Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

lubelskie

arturLU

Recommended Posts

• Odpowiedzi 16,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Qurcze! Wszyscy mają moją dachówkę! :lol: :lol: :lol:

Moja ekipa nie góralska ino Kraśnicka. Owszem bardzo dobra i... zajęta (przeze mnie :wink: ). Mogę spytać przy okazji o kolejkę, ale oni murują a nie balują, więc nie wiem czy o to chodzi.

A tak serio, to mi robią prawie pod klucz, więc to troszkę drożej. Ale też dekarze sa fachowi i choć okna jescze nie są w uzyciu, to nie słyszałam skarg od poprzedników.

Dopisuję jeszcze!

Słuchajcie, czy moglibyście dać namiary na dobre firmy okienne, zwłaszcza robiące szybko, sprawnie i solidnie. Please...

Włamali się wczoraj do mojej mamy i całkowicie rozwalili okno. Warta każe wymieniać całe z futryną. Ta firma co nam robi, po znajomości może montować dopiero za trzy tygodnie (sic!), a okno u mamy dziś cały dzień praktycznie otwarte - ciężko będzie nawet dwa dni wytrzymać!

Biegnę szukać innych firm, ale może pomożecie okazyjnie?

Dzięki

Moni

Dopisuję jeszcze!

Słuchajcie, czy moglibyście dać namiary na dobre firmy okienne, zwłaszcza robiące szybko, sprawnie i solidnie. Please...

Włamali się wczoraj do mojej mamy i całkowicie rozwalili okno. Warta każe wymieniać całe z futryną. Ta firma co nam robi, po znajomości może montować dopiero za trzy tygodnie (sic!), a okno u mamy dziś cały dzień praktycznie otwarte - ciężko będzie nawet dwa dni wytrzymać!

Biegnę szukać innych firm, ale może pomożecie okazyjnie?

Dzięki

Moni

podałam na priva

Pawson. Ty to sie lubisz znęcać i dobijać. Na pocieszenie (swoje) przywieżli mi dziś wkład kominowy i wzięli projekt kominka do kosztorysowania. Acha i jeszcze wybrałam fugi do pralni. Ale temat sufitu niestety wisi (dosłownie i w przenośni).

Tel do dekarzy i cieśli tez mogę dać ale prywatnie.

Witam ponownie, dostalam wycene okienek Fakro 9300, szt 8 + wylaz, czy to dobra cena.

Ciagle debatuje i zastanawiam sie: Max czy belit, przy Maxsie musialabym dawac szerszy fundament, no i raczej ocieplac welna, przy belicie 24 boje sie czy sciany wytrzymaja moj daszek 250m2, czy taka sciana nie jest za cienka i czy z czasem niepojawia sie pekniecia i rysy, z drugiej strony ktos to w koncu projektowal i obliczal. W sumie to juz skolowacialam zupelnie, no i dochodzi jeszcze kwestja ceny. Ale mi ta moja ekipa namieszala, twierdza ze lepiej bym dala troche grubsze sciany niz 24, kierownik budowy twierdzi ze moze byc 24 i badz tu czlowieku madry :evil: Zastanawia mnie tylko jeszcze jedna rzecz, dlaczego ekipa chce murowac z materialu ciezszego, grubszego i gorszego w obrubce :o , czy sa tak uczciwi i tak im zalezy aby inwestor byl zadwolony, cos mi tu niepasuje :o

Ciagle debatuje i zastanawiam sie: Max czy belit, przy Maxsie musialabym dawac szerszy fundament, no i raczej ocieplac welna, przy belicie 24 boje sie czy sciany wytrzymaja moj daszek 250m2,

sciana wg mnie wytrzyma w koncu wiekszosc domow buduje sie z belitu 24 i jest OK .. bardzo rzadko slychac zeby ktos dawal grubszy ...

wybor miedzy MAXem a belitem to jedna ze spraw nad ktorymi sie czlowiek glowi tygodniami a pozniej juz nigdy nie widzi roznicy :):)

justyna99 nie chodzi mi zupelnie o znecanie sie ... pisze tylko swoje zdanie ... sam mialem problem z poddaszem bo mi wychodzi 250 a chcialem troche wiecej ... ale jak teraz patrze to jest OK. wiec moze i u ciebie bedzie super...

pozdr

Nam belit jakoś nie do końca pasował, ceramika jak najbardziej. Ale po wszystkim dochodzimy do wniosku, że tak naprawdę to kwestia osobistych preferencji i ... kasy. U nas różnica między bk a ceramiką to około 4000 PLN. Na początku wydaje się mało "w skali budowy", później już niekoniecznie.

Teraz też wybrałabym ceramikę - bo lubimy ;). Żeby do końca zamącić, ceramicznego domku wcale nie trzeba z definicji ocieplać wełną - u nas w planach jest styropian. "Oddychanie" ścian to tylko 3% "wymiany gazowej" budynku - każdy musi sobie odpowiedzieć - dużo czy mało ;).

Konstrukcyjnie każdy z tych materiałów wytrzyma obciążenia występujące w domkach jednorodzinnych.

Co do wysokości pomieszczeń - na poddaszu zwykle są one mniejsze, także mniejsza wysokość nie razi. Gorzej z dużym, niskim salonem :roll: .

Pawson,moherowym? :-? .Polecałeś mi skład budowlany na nizinnej,jak to zrobiłeś,że dawali Ci dobre ceny?Ja jakoś nie mogę utargować.Wygląda tak:Omega-21 tys.,nizinna-19 tys.,Maxform-18 tys.-to sa ceny za to samo na dzień dzisiejszy,przed podwyżką na belix.Z Nizinnej byłoby najbliżej do mnie ale nie chcą zejść do poziomu Maxformu,jak ich podejść?

Belix będzie 30 + 12 styropian,dachówkę mam cementową Braasa.No,wypowiedziałam się hurtowo.Witam nowych :D .

Dzieki wszystkim za namiary, Mapi i inni ktorzy mieli ta sama ekipe, raczej z niej nieskorzystam bo ja niestety mam w dachu tylko okna polaciowe i to w ilosci sztuk 9+ wylaz, wiec zalerzy mi na dobrym ich obsadzeniu.

Hmmm, jeśli wybierzesz okna Roto to ekipa Stasia very OK !!!

U mnie różnice "technologiczne" 2-4 mm

Generalnie ja jestem b. zadowolony, drugi dach na 100% robił by Stasio

Jeśli wytłumaczysz na czym Ci zależy, biorąc pod uwagę problemy MaPi i Pawsona... nie będzie problemu

Ale również nie biorę odpowiedzialności

Najgorsze w robocie pana Stasia było jego moim zdaniem niepoważne podejście do tematu naszego dachu. Jeśli nałapał niewiadomo ile robót, to albo nie powinien się decydować na robienie naszego dachu, albo powiedzieć innym, że najpierw musi skończyć nasz. I tym sposobem do tej pory jesteśmy bez daszku nad wejściem. A zwodził nas z miesiąc zanim trafił do nas na budowę. Wspomnę jeszcze o tym, że gdyby konstrukcję daszku zrobił wraz z konstrukcja całego dachu, wcześniej okazałoby się, że nie wytrzyma ona ciężaru dachówki i murarze, którzy wtedy jeszcze byli, mogli wymurować słupki pod konstrukcję. A tak teraz musimy sobie jakoś z tym poradzić sami, tzn. albo wynająć kogoś do wymurowania słupków, co wiąże się z dodatkowym kosztem, albo do czego się skłaniamy postawimy drewniane słupki, które to zamontować będzie musiał pan Stasio wraz z ekipą. Ale się napisałam. A i jeszcze gdyby to jedno źle zamontowane okno nie było obok drugiego dobrze obsadzonego to najprawdopodobniej machnęłabym na to ręką, a tak trzeba będzie to jakoś poprawić. Poza tym jakość wykonanych prac jest naprawdę ok, szybko to poszło, ale z bardzo dużym poślizgiem. A ja strasznie nie lubię ludzi niepunktualnych.

Pawson,moherowym? :-? .Polecałeś mi skład budowlany na nizinnej,jak to zrobiłeś,że dawali Ci dobre ceny?Ja jakoś nie mogę utargować.Wygląda tak:Omega-21 tys.,nizinna-19 tys.,Maxform-18 tys.-to sa ceny za to samo na dzień dzisiejszy,przed podwyżką na belix.Z Nizinnej byłoby najbliżej do mnie ale nie chcą zejść do poziomu Maxformu,jak ich podejść?

napisz szczegóły na priv.. bo nie kojarze gdzie to jest ...

MaPi - fachowiec i poważne podejście ... nieee to nawet nie wygląda dobrze jak się napisze te słowa obok siebie a co dopiero w życiu :wink:

Aik - napisz jaki rozmiar tych okien i jaki typ. Coś duża różnica wychodzi Ci między ceramiką a belixem. No ale w sumie widziałem wasz projekt przez chwilę i to fizykowi przez ramię więc może nie dopatrzyłem wszystkiego :) Co do grubości ścian ... to aż takiego znaczenia nie ma. 24cm spokojnie wystarczą. Do trzymania dachu najistotniejsze są prawidłowo wykonane wieńce i ew. słupy i podciągi. I teraz dlaczego ekipa woli szerszą ścianę, jak myślisz? Dużo łatwiej jest im zrobić wieniec! od zewnątrz podmurują cegłami, od środka jak będzie strop to już problem szalowania im praktycznie odpada i wszystko gra. Co do pękania to jak wyżej, dobrze wykonane wieńce dobrze położone nadproża załatwiają sprawę. No może jeszcze jedna rzecz, belix jednak jest marnym materiałem do budowania w jeden sezon. To cuś musi się wysezonować i co ma pęknąć to w tym czasie popęka a potem powinien być spokój :)