Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

lubelskie

arturLU

Recommended Posts

• Odpowiedzi 16,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Witajcie nowi i starzy.

Mam pytanie do "zaawansowanych" :wink: - czy korzystali�cie z porad lub pomocy w aranżacji wnętrz? Ceny sš kosmiczne, ale może słyszeli�cie o kim�, kto np. niekoniecznie wykonuje projekty, a np. jest w stanie odpłatnie doradzić. A może kto� robi to niedrogo?

Mam do�ć tej kombinatoryki, gdzie gniazdka, jakie szafy, ile blatów...

No, co ziemniak to decyzja...

Monika, powiem szczerze że mam w tej chwili ten sam dylemat co Ty. Od poniedziałku miał zacząć działać u nas hydraulik, ale jak sobie pomyslałem, że będę mu musiał powiedzieć do kąd ma mi rurki doprowadzić to sobie zdałem sprawę, że nie bardzo mam koncept na to jak zagospodarować łazienkę, kuchnię, salon, przedpokój tak, by być póxniej zadowolonym. Więc znajomy dał mi namiar na projektantkę, dziasiaj oglądała nasz dom i ma nam propozycję przygotować na srodę czwartek -taki roboczy plan do przedyskutowania z moja druga połową. Ale samo spotkanie z tą panią uswiadomiło mi, że lepiej wydać parę groszy i mieć profesjonalnie zaplanowany srodek.

Co do cen to w przyszłym tygodniu powiem Ci więcej( jeśli bedziesz chciała), wiem że komplet prac od A do Z ( począwszy od gniazdek, kolorystyki wnętrz, wyposażenia, płytki, kafelki, kanapy, lustra .....) kosztuje 75PLN/m2 :o :o :o - z wizualizacją. To dużo, ale słyszałem, że biorą więcej.

My natomiast nie planujemy tego kompleksowo, na razie bedziemy mieli rozplanowane łazienki, punkty elektryczne, hydrauliczne - jesli się dalej zdecydujemy to bedziemy działac z jadalnią, salonem, przedpokojem.

Pozdrawiam

Artur my byliśmy umówieni na kwotę 4300 za prosty, dwuspadowy dach o powierzchni mniej więcej 140m2, więc twoja cena wydaje się być bardzo atrakcyjna. Jednak porozmawiaj z wykonawcą czy ta cena to napewno wszystko, żeby później nie okazało się, że za coś jeszcze sobie dolicza. I pooglądaj dachy, które robiła ta ekipa, popytaj ludzi co o niej sądzą. Jeśli wszystko będzie ok to bierz ekipę i nie zastanawiaj się długo, bo różnica między 17 a 30 zł za m2 jest bardzo duża.

Witam ponownie.

Zdecydowaliśmy się w końcu na jeszcze inna ekipę w sumie za nasz dach 230 m i jak to ten gość okreslił bedzie należał do tuch droższych wyszło nam za wszystko tzn od więźby po pokrycie okucia i rynny 8000 zł i w tej cenie ma być też zrobiony garaż pow dachu na to 64 m. Wiem jak oni robią dachy bo już wcześniej widziałem i jest OK.Tak wiec możemy juz jechać bo fachowców już mamy.Pozdrawiam

Powiem szczerze, że ceny o których mówisz to taniocha. Takie normalne kształtują się w granicach 45-55PLN/m2 dachu.

Pozdrawiam

Mogę,ale chcą 50 zł/m2

Witam i pytam...

Czy nie masz nic przeciwko temu jesli bedziemy realizowac Twoj projekt.

Sytuacja w rodzinie jest patowa- ja z tesciowa i tesc z corka.

Dwojka naszych dzieci jeszcze nie ma prawa glosu.

Stanelo w koncu na tym, ze musi byc strych do zagospodarowania.

Iwonie /moja zona/ podoba sie kornelia . Jutro obejrza ja tesciowie i w przyszlym tygodniu kupujemy projekt.

Czy istnieje mozliwosc zakupu projektu w Lublinie?

Wiem, ze juz pisalas o zmianach w projekcie czy mozesz to uczynic jeszcze raz. Bede Ci bardzo wdzieczny jesli podzielisz sie swoim doswiadczeniem na temat projektu i jego wstepnej realizacji.

Juz wiem, ze nie polecasz swojego architekta.

Pozdrawiam serdecznie,

Kazik

Kazber,wstępnie mam.Można podnieść ścianę kolankową o maximum 40 cm i wtedy uzyskujesz dużą powierzchnię,no trzeba trochę wydłużyć konstrukcję drewnianą dachu.Mnie to nie jest potrzebne.Mam rozrysowane wersje 2 malutkich pokoików-ot,przyjedzie dziecko na noc to ma sypialenkę z łóżkiem,szafeczką i okienkiem;łazienki i trzeciego pokoju-na hobby męża.Prawdopodobnie to pomieszczenie zostawie otwarte,żeby nie tworzyć kolejnej klitki.Mnie się to podoba i w zupełności odpowiada moim obecnym potrzebom,nie chcę niczego na wyrost,bo,jak pisałam,terazniejsze 450 m2 daje mi w kość i jest bez sensu.

Czekam na wycenę z Maxformu,Omegę już częściowo mam.Firma w Biłgoraju powiedziała,żebym przysłąłą dane do wyceny i na pewno będę miała taniej niż w Lublinie,mimo odległości.Ciekawe,wyślę im.

Witam Cie ponownie.

Czyli jak wynika z Twojego tekstu nie powiekszacie powierzchni strychu.

Ja tez nie mam zamiaru tego robic ale zastanawiam sie czy te 36metrow wystarcza na dwie sypialnie i lazienke / moze byc tylko prysznic/.

Moze ta przeciwna strona ma racje. ze jak przyjedziemy na wakacje to kazdy bedzie mial swoj pokoik.

Pozdrawiam,

Kazik

Pivoski, Czajni_k, witamy w Klubie :D Powoli robi nam się grupa Jakubowicka, nie mam nic przeciwko :D Czajni_k, czy też zamierzasz się wybudować w jeden sezon? Domek extra, trochę duży, ale reprezentacyjny - miło będzie mieć znajomych sąsiadów :)

Czyli jest nas już trzech, może ktoś jeszcze się przyłączy :) Gdzie budujesz Ty Docart to wiem, a Czajni_k gdzie dokładnie buduje?

Witajcie nowi i starzy.

Mam pytanie do "zaawansowanych" :wink: - czy korzystali�cie z porad lub pomocy w aranżacji wnętrz? Ceny sš kosmiczne, ale może słyszeli�cie o kim�, kto np. niekoniecznie wykonuje projekty, a np. jest w stanie odpłatnie doradzić. A może kto� robi to niedrogo?

Monika, powiem szczerze że mam w tej chwili ten sam dylemat co Ty. Od poniedziałku miał zacząć działać u nas hydraulik, ale jak sobie pomyslałem, że będę mu musiał powiedzieć do kąd ma mi rurki doprowadzić to sobie zdałem sprawę, że nie bardzo mam koncept na to jak zagospodarować łazienkę, kuchnię, salon, przedpokój tak, by być póxniej zadowolonym. Więc znajomy dał mi namiar na projektantkę, dziasiaj oglądała nasz dom i ma nam propozycję przygotować na srodę czwartek -taki roboczy plan do przedyskutowania z moja druga połową. Ale samo spotkanie z tą panią uswiadomiło mi, że lepiej wydać parę groszy i mieć profesjonalnie zaplanowany srodek.

Co do cen to w przyszłym tygodniu powiem Ci więcej( jeśli bedziesz chciała), wiem że komplet prac od A do Z ( począwszy od gniazdek, kolorystyki wnętrz, wyposażenia, płytki, kafelki, kanapy, lustra .....) kosztuje 75PLN/m2 :o :o :o - z wizualizacją. To dużo, ale słyszałem, że biorą więcej.

My natomiast nie planujemy tego kompleksowo, na razie bedziemy mieli rozplanowane łazienki, punkty elektryczne, hydrauliczne - jesli się dalej zdecydujemy to bedziemy działac z jadalnią, salonem, przedpokojem.

Pozdrawiam

Ja rozmawiałem już z dwoma projektantkami i u obu cena wyjściowa to 100zł/m :o ...czyli 75 to chyba nienajgorzej. Ale poważnie to ci projektanci nie wiedzą już chyba sami ile mają zaśpiewać i co ciekawe mają sporo chętnych nawet przy takich cenach.

Ktoś tu pisał że za 500 zł zrobiono mu projekt wnętrza no to można powiedzieć że praktycznie za darmo...

Ludziska,poodpowiadałam Wam na priva.

A ja też mogę prosić o namiar na tego specjalistę od dachów, sprawdzony chociaż, może gdzieś dałoby się obejrzeć efekty jego pracy? I czy robi kompleksowo (więźba, pokrycie, rynny itp)?

Acha mogę podzielić się informacją co do drewna na więźbę, polecano mi tu na grupie niejakiego Łupikasza z Biłgoraja, dzwoniłem tam i przynajmniej co do cen to nie ma on znacząco taniej niż w Lublinie (20zł na metrze mniej niż w pierwszym lepszym składzie w Lublinie) więc nie wiem czy warto....bo na miejscu przynajmniej można zobaczyć co się kupuje i wybrać....może facet podrożał

Witajcie nowi i starzy.

Pozdrawiam

Deleko mi jeszcze do tego etapu ale podziele sie z Wami doswadczeniem z USA.

Kilka miesiecy temu zakonczylismy kapitalny remont domku.

Zmierzylem b.dokladnie kuchnie i odwiedzilem 3 najwieksze sieci sklepow-

Lowe's, The Home Depot i Costco. Zostawilem dane i za trzy dni mialem 3 faksy z planem i wycena. Wybralismy Costco ze wzgledu na proponowana jakosc i cene. Drzewo to naturalny klon- 6 szafek wiszacych i 7 stojacych.

Blat- granit z 3 kawalkow, w ksztalcie podkowy /kuchnia otwarta na jadalnie przedzielona countertop/ kolor verde san francisco, full back-splash z plytek 25 by 25cm. tez granit i ten sam kolor. Szafki okolo $6,000 montowalem z pomoca 2 kolegow, granit robil kontraktor $4,000.

Do tego nalezy doliczyc kuchnie elektryczna, zmywarke,zlew, kuchenke mikrofalowa, lodowke i urzadzenie do zlewu zwane u nas- garbage disposal nastepne $4,000.

Plytki na podloge z robocizna okolo $500.

W kuchni jest w sumie 5 odzielnych obwodow elektrycznych. Jest 5 podwojnych gniazdek/z wyjatkiem lodowki/ wszystkie z protekcja GFCI

O rozmieszczeniu gniazdek nie decydowali architekci wnetrz robiacy mi projekt /wliczony w cene szafek/ tylko decydowal elektryk kierujac sie National Electric Code, ktory mowi co i gdzie i ile musi byc. NEC okresla tez ilosc gniazdek we wszystkich pomieszczeniach /jakiego rodzaju i wymagana minimalna ilosc/. Gdzie kraj to obyczaj!

Wracajac do Waszego tematu to za 140 metrowy dom bede musial zabulic kupe szmalu-10,500PLN.

Czy w Polsce nie ma takiej mozliwosci, ze producent lub dostawca mebli kuchennych robi mi paln kuchni?

U jednego z tutejszy milionerow widzialem architekta ustawiajacego starodruki na biurku. Oczywiscie slono oplacony facet wybierl dziela sztuki i meble. Mozna i tak ale ja chce miec w moim domu to co ja lubie a nie to co architekt wnetrz.

Robiac remont korzystalem z cennych uwag kolezanki, ktora tutaj sie tym zajmuje i musze powiedziec, ze wiele z nich bylo trafnych.

Pozdrawiam,

Kazik

Czyli jest nas już trzech, może ktoś jeszcze się przyłączy :) Gdzie budujesz Ty Docart to wiem, a Czajni_k gdzie dokładnie buduje?

Witam

A ja mam działkę - za dworem Anna ok.100m ulica w lewo i za ok 100 m znowu w lewo..

No tak - jest Nas Trzech z kol. Jakubowice :D

Dzisiaj pojezdziłem trochę z rodzinką i pooglądalismy dachy z karpiowki , no i decyzja zapadła - miedziana angoba - całe szczęście bo to jedna z tych tańszych. :wink:

docart - w jeden sezon to raczej niedam rady. W tym roku planuje stan surowy otwarty.

pozdrawiam

Witajcie nowi i starzy.

Mam pytanie do "zaawansowanych" :wink: - czy korzystali?cie z porad lub pomocy w aranżacji wnętrz? Ceny sš kosmiczne, ale może słyszeli?cie o kim?, kto np. niekoniecznie wykonuje projekty, a np. jest w stanie odpłatnie doradzić. A może kto? robi to niedrogo?

Mam do?ć tej kombinatoryki, gdzie gniazdka, jakie szafy, ile blatów...

Pozdrawiam

Ja rozmawiałem już z dwoma projektantkami i u obu cena wyjściowa to 100zł/m :o ...czyli 75 to chyba nienajgorzej. Ale poważnie to ci projektanci nie wiedzą już chyba sami ile mają zaśpiewać i co ciekawe mają sporo chętnych nawet przy takich cenach.

Ktoś tu pisał że za 500 zł zrobiono mu projekt wnętrza no to można powiedzieć że praktycznie za darmo...

Hi, hi!!! Punkt widzenia zalezy jednak od punktu siedzenia. Moje panie chcš 50zł/m2 i jeszcze spuciły 12proc. To wychodzi TANIO!!! Zzaraz mnie brzuch rozboli ze smiechu na moje 80m2 parteru - bez łazienek. :wink: Oni powariowali zupełnie.

Mariucha! Jak będziesz znał szczególy, to bardzo proszę o kontakt. Może Twoja będzie miała lepszš ofrtę. Ja wymiękłam sama przy tych niuansach, ale wcišż prowadzę wojnę wewnętrznš. Może jednak dam rade sama?

No kurcze, niby nikt nie mowił, że będzie łatwo...

witam starych i nowych budowniczych! oraz bliższych i dalszych somsiadów!

czasem sobie tu zapadne i podejrze co tu się w zimie dzieje. widzę ,ze robi sie nas coraz gęciej :D !

mam pytanie do zaawansowanych budowniczych:

jak wiecie zbliża się okres rozliczania podatku - czy w zwišzku ze wszystkimi zagadnieniami tematu odliczeń budowlanych możecie polecić mi jakie DOBRE i PEWNE biuro podatkowe? mam w domu mamę głównš księgowš ,która zna się dobrze na PITach ale powiedziała,ze w budowlanych odliczeniach to się nie oriętuje na tyle, zeby mi wypełnić PITa abym nic nie stracił. oczekujęwiec od was pomocy - może kto z was się już rozliczył z fi(s)kusem?

no i jeszcze ewentualnie hydraulik poszukiwany - nie muszę dodawać,ze dobry, tani i terminowy!

POZDRAWIAM I DO ZOBACZENIA NA TARGACH (moze zorganizujemy wspólne odwiedziny?)

Witajcie nowi i starzy.

Mam pytanie do "zaawansowanych" :wink: - czy korzystali?cie z porad lub pomocy w aranżacji wnętrz? Ceny sš kosmiczne, ale może słyszeli?cie o kim?, kto np. niekoniecznie wykonuje projekty, a np. jest w stanie odpłatnie doradzić. A może kto? robi to niedrogo?

Mam do?ć tej kombinatoryki, gdzie gniazdka, jakie szafy, ile blatów...

Pozdrawiam

Hi, hi!!! Punkt widzenia zalezy jednak od punktu siedzenia. Moje panie chcš 50zł/m2 i jeszcze spuciły 12proc. To wychodzi TANIO!!! Zzaraz mnie brzuch rozboli ze smiechu na moje 80m2 parteru - bez łazienek. :wink: Oni powariowali zupełnie.

Mariucha! Jak będziesz znał szczególy, to bardzo proszę o kontakt. Może Twoja będzie miała lepszš ofrtę. Ja wymiękłam sama przy tych niuansach, ale wcišż prowadzę wojnę wewnętrznš. Może jednak dam rade sama?

No kurcze, niby nikt nie mowił, że będzie łatwo...

Wierze ze dasz rade sama i zycze Ci tego.

W koncu to Twoj dom i Ty ze swoja rodzina bedziesz w nim mieszkac. Ten dom musi byc czastka Ciebie aby mogl zyc. Jego wnetrze powinno byc stworzone przez Ciebie aby oddawalo Twoja dusze.

Czyz branie architekta to nie snobizm?

Czy ja mam malowac sciany na kolory wybrane przez dekoratora wnetrz, czy te ktore lubi moja rodzina i ja?

A moze to tak wypada. Ten mi robil projekt domu, ten projektowal wnetrza a tamten ogrod. O cholerka to my pojdziemy z torbami bo mamy w sumie ponad 0.5 ha.

Dziwne to w kraju gdzie ludzie umieraja bo nie stac ich na zakup opalu.

W kraju gdzie 95% uwaza sie za katolikow...

Sorry, nie bierzcie tego personalnie.

To tak na marginesie przeczytanego artykulu na temat ostatnich mrozow na lubelszczyznie. Bylo tam min. o 21-letnim mlodziencu, ktorego obumarli rodzice, siostra sprzedala majatek i z cala kasa wyfrunela w sina dal. Chlopaca znaleziono na polu, zawstydzonego swoja nedza /dobrze ze przy ognisku/.

Pozdrawiam,

Kazik

Wielkie dzięki za odzew odnośnie odpływu w garażu i ceny hydraulika. mój bierze 60 PLN/punkt, czyli wyglada że jest OK. Jakośc tez już wczesniej była przeze mnie sprawdzona.

Z tym garażem zostawię spadek i odpuszczę tą kratkę, z tego co widzę część z Was tez tak ma i jest OK.

Pozdrawiam

Mariucha czy jest OK to nie mi orzekać ale ... :) ci z moich sąsiadów którzy mieli tylko spadki porobione po kilku zimach kuli posadzki i wstawiali kratki. Może oni są zbyt wymagający a może jednak ta kratka jest lepszym rozwiązaniem. Mój kierownik budowy już po zalaniu ław zaznaczał żebym nie zapomniał wstawić odpływu do kratki.