Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

lubelskie

arturLU

Recommended Posts

• Odpowiedzi 16,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

No i swietnie ja chyba w zyciu niezaczne sie budowac :evil: , wyobrazcie sobie ze po zdjeciu hamusu okazalo sie ze tam gdzie ma stac nasz domek sa zasypane fundamenty i piwnice po jakis starych budynkach, niby jest to zasypane juz z 20 lat ale jak koparka w tym miejscu spychala to sie troche zapadala. Poradzcie co z tym fantem zrobic, wyglada na to ze bede chyba musiala stawiac fundamenty 5m w dol albo wylewac plyte fundamentowa ale i tak boje sie zeby budynek z czasem niezaczal pekac.

Pozd

MaPi, Monika B, Magdula

poproszę o namiary na Wasze ekipy.

Właściwie, to Wszystkich proszę o namiary na ekipy - Waszym zdaniem godne polecenia - do stanu surowego otwartego (roboty ziemne, fundamenty, murarka, dach - więźba i pokrycie, ...).

No to pochwalę się chociaż drobnymi sukcesami: mam już projekt zagospodarowania działki - w poniedziałek idzie na ZUDP, na początek maja mam mieć adaptację projektu (w tym doprojektowanie piwnicy). Więc, przy dobrych wiatrach może jeszcze w maju złożyłbym wniosek o PNB.

W każdym moim poście o coś pytam :wink: a zasad trzeba się trzymać 8)

Czy do wniosku o PNB należy załączyć decyzję o wyłączeniu powierzchni z produkcji rolnej, czy też można to załatwiać równolegle? (znalazłem na formum rozbieżne informacje w tym zakresie)

Czy, ktoś słyszał, że teraz trzeba odralniać całą działkę, a nie tylko część pod budynkiem i powierzchnią utwardzoną?

Powyżej 500m2 t już w moim przyadku niestety kosztuje (grunty - klasa III).

wyłączenie z prod rol. trzeba złożyć razem z kwitami na PNB jak nie zlozysz to ci kaza uzupelnic ale wtedy termin 30 dni na wydanie PNB diabli biorą ...

odralniasz praktycznie obrys domu i dojazd do garazu TYLKO ... wlasnie po to zeby sie zmiescic w 500m2

ekipy mojej nie oddam 8) 8) bo sa zajeci jeszcze do pazdziernika

Czy, ktoś słyszał, że teraz trzeba odralniać całą działkę, a nie tylko część pod budynkiem i powierzchnią utwardzoną?

Powyżej 500m2 t już w moim przyadku niestety kosztuje (grunty - klasa III).

Z tym odralnianiem to dokładnie jest tak, jak napisał Pawson.

Później wyślę Ci namiary na babeczkę która mi ten temat załatwiała, pracuje w UM, godna polecenia i działa szybko.

Pozdrawiam

:oops: pytanie nieaktualne. Znalazłam w warunkach zabudowy, że nie muszę jednak składać dokumentów o odrolnienie. Ale ... nie znalazłam ani słowa o zjeździe z drogi gminnej. Jest jedynie sformułowanie, że ...obsługa komunikacyjna od drogi gminnej... No i nie wiem czy mam robić ten projekt zjazdu czy nie. :o

Jestem znowu wymęczona tymi przetargami, wybieraniem i umawianiem.

A i tak nie moge kłaść parkietów bo jeszcze za wilgotny beton

Stoję przed decyzją co i jak zrobić z tzw ogrodem. Co mnie podkusiło, żeby mieć dzialkę 17a??? :evil:

Teraz trzeba ok 30tyś, żeby ją zagospodarować zgodnie z projektem.

Ratujcie plis

Budynek wytyczony, fundamenty prawie wykopane, dzwonie do mojego kierownika budowy aby przyjechal i sprawdzil a on mi mowi ze nie moze nadzorowac mi budowy i rezygnuje :evil: myslalam ze mnie krew zaleje :evil: :evil: :evil:

Wiec teraz szukam kierownika budowy, ma ktos godnego polecenia, nie interesuje mnie figurant, ale taki z prawdziwego zdarzenia.

Poz

Ratujcie plis

Budynek wytyczony, fundamenty prawie wykopane, dzwonie do mojego kierownika budowy aby przyjechal i sprawdzil a on mi mowi ze nie moze nadzorowac mi budowy i rezygnuje :evil: myslalam ze mnie krew zaleje :evil: :evil: :evil:

Wiec teraz szukam kierownika budowy, ma ktos godnego polecenia, nie interesuje mnie figurant, ale taki z prawdziwego zdarzenia.

Poz

O rrany, ale się Wam zaczęło :evil: . Co do kierownika - my też wywalilismy jednego. Obecny bardzo OK, ale ma juz sporo budów - spytam go o jakiś namiar.

A jak z tymi fundamentami po starych budynkach? Da się to usunąć?

Co do fundamentow myslalam ze bedzie gozej, niebyly zbyt gleboko wiec koparka sobie poradzila z wykopaniem. Na piwnice tez trafilismy ale wypadla pod salonem, wybralismy tylko jedna sciane, za to zaraz za domem to dopiero sa piwnice, prawie 5 metrow w dol, grunt ze je ominelismy.

Baba daj namiary na swojego kierownika

Poz

Aik to faktycznie szczęście w nieszczęściu, że te najgłębsze piwnice ominęliście. Szczerze nie wiem jak w takiej sytuacji zachowałby się nasz kierownik, u nas robi właściwie za figuranta. jeśli chcesz namiar to napisz to ci go dam.

Co do grilla to napiszcie, o której pasowałoby wam najbardziej. Ja myślałam, że tak w okolicach godziny 15-16, ale kwestię pozostawiam otawartą. Jak dojechać napiszę na priva zainteresowanym.