Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

lubelskie

arturLU

Recommended Posts

melduje, ze powstal plan robot na najblizsze 2 m-ce:)

1. poczatek marca montaz okien

2. polowa marca - instalacja kan., podloga na gruncie, scianki dzialowe, stelaz na poddaszu

3. koniec marca - instalacje hydrauliczne i elektryczne

4. poczatek kwietnia - instalacja oczyszczalni

5. koniec kwietnia - tynki, posadzki (7zl/m2, 10zl/m2)

jak Bozia da (i pogoda) robota pojdzie z harmonogramem:) chociaz zycie pokazuje, ze w zwiazku z budowa nie powinno sie nic planowac:) ale dobrze miec poukladane

pozdr,

Zbyszek

• Odpowiedzi 16,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

czesc :)))

masz racje - to ten - dachowka jest, ale najpierw musze poczekac na lepsza pogode i polozyc kawalek styropianu (zrobic kawaleczek docieplenia)

dobrze, ze betoniara dalej stoi :)

a na dojazdowce lezala kupu nie rozsypanego zuzlu? ;)

pozdr,

Zbyszek

p.s. dzieki za pochwaly mojego domku ;) teraz to bym pare rzeczy inaczej zrobil :D

CZESC Grupowicze !!

jestem nowy

mam dzialke 20x100 w okolicach ul. Janowskiej w Lublinie

Dzisiaj zlozylem w UM wniosek o decyzje dot warunkow zabudowy i zagospodarowania terenu - zobaczymy czy uda mi sie zaczac budowe w tym roku ale chcialbym (co wiecej marzy mi sie zamknac ja przed nastepna zima)

Projekt IRSINA biura archigraph - jesli ktokolwiek z okolic ma jakiekolwiek info dot. biura / projektu z checia spotkam sie pogadac (chlone teraz wiedze budowlana jak mala gąbeczka :):)

Wiecej napisze jutro jak przeczytam wszystko co zostalo napisane do tej pory (12 stron ... :o )

troche wiecej entuzjazmu :D

Czy macie jakiegos wartego polecenia architekta w lublinie ktory moglby doradzić mi wybór projektu (od strony kosztów wykonania), wprowadzić w nim zmiany - a tych pewnie bedzie sporo :lol:, oraz "zalatwic" :wink: w miare szybko wszystkie uzgodnienia na ZUD ??

Rozmawialem już z kilkoma osobami i jestem zawiedziony - każdy zaczyna od marudzenia że będzie trudno coś znaleźć na taką działkę a potem rzuca jakiś katalog do przejrzenia - oczywiscie większość tych katalogów przejrzałem już w sieci ... szukam kogoś kto by miał chociaż odrobinę entuzjazmu i ciutkę pomyślunku :)

Okazuje się że projekt który przez ostatnie 2 tyg uważamy z żoną za wybrany ma za mały salon / jadalnie - wiec odpada + jestem znowu w punkcie wyjścia :(

Nie jest łatwo znaleźć rozsądny projekt domu z poddaszem na działkę o szerokości 20 m z podwójnym garażem

Witam,

Na początek chcałbym Wszystkich serdecznie pozrowić i w końcu sie ujawnić. Stawiam dom 20 km od Lublina i mam zamiar wprowadzić się no może w tym roku. Mam jeszcze sporo do zrobienia bo dom w stanie surowy.

Ps.

Z kilku namiarów na materiały budowlane skorzystałem od forumowiczów.

Serdzeczne dzięki.

PZD.

Gelo

PPawluk

jka chcesz mieć problemy to moge ci polecić mojego architekta, geodete i kierownika budowy- stres budowlany masz jak w banku :)), mnie juz powoli przechodzi, ale co przeszłem to przeszłem :(((

ale poważnie : JasiekS ma dobrego kierownika budowy, nie wiem jak z architektem nie narzekał to chyba też jest OK- skontaktuj się z nim

Pozdrawiam wszystkich chorych na własny domek:)

czesc

znalazlem architekta : :) a raczej architektke bylem u niej wczoraj na rozmowie i oto moje wnioski - byla pierwsza osoba ktora wykazala entuzjazm i sporo nam doradzala ogolnie zrobila na mnie i na zonie b. dobre wrazenie - efekt rozmowy jest taki ze IRSINA - archigraphu wraca do lask - zostaje salon 25 m i kuchnia 11m mam nadzieje ze to wystarczy. - zmiany nasze to powiekszenie garazu i adaptacja strychu na syypialnie z lazienka - nie ingeruja w bryle domu i nie sa skomplikowane,

Za calosc tj. wprowadzenie naszych zmian w projekcie, uzgodnienia ZUD, i cal reszta kosztowac bedzie kolo 3000 - co sadzicie ??

Jesli ktos ma czas i checi to moze skomentowal by ten projekt :wink:

co do kierownika to z checia spotkalbym sie z tym od JaskaS ale nie wiem jak go znalezc - czytam grupe i go nie widze (pomocy) - jakby mi ktos mogl przeslac namiary na niego na skrzynke - [email protected]

Pawluk

3 tyś. to ja płaciłem w 2002r. za adaptacje gotowego projektu(zmiany), z projektem zagospodarowania dzialki ( wszystkie projekty przyłaczy, wjazdu, szamba), do momentu otrzymania pozwolenia na budowę.Moja rada to niech ci ta architektka poda parę adresów, abyś mógł wysłuchać rekomendacji.

I jeszcze jedno geodeta jak będzie ci robil mapkę do celów projektowych to niech sprawdzi zgodność wysokości w terenie i na mapie. U mnie tego nie zrobil ani geodeta, ani potem nie sprawdzil architekt, ani geodeta przy wytyczaniu domu- efekt - dom podniesiony o 15cm. tyle wynosila róznica pomiędzy mapą a reperem! Ale w ostatniej chwili wychwycilem róznicę i poprawiono :)

CZesc

Agamon: czyli tak samo jak u mnie - ja tez place 3 (dokladnie 3150) za adaptacje got projektu, projekt przylaczy, uzgodnienia ZUD - IMHO to tak samo. co do adresow jej robot to jest ona polecona przez moja znajoma ktorej tez robi projekt ona ja dokladnie sprawdzila :)

2. Co dokladnie robi geodeta i czy zawsze jest potrzebny ??

3. Wlasnie zlozylem wniosek o decyzje o warunkach zabudowy - czy mozecie mi napisac ile w waszym przypadku trwaly kolejne etapy zaltwiania dokumentacji - tak do wbicia lopaty - mam problem bo chcialbym zrobic stan sur zamkniety w tym roku co oznacza aze juz musialbym sie umawiac z ekipa murarzy ale nie wiem na kiedy - chcialbym okreslic im jakis przyblizony termin - kiedy wg was to moze byc ????

4. Czy mozesz mi podac namiary na tego kierownika JaskaS

Ja organizację części papierkowej rozpocząłem w połowie października, 16 stycznia złożyłem dokumentację do starostwa i czekam na pozwolenie. Czyli część teoretyczna ( która dla mnie była wybitnie praktyczną) zajęła mi 3 miesiące. Wszystko robiłem dosyć szybko i sprawnie. Podobno mają odpowiedzieć do 16 marca, bo mają na to 2 miesiące, czy tak będzie nie wiem.

Jeśli chodzi o cenę za adaptację projektu ze wszystkimi przyłączmi i uzgodnieniami do ZUD zapłaciłem 2000zł.

Odnośnie geodety - to zależy od etapu, nie wiem dokładnie co masz na myśli.

tommi5

1. czy w tych 2000 bylo wprowadzanie wiekszych / jakichkolwiek zmian do projektu ?

2. chodzi mi o wszystkie etapy kiedy moze byc potrzebny geodeta. Ja do tej pory w ogole nie liczylem ze bede musial kogos takiego zatrudniac

3. twoj czas oznacza ze bede mogl zaczynac umawiac murarzy gdzies na sierpien / wrzesien i potem miec nadzieje zeby dokumenty zdazyly:)

Ad 1 2000 bez jakichkolwiek zmian, jedną zmianą było pomniejszenie garażu na jednostanowiskowy, za to wziął 500. Czyli łącznie zapłaciłem 2500, ale za samą adaptację ( łącznie z uzgodnieniami) płacisz 2000.Rada samego architekta -jeśli chcesz dokonywać zmiany typu: pomniejszenie okien - to lepiej się to opłaca już w trakcie realizacji, co do tego nie jestem akurat przekonany, ale skoro on tak twierdzi....

Ad 2 Geodeta jest potrzebny do zrobienia mapek do celów projektowych, potem to już do wyznaczania domu na działce i przyłączy.

Ad 3 Jeśli sytuacja nie jest skomplikowana ( popytaj sąsiadów czy nie mieli problemów z uzyskaniem pozwolenia na budowę - czasami okazuje się, że brakuje kawałka drogi dojazdowej itp itd) to myślę, że sierpień jest datą realną.

Powodzenia.