kazber 12.02.2006 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2006 Witam wszystkich jak najserdeczniej. Bedziemy budowac, szukamy projektu gotowego ale mysle, ze bedziemy musieli wprowadzac zmiany. Jakie biuro w Lublinie polecacie. Szukamy kogos kto nam zrobi wszystkie plany lub je dostosuje - oczyszczalnia, ogrzewanie typu- pompa cieplna itp. Budujemy wspolnie z tesciami , oni mieszkaja w Lublinie a my w okolicach Seattle. Budujemy wspolnie ale przede wszystkim dla nich. Jak znalezc gosci , ktore zna sie na rzeczy i bedzie moim reprezentantem? Czy moze nim byc architekt? Jak myslicie czy jestesmy w stanie zaczac w tym roku? Pozdrawiam wszystkich i z gory dziekuje za sugestie. U mnie juz 11 w nocy i czas do luzka. KazBer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forum_user 12.02.2006 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2006 Kazber - na pewno taniej by było, gdyby organizacją zajęli się teściowie. Nie rozważaliście takiej opcji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kazber 12.02.2006 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2006 Niestety tesciowie nie maja zielonego pojecia o budownictwie. Tesc juz wybudowal miszkalna altanke na tej dzialce. Budwniczy wmowil mu wszystko co chcial. Altanka jest po prostu knotem. Budjemy dom poniewaz myslimy , ze za kilka lat wrocimy do Polski. Ja biore sie za to poniewaz od pierwszych dni w USA pracuje w budownictwie. Zaczynalem w mieszkalnym a od 92 roku w przemyslowym. Oprocz tego mieszkamy w domku , w ktorym robilem w ubieglym roku kapitalny remont. Czytajac Wasze posty nie wiem czy to moje doswiadczenie na cos sie przyda.Rozwazalismy kupno miszkania ale po wszystkich za i przeciw stwierdzilismy , ze bedzie domek. Wspolnie z tesciami mamy 56 ary 15 minut od Lubina i chcemy to wykorzystac. I jeszcze jedno jesli ktos tak jak my wyprowadzil sie juz raz z blukow to nie chce do nich wracac. Rozmawialem juz z czlowiekiem z Archi- mam miszane uczucia i z gosciem reprezentujacym Archon- wywarl na mnie lepsze wrazenie. Powiem Wam jeszcze jak ja widze budownictwo- kupuje plan rozpracowany w najmniejszych szczegolach i z dokladnoscia go realizuje. Czy mozna tak budowac w Polsce. W USA tak sie buduje ale pod koniec budowy tez czasem trzeba improwizowac. Przedstawiciel z archi powiedzial, ze z tego planu moge wiele zmienic, przerazilo mnie to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawson 12.02.2006 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2006 troszke zmian .. hihihiihhihi a wiec ludzie z forum buduja zazwyczaj systemem gospodarczym czyli sami koordynujemy kazdy krok, kupujemy materialy i zatrudniamy roznych fachowcow do poszczegolnych etapow ... dodatkowo wiekszosc robi to pierwszy raz w zyciu .. wiec odstepstwa od poczatkowych planow sa i to czesto spore co do archi-projektu z lublina to raczej slyszalem dobre opinie ... jesli wybierzesz sobie ich projekt i bedziesz wprowadzal poprawki to zrobi ci to gosc ktory dobrze zna ten projekt, moze nawet autor a to wg mnie sporo znaczy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lontrel 12.02.2006 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2006 Czy ktoś stosował zaprawę Remix z cementowni Rejowiec co o tym sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzch 12.02.2006 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2006 Hallo kazber Proponuje wynająć lub zatrudnić pełnomocnika inwestora zajmie się wszystkim począwszy od spraw papierkowych przez nadzór budowy i wybór wykonawców Co do projektów to jest to indywidualna sprawa każdego inwestora duzo projektów jest w sieci zmiany i adaptacje wykona kazdy architekt Pozdrawiam i powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawson 12.02.2006 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2006 Czy ktoś stosował zaprawę Remix z cementowni Rejowiec co o tym sądzicie? ja stosowalem rejmix - nie wiem skad i nie wiem czy to to samo .. ale to gotowa zaprawa do mieszania z piachem. jestem zadowolony chociaz podobno zaprawe cm- wap mozna zrobic twardsza od tego .. tylko wg mnie nie ma takiej potrzeby Worek 25 kg - 7 zl pelnomocnik inwestora jest OK ... tylko wez znajdz jakiego godnego zaufania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kazber 12.02.2006 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2006 Dziekuje Pawson. Niestety ja nie moge systemem gospodarczym poniewaz mnie tam nie ma. Robilem systemem gospodarczym remont i mysle, ze dzieki temu zaoszczedzilismy okolo 30% kosztow. Mozna bylo wiecej ale ja nie znosze bajzlu ciagnacego sie w dodatku latami wiec czesc prac zlecalem innym- podlogi, dach, plytki itp.Bede czestym gosciem na tym forum poniewaz wlasciwie to ja nic nie wiem a swoja droga tez nie spimy na pieniadzach. Chce miec dobry plan i sie tego trzymac. Wykonawcow bedziemy szukac i dobierac i bede Wam b. wdzieczny za wszystkie wskazowki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kazber 12.02.2006 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2006 Dzieki Krzch, Czy moze masz jakies namiary na dobrego goscia. Facet z Archi mowil , ze nie potrzebuje bo kierownik budowy wystarczy. A ja mysle tak jak Ty, to musi byc ktos kto patrzy na rece wykonawcy. Tak jest Tutaj przy budowie zlecanej indywidualnie. Jak kogs takiego znalezc w Lubinie i w dodatku dobrego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzch 12.02.2006 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2006 Niestety nie znam nikogo takiego. Moze byc kierownik budowy jako niezalezny jest to do omówienia czy masz zamiar powierzyć budowę jednej ekipie od 0 do końca czy poszczególne etapy robić mają różne ekipy Kiedy masz zamiar zacząć jeśli chodzi o budowę mam niezłą ekipę z Lubartowa mogę polecić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaPi 13.02.2006 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2006 Witam wszystkich nowych i starych budowniczych. W weekend postanowiłam zrobić porządek w gazetach, które od jakiegoś czasu piętrzyły się na półce i mam do oddania, tak na oko, około 20-30 katalogów z projektami gotowymi różnych pracowni. Jeśli ktoś jest zainteresowany to niech pisze na priva. Aha, a czy ktoś z was ma może dobrego elektryka i taniego oczywiście . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fizyk 13.02.2006 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2006 Witajcie starzy i nowi. Cieszę się lontrel, że zac zacząłeś mówić do nas po ludzku. (Przeprosiny zostały przyjęte). Niestety, nie używałem tej zaprawy i nie mam z nią żadnych doswiadczeń. KazBer - architekci z firmy Archon lub inne) zrobią Ci adaptację projektu. I na tym koniec. Jeśli chcesz nie mieć problemów z uzyskaniem pozwolenia - osobiście sugeruję jakiegoś człowieka z twojej gminy (oczywiście mówię o okolicach Lublina). W tym przypadku architekci z biura projektowego nanieśliby Ci zmiany do projektu (np gdzieś indziej okno, te drzwi wywalić, tamte dołozyć, itp, itd), natomiast osoba z gminy (lub starostwa ) zaadoptowała by projekt - czyli naniosła na działkę, zrobiła projekt przyłączy POŚ-a itp. Ma to takie plusy, że nikt z kolegów z pracy nie podważy mu jego Projektu! Ja tak zrobiłem i nie miałem żadnych problemów z uzyskaniem pozwolenia na budowę. Co się tyczy kierownika budowy - kierownika musisz mieć, bo tak stanowi prawo. Im lepszy - tym lepiej. Tu nie mogę Ci nikogo poradzić. Oprócz kierownika sugeruję zatrudnić osobę, która Cie będzie reprezentowała - czyli Nadzór Inwestorski. Goscio, będzie się czepiał budowlańców jeśli będą coś źle robić, opieprzal kierownika - jak ten się będzie opieprzał . Czasem będzie się kłócił z kierownikiem, a Twój teść będzie stał z boku i wyciągał z tej kłótni wnioski. W Twoim przypadku - to jedyne rozsądne rozwiązanie. Niestety osobiście nie mogę Ci nikogo polecić Ja kierownika musiałem opieprzać sam, podobnie jak murarzy. A zdarzało się to dość często . Co do budowania systemem zleconym - nie wierz reklamie. Żadna firma nie zbuduje Ci domu, a ty bedziesz spał spokojnie bez nerwów. Jak ktoś Ci tak mówi - kłamie. Z pewnoscią - nerwów może być mniej (MOŻE), ale się ich nie pozbędziesz. Na rynku jest kilka takich firm: Omega, Lubopol, Maxform, ... być może inne. Każde mają swoje wpadki. Najsenowniej będzie pogadać z ludźmi u których budują TERAZ. NIe ma znaczenia że wybudowali kilka lat temu domek i dadzą Ci do takich ludzi namiar. Oni już zapomnieli o mniej przyjemnych przejściach. Pytaj o ludzi, którym dana firma buduje dom TERAZ. I z nimi pogadaj. Popytaj o jakość, o porządek, o to ile alkoholu spożywają (dopuszczalne - 1 piwo dziennie ), terminowośc, przestoje. Poczytaj wzór umowy. Pamiętaj o odsetkach za ich zwłokę. Dokładnie określaj terminy poszczególnych etapów budowy i jej końca itp. N/t budowy systemem zleconym mam już pewne doświadczenia. W razie czego służę pomocą. No i oczywiście kwestia ceny. Zlecona budowa będzie droższa. Jak dobrze wynegocjujesz cenę to różnica nie będzie duża (ja zaoszczędziłbym może z 10-15 tys). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzch 13.02.2006 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2006 Witam Fizyka Jesli chodzi o rady to niebudowalem kilka lat temy zaczynam teraz na wiosnę z tym ze ekipę do budowy domu i dachu mam juz zaklepane a to ze sa dobrzy i robią to dobrze i szybko to wiem bo obserwuję ich budowy od roku. Moja dewiza nie zabieram się za cos od ręki najpiew wszystko sprawdzam kilka razy Ale widzę że ty już masz wielkie doswiadczenie ( również to negatywne ) Oczywiście liczę się z trudnościami niedociągnięciami itp ale jestem na miejcu i mogę na bieżąco to korygowac. Szukam teraz elektryka dobrego i taniego oraz kogos od rozprowadzenia wody i kanalizacji może ktoś ma jakieś namiary Dzięki Pozdrawiam Wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
idkam 13.02.2006 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2006 Fizyk Moje schody oblożone dębem kosztowały (materiały + robocizna) 5000 zł. 17 stopni + boki na ścianie + spoczynek 1 m. kw. + pełna balustrada z dębu. Ten sam fachowiec robił schody u Guita. Jestem z nich bardzo zadowolony. Przyjedź do mnie to je zobaczysz. Pozdrawiam Wiesiek Wiesiu... chcielibyśmy zobaczyć Wasze schody ... da radę? M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kazber 13.02.2006 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2006 Bardzo dziekuje wszystkim za wszelkie sugestie i rady. Bedzie to budowa Was wszystich. Mam sporo pytan ale corka nam sie rozchorowala i musze ja zawiezc do lekarza. Bede tu czesto. Pozdrawiam. Kazik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kazber 13.02.2006 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2006 Tesc juz od marca przechodzi na emeryture. Jesli mu wszystko dobrze nagram to zaczniemy w tym roku. Jestesmy w trakcie szukania projektu. Mamy piec, ktore bierzemy pod uwage:1.Archi-APS-99 /wersja lustrzana/2.Archi-APS-1143 Archi- APS- 1303.Murator- C110- Dom Za Rogiem /wersja lustrzana/4.Murator- C94- WlasciwyNie wiem gdzie robic adaptacje projektu i wprowadzac zmiany, czytak jak radzi Krzch w Wolce Lubelskiej,czy w jakims biurze. Dzialka jest w Luszczowie przy drodze Lublin- Leczna. Tu mamy nastepny problem. Mielismy zamiar rozpoczac budowe 3 lata temu i tesciowie podzielili 56 arow na dwie dzialki. Nasza jest druga od szosy. Obecnie zmienilismy plany i chcemy budowac wspolnie na dzialce tesciow. Czy to jest duzy i kosztowny problem prawny dopisac nas do nich a ich do naszej dzialki? Jak dlugo potrwa adaptacja projektu z poprawkami ? Czy mozna to bedzie zatwierdzic szybciej jesli zaplacimy wiecej? Chcemy rozpoczac w tym roku poniewaz mozemy tutaj wziac tani kredyt.Oprocentowanie w USA idzie juz w gore i dolar bedzie tracil na wartosci ze wzgledu na rzady naszego "slodkiego" idioty i konsumpcjonizm tutejszego spoleczenstwa.Najwiekszy problem bedziemy mieli z systemem ogrzewczym. Nie wiemy czy bedziemy tam mieszkac ale nie chcemy tez aby tesciowie na swoj zloty wiek musieli podsypywac wegiel. Gazu nie ma. Butla droga.Prad tez. Sklaniam sie ku pompie cieplnej. Czy w okolicach Lublina ktos to juz uzywa, czy ktos to robi, czy ktos taki systemy projektuje? Czy dajac plan do zatwierdzenia musimy juz podac rodzaj ogrzewania? Pozdrawiam wszystkich i z gory dziekuje za wszelki sugestie i rady. Kazik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lontrel 14.02.2006 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2006 Czy nikt nie stosował zaprawy remix?Cena tej zaprawy wynosi ok 20 zł a podobno nie trzeba dodawać wapna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaPi 14.02.2006 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2006 kazber a czy nie myślałeś o tym, żeby wybudować dom dwurodzinny, taki z wydzieloną częścią dla rodziców? Ten sam dom, to samo wejście, ale np. w wiatrołapie dwoje drzwi, jedne do waszego domu drugie do rodziców albo dwa zupełnie osobne wejścia? Wiesz jak to jest z rodzicami, żeby było nie wime jak dobrze to i tak będą się wtrącać, a tak rodzice za ścianą, ale wy macie własną kuchnię, łazienkę, itd. Coś takiego http://www.archon.pl/index.php?act=32&sid=m3f27c2be10742 na przykład. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaPi 14.02.2006 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2006 A co do rejmixu to nie wiem lontrel czy warto, napewno miałbyś mniej bajzlu na działce, ale i tak tego nie unikniesz przy budowie, a teraz raczej nie dodaje się już wapna do zaprawy tylko gotowe plastyfikatory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kubus budowniczy 14.02.2006 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2006 Intrel - i zobacz posty z 12-02-2006 Pawsona troche Ci odpowiedział Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts