Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

lubelskie

arturLU

Recommended Posts

• Odpowiedzi 16,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Grego74, eko i inni rozpoczynający w tym roku, na jakim etapie jesteście?

Ja mam już fundamenty, zasypane piachem. Szukam teraz hydraulika do rozprowadzenia kanalizy, a potem wylewam chudziaka. Murarzy już mam obgadanych, to kuzyni żony, więc będzie trochę taniej. Materiały na ściany i strop już czekają. Rozgladam się za więźbą i daję dach do wyceny. Jeszcze na 100% nie wiem czy blacha czy dachówka.

do Borfa: w przyszłym tygodniu mam zamiar zlozyć dokumenty do starostwa, jak wszystko pójdzie ok ( a do tej pory nie mogę powiedzieć, zeby było ok :evil: )

Moje już leżą miesiąc. Dziś wydali mi decyzję o odrolnieniu. Tak swoją drogą, czy ktoś z Was z tą decyzją chodził do wydziału geodezji, bo niby obowiązek jest, ale mało kto to robi?

Grego74, eko i inni rozpoczynający w tym roku, na jakim etapie jesteście?

Ja mam już fundamenty, zasypane piachem. Szukam teraz hydraulika do rozprowadzenia kanalizy, a potem wylewam chudziaka. Murarzy już mam obgadanych, to kuzyni żony, więc będzie trochę taniej. Materiały na ściany i strop już czekają. Rozgladam się za więźbą i daję dach do wyceny. Jeszcze na 100% nie wiem czy blacha czy dachówka.

To właściwie początki masz ubiegłoroczne. Jak lałeś fundamenty? w ziemie, czy w odeskowanie?

Ławy fundamentowe były lane w ziemię. U mnie była glina i nic sie nie obsypywało. Na ławy folia fundamentowa i fundament z bloczków. Potem ściany fundamentowe pomalowaliśmy dysperbitem i od zewnątrz na dysperbit poszedł styropian 6 cm, siatka, klej i folia. Fundamenty zostały zasypane piachem. I tyle mam zrobione.

Mam nadzieje, ze nikomu z Was sie nie narazilem bo az strach pomyslec.

Myslalem o powrocie do kraju bezpiecznego a tam widze wszyscy wymachuja flintami.

Musze wziac przyklad z kolegi, ktory przed powrotem do kraju wyslal caly arsenal piszac w deklaracjach przesylek- "zabawki". Uzbroil cala rodzine.

A tak na powaznie- czy ktos z Was zaczynal budowe latem i zamknal przed nadejsciem zimy?

U nas- nestety- wszystko jeszcze w powijakach ale mamy nadzieje, ze cos w tym roku zrobimy.

Mamy juz pozyczke i dobre checi.

Pozdrawiam,

kazik

PS. Ja chyba przeoczyłam. Mariucha! Poproszę o namiary pomocy architektoicznej! Drogo bierze? Bo ja tez w potrzebie...

Monika, przepraszam że tak długo to trwało, ale ostatnio są problemy z czasem :-?

Co do cen to zależy co chcesz zrobić, czasem lepiej opłaca się wziąć tą panią na kilka godzin, wtedy bierze 25PLN?Godz. Zależy, co trzeba u Ciebie zrobić.

Namiary wysyłam na priva.

Pozdrawiam

Niestety nic nie wiem o blaszakach ale może ktoś wie o dobrym piasku na budowę i TANIM :-? .Teraz rozumiem,co miał na myśli fizyk pytając o kalosze .Wczoraj ciągnik 1,5 godziny wykopywał siś z mojej działki,rozorał moje trawniczki i zrobiła sie okropna maż,buty w niej zostają.Kazber,Ty się nie bój,naród z nas wprawdzie wojowniczy ale za to szlachetny,swoich nie rusza,nawet jak są zza oceanu :wink:

Co do blaszaków to w tamtym roku razem z Mariuchą i Stmarą kupiliśmy blaszaki. Nie pamiętam numeru telefonu, firma była zdaje się z Kraśnika. Zapłaciliśmy 1330 za garaż 3 x 5, przyjechali, zamontowali i dali chyba rok gwarancji :) . O ile dobrze kojarzę ogłaszali się też na allegro, ale patrzyłam i już ich nie widzę. Spójrzcie tam może coś znajdziecie, może ktoś oferuje bezpłatnie transport na cały kraj? Jak znajdę namiary to podam. Aha, ja telefon miałam z anonsów.

Ławy fundamentowe były lane w ziemię. U mnie była glina i nic sie nie obsypywało. Na ławy folia fundamentowa i fundament z bloczków. Potem ściany fundamentowe pomalowaliśmy dysperbitem i od zewnątrz na dysperbit poszedł styropian 6 cm, siatka, klej i folia. Fundamenty zostały zasypane piachem. I tyle mam zrobione.

tzn, że nie lałeś betonem równo z gruntem. Hmm, może to i lepszy pomysł.

Co do blaszaków to i ja sie piszę, ale za jakiś czas (starostwo milczy)

radze wam szukac razem ... moze cos stargujecie za "hurtowy zakup"

a ja dostalem wycene na ocieplenie welenka 14 cm ... 300m2 wszysktie materialy ok 20k (w tym 22% VAT)

A ile robota? Droga choroba ta wełna... Oczywiście mówisz też już o farbach, tynkach, klejach - jakie tak z ciekawości? Ja za "kosmiczny" styropian (materiały z najwyższej półki) z robocizną miałam taką samą ofertę cenową za metr. Dobra średnia półka dużo taniej...

P.s. - doliczyli Ci cokół?

My blaszakiem będziemy handlować koło lipca/sierpnia, gdyby komuś odpowiadało - będzie baardzo tani 8) :D