Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

lubelskie

arturLU

Recommended Posts

MaPi,

Ja z zona i dwojka dzieci mieszkamy w okolicach Seattle i nie wiemy czy kiedykolwiek wrocimy do Polski. Chcemy pomc tesciom a kiedys to przejmiemy poniewaz zona jest ich jedyna corka.

Dlatego uwazam, ze nie ma sensu budowac cos wielkiego.

Tutaj mamy maly domek parterowy- 3 sypialnie i 2 pelne lazienki i dla mnie jest o.k.. Dla zony juz tez.

Wracajac do budowy to jestem po rozmowie z gmina i ze starostwem. Mam nadzieje, ze nie bedzie wekszych problemow z uzyskaniem zgody.

Pozdrawiam,

Kazik

• Odpowiedzi 16,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Czy nikt nie stosował zaprawy remix?Cena tej zaprawy wynosi ok 20 zł a podobno nie trzeba dodawać wapna

Z tego co pamiętam było jakiś czas temu porównanie różnych rodzajów zapraw w muratorze i o ile moja ulotna pamięć mnie nie zawodzi to tradycyjna zaprawa przygotowywana na placu wychodzi najtaniej a zamiast wapna daje się plastyfikator (w płynie lub w proszku). Zresztą nie rozumiem twoich obaw co do wapna. Z tego co pisze Pawson to i tak trzeba dawać piach a to właśnie sterta piachu robi większy bałagan niż nawet worek wapna czy bańka 5l plastyfikatora (cement plus czy feb mix) :)

Pawson ... i inni :) co do archiprojektu to oni robią zmiany do prokektu tylko w przypadku wykonania całej adaptacji! Ja nawet chciałem od nich kupić projekt i zlecić adaptację ale jak się dowiedzieli że to Świdnik to zdecydowanie odmówili jakiejkolwiek współpracy poza sprzedażą projektu. Inna sprawa, że jak chce się człowiek czegoś dowiedzieć więcej to faktycznie można na miejscu pogadać z autorem projektu i przedyskutować celowość zmian :)

Mi nie chodzi o bałagan na budowie bo i tak będzie tylko o to,żecement kosztuje 285zł a Reymix 276 zł(ceny detaliczne) przy cemencie trzeba dodawać wapno (dodatkowy koszt i dodatkowy problem z odmierzaniem odpowiednich ilości).Jeżeli zaprawa nic nie straci na jakości to będzie taniej,łatwieji szybciej stosować Reymix.Proporcje stosowania to 1:3 a to chyba tak samo jak ze zwykłym cementem.

Beton zamawialiśmy w elektrobecie i atrbecie. Atrbet ma pompę bo od nich bralismy beton na strop, ale myslę, że elektrobet też ma. Generalnie to było tak, że jedni powiedzieli, że beton jest po 150 zł + 30 zł transport do m3, a drudzy, że beton kosztuje 180 zł, więc na jedno wyszło. Nam osobiście lepiej "współpracowało" się z elektrobetem. A beton w podobnej cenie jak ta, którą podał lontrel miał faelbud.

Ceny betonu najlepiej sprawdzić w kilku lokalnych betoniarniach, żeby złapać średnią, a później ponegocjować z najbardziej wiarygodnymi. "Tani" betoniarze potrafią różne cuda dodawać do betonu, żeby było tanio.

Co do ceny - są spore różnice regionalne, raczej trzeba sprawdzać u siebie w okolicy (z drugiego końca województwa betonu nie dowiozą ;)).

Ja mam B15 na ławy, B20 na strop. Na razie się trzyma qpy (odpukać ;))

Beton z Elektrobetu.

Witam ponownie,

3 lata temu polecono mi budowniczego, ktorego firma miala siedzibe przy ulicy Wojciechowskiej. On sam mieszkal w Dabrowicy i budowal dom dla syna w Swidniku. Starszy facet inzynier budowlany prawdopodobnie o imieniu Jozef. Polecila mi go moja byla sasiadka, ktora niestety w ubieglym roku zmarla. Pania Stasie znalem dobrze i byla osoba bardzo uczciwa Reczyla tez za tego pana mowiac: jak pan chce budowc to tylko z nim. Niestety zgubilem jego wizytowke. Moze ktos z Was cos wie.

Kazik

Witam ponownie,

3 lata temu polecono mi budowniczego, ktorego firma miala siedzibe przy ulicy Wojciechowskiej. On sam mieszkal w Dabrowicy i budowal dom dla syna w Swidniku. Starszy facet inzynier budowlany prawdopodobnie o imieniu Jozef. Polecila mi go moja byla sasiadka, ktora niestety w ubieglym roku zmarla. Pania Stasie znalem dobrze i byla osoba bardzo uczciwa Reczyla tez za tego pana mowiac: jak pan chce budowc to tylko z nim. Niestety zgubilem jego wizytowke. Moze ktos z Was cos wie.

Kazik

Kazber - podaj jakieś szczegóły o tym facecie. Ja teraz mieszkam w dąbrowicy (od 2 miesięcy) może uda mi się zasięgnąć języka u sąsiadów.

cześć ,mam pytanie-czy wierciliście głębinówkę,jeśli tak to czy możecie polecić fachowca i ile to kosztuje.Druga sprawa,już przewijał się ten temat ale bezowocnie jak dotychczas: kierownik budowy.Jak ktoś jest zadowolony ze swojego to proszę o kontakt.Trzecia sprawa: jak to zrobić,żeby kupować juz materiały nie mając jeszcze kredytu ani środków własnych :cry: .Pomysłodawca może liczyć na nagrodę!!!!

Witam wszystkich i pytam-

-gdzie zlozyc projekt do adaptacji szukam biura, ktore zrobi wszystko wlacznie z poprawkami projektu i naniesieniem na mapke /ma geodete lub ma kontakty/

Tesciowa jutro bedzie w gminie w sprawie wypisu i wyrysowania dzialki.

Tesc jest jeszcze pracownikiem ZE Lublin./na dzialce jest juz sila/

Woda jest gminna /jest juz na dzialce/, nie ma kanalizacji /myslimy o eko./, nie ma gazu /myslimy o butli lub heat pump/ + rekuperator.

Do jutra podejmujemy decyzje w sprawie projektu, napewno tylko parter.

W gre wchodza:

http://www.dobredomy.pl/?id_project=77

murator C109

projekt Pani Szymoszkowej

Nie wiem czy to bedzie dobry wybor poniewaz dzialka jest po stronie wschodniej drogi Lublin- Leczna.

Wersje zwierciadlane garaz i 2 sypialnie od polnocy, salon i kuchnia zachod i poludnie, front do drogi. Wybieg w pola na nasza druga dzialke. Droga dojazdowa do drugiej dzialki jest na stronie poludniowej i z niej musimy korzystac aby podlaczyc sie do drogi L-L z dzialki przydroznej.

Ja zwarjuje, please help me.

Pozdrawiam

Do Fizyka,

Dzieki za cenne informacje Tobie i wszystkim uczestnikom tego forum.

Nie wiedzialem, ze rozpoczecie budowy to tak olbrzymi bol glowy.

W USA tez sa problemy i przekrety ale mysle,ze nie az takie. Z drugiej strony tutaj kupuje sie dom gotowy lub w trakcie budowy. Dobrze jest w takiej sytuacji wynajac inspektora, ktory wylapie wszystkie usterki. Oczywiscie, beda sprawnie i szybko usuniete.

3 lata temu zrezygnowlismy z budowy poniewaz uwazalem, ze polozenie naszej dzialki nie jest atrakcyjne. Myslalem wtedy o Dabrowicy a nawet terenach blizej Naleczowa. Niestety ceny byly i sa nie dla nas. Budujemy na terenie mniej atrakcyjnym ale na 56 arach. Uwielbiam konie to moze jak wrocimy...

Ale do rzeczy.

Wspomniany poprzednio inzynier budowlany mieszka/l/ blisko trasy na Warszawe /nie wiem czy to jeszcze Dabrowica/. Starszy gosciu, ktory 3 lata temu nosil sie z zamiarem zamkniecia interesu. Do jego firmy /gdzies na wysokosci stacji Polmozbytu na Wojciechowskiej/ skrecalo sie w waska uliczke w prawo. Pamietam tylko to i jego imie- Jozef. Acha, mowil, ze od czasu do czasu lubi lyknac setke BOLSA.

Fizyku, dzwonilem juz do kilku lubelskich biur i urzedow, i wszedzie slysze to samo, ze to nie jest sprawa na telefon. Trafia mnie szlag gdyz nikt z tych ludzi nie sznuje mojego czasu. Po co jest w koncu telefon i ich strony na internecie? Po co tam sa wszystkie wzory wnioskow? Czy tylko aby tam sobie byly?

Pytalem w gminie i w starostwie czy ktos z nich moze mi pomoc w formalnosciach uzyskania pozwolenia na budowe, czy znaja kogos i polecaja?. Bron Boze nie mowilem, ze mieszkam w innym kraju.

Jaka mam pewnosc, ze jesli kupie gotowy projekt bedzie on zatwierdzony?

Pozdrawiam wszystkich jak najserdeczniej i do zobaczenia za kilka godzin.