justyna99 16.02.2006 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2006 Kazber. Mnie do dzis mdli jak widzę katalogi z projektami. Te dwa pierwsze są bardzo podobne i jak dla mnie jest w nich feler z łazienkami. W Atenie dwie małe a w C109 jenda klitka i jedna średnia.Trzeciego projektu nie znam. Gratuluję Ci dobrego samopoczucia w sprawie budowania na odległość. Ja sobie nie wyobrażam nie widzieć co się dzieje na budowie. Wyobraźnia szwankuje, co widać było z moimi sufitami. Nie było nas tylko tydzień i brak nadzoru spowodował, że sufity trzeba będzie rujnować bo "leżą" na głowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fizyk 16.02.2006 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2006 Zadam pytanie - trochę nie na temat. Czy ktoś z Was (lub z Waszych pociech) jest w posiadaniu nowej książki Pottera ?? Chętnie bym pożyczył do przeczytania . Dajcie znać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lontrel 16.02.2006 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2006 dziękuje za wszystkie informacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szymoszkowa 16.02.2006 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2006 Kazber,C 109 nie znam,Atena ma bardzo ładną bryłę ale gdzie spiżarka,gdzie wejście do garażu z domu?A łazienkę przy sypialni mam teraz i wiecej nie chcę bo ciągle ja budzę męża albo odwrotnie.Garderoba jest korzystna.Ale przecież można trochę pozmieniać i dopasować do swoich oczekiwań,dom jest naprawdę ładny.Ja kupiłam projekt we Wrocławiu a adaptację robi mi facet z Lublina,załatwia różne uzgodnienia i wszystko,co potrzebne do pozwolenia na budowę.W zasadzie nie mogę się go czepiać ale ja się strasznie niecierpliwię i poganiam go bo wydaje mi się z tych "niespieszących".A wiadomo-nie ma pozwolenia-nie ma kredytu-będą wyzsze ceny na materiały bo na wiosnę tak jest-niestety moja strata.Może parterowy jest droższy od piętrowego ale z drugiej strony komu chce się latać po pietrach,zwłaszcza jak jest się w wieku emerytalnym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szymoszkowa 16.02.2006 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2006 Jeszcze jedno,mój projektant ma pracownię przy mojej gminie,nie jest z nią związany stosunkiem pracy ale zna tamtejsze realia,ma też wspołpracującego geodetę-właściwie chyba wszystkie pracownie tak pracują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kazber 16.02.2006 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2006 Dzieki Ci Szymoszkowo. Wyglada na to, ze sie niezle wpakowalem ale machina ruszyla i trzeba to ciagnac.Dopiero dzisiaj przeliczylem na metric system powierzchnie naszego domu tutaj i wyszlo mi okolo 150 m2. Bylismy przekonani, ze jest max.110. Nasz dom jest w sumie bardzo maly i myslelismy o tym w Polsce jako o wiekszym. Bedzie mniejszy i juz zona jest z tym o.k.Nie wiem jak patrzylem na projekt ateny, ze nie zauwazylem przejscia do garazu. Bedziemy negocjowac i probowac zwiekszyc pomieszczenie gospodarcze i zrobic tam przejscie do garazu /musi byc/. Nasz podwojny garaz sluzy nam jako rupieciarnia a samochody stoja na podjezdzie.Byc moze poszerzymy dom o 1m.Moj 65 letni tesc chce pieterko. Jutro zobacza projekty wybrane przez nas i mamy nadzieje, ze przychyla sie do naszej opinii.Tesciowa byla w Wolce i okazalo sie, ze .... tylko po jeden druczek, ktory ma wypelnic i jutro zlozyc w starostwie. Kilka dni temu facet od druczkow powiedzial mi, ze musze byc osobiscie bo to nie rozmowa na telefon.Ile trzeba druczkow i ile dni? Czy jest na to jakis prosty sposob? Pozdrawiam Ps.Chetnie porozmawiam z Wami na skype, jest tez wersja polska oczywisci bezplatna. Mimo, ze mieszkam 10 minut od Microsftu nie jestem fanatykiem komputera i slabo pisze. Lubie czytac bo to jedne nasze zrodlo informacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fizyk 17.02.2006 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2006 Tesciowa byla w Wolce i okazalo sie, ze .... tylko po jeden druczek, ktory ma wypelnic i jutro zlozyc w starostwie. Kilka dni temu facet od druczkow powiedzial mi, ze musze byc osobiscie bo to nie rozmowa na telefon. Ile trzeba druczkow i ile dni? Czy jest na to jakis prosty sposob? ... Wydaje mi się, że sprawę dokumentów może załatwić przez notarialne upoważnienie. Druga metoda: NIe wiem, ale PODOBNO można napisać upoważnienie (np że ja Kazber upoważniam Panią Kazber Senior do reprezentowania mojej osoby w sprawach związanych z budową domu. Podobno wystarczy nakleić znaczek skarbowy i jest to dokument wiążący. Ale pewien nie jestem. U mnie było tak: Ponieważ w księdze wieczystej byli wpisani żona i jej rodzice, a mnie nie było, więc potraktowałem siebie jako współwłaściciela z tytułu wspólnego majatku. Więc mimo, że nie było mnie w KW, całą dokumentację robiłem na 4 osoby. Niektóre dokumenty musieliśmy podpisać razem (dotyczyły wzajemnej zgody na budowę itp), ale w większości przypadków wystarczył mój podpis. Chyba może tak być u ciebie. W końcu budujesz z rodzicami. Wpisuj teścia jako pierwszego właściciela (na samej górze). I on będzie mógł wszystko załatwiać. powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fizyk 17.02.2006 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2006 Zadam pytanie - trochę nie na temat. Czy ktoś z Was (lub z Waszych pociech) jest w posiadaniu nowej książki Pottera ?? Chętnie bym pożyczył do przeczytania . Dajcie znać Książkę już mam. Sprawa nieaktualna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam153 17.02.2006 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2006 Ja nie wyobrazam sobie zeby ktos inny niz ja pilnowal budowy mojego domu. chociazby dlatego ze w czasie budowy wprowadza sie rozne zmiany np. przesuwanie scian, schodow. drzwi. poza tym wybor i dostawa materialow (trzeba sie rozgladac w wielu miejscach), ceny, wybor ogrzewania, armatury, hydrauliki, rozmieszczenie gniazd, kominek czy bez?, a poza tym podstawowa sprawa jaki projekt? sposob wykonania przez majstrow. Jezeli chcesz mieszkac w tym domu to albo pogodzisz sie z tym co ci wybuduje tesc albo sam musisz sie tym zając. a skoro tesc nie zna sie na budowie to sam rozumiesz... chyba ze codziennie beda ci skladac raport i przesylac material zdjeciowy:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika B 17.02.2006 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2006 Zadam pytanie - trochę nie na temat. Czy ktoś z Was (lub z Waszych pociech) jest w posiadaniu nowej książki Pottera ?? Chętnie bym pożyczył do przeczytania . Dajcie znać Książkę już mam. Sprawa nieaktualna To dobrze! Bo mój syn od wczoraj myśli, czy może Ci pożyczyć, tak się boi o swój świeżo nabyty skarb (choć już dwa razy przeczytany). Miłej lektury (jest naprawdę miła). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fizyk 17.02.2006 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2006 ... To dobrze! Bo mój syn od wczoraj myśli, czy może Ci pożyczyć, tak się boi o swój świeżo nabyty skarb (choć już dwa razy przeczytany). Miłej lektury (jest naprawdę miła). Dbam o książki - możesz Go zapewnić . Już 1/4 przeczytana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawson 17.02.2006 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2006 w koncu w Lublinie .... przez ostatni tydzien wyrabialem 200% normy w milym miescie zwanym Mielec ........i teraz odpoczywam lontrel: Beton z Artbetu bralem po 180 za B20 do tego pompa 20 zl /m3 beton dobry ..tylko operatorzy pompy jacys tacy .... ale wystarczylo troche ku... rzuconych przez moja dzielna ekipe i dawali sobie rade Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kazber 18.02.2006 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2006 Tesciowa byla w Wolce i okazalo sie, ze .... tylko po jeden druczek, ktory ma wypelnic i jutro zlozyc w starostwie. Kilka dni temu facet od druczkow powiedzial mi, ze musze byc osobiscie bo to nie rozmowa na telefon. Ile trzeba druczkow i ile dni? Czy jest na to jakis prosty sposob? ... Wydaje mi się, że sprawę dokumentów może załatwić przez notarialne upoważnienie. Druga metoda: NIe wiem, ale PODOBNO można napisać upoważnienie (np że ja Kazber upoważniam Panią Kazber Senior do reprezentowania mojej osoby w sprawach związanych z budową domu. Podobno wystarczy nakleić znaczek skarbowy i jest to dokument wiążący. Ale pewien nie jestem. U mnie było tak: Ponieważ w księdze wieczystej byli wpisani żona i jej rodzice, a mnie nie było, więc potraktowałem siebie jako współwłaściciela z tytułu wspólnego majatku. Więc mimo, że nie było mnie w KW, całą dokumentację robiłem na 4 osoby. Niektóre dokumenty musieliśmy podpisać razem (dotyczyły wzajemnej zgody na budowę itp), ale w większości przypadków wystarczył mój podpis. Chyba może tak być u ciebie. W końcu budujesz z rodzicami. Wpisuj teścia jako pierwszego właściciela (na samej górze). I on będzie mógł wszystko załatwiać. powodzenia Dzieki Fizyk, Aby nie komplikowac teraz sprawy bedziemy dopisani do dzialki tesciow po zalatwieniu pozwolenia na budowe. Nasze upowaznienie musimy tutaj podpisac u notariusza i przeslac je do konsulatu w LA do tzw. -uwiarygodnienia, oczywiscie za slona oplata. Mysle, ze nie bedzie z tym problemu poniewaz zony kolezanka z lat studenckich jest jednym z lubeskich rejentow. Swoja droga bardzo sympatyczna osoba, polecam. Nie mozemy sie zdecydowc na projekt. Nasz obecny dom uwazamy za maly i swiadomie rezygnujemy z kupna wiekszego bo chcemy miec odskocznie w Polsce ale nie moze to byc dziupla. Po uwagach jednej z Pan nie bedzie to juz napewno atena ale byc moze lustrzana wersja /wjazd od zachodu/ http://www.dobredomy.pl/?id_project=76 - zony faworyt Jutro bede wiedzial co wybiora tesciowie a potem rozmowy o projekcie. Raz jeszcze dzieki i pozdrawiam serdecznie. Kazik Ps. Bede wdzieczny wszystkim za wszystkie uwagi na temat projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaPi 18.02.2006 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2006 Kazber, projekt jest bardzo ładny. Myślę, że jedyną rzecz, tak na pierwszy rzut oka, jaką bym zmieniała, to zrobiła przejście z garażu do domu. A ponieważ nie będzie to bezpośrednie przejście, tylko jeszcze dodatkowo przez pomieszczenie gospodarcze, to nie będziesz tak wpuszczał ewentualnych spalin do domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kazber 19.02.2006 03:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2006 Kazber, projekt jest bardzo ładny. Myślę, że jedyną rzecz, tak na pierwszy rzut oka, jaką bym zmieniała, to zrobiła przejście z garażu do domu. A ponieważ nie będzie to bezpośrednie przejście, tylko jeszcze dodatkowo przez pomieszczenie gospodarcze, to nie będziesz tak wpuszczał ewentualnych spalin do domu. To: MaPi Dzieki, Tesciom nasze argumenty przemowily do rozsadku /tzw. zloty wiek i zwiazane z nim trudnosci z poruszaniem sie a juz szczegolnie po schodach/ i tez juz nie chca slyszec o uzytkowym poddaszu i niewygodnych schodach. Bedzie budowana parterowka. Bedzie to prawdopodobnie afrodyta z przejsciem z domu do garaz, prawdopodobnie bez kominka na zewnatrz i chyba z inna lokacja kominka w salonie. Kupujac nasza parterowke kierowalismy sie przede wszystkim lekiem przed trzesieniami ziemi. Ten lek przerodzil sie w milosc do tego typu domow. Naprawde sa bardzo praktyczne. Bede Tobie i wszystkim b. wdzieczny za wszystkie uwagi dotyczace tego projektu. Pozdrawiam. Kazik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kazber 19.02.2006 04:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2006 SPOSTRZEZENIE PO MIESIACU Wyslalem okolo setki emails do biur projektowych, firm budowlanych, sklepow itp. W moim przypadku, najszybciej i wyczerpujaco odpowiadaja: domus, murator i archipelag.Pozostali zbywaja lub nie traktuja mnie powaznie piszac najczesciej - prosze przyjechac osobiscie.Zastanawiam sie po co im te web sites, po co maja telefony....?Kazik Ps. Czy ktos z Was korzystal z uslug GEPRO???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pivoski 19.02.2006 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2006 Witam,To mój pierwszy post na to formu, ale jestem jego czytelnikiem już od jakiegoś czasu i od razu mogę odpowiedzieć na pytanie Kazbera o Gepro. Ja jestem na razie średnio zadowolony, niby ok ale trochę to wszystko załatwiają za wolno, u mnie np po złozeniu całości dokumentacji właściwie przez miesiąc z wyjątkiem wykonania mapy do celów projektowych nie zrobili nic więcej. W tym momencie już sie wzieli ostro do roboty ale zalezało mi na czasie i jak ten miesiąc zwłoki doprowadzi do ogólnego opoźnienia inwestycji (oczywiście zakładam że ruszamy na wiosnę) to będę trochę wkurzony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kubus budowniczy 19.02.2006 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2006 Kazber - nam wasz domek sie bardzo podoba, ja bym wydłużyła troszeczke dach nad wjazdem do garażu zeby mieć zchronienie przed deszczem jak przechodzi sie z garazu do domu jezeli nie zrobicie drzwi między garazem a domem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawson 19.02.2006 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2006 Witam, To mój pierwszy post na to formu, ale jestem jego czytelnikiem już od jakiegoś czasu i od razu mogę odpowiedzieć na pytanie Kazbera o Gepro. Ja jestem na razie średnio zadowolony, niby ok ale trochę to wszystko załatwiają za wolno, u mnie np po złozeniu całości dokumentacji właściwie przez miesiąc z wyjątkiem wykonania mapy do celów projektowych nie zrobili nic więcej. W tym momencie już sie wzieli ostro do roboty ale zalezało mi na czasie i jak ten miesiąc zwłoki doprowadzi do ogólnego opoźnienia inwestycji (oczywiście zakładam że ruszamy na wiosnę) to będę trochę wkurzony. hej .. czyli jeszcze nie masz zlozonych kwitow na pozwolenie a chcesz zaczynac na wiosne ???? oj ja bym ich pogonil... moze tobie sie uda, ale u mnie od zlozenia wszystkiego do UM do uzyskania pozwolenia uprawomocnionego zeszlo cos ok 3 m-cy ... /musialem donosic rozne bzdury.. / Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariucha 19.02.2006 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2006 Witam, To mój pierwszy post na to formu, ale jestem jego czytelnikiem już od jakiegoś czasu i od razu mogę odpowiedzieć na pytanie Kazbera o Gepro. Ja jestem na razie średnio zadowolony, niby ok ale trochę to wszystko załatwiają za wolno, u mnie np po złozeniu całości dokumentacji właściwie przez miesiąc z wyjątkiem wykonania mapy do celów projektowych nie zrobili nic więcej. W tym momencie już sie wzieli ostro do roboty ale zalezało mi na czasie i jak ten miesiąc zwłoki doprowadzi do ogólnego opoźnienia inwestycji (oczywiście zakładam że ruszamy na wiosnę) to będę trochę wkurzony. hej .. czyli jeszcze nie masz zlozonych kwitow na pozwolenie a chcesz zaczynac na wiosne ???? oj ja bym ich pogonil... moze tobie sie uda, ale u mnie od zlozenia wszystkiego do UM do uzyskania pozwolenia uprawomocnionego zeszlo cos ok 3 m-cy ... /musialem donosic rozne bzdury.. / Potwierdzam to co mówi Pawson, pytanie jeszcze gdzie bedziesz budował bo jak w Lublinie to w UM siedzi taka miła pani, która dość skutecznie wydłuża okres oczekiwania na pozwolenie Chyba że masz tam jakies chody. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts