutto w hurtowni Maxf.

Pozdrawiam

Witam wszystkich nowych i starych budowlańców z lubelskiego

Mariucha,

ja budowałem dom z Maxa z Markowicz. Pisałem o tym 2 lata temu na tym forum (bardzo dawno temu).

Buczek,

Maxy kupowałem w Omedze na Głuskiej, dostałem wtedy tam duży rabat ok. 30%. Możesz sie tam zapytać jak jest teraz. Co do ekip budowlanych to kontaktuj się z osobami ktore budowały w zeszłym roku, mają aktualne namiary.

Pozdrawiam

Wiesiek

Witam wszystkich nowych i starych budowlańców z lubelskiego

Mariucha,

ja budowałem dom z Maxa z Markowicz. Pisałem o tym 2 lata temu na tym forum (bardzo dawno temu).

Pozdrawiam

Wiesiek

Sorki, ja egzystuję na forum od roku, i przyznam że nie przeczytałem pierwszych 70-ciu stron :oops: :oops:

Hej!!!!!!

w Maxformie Maxy po 1,75 dobra cena, może jeszcze spadnie?

tak jak napisał Pawson, targuj się. Jak weźmiesz więcej materiałów to napewno dostaniesz lepsza cenę.

Mam pytanie odnosnie wentylacji w kuchni. W projekcie mam jakieś 2 rury spiro, a na razie w rzeczywistości jeszcze nic. czy jakbym sie zdecydował na rekuperator to czy załatwia to sprawę wentylacji czy musze coś jeszcze mieć??

Pozdrawiam

Hej!!!!!!

w Maxformie Maxy po 1,75 dobra cena, może jeszcze spadnie?

I nie powołuj się na mnie :D :wink: Bo mają już mnie dość (każdemu tam zalazłem za skórę ) :D . Łącznie z kierowcą, którego nauczyłem ręcznie rozładowywać cegły :wink: .

Szczegóły dla osób które tej historii nie słyszały - na spotkaniu.

Więc kiedy??