docart 27.06.2006 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2006 Pozdrawiam wszystkich budujących/wykańczających A czy nikt nie planuje kominka z płaszczem wodnym? Jeśli nie, to dlaczego (oczywiście poza ceną). Bo mnie znajomi silnie do tego namawiają. Sa bardzo zadowoleni - dwa lata wszystko elegancko chodzi i nic nie brudzi w pokoju i jest cicho (bo nie ma DGP). Kto się zna choć trochę, niech się wypowie...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dyz 27.06.2006 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2006 Pozdrawiam wszystkich budujących/wykańczających A czy nikt nie planuje kominka z płaszczem wodnym? Jeśli nie, to dlaczego (oczywiście poza ceną). Bo mnie znajomi silnie do tego namawiają. Sa bardzo zadowoleni - dwa lata wszystko elegancko chodzi i nic nie brudzi w pokoju i jest cicho (bo nie ma DGP). Kto się zna choć trochę, niech się wypowie...... Trochę mnie to ostatnie zdanie powstrzymywało przed wypowiedzią ale ... Ja planuję u siebie kominek z płaszczem. Po przeanalizowaniu wszystkich za i przeciw kominek z DGP odpadł a że jakiś musi być to przynajmniej taki żeby korzyść była z tego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
docart 27.06.2006 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2006 No dalej, może jeszcze ktoś... Mnie w dodatku żona mocno namawia na nowy płaszcz.... ale nie wie, ze to ze stali..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
docart 27.06.2006 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2006 A tak na poważniej, Dyz, czy orientowałeś się bliżej w kominkach z płaszczem? Czy taki kominek robi się równocześnie z instalacją wodną - c.o., czy niekoniecznie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eko 27.06.2006 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2006 Dyz niestety musze poczekac na zwrotki, bo nie ma planu zagospodarowania - do jednego sąsiada pojechaliśmy osobiście, żeby było szybciej I tak 04 lipca pozwolenie ma się uprawomocnić. Do 11 lipca mamy mieć "uprawomocnionego" kierownika budowy , no i ... zaczynamy... Teraz musimy umowić się z geodetą. Czy on może odmówić jeżeli nie jest jeszcze uprawomocniony kierownik budowy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BORF 27.06.2006 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2006 Dyz niestety musze poczekac na zwrotki, bo nie ma planu zagospodarowania - do jednego sąsiada pojechaliśmy osobiście, żeby było szybciej I tak 04 lipca pozwolenie ma się uprawomocnić. Do 11 lipca mamy mieć "uprawomocnionego" kierownika budowy , no i ... zaczynamy... Teraz musimy umowić się z geodetą. Czy on może odmówić jeżeli nie jest jeszcze uprawomocniony kierownik budowy ? Myślę, że nie. Wpisu do dziennika dokona z późniejszą datą i po kłopocie. Ja tego nie napisałem PS. U mnie był dzień po uprawomocnieniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaPi 27.06.2006 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2006 Pawson gdzie wyceniasz schody? U nas już wkopane słupki, oczyszczalnia prawie gotowa. Zamontowany mamy jeden zlew . Dzisiaj kończą robić gaz i zaczyna się układanie flexów do kominka. I jeśli o kominek chodzi to my zdecydowaliśmy się na Tarnavę. Jakoś i do nas żeliwny bardziej przemawia. A co mówi Wasz kominek? My mamy "szamotowego" Hajduka Jeszcze nic nie mówi, ale tak ładnie nam szeptał "kup mnie" , ze nie moglismy się oprzec. Zobaczymy moze bedzie mial cos ciekawego do powiedzenia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BORF 28.06.2006 04:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2006 A skoro mówimy o kominkach. U nas w planach mamy rozwiązanie łączące ogrzewanie gazowe i ogrzewanie kominkiem z płaszczem wodnym. Czy ktoś z Was coś takiego ma i jak to się sprawdza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika B 28.06.2006 05:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2006 Mój mąż oprotesteował płaszcz wodny, ale nie bardzo pamietam już dlaczego. Może z powodu tego, że jak sie robi do tego instalecje na gaz to w sumie bardzo wzrastają koszty, a jak nie, to ma sie kotłownię w pokoju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dyz 28.06.2006 05:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2006 A tak na poważniej, Dyz, czy orientowałeś się bliżej w kominkach z płaszczem? Czy taki kominek robi się równocześnie z instalacją wodną - c.o., czy niekoniecznie? No coś tam próbowałem się dowiedzieć ale żebym mógł się pochwalić jakąś wielką wiedzą to trudno powiedzieć. Podłączyć to ustrojstwo można zasadniczo do instalacji w każdej chwili. Dobrze jest jednak wcześniej w pobliże miejsca zabudowy dociągnąć wodę i kanalizę. Odnośnie samego kominka, firmy to u mnie na placu boju pozostają makroterm i lechma ale decyzja (jak ze wszystkim ) nie będzie łatwa ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
docart 28.06.2006 05:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2006 Gdzieś na forum czytałem, że Lechma jest najlepsza z polskich. Zdobyłem namiary na ich oficjalnego przedstawiciela. Spróbuję się z nim może niedługo spotkać, to będę wiedział coś więcej. Nie wydaje mi się, ze będzie kotłownia w salonie. Ja mam taki układ, że miejsce, gdzie stoi kominek sąsiaduje z pomieszczeniem gospodarczym, gdzie będę miał piec. A więc wszystkie "bebechy" będą w kotłowni. Ale jak ktoś ma jakieś zastrzeżenia do płaszcza, to proszę o wypowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szymoszkowa 28.06.2006 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2006 Fachowiec powiedział,że .dobra jakość w rozsadnej cenie to Tarnawa lub czeski.Płaszcz wodny podobno ma sens wtedy,gdy grzeje się w zasadzie tylko kominkiem.Ja mam gaz więc kominek będzie uzupełnieniem-wprawdzie intensywnie eksploatowanym- i DGP.No i chyba turbinka jest konieczna.Czy ktoś orientuje się w cenach piaskowca lub wapienia do wyłożenia ścian?A gdzie kupuje się fajny klinkier na kominy?A może wiecie,gdzie kupuje się tanie ale ładne kafle piecowe,najlepiej w kolorze zieleni oliwkowej?Ja też wcale nie napiszę,że geodeta wytyczył mi wczwśniej a wpis zrobił pózniej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forum_user 28.06.2006 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2006 Fachowiec powiedział,że .dobra jakość w rozsadnej cenie to Tarnawa lub czeski.Płaszcz wodny podobno ma sens wtedy,gdy grzeje się w zasadzie tylko kominkiem.Ja mam gaz więc kominek będzie uzupełnieniem-wprawdzie intensywnie eksploatowanym- i DGP.No i chyba turbinka jest konieczna.Czy ktoś orientuje się w cenach piaskowca lub wapienia do wyłożenia ścian?A gdzie kupuje się fajny klinkier na kominy?A może wiecie,gdzie kupuje się tanie ale ładne kafle piecowe,najlepiej w kolorze zieleni oliwkowej?Ja też wcale nie napiszę,że geodeta wytyczył mi wczwśniej a wpis zrobił pózniej . Kafli trzeba poszukać w internecie - w Lublinie jakoś nie mogłam znaleźć. Mam kilka namiarów... Dystrybutor Lechmy jest na Nałęczowskiej, trzeba wjechać na teren Parady i jest sklep z kominkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dyz 28.06.2006 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2006 Płaszcz wodny ma sens jeszcze w kilku przypadkach Np w sytuacji gdy nie do wszystkich pomieszczeń nie możesz doprowadzić powietrza to po nagrzaniu kominkiem w momencie gdy wyłączy się piec część pomieszczeń staje się lodówką. U mnie to by by piwnice (w tym pralnia) i garaż. Ponadto coś co uświadomł mi fizyk, przy podłogówce nagrzanie kominkiem kończy się schłodzeniem podłogi a to byłoby wg mnie niedopuszczalne Docart najlepsze to ctm ale to już inna klasa cenowa lechma jest narazie najtańsza z tych średniej klasy i to jest jej największa zaleta Makroterm za to jest kompaktem który stawiasz podpinasz 4 rurki i masz gotowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
docart 28.06.2006 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2006 Ale te wkłady z Makrotermu mi się wizualnie nie za bardzo podobają. poza tym wydaje mi się, że przy podobnej mocy wkłady Lechmy mają większą szybkę - a lubię, gdy dobrze widać, jak sobie ogień w kominku buzuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szymoszkowa 28.06.2006 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2006 BB dzięki.Ale zmartwiliscie mnie skutkami połączenia podłogówki i DGP.No i co z tym zrobić?BB-byłaś na Kowalskiej?Na łęczyńskiej też jest sklep z kominkami ale kafle są do sprowadzenia i strasznie,strasznie drogie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dyz 28.06.2006 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2006 BB dzięki.Ale zmartwiliscie mnie skutkami połączenia podłogówki i DGP.No i co z tym zrobić?BB-byłaś na Kowalskiej?Na łęczyńskiej też jest sklep z kominkami ale kafle są do sprowadzenia i strasznie,strasznie drogie. Tiaaaa, na łęczyńskiej też byłem ale facet wyglądało jakby tam był jedynie od wymądrzania się a nie od sprzedarzy kominków i doradztwa. Wg niego podłogówka może grzać, kominek z dgp walić pełną mocą a temperatura w pomieszczeniu będzie stała ... pewnikiem automatyka okno uchyla żeby naddatek energii upuścić ... Sąsiad ma sprawdzonego montera kominków lechmy, muszę wziąć namiary i z gościem pogadać to może będę mądrzejszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forum_user 28.06.2006 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2006 BB dzięki.Ale zmartwiliscie mnie skutkami połączenia podłogówki i DGP.No i co z tym zrobić?BB-byłaś na Kowalskiej?Na łęczyńskiej też jest sklep z kominkami ale kafle są do sprowadzenia i strasznie,strasznie drogie. Sa różne cenowo. Tak średnio na jeża - jednokolorowe płaskie lub z prostym wzorem (tzw talerze, bramy itp) kosztują w granicach 30PLN, ażurowe (z dziurkami ) ok 40-50, wielokolorowe ok 40-60, ręcznie malowane, specjalnie wypalane, ze szkliwem z dodatkami, bardzo ozdobnie tłoczone itp ok. 80, potrafią i 200 za sztukę Ceny netto. Droższe są też elementy narożne, gzymsy itp Gzums do wykończenia pieca kaflowego potrafi kosztować 2500.. W sklepach dużo drożej, opłaca się rozmawiać bezpośrednio z kaflarniami Jak Cię cos konkretnie interesuje - napisz na priva Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kubus budowniczy 28.06.2006 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2006 http://www.kafle.com.pl tutaj kiedys poprosilam o cennik i mi przyslali ale to bylo dawno temu teraz zamawialam na kowalskiej ale nie pamietam dokladnie ile ma wyjsc pod koniec miesiaca lipca maja dojechac i wtedy bede wiedziala na 100% moge podac telefon do kobitki na kowalskiej jak ktos chce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaPi 28.06.2006 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2006 A skoro nadal mowa o kominkach to na jaką moc się zdecydowaliście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts