fizyk 10.03.2006 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2006 Witajcie wszyscy. Własnie nadrobiłem zaległości. Witam wszystkich starych bywalców, a szczególnie - wszystkich nowych budowlańców. Co do dekoracji i ustawień wnętrz, popatrzcie uważnie na swoje projekty. Niektóre rzeczy zostały tam przemyślane i sa naprawdę OK. Układ kuchni ściągneliśmy z projektu. Podobnie jak części salonu i pokoi na górze. Co do oświetlenia - kilka propozycji zasugerował mi przyjaciel rodziny (po architekturze wnętrz). NIc nas to nie kosztowało. Ale dobrym pomysłem wydaje mi się poszukać na polibudzie jakiegoś studenta architektury, który na pewno nie weźmie duże kasy za próbę dekoracji wnętrza. Ktoś pytał o karpiówkę Creatona. Ja mam taką - czerwień angoba. Z położenia jestem zadowolony. Z tego co pamiętam (po rozmowach z dekarzami) koszt dachu to około 20 zł/m2. Namiary mam. Aik - byłem na spotkaniu w redakcji ! Szkoda że byłem sam z lubelszczyzny . Ale i tak było bardzo fajnie. Jeśli są osoby zainteresowane - to jest kilka wątków z fotkami . W paru miejscach się pojawiłem A u nas roboty ruszyły pełną parą. Zabudowujemy kminek . Ponadto , do końca miesiąca mamy mieć drzwi na górze a przed świętami - drzwi na dole i schody. Podłogi na poddaszu już położyłem całe (paneliki). Własnie organizuję odiór techniczny POŚia. Chcę na wiosnę zrobić odbiór techniczny domu, aby w lecie zawiesić NUMEREK DOMU i się zameldować . A ponieważ pojawił się wątek dotyczący motoryzacji, więc powiem szczerze - obawiam się, że pod koniec budowy nie będzie kasy na zmianę samochodu na lepszy. Nie ma co sobie robić nadziei . Niestety - wchodzi raczej w grę zamiana na tańszy, żeby było troche kasy na wykończenie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika B 10.03.2006 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2006 Pawsonie. Zanim zabierzesz się za "wymyslanie" elektryki, zastanów się gdzie i jakie chcesz mieć lampy. No tego sie własnie obawiam, że później metrami przedłużacze będą się walać, a w innym miejscu będą ziały puste gniazda. Jak robiliście oświetlenia pod skosami? Z sufitu na poziomym odcinku? czy też ze skosu jakieś lampy? A może oba rozwiązania na raz? Znajomi w nowej chatce zrobili włącznik światła w łazience i już wiem, że to baaardzo niewygodne! Podpowiedzcie może na co jecze zwrócić uwagę. A na koniec wyleje jescze swoją frustrację, bo tu wszyscy pisza na tygodniu, a ja czas to miewam raczej w weekend... I tak pozdr Moni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justyna99 10.03.2006 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2006 W łazience mam lampeczki tu i tu. A w pokojach mam tylko na poziomych i pionowych ścianach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fizyk 10.03.2006 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2006 My w sypialniach naszych pociech oraz w łazience na górze zamontowaliśmy niżej włączniki do świateł. Są one na wysokości opuszczonej ręki, więc nam nie stwarza problemu włączanie światła, a nasze dzieci nie musza stawać na palcach albo przystawiać stołków. Sugeruje zostawić kabelek z fazą nad miejscem gdzie ma być lustro. A - i jeszcze jedno - nie dajcie się namówić na oddzielny włącznik do wentylatora w łazience/kiblu. O wiele lepiej będzie zamontować go pod wyłącznikem światła. Sa różne wiatraczki, m.in. z opóźnionym wyłącznikiem czasowym (przez 2 minuty po zgaszeniu światła się kręci potem się wyłącza).I gniazdka w łazience!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaPi 10.03.2006 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2006 A ponieważ pojawił się wątek dotyczący motoryzacji, więc powiem szczerze - obawiam się, że pod koniec budowy nie będzie kasy na zmianę samochodu na lepszy. Nie ma co sobie robić nadziei . Niestety - wchodzi raczej w grę zamiana na tańszy, żeby było troche kasy na wykończenie . Fizyk, na jaki tańszy? Pierdkiem to ja nie chcę jeździć, pierwsze, że mogę nie bardzo się zmieścić , a jeszcze dziecko? Nie da rady. Zresztą nie sądzę, żeby ktokolwiek chciał kupić naszą dobrą starą warbinkę. Cóż pomarzyć można, że kupimy sobie takiego dzika jak ty . A warbika naprawia sam mój mąż. Ot trochę oszczędności na mechanikach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kazber 11.03.2006 05:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2006 My w sypialniach naszych pociech oraz w łazience na górze zamontowaliśmy niżej włączniki do świateł. Są one na wysokości opuszczonej ręki, więc nam nie stwarza problemu włączanie światła, a nasze dzieci nie musza stawać na palcach albo przystawiać stołków. Sugeruje zostawić kabelek z fazą nad miejscem gdzie ma być lustro. A - i jeszcze jedno - nie dajcie się namówić na oddzielny włącznik do wentylatora w łazience/kiblu. O wiele lepiej będzie zamontować go pod wyłącznikem światła. Sa różne wiatraczki, m.in. z opóźnionym wyłącznikiem czasowym (przez 2 minuty po zgaszeniu światła się kręci potem się wyłącza). I gniazdka w łazience!!! Witaj Fizyk, Mam kilka pytan w zwiazku z Twoim tekstem i nie tylko- - czy jest jakas standartowa wysokosc na wylaczniki i gniazdka - pytam gdyz jestem laikiem. Jak dobrze pamietam w bloku to bylo dla mnie zbyt wysoko. - czy w pomieszczeniach moge sobie zrobic gniazdka na kazdej scianie -bardzo dobry pomysl z timer, bo smrodek i para zostaja jeszcze po wyjsciu z lazienki, po co wiec palic swiatlo. - kabelek nad lustrem to na dodatkowe swiatlo? tez to zrobie i je zamontuje. - gniazdko przy umywalce niezbedne /golarka, suszarka, szczotki do zebow itp/. Czy sa podwojne majace zabezpieczenie przeciwporazeniowe- blisko woda. Moze juz slyszales o tym gosciu z Dabrowicy, ktory napewno ~ 4lata temu mial firme budowlana. Pozdrawiam. Kazik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caravaggio 11.03.2006 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2006 Z pomysłów na oświetlenie: lampki halogenowe nad schodkami-wyglądają zabójczo szczególnie wieczorem-my najpierw przygotowaliśmy kable (oczywiście 12V) a uruchomiliśmy 2 lata po wprowadzeniu się(wcześniej były kinkiety których teraz nie włączamy)- w łazience wystarczy podwójne gniazdko z taką klapką odsunięte od umywalki-elektryk dokładnie powinien wiedziec na ile, jesli macie 2 umywalki to po obu stronach-ja sie posluchalem elektryków i zrobilem jedno-teraz zaluje.-koniecznie gniazdko kolo grzejnika drabinkowego-do grzałki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kubus budowniczy 11.03.2006 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2006 Witam My na razie tylko myślimy nad elektryką, ale nikt u nas nie lubi wstawać gasić światła, dlatego robimy sobie drugi wyłącznik światła przy łóżku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika B 11.03.2006 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2006 Baaardzo dzięki za elektryczne podpowiedzi! Już wiem, że z większoci skorzystam. Jak sobie wyobraziłam te wiatełka nad schodami, to sie rozmarzyłam. Ponoć tylko te halogenki to pršdek żrš po zbóju, nie? Mój mšż bardzo oszczędny i nie wiem czy da się przekonać. Naprawdę tyle cišgnš? Wyłšczniki wattła prz łóżkach - też dobraz rzecz. Jesli chodzi o wysokoć wyłšczników, to moje pociechy już sięgnš ale znajomi majš na wysokoci kolan wszędzie i bardzo sobie chwalš: zapalanie kolanem (gdy ręce zajete) plus samoobsługowe dzieci. Ja się waham... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kubus budowniczy 11.03.2006 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2006 sa halogeny na 220 i wkładasz 20W to razy ilość sztuk to ci samo wychodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kazber 11.03.2006 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2006 sa halogeny na 220 i wkładasz 20W to razy ilość sztuk to ci samo wychodzi Jesli beda halogeny to tylko na napiecie sieciowe 220V. U nas z lampami halogenowymi tzw. low voltage sa problemy. Mamy u siebie w domu na npiecie sieciowe 120V ale tez juz kilkakrotnie wymienialem zarowki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kazber 12.03.2006 05:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2006 Nie moge zdecydowac z czego i jaka sciane budowac. Kiedy juz wiem i czytam dalej przychodzi zwatpienie. Kazdy z Was przez to przechodzil a mnie przypomina sie rozmowa jaka kilka lat temu przeprowadzilem na budowie domu jednego z tutejszych bogaczy. Planowalem wtedy remont i chcialem pod tzw. siding dodac 1/2 cala playwood. Rozmawialem z inz., ktory znal ten temat. Powiedzial mi wtedy aby nie robic tego poniewaz trzeba 2 pokolen na zwrot mojej inwestycji. Wedlug niego 40% strat ciepla to okna i drzwi. W ubieglym roku wymienilem min. okna, drzwi... no i zrobilem ten nowy siding z 1/2 cala plywood pod. Oczywiscie nie wiem czy to mialo sens. Obliczyc tego nie moge bo gaz ciagle drozeje a rachunki sa wyzsze. Czytalem tez kilka wpisow na ten temat na stronach forum.I znowu nie wiem co robic 2W, 3W, a moze powrocic do pierwszej koncepcji - ytong 36.5. Boje sie,ze jesli wiecej bede czytal na ten temat to zidiocieje do reszty. ale mimo to brne dalej.Jestem pelen podziwu dla Waszej wiedzy budowlanej i samozaparcia aby ten proces ciagnac. Tutaj ludzie nie znaja 1/1000 tego co Wy. Pozdrawiam,Kazik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pivoski 12.03.2006 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2006 Nie moge zdecydowac z czego i jaka sciane budowac. Kiedy juz wiem i czytam dalej przychodzi zwatpienie. Kazdy z Was przez to przechodzil a mnie przypomina sie rozmowa jaka kilka lat temu przeprowadzilem na budowie domu jednego z tutejszych bogaczy. Planowalem wtedy remont i chcialem pod tzw. siding dodac 1/2 cala playwood. Rozmawialem z inz., ktory znal ten temat. Powiedzial mi wtedy aby nie robic tego poniewaz trzeba 2 pokolen na zwrot mojej inwestycji. Wedlug niego 40% strat ciepla to okna i drzwi. W ubieglym roku wymienilem min. okna, drzwi... no i zrobilem ten nowy siding z 1/2 cala plywood pod. Oczywiscie nie wiem czy to mialo sens. Obliczyc tego nie moge bo gaz ciagle drozeje a rachunki sa wyzsze. Czytalem tez kilka wpisow na ten temat na stronach forum. I znowu nie wiem co robic 2W, 3W, a moze powrocic do pierwszej koncepcji - ytong 36.5. Boje sie,ze jesli wiecej bede czytal na ten temat to zidiocieje do reszty. ale mimo to brne dalej. Jestem pelen podziwu dla Waszej wiedzy budowlanej i samozaparcia aby ten proces ciagnac. Tutaj ludzie nie znaja 1/1000 tego co Wy. Pozdrawiam, Kazik Miałem jeszcze kilka dni temu ten sam dylemat, czytałem przez kilka tygodni wszystko co mi do ręki wpadło na ten temat i zmieniałem co chwila decyzję...męka. Jedno mogę powiedzić na pewno nie buduj jednowarstwowej czytałem masę o tym jak ludzie wybudowali z takiego ytonga czy porotermu ścianę jednowarstwową i po sezonie grzewczym szybciutko docieplali ściany. Czyli tylko 2W lub jak cię stać to oczywiście 3W. Co do materiału to sam musisz zdecydować ja miałem na początku koncepcję budowy z BK+15 styro, potem z maxa 29cm+12styro (ew. wełna) potem poroterm 30+12wełna....i tak dalej w różnych kombinacjach...strata czasu i zdrowia, oczy mi wyśadły od czytania w necie na ten temat...i w końcu wróciłem do pierwszej koncepcji . Dlaczego? Dywagacje na temat oddychających ścian można włożyć między bajki bo tak naprawdę taka wymiana stanowi ułamkową cześć całej wymiany powietrza w budynku i przy właściwie działającej wentylacji można ją sobie darować, bk ma wręcz lepsze właściwości termoizolacyjne niż wszystkie tak silnie reklamowane ceramiki (zwróć uwagę na to jak ostry marketing prowadzą firmy sprzedające np ceramikę typu porotherm - robią ludziom wodę z mózgu, coś wiem na ten temat i to daje mi do myślenia), bk jest tani, od kilkunastu do nawet kilkudziesieciu % od innych materiałów a to oszczędności idące w tysiące złotych, technologia produkcji bk jest teraz znacznie lepsza niż tego sprzed kilku czy kilkunastu lat, słynna kwestia obecności zanieczyszczeń promieniotwórczych w materiałach budowlanych - porównanie pod tym względem z ceramiką wypada na niekorzyść ceramiki! (najlepiej wypadają silikaty). O trudnościach jakie mogą mieć mniej sprawni murarze czy problemach w wieszaniu szafek na ścianach z ceramiki poryzowanej już nie wspomnę.... Na koniec dodam że nie brałem pod uwagę w swoich rozważaniach silikatów... i może to był błąd bo to też całkiem dobry materiał. Decyzja należy do Ciebie ale nie trać na to zbyt wiele czasu nie warto... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gesio 12.03.2006 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2006 Ja stawiam i zawsze stawiałem na 3W ze względu na trwałośc i praktyczność zewnętrznej powłoki(jest twarda i łatwa w naprawie i odnowieniu) zawsze można przystawić drabinę itp. mieszkałem w domu który był ocieplony styropianem i zawsze drażniło mnie wszelkie niedoskonałości takiego rozwiązania. Co prawda sciana 3W jest droższa ale porównując całą inwestycję 3W a 2W wcałe nie aż tak dużo i na pewno sie opłacą. Chyba że ktoś ma mocno napięty budzet, jedzie na kredytach i każdy najmniejszy grosz jest b.ważny to bk+styropian też bedzie dobry. Podobnie jak przedmówca odradzam 1W, tez słyszałem od wielu osób że po 1 mrożnym sezonie docieplali takie domy styropianem co juz sie wogole mija z celem i nieopłaca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Buczek1 12.03.2006 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2006 Z czego budować??????????????????odwieczny dylemat!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Ja buduję MAX 29 plus styropian 12 lub wełna,ale chyba styropian.A dlaczego tak - bo takPozdrawiam wszystkich AREK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzch 12.03.2006 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2006 Witam wszystkich Wlasnie nadrobilem zaleglosci Tez mialem dylemat z czego budowac 1W odpadlo w przedbiegach zdecydowalem sie na bk +18cm styropianu Kazber tez myslalem nad pompą ciepla juz dowiadywalem sie wszystkiego w Vismannie ale dla mnie pomysl upadl za drogo i nie mam gwarancji ze w zimie bedzie cieplo przy lubelskich mrozachKwestia ogrzwania u mnie nadal otwarta Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Buczek1 12.03.2006 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2006 Ja stawiam piec gazowy i piec na dzewo i węgiel.Myslałem o rozprowadzeniu i grzaniu w kominku, ale po długim zastanawianiu się podjąłem decyzję,że jak mam palic w kominku to bede palił w piecu.mam zaprojektowana kotłownie na gaz i osobną na piec wegiel i drzewo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kazber 13.03.2006 01:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2006 Krzch, Buczek1, Gesio, Pivoski. Jestem Wam bardzo wdzieczny za wasze opinie. Teraz mam siding i dwoje dzieci- 9 & 7 i ciagle im musze przypominac aby nie kopali pilka w sciane. Dlatego moj szef- czyt. zona- mowi, ze to samo bedzie w Polsce ze sciana 2W. Ja odpowiadam, ze jak wrocimy to oni juz wyrosna z kopania. Bogu dzieki zona mieknie i mam juz nadzieje, ze ja calkowicie przekonam. A tak swoja droga mam do wszystkich pytanie- DLACZEGO W POLSCE OCIEPLA SIE SCIANE ZEWNETRZNA A NIE WEWNETRZNA.W Seattle i okolicach temperatura rzadko spada ponizej zera ale kilkanascie lat temu mieszkalem w South Dakota i tam byly rekordy zimna a budowano identycznie.We wspomnianym domu multimilonera budowanym z pustaka ~18cm, w otwory wkladano mnostwo stali , zalewano to cementem a potem we- wnatrz uzywano ~15cm fibergllas insulation i 5/8 cala plyta gipsowa.Mnostwo stali poniewaz teren aktywny sejsmicznie.W takiej konstrukcji jest bardzo latwo na wszelkie zmiany i przerobki, i nie ma problemu z prowadzeniem wszelkich instalacji i z dokladaniem nowych. Zadajemy sobie z zona pytanie dlaczego Polacy maja tak bardzo negatywne podejscie do tego typu scian.Bron Boze ja sie tu nie wymadrzam tylko naprawde pytam z ciekawosci.Czy chodzi o wilgoc? Nasz domek wybudowano w 1984 roku, w ubieglym roku otwieralem sciany i nic nie zauwazylem. Podobnie nic nie widzialem w 100- letnim domu, ktorego sciany zewnetrzne byly z cegly.Jesli ktos z Was zna odpowiedz bede bardzo wdzieczny za podzielenie sie z nami.A swoja droga to i tak bede budowal tak jak Wy. W domu , o ktorym juz wspominalem bylo wierconych 30 studzien na glebokosc 300 stop ~100m, bylo 18 heat pumps, uzywanych do ogrzewania i chlodzenia pow. uzytkowej ~ 1500m2, calkowita pow. 25tys. stop kw. Bardzo mnie to zaciekawilo. Powiedziano mi, ze moze po 30 latach ta inwestycja sie zwroci. Od tego czasu gaz zdrozal okolo 150%.Wyglada na to, ze nas tez nie bedzie na taka zabawke stac ale mojego kolegi kuzyn przygotowal sobie dom w Lodzi na taka ewentualnosc.Zamierzam tez tak zrobic. KRZCH, czy jest jakas firma w Lublinie co moze mi powiedziec jak przygotowac pom. gospodarcze na taka ewentualnosc?Juz raz mi dales bardzo dobrego typa- dzieki. Pozdrawiam, Kazik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justyna99 13.03.2006 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2006 Z tym ocieplaniem z zewnątrz chodzi przede wszystkim o punkt rosy czyli inaczej wilgoć.Czyżby w Ameryce jeszcze tego nie wiedzieli? Nie wierzę. Ja mam mieć ścianę 2W, na razie jest 30 porotherm bez docieplenia. Ma być 12 wełna.Po zimie (znaczy się jeszcze nie po) widać doskonale gdzie przemarzła ściana. Wszędzie tam gdzie był wylewany beton - wieniec, jakieś słupki i podłoga w wykuszu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaPi 13.03.2006 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2006 Kazber, poza tym ociepolając dom od wewnątrz zabierasz sobie te kilka centymetrów z pomieszczenia, a tak ocieplenie jest na zewnątrz, "zakrywasz" mostki termiczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts