Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

lubelskie

arturLU

Recommended Posts

• Odpowiedzi 16,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Nikt nie montowal okien w swoim domku :cry: , nikt mi nie napisze (oprocz Borfa) jakie okna kupil lub ma zamiar kupic :( .

Potrzebuje tez kominkarza, ma ktos moze godnego polecenia.

Poz

Aik jeszcze nie montowałem ale już są zamówione. Ja z ... ogólnie znanych względów zdecydowałem się wesprzeć lokalną firmę. Okienka są produkcji ferno a zamówiłem w Świdniku u znajomych w montiglasie. Za obustronny kolor (złoty dąb) wyszło mi taniej niż gdziekolwiek indziej za białe więc decyzja była dość prosta. Jakbyś była zainteresowana to daj znać to wyślę namiary :)

Witajcie

Monika - co do TV - to zwykła antena (nnie wiem po co ale jest ich chyba ze 4 ! :o ) . Co do netu - to (przynajmniej na razie radio). Skorzystam z firmy VIP-NET. Montowac antenę mają jutro. Zobaczymy jak będzie działać. Jak już pisałem - na TPSĘ się wypiąłem.

Aik - ja już pisałem dawniej o okienkach. Moje to barwione w masie tworzywo obustronnie z obustronną okleiną - złoty dąb. Profil Deqenick (5-komorowy). Firma z Jabłonnej - Oknostyl. Zamawiałem u popularnego na forum - Pana Marka Rozwałki.

A u mnie trwają prace schodowe :wink:

Aik-okna zamówione w Goranie-dobre okna w dobrej cenie,instalacje alarmowe będzie mi robił pan od elektryki a cała reszta z Altestu,Fizyk-ile płaciłeś za wylanie schodów:ile kosztuje robocizna 1m2 tynku tradycyjnego,ile posadzki?Dzisiaj murują ściankę kolankową,za tydzień cieśle.Lecę....

Fizyk, a czy masz już odebrany dom?

Powiedzcie mi jeszcze taką rzecz, czy osoba posiadająca uprawnienia budowlane, ale nie należąca do izby inżynierów budownictwa może wpisywać się w dziennik, czy nie ma później problemów z odbiorami różnych instalacji? Babka w starostwie powiedziała mi, że musi należeć, ale ja nie jestem tego taka pewna. Może wy się orientujecie jak to jest.

Hej!

Aik - moje okna z z Ferno, ale nie polecę. Bo były ze schodami :wink:

Gaz mamy w powijakach - kłopoty z przyłączeniem - gmina się rzuca :evil: Nie wiem jak u Was, ale moja gmina jest FATALNA. Mimo to polecam działeczkę tuż obok mnie - sąsiad ma do sprzedania. Zapewniam miłe sąsiedztwo. :wink:

Nasz umówiony glazurnik właśnie zadzwonił, że ma robotę w W-wie i wymówił nam umowę (miał być w połowie lipca). Może macie kogoś godnego polecania? Nie mam dużo roboty, ale na pożądnym położeniu płytek baaardzo mi zależy!

Hej!

Aik - moje okna z z Ferno, ale nie polecę. Bo były ze schodami :wink:

Gaz mamy w powijakach - kłopoty z przyłączeniem - gmina się rzuca :evil: Nie wiem jak u Was, ale moja gmina jest FATALNA. Mimo to polecam działeczkę tuż obok mnie - sąsiad ma do sprzedania. Zapewniam miłe sąsiedztwo. :wink:

Nasz umówiony glazurnik właśnie zadzwonił, że ma robotę w W-wie i wymówił nam umowę (miał być w połowie lipca). Może macie kogoś godnego polecania? Nie mam dużo roboty, ale na pożądnym położeniu płytek baaardzo mi zależy!

A dlaczego gmina rzuca się w kwestii gazu? Chyba instalacje gazowe są teraz wszędzie w gestii zakładu gazowniczego - czyżby u Was było inaczej???

Glazurnik :evil: :evil: :evil: . Nasz zaczyna 19-go czerwca, wyrobi się raczej w drugiej połowie lipca. Dobry jest :) Jeśli jesteś zainteresowana, napisz na priv.

Napisz też coś o tej działeczce....

Aik - nasze okna widziałaś - wiesz od kogo ;)

A co jeśli taka osoba nie należy do izby? Przecież chyba najważniejsze są uprawnienia budowlane. A jeśli nie należy to po prostu nie ma OC. Kurcze pogubiłam się trochę. A pytam ponieważ osoby polecane tu na forum (nie wszystkie) na stronie http://www.piib.org.pl nie figurują jako członkowie Izby. I co w przypadku kiedy taka osoba już wpisała się do dziennika?

Witam wszystkich,

Czy ktoś kupował okna o nazwie profilu Aluplast (5 komorowe) ? cenowo wydają mi się bardzo korzystne, a wizualnie ok.

U mnie dzisiaj zakończą więźbę, ale tutaj niespodziewany kiks: murzrze wyjechali na 2 tygodnie i żeby zacząć pokrycie dachowe, trzeba wcześniej wymurować kominy i jakiieś tam jeszcze drobne pierdułki - t tak będzie 2 tygodnie w plecy :evil: . Spróbuję może później pogodzić kilka ekip jednocześnie (bo od lipca mają wchodzić ekipy od instalacji. Dach będzie nie pokryty i bez okien - co o tym sądzicie? czy bardzo kradną instalacje wodne i co, jak nie są miedziane? A rozprowadzone kable elektryczne pocięte na odp. kawałki? MaPi, u Ciebie chyba tak było, bo na ostatnim grilu ( :D ) jeszcze nie maiłaś okien? Jeśli ktoś zna jakąkolwiek opinię o tym profilu, to się gorąco polecam

U nas instalacje przetrwały nieruszone. Popytaj sie może sąsiadów czy im nic nie "znikało" w czasie budowy. U nas było ok i dlatego nie baliśmy się aż tak bardzo, że nam pokradną kable, czy rurki. Ale i tak za każdym razem jak jechaliśmy zastanawialiśmy się czy wszystko jest na swoim miejscu. Ale dzisiaj już montuja nam okna.

Wiem, że wpisu w dzienniku budowy może dokonać też inwestor, czy inspektor nadzoru. Osoba z uprawnieniami budowlanymi żeby wykonywać zawód (czyli pełnić kierownictwo lub nadzór) musi mieć uregulowana sytuację w izbie.

Nie podejrzewam, żeby za bardzo ganiali za "nieuprawnione" wpisy - budowa w końcu może trwać kilka lat, osoba z uprawnieniami która dokonała przed rokiem wpisu może nie zapłacić składek w izbie w tym roku itp... Życie jest barwne - ja bym się za bardzo nie przejmowała. Ważne, żeby aktualny kierownik miał papiery OK

Dzieki wszystkim za odpowiedzi

A co sadzicie o oknach Salamander, widzialam w okleinie zloty dab u sasiada i bardzo mi sie podobaja, niestety sasiad jeszcze ich nieuzytkuje.

U mnie scianka kolankowa juz wymurowana, jutro zalewaja wieniec i przychodza panowie z energetyki stawiac ,,skrzyneczke,, :wink:

W piatek wylewaja schody zewnetrzne,a w pon wchodza juz panowie od wiezby.

Poz