fizyk 03.11.2006 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2006 Aik - przede wszystkim drzewa liściaste. Broń Boże nie używać smołowanego (np resztki podkładów kolejowych). Oczywiście nie nadają się żadne drzewa iglaste. Ale co do szczegółów , czyli które są bardziej kaloryczne - niestety - nie wiem. PS Jeszcze nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KM1719499835 03.11.2006 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2006 z moich informacji (informatorow ) wynika, ze najlepsze drzewo do kominka to brzoza i dąb, a roznice sa takie: - brzoza sie szybciej rozpala, ale dosc szybko spala - dąb, pali sie znacznie dluzej, czyli potrzeba mniej drewna, a co za tym idzie, mniej pieniazkow.. Ile z tego prawdy nie wiem, niestety sama nie wyprobowalam tego jeszcze ale w przyszlym roku napewno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dode 03.11.2006 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2006 Witam Moze moje pytanie wyda wam sie dosc naiwne , ale powiedzcie mi jakie jest najlepsze drewno do kominka a jakiego niepowinno sie uzywac. Ja jestem w tym temacie kompletnie zielona Poz Polecam http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=75686&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight=ile+drzewa+zim%EA same mądre rzeczy tam piszą a przy okazji pozdrawiam wszystkich budujących z "grupy" . Czytam Was od dawna, ale w związku z tym, że zanim zaczęłam czytać zdążyłam się wprowadzić do swojego domku (za tydzień mija 2 lata, o dobrze, ze sobie przypomniałam ), to nie mam tak bardzo się czym dzielić . No chyba, że wielką radością, z bycia "na swoim"! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forum_user 03.11.2006 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2006 Jak macie deski sosnowe z budowy, też się spalą w kominku Palą się duzo szybciej niż drzewo liściaste, szyba się brudzi i trzeba ją często czyścić , od czasu do czasu pewnie trzeba będzie użyć jakiegoś "czyścidełka" ale za to kłopot "się spali" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eska78 03.11.2006 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2006 Witam! Czy mam ktoś godnego polecenia gazownika?Interesuje mnie człowiek który pociągnie gaz od ogrodzenia do domu.Oczywiście sprawa pilna..... Z góry dziękuję za pomoc;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PawEla 03.11.2006 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2006 Aik - przede wszystkim drzewa liściaste. Broń Boże nie używać smołowanego (np resztki podkładów kolejowych). Oczywiście nie nadają się żadne drzewa iglaste. Ale co do szczegółów , czyli które są bardziej kaloryczne - niestety - nie wiem. PS Jeszcze nie Buk jest niewiele mnie kaloryczny od dębu a przy spalaniu masz zapach wędzonki który ja osobiscie uwielbiam Z moich informacji lista od najbardziej kalorycznych: dąb buk grab brzoza wierzba, topola iglaste: sosna, świerk itd - tzw papierówka Iglaste, nawet jak bedzie super wysuszone to zapcha komin smołą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aik 03.11.2006 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2006 eska78 gazownik 665612615 niewiem jak sie nazywa ale polecany na forum i bardzo tani. Mi cale przylacze zrobil za 1900zl.- 8mb od sasiada do skrzynki, montarz skrzynki, 20mb do budynku, montarz zaworu na budynku, 2mb w budynku, zawor przy piecu.Ja tylko dodatkowo zaplacilam za inwenteryzacje i skrzynki. Gazownia za ta sama usluge wyliczyla mi 3800zl z realizacja na przyszly rok, oczywiscie za skrzynki tez musialabym zaplacic dodatkowo.Poz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aik 03.11.2006 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2006 Dziekuje wszystkim za info odnosnie drewnaPoz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eska78 03.11.2006 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2006 eska78 gazownik 665612615 niewiem jak sie nazywa ale polecany na forum i bardzo tani. Mi cale przylacze zrobil za 1900zl.- 8mb od sasiada do skrzynki, montarz skrzynki, 20mb do budynku, montarz zaworu na budynku, 2mb w budynku, zawor przy piecu.Ja tylko dodatkowo zaplacilam za inwenteryzacje i skrzynki. Gazownia za ta sama usluge wyliczyla mi 3800zl z realizacja na przyszly rok, oczywiscie za skrzynki tez musialabym zaplacic dodatkowo. Poz Wielki dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agaaa 03.11.2006 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2006 witamprzewody prądowe na jakiej głębokości trzeba kłaść?od skrzynki do domku 0,5m-1m? tak sobie myślę podpowie ktoś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aik 03.11.2006 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2006 Mi kladli na ok. 0,8m, gaz podobnie, natomiast wode to ok 1,5m w dol.Poz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KM1719499835 03.11.2006 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2006 Gdzie wypozycze Fadrome?? wraz z obsluga? najlepiej dzis i w miare tanio.. ?? moze ktos wie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aik 03.11.2006 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2006 Zalezy do czego potrzebujesz, jesli do wywozki gruzu, wykopania dolu to mozesz wziasc pierwszego lepszego z anonsow, jasli do niwelacji terenu czy do fundamentow to musi to byc ktos naprawde dobry, kto sie zna na robocie bo inaczej to tylko wywalenie niepotrzebnie pieniedzy, JA ci moge polecic pana Kolasa 600371981. Rozprowadzil mi ponad 20 wywrotek ziemi po calej dzialce, naprawde niezla robota, tylko jest troche zarobiony, ja sie zawsze umawialam wczesniej, ale jak chcesz to zadzwon, nie bierze dozo 70zl/hDobry jest tez Jaremek 502967612, tylko ten to juz czasu to prawie wogole niema, no i jest drozszy 90zl/h.POz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agaaa 03.11.2006 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2006 aik dziękiprąd chcemy podciagnąć w tym roku jak mrozy nie za duże będąa wodę na wiosnę, wodociagu nie ma, wiec studnia musi byćnamiary na panów od studni moze ktoś ma?słyszałam o dobrych fachowcach z Zemborzyc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lontrel 03.11.2006 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2006 Czy moze slyszeliście coś o oknach drewnianych z firmy Natura? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ella 03.11.2006 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2006 u nas podbitkę drewnianą układał 6 dni ,w tym dwa nie całe. Dodam .że robił sam i nie śpieszył się . zaczynał ok. 9 . Roszponka - czy możesz polecić tego fachowca od podbitki? Ile zapłaciliście za drewno i robociznę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PawEla 03.11.2006 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2006 Mi kladli na ok. 0,8m, gaz podobnie, natomiast wode to ok 1,5m w dol. Poz wode kłada poniżej poziomu przemarzania z marginesem, stšd pewnie te 1,5 metra (obiło mi sie o uczy że u nas to 1 metr). Pršd nie zamarznie więc może być wyżej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KM1719499835 04.11.2006 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2006 aik - dziekuje serdecznie, niestety nie skorzystalismy, bo tesciu znalazl "tansza" fadrome (do fundamentow), jedyne 120zl/h .. hieh.. bo byla stosunkowo blisko, bo tez z Ciecierzyna.. wiec podobno za dojazd duzo nie policza.. a tak to by policzyli - podobno- za dojazd tyle, ze i tak by sie nie oplacalo.. no coz.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forum_user 04.11.2006 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2006 120 - drogo Lontrel - Naturę rozpatrywałam, ale mi odradzili ze względów jakościowych (generalnie wszystkie drewniane poza Gebauerem, który wyszedł bardzo drogo ). Także mam Deceunincka który jest bardzo ładny i ciepły. Kto się następny przeprowadza? Coś cicho w tym temacie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aik 04.11.2006 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2006 Baba wyjrzyj przez okno i poczekaj do wiosny , narazie wszyscy powoli zapadaja w sen zimowy U nas w tym roku jeszcze tylko montarz pieca CO i kominek z DGP, reszta w przyszlym roku. W styczniu malzonek ma miec caly miesiac wolny, wiec licze ze uda sie nam skonczyc scianki dzialowe na gorze, ocieplic dach ( oczywiscie bez regipsow), zrobic sufity podwieszane na dole i moze zaczac ukladac gres, terakote i panele. poz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts