Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

lubelskie

arturLU

Recommended Posts

• Odpowiedzi 16,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Pivoski,

Nie mam pojęcia, gdzie się to załatwia. Myślę, że w zakładzie Gosp. Komunalnej w Niemcach powinni Ci powiedzieć więcej - również o planach związanych z kanalizacją.

Ludzie!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Wczoraj maszyna zdjęła humus, dzisiaj dom wytyczony i ekipa zaczęła kopać rowy pod ławy fundamentowe. Nareszcie się zaczęło :) :) :)

Teraz to dopiero będzie się działo. Dzieci nie mogę odpędzić od placu budowy, a Piotruś (6l) ma chęć zamieszkać razem z ekipą na placu :)

Teraz to dopiero będzie się działo. Dzieci nie mogę odpędzić od placu budowy, a Piotruś (6l) ma chęć zamieszkać razem z ekipą na placu :)

Skąd ja to znam :) Nasz sześciolatek całą zimę uczył wszystkich w przedszkolu projektowania domów, rysował plany, osobiście wmurowywał kilka bloczków fundamentowych :) Teraz też nadzoruje kolejne etapy i cieszy się razem z nami :)

Gratuluje wszystkim rozpoczęcia. Szymoszkowa - szczerze mówiąc komunikat murarza o pobycie w szpitalu może oznaczać podłapanie jakiejś fuchy :evil: - stary numer...

Docart, Grego74 gratulacje.

U nas kończy się elektryka, a w poniedziałek zaczynają hydraulicy. A na początku maja wchodzą tynkarze :D .

U nas odwrotnie! :lol: A tynki też w maju.

Kiedy zakładacie okna? Fachowcy z różnych stron raz mówią, że koniecznie przed tynkami, innym że koniecznie po! Jak jest praktyka i dlaczego? Mi się wydaje, że jak drzwi osadzi się przed wylewkami, to potem będzie ciężko dopasować wylewki...

Docart, Grego74 gratulacje.

U nas kończy się elektryka, a w poniedziałek zaczynają hydraulicy. A na początku maja wchodzą tynkarze :D .

U nas odwrotnie! :lol: A tynki też w maju.

Kiedy zakładacie okna? Fachowcy z różnych stron raz mówią, że koniecznie przed tynkami, innym że koniecznie po! Jak jest praktyka i dlaczego? Mi się wydaje, że jak drzwi osadzi się przed wylewkami, to potem będzie ciężko dopasować wylewki...

My okna i drzwi zakładamy po tynkach i wylewkach. Pierwszy powód jest właśnie ten, że potem trzeba będzie dopasowywać wylewki do drzwi i okien balkonowych. A tak, zawsze mogę jeszcze sobie dołożyć lub odjąć styropianu i drzwi się dopasuje. A poza tym nie chciałabym, żeby mi tynkarze zniszczyli okna. Niby zabezpiecza się je, ale co tam. No i przydałoby się pilnować już tych okien, a tak na chudziaku i gołych ścianach to kiepsko się będzie nocowało :lol: .

To zalezy jeszcze, jakie są instalacje w podłodze i pod tynkami... Mówi się, że albo pilnujemy okien, albo instalacji ;) U nas hydraulik niechętnie robiłby rurki w miedzi w niezamkniętym budynku... A rozprowadzenie wody robi się przed tynkami.

Wazny jest rodzaj okien - drewniane bezwzględnie po tynkach i wylewkach, plastikowe w dowolnym momencie. I rodzaj tynków - jeśli gipsowe, okna powinny być już zamontowane. U nas w czasie tynkowania musieli zamykać okna - tynk im za szybko podsychał na ścianie :lol:

To zalezy jeszcze, jakie są instalacje w podłodze i pod tynkami... Mówi się, że albo pilnujemy okien, albo instalacji ;) U nas hydraulik niechętnie robiłby rurki w miedzi w niezamkniętym budynku... A rozprowadzenie wody robi się przed tynkami.

Wazny jest rodzaj okien - drewniane bezwzględnie po tynkach i wylewkach, plastikowe w dowolnym momencie. I rodzaj tynków - jeśli gipsowe, okna powinny być już zamontowane. U nas w czasie tynkowania musieli zamykać okna - tynk im za szybko podsychał na ścianie :lol:

Święta prawda,aczkolwiek u nas okien docelowych jeszcze nie ma, a tynki gipsowe się robią ( ale są okna mojej roboty - podobno wystarczy :lol: :lol: ).

U nas elektryka skończona - jeszcze bedą tylko 2 drobne poprawki, wylewki zrobimy po drzwiach i oknach - też można w tej kolejności .

Pozdrawiam

Witaj Magdula! Ja miałam ekipe super - dokładna i bez konieczności pilnowania, ale nie tanią. Teraz tynkarze cmokają, że tak prostych ścian jeszcze nie widzieli, ale jak mówię, to nie darmocha...

Wolałabym okna wstawiac na końcu, ale własnie te tynki mogą schnąć za szybko, a zdaje się, że jak w końcu zimno puszcza, to zaraz zrobi sie upał. Kochany ten nasz klimat, prawie tak jak rządy :wink:

Ekipy mi sie poslizną i opóźnia mi sie już tynk o dwa tygodnie. Jakoś to wszytsko powoli teraz idzie, a ganianie bez przerwy, dobrze że babcia czasem z dzieciami posiedzi.

My naszej ekipy nie pilnowaliśmy, kasy trochę wzięli, ale nie wydaje mi się, żeby to było specjalnie drogo. Wprawdzie domek nieduży, ale byli tacy, co wołali więcej. I była to chyba najtańsza ekipa jaka nam się trafiła. Właściwie to spokojnie mogę ją polecić. Wieczorem wyślę namiary.