Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

lubelskie

arturLU

Recommended Posts

• Odpowiedzi 16,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Elle: dzieki - juz sie zapisalem :):)

AGGGRRRHHHH!!!

Po dwoch miesiacach czekania na WZ dostalem pismo ze rozpoczeli procedure wydawania WZ dla mnie - czyli zostalo wszystko rozeslane do wszystkich sluzb i sasiadow i teraz urząd czeka na sprzeciwy (nie wiecie ile ma trwac to czekanie??) Wg mnie oznacza to ze jeszcze kolo miesiaca do otrzymania tego p... papierku - to stawia pod wielkim znakiem zapytania moje plany na rozpoczecie w tym roku ...:(:(:(

Co do tempa pracy urzedowego to rozpatrywany jest 1 (slownie: jeden) wniosek dziennie - JEZZZZUUU !!! MAMY XXI wiek - kapitalizm, nowoczesne metody zarzadzania personelem, efektywnosc - szkoda ze nie wszedzie. Przeciez gdybym ja tak pracowal to od jutra szukalbym nowej pracy i pewnie bym nigdy nie znalazl ...

To tyle - ide sie powiesic :(

[/img]

waldeken - tak - za calosc;)

pawel - od momentu podpisania zwrotki przez sasiada jest dwa tygodnie na zgloszenie ewentualnych sprzeciwow (uprawomocnienie sie wydanych warunkow)

czyli po otrzymaniu ostatniej "zwrotki" kwitek lezy jeszcze 2 tyg. ...

ja, zeby przyspieszyc sprawe, wzialem z gminy zwrotki i sam polatalem po sasiadach - dzieki temu zalatwilem wszystko w 1 dzien :) a z poczta to roznie bywa...

pozdr,

Witam lubelskich budowlańców :wink:

byłem tu dawno i krótko, ruch na forum był wtedy niewielki, a teraz cóż widzę - zrobiło się tłoczno na placach budów w lubelskiem a i kontakty towarzyskie się pojawiły

w styczniu 2003 dopiero zastanawiałem się nad tym, czy budować czy nie

ale teraz już mogę napisać : Właśnie rozpocząłem budowę, tym samym dołączjąc do grona masochistów :wink:

mam nadzieję, że uda mi się częściej tu bywać i skorzystać z doświadczeń bardziej zaawansowanych w budowaniu

z budowlanym pozdrowieniem

Yareq

Witam wszystkich po mojej długiej , ale bardzo owocnej nieobecności .

Widze , że sezon budowlany powoli się zaczyna .

Guit , wydaje mi sie , że spotkanie u ciebie miało być bardziej praktyczne , a tu widzę , że wszyscy na galowo ?

My po świętach nie traciliśmy czasu i zabraliśmy się ostro do roboty.

Gorączkę zakupów materiałów budowlanych z 7 % Vat-em odczułem niestety i ja . Zona zajmowała się zaopatrzeniem , a ja wykonastwem...

Ojjj nie było łatwo ; :-? .

1.Jako pierwsze zabraliśmy się do podłączenia wody ( 35mb wykopu , ułożenie węza PE , wcinka i pierwszy wytrysk własnej wody).

2.Potem można było zasypać wykop i zacząc ubijać piach wewnątrz domu (dwa dni jeżdżenia ubijarką :o )

3.Położenie rur kanalizacyjnych i wyprowadzenie na zewnątrz.

4.i zaczynamy wiązać zbrojenie do głównej płyty...

5.no i trzeba było rozgarnąc te 19 m3 betonu :(

6.w oczekiwaniu na belix podlewałem płytę , "skonstruowałem" altankę i miejsce na ognisko (do lata powinno ładnie obrosnąc winogronem :D ) to może się i u nas jakieś spotkanie zorganizuje ?

7.belix przywozili mi na 3 kursy i w dodatku trzeba ręcznie rozładowywać (ale czego się nie robi aby dopiąc swego )

8. najbardziej zawalił mi elektryk , dopiero jak postawił skrzynkę poszedł zgłosić to do elektrowni , a u nich wszystko musi swoje odlezeć , i dopiero tydzień po świętach przyjechali podpiąc kable do słupa...

Na dzień dzisiejszy wszystkie sciany zewnętrzne wymurowane już do wieńca . Jeszcze nadproża (będą robione bo z kupnem gotowych był problem ) , kominy , reszta ścianek działowych i znowu postój bo strop teriva dopiero po 15 maja

Dekarzy już mam umówionych, drewno i dachówka zapłacone :D

Jak wszystko pójdzie zgodnie z planem to do lipca przykryję dachem.

Przyjmę ziemię z okolic Franciszkowa....[/img]

Guit , po ile płaciłeś za tą ziemie ? Jeśli potrzebujesz dużo tak jak ja to na początek i taka z wykopów jest dobra , a dopiero na sam koniec posypać wszystko humusem . Ja zwiozłem już 12 ciężarówek ziemi i 4 ciężarówy kamieni (siwaki ) i jak na razie płaciłem tylko za 2 po 20 zł . Nie śmiem tego teraz rozgarniać bo mi potem nic na działkę nie wjedzie , ale duużżoo jeszcze tego potrzebuję więc podeślij mi ten namiar .

A co do imprezki u mnie to bliżej lata jak wszystko trochę podrośnie ( i dom i roślinki co to żonka nasadziła) :D

witam !

quit - dzięki, wytrwałości u mnie dostatek

widzę, że potrzebujecie ziemi, a ja właśnie dzisiaj wywiozłem z działki 10 wywrotek :cry:

szkoda

ale nic to, ważne, że coś się dzieje :wink:

jeśli ekipa poradzi sobie z kamieniem i zrobi wreszcie wykop pod ławy, to może jeszcze w tym tygodniu je zaleję :D

oby tylko pogoda nie spłatała figla, to może nadrobię stracony czas i dogonię sąsiadów, bo 4 domy w mojej okolicy wyszły już z ziemi

z budowlanym pozdrowieniem

Yareq

urko - ja place 20zl za transport - czyli w sumie 40 :) gdzie jest Twoja budowa, bo nawet przed chwila jechalem przez Franciszkow i widzialem pare po drodze...

yareq - to ja sie od paru tygodni dre, ze ziemi potrzebuje, a Ty mi mowisz, ze miales ponad norme? :| :D

ale - niech sie mury pna do gory!

pozdr,