Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

lubelskie

arturLU

Recommended Posts

• Odpowiedzi 16,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dyziu ale piękny zielony placyk miałeś :D , a teraz błoto i gruz. Warto było niszczyć sobie działkę :wink: :D ?

Ech, żeby jeszcze błoto... zapomniałaś chyba o tym białym g...e zalegającym od paru miechów :wink:

Oj nic mi nie mów :evil: , ale zauważyłeś, że od dwóch dni jest na niebie ładne słoneczko? Może wiosna już w końcu do nas zawita.

Ja mam ekipę umówioną na ręczne wykonanie wszystkiego to juz tak zostawię bo cena jest ustalona,ekipa wejdzie i wyjdzie .Strop też mam ręcznie w cenie ale jeszcze popytam o ile dłużej to będzie trwało,wtedy ew. umówię się na gruchę.Pan powiedział,żebym się nie gorączkowała,nie denerwowała,spokojnie,przed Świetami podjedziemy na działkę,on popatrzy,powie co mam i jak zrobić żeby przygotować działke do robót,materiałów nie zamawiać,on ma swoje doswiadczenia i kontakty i wszystko będzie się zamawiało na telefon w miarę potrzeby.Jak to ładnie brzmi,to po co ja się spalam i szukam skoro tu może być na spokojnie?Oh,żeby to było tak jak on mówi,to budowanie byłoby czystą przyjemnością.Czy ktoś z Was miał taka czystą przyjemność?Mam na myśli oczywiście przyjemność z budowania,o inne nie śmiałabym pytać :oops:

Witam Nowych i Starych :wink: :wink:

w końcu ruszyło choć pogoda do d... znaczy się do bani :wink:

Parter - kabelki ułożone w dwa dni, pięknie idzie, 3 fachowców i co najważniejsze ... z głową.

Zrobią instalację: elektr., telefoniczną, TV, audio, alarm, oświetlenie domu i ogrodu, domofon, brama itp.

Zastanawia mnie rozwiązanie instalacji antenowej w domu.

"Talerz" nie wystarczy, bo będę miał we wszystkich TV ten sam program...

Muszę rozwiązać temat dodatkowej, połączonej w skrzynkę, instalacji TV naziemnej lub ... dekoder w każym pokoju ($$$).

Zastanawialiście się nad rozwiązaniem, tam gdzie nie ma kablówki????

Pozdrófka

Idkam, brawo, u mnie od poniedziałku ruszają te prace co u Ciebie, natomiast obecnie dobiegło do końca rozprowadzenie rurek. Powiem, że pani projektant dużo mi pomogła. Wziąłem ją również na 2 godz. do pomocy przy zaprojektowaniu punktów elektrycznych - polecam takie rozwiązanie niedrogie a pomocne :wink:

Pozdrawiam Wszystkich budujacych.

U mnie już dom jest zamknięty i w większości przygotowany do tynkowania (wszystkie potrzebne instalacje). Na poddaszu robią się karton-gipsy. Mam nadzieję, że przed Świętami uda się wpuścić tynkarza i poszłoby dalej...

Kupilismy też styropian (podobno teraz są najlepsze ceny, od 1 kwietnia idzie do góry). Nie wiem, o ile dokładnie...Za to koszmarnie podrożała blacha wszelaka i stal :o

Jeśli chodzi o antenę satelitarną, trzeba zainstalować jakieś chytre urządzenie (nazywa się to chyba separator sygnału - dowiem się dokładnie), żeby nie oglądać wszędzie Robota Giganta ;)

Jest też BŁOTO :evil: :evil: :evil: , na razie nie do opanowania - bez sensu jest sypać cokolwiek przed kopaniem rowów pod przyłącza. Nasz samochód wygląda jak po rajdzie enduro - uciapane błotem jest WSZYSTKO.

hmmm a jestes pewien ze to jest to ??

"Jeśli posiadasz w domu więcej niż jeden odbiornik i kilkadekoderów cyfrowych, a chciałbyś mieć możliwość oglądania różnych kanałów płacąc tylko jeden abonament, kożystając z jednej kartya bonenckiej, to urządzenie jest właśnie dla ciebie. Rozdziela ono uprawnienia z karty abonenckiej do max. 7 tunerów znajdujących sie wjej zasięgu."

wg mnie to wlasnie o ilosc dekoderow chodzi ?? bo jak kupujesz talerz z dekoderem to dekodujesz w jednym momencie jeden kanał lub cos takiego) :) a zeby moc ogladac na kazdym TV co innego to musisz zdekodowac cale pasmo i puscic w domowa siec telewizyjna ...

Ale niech sie wypowie ktos kto cus rozumie w tym temacie ...

Witam Wszystkich

znalazłem ;-)

http://www.allegro.pl/item92435798_splitter_150m_c_7_tunerow_gw_spliter_autoreset.html

Za ile zrobią Wam tynki zewnętrzne z ocielpeniem styropianem?

Na gotowo robota i materiał...

M

Napisałam na priva

hmmm a jestes pewien ze to jest to ??

"Jeśli posiadasz w domu więcej niż jeden odbiornik i kilkadekoderów cyfrowych, a chciałbyś mieć możliwość oglądania różnych kanałów płacąc tylko jeden abonament, kożystając z jednej kartya bonenckiej, to urządzenie jest właśnie dla ciebie. Rozdziela ono uprawnienia z karty abonenckiej do max. 7 tunerów znajdujących sie wjej zasięgu."

wg mnie to wlasnie o ilosc dekoderow chodzi ?? bo jak kupujesz talerz z dekoderem to dekodujesz w jednym momencie jeden kanał lub cos takiego) :) a zeby moc ogladac na kazdym TV co innego to musisz zdekodowac cale pasmo i puscic w domowa siec telewizyjna ...

Ale niech sie wypowie ktos kto cus rozumie w tym temacie ...

Pawson

Oczywiście, że w każdym pokoju musi być dekoder :evil: - niestety.

Położę instalację... mam madzieję, że jej w 100% nie wykorzystam ($$$)

Kabli mam kilka, do każdego gniazdka. Ale myślę, że nie będzie za dużo czasu na tv. Spółdzielnia nie przyjdzie i nie naprawi przeciekającej rynny i nie odśnieży chodniczków. W lecie za to będzie grillek i koszenie trawy. Tylko emerytura nas ratuje. Wtedy dla wnuków się zrezygnuje z wiadomości.

Jakie u mnie jest błoto przed DOMEM!!!

A musimy kopać nie długo szambo i przymierzać się do kostki. Jakie to wszystko trudne.

Wydaje mi się, że już nie mam czym myśleć. Mózg mi wysechł z myślenia...

A tak na poważnie. Teraz kolejny moment kiedy jest ważne zgranie terminów ekip- parkiety, płytki na podłodze, kuchnia wpasowana w projekt itd.

Ale miałam już hydraulików, elektryków, murarzy, cieślę i gościa od odkurzacza centralnego w jednym czasie. Wszystko do przeżycia.

Mam pytanie do wszystkich zorientowanych: Czy osoba niezbyt wtajemniczona w tajniki (to znaczy np. ja :D ) byłaby w stanie samodzielnie rozprowadzić niezbyt skomplikowaną instalację do odkurzania centralnego? (chodzi mi o rozprowadzenie samych rurek) Czy trzeba do tego aż brać "fachowca"?