Ella 07.08.2007 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2007 Ewcik1, wszystko zależy od tego, czy się spieszysz z przeprowadzką . Są tacy, którzy się nie spieszą i ciągną budowę latami (jak ja na przykład), a są tacy, którzy się spieszą i całą budowę przeprowadzają podczas jednego sezonu. Jest sporo takich historii na tym forum. Pogadaj z Fizykiem - to chyba największy nasz lubelski sprinter . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
angong 07.08.2007 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2007 Jeśli mogę coś poradzić odnośnie kolejności prac to wiadomo stan surowy zamknięty i dalej hydraulk, elektryk, tynki, posadzki. Z karton gipsami to bym się wstrzymał aż wilgoć odparuje. U mnie to wyglądało tak: czerwiec stan surowy zamknięty, lipiec instalacje i tynki, sierpień co i podłogówka oraz mixokret, we wrześniu elewacja, w październiku poddasze a w listopadzie glazurnik. Żadnych spoceń na oknach w zimie nawet w łazience. Mieszkam od 15 stycznia. Najważniejsze przeciągi i wietrzenie. Pozdrawiam. To jak to jest z ta elewacja?Robi sie ja na samym koncu czy to ze dom uszczelni sie zabardzo i wilgoc nie bedzie miala jak wyjsc to bzdura??? Mam stan surowy zamkniety, tynki, co, podlogoka i teraz czekam na mixokreta, ktory ma byc po niedzieli.I co dalej....wsztrzymac prace do wiosny czy odczekac do pazdziernika i ruszac z plyta g-k, panelami i plytkami? Poradzcie prosze!!!!!!!!!!! Tak jak pisałem, tynki i wylewki wietrzyć i na jesieni można startować z elewacją. U mnie tynki i wylewki robione były w lipcu i sierpniu a elewację skończyłem z początkiem października. Całą zimę dobrze grzana chałupa i żadnych zapoceń ani wilgoci!!! Nie ma na co czekac szkoda czasu i pieniędzy aby czekać z elewacją. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewcik1 07.08.2007 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2007 Z ta moja przeprowadzka to jest tak roznie...dobrze bedzie jak szybko wybudujemy, ale z drugiej strony mamy gdzie mieszkac-40 m2 to cztardziesci ale zawsze to swoje!!Musze dorwac fizyka i z nim pogadac!! Tobie angong dzieki za dobre rady tylko boje sie ze w tym roku to zima nie bedzie jak rok temu i wszystkie moje kafelki poodpadaja hehehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elais 07.08.2007 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2007 angong też Ci bardzo dziękują za dobre rady. Przydadzą sie bardzo. Widze, że większość z Was jeżeli chodzi o wylewki decydowałą sie na miksokreta, chyba też sie nad tym zastanowię, koszty chyba podobne jak z gruchy, a szybciej jest. Może macie namiary na jakieś dobre ekipy. Aha a jakie robiliście, albo zamierzacie robić tynki: tradycyjne czy z agregatu, może też macie namiary na kogoś dobrego. Będę wdzięczna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiula77 07.08.2007 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2007 Pochwalcie sie jakie wybraliscie dachy? Ja stoję przed wyborem materiału (etap wyceny) i natrafiłam na czeskiego producenta dachówki ceramicznej TONDACH.Zobaczymy na ile wyceni mój dach? Zastanawialiśmy sie nad blachodachówką,w koło wszyscy namawiają nas na dach. cementową bo niby zbliżone koszty!! I życiowy dylemat! Napiszcie na jakie pokrycie sie zdecydowaliscie ostatecznie,nie chodzi mi o zalety,bo o tym jest pełno,ale co wybiera sie w naszych rejonach? Pozdrawiam budujących!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elais 07.08.2007 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2007 Ja będę miała dachówkę cementową Braas Cisar, kasztanowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ella 07.08.2007 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2007 Pochwalcie sie jakie wybraliscie dachy? Ja stoję przed wyborem materiału (etap wyceny) i natrafiłam na czeskiego producenta dachówki ceramicznej TONDACH.Zobaczymy na ile wyceni mój dach? Zastanawialiśmy sie nad blachodachówką,w koło wszyscy namawiają nas na dach. cementową bo niby zbliżone koszty!! I życiowy dylemat! Napiszcie na jakie pokrycie sie zdecydowaliscie ostatecznie,nie chodzi mi o zalety,bo o tym jest pełno,ale co wybiera sie w naszych rejonach? Pozdrawiam budujących!!! Jak dobrze się poszuka, to można znaleźć dachówkę ceramiczną niewiele droższą od dachówki cementowej i innych pokryć. Ja kiedyś miałam apetyt na pewien model Tondacha, ale ów model został niestety wycofany. Pomysł był zresztą niepraktyczny, bo nie było wtedy w Lublinie przedstawiciela i trzeba by było dachówkę przywozić z daleka - bezsens. A co się wybiera w naszych rejonach? Wszystko ( a może ) . De gustibus... i tak dalej. Priorytety są różnorodne - jedni chcą się wyróżniać (np. w kontekście sąsiadów) , inni wręcz przeciwnie, a jeszcze inni w ogóle na tę kwestię nie zwracają uwagi. W ramach regionu mogą być różne warunki mikroklimatyczne - na to warto zwrócić uwagę. W mojej okolicy na przykład, domy na podmokłych łąkowych terenach, mają dachy omszałe - zwłaszcza, jeśli jest na nich blacha lub dachówka cementowa. Kilka kilometrów dalej, na wzgórzu, gdzie nie ma takiej wilgotności - ta kwestia nie ma już takiego znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
idkam 08.08.2007 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2007 Witam, jassny gwint, mój dach (jego skromna część) jest w Muratorze sierpniowym M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elais 08.08.2007 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2007 Witam! możecie mi jeszcze powiedzieć czy większość z was robiła tynki gipsowe z agregatu czy zwykłe cementowe-wapienne? Zastanawiam sie jakie zrobić. Czy macie może namiary na sprawdzone ekipy od tynków? Będę wdziećzna. Planuje tynkowanie na początku października, mam nadzieję, że ta zima też będzie taka ciepła jak poprzednia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agaaa 08.08.2007 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2007 ile płacicie za instalacje pradową w domu?od punktu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BORF 08.08.2007 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2007 Witam, jassny gwint, mój dach (jego skromna część) jest w Muratorze sierpniowym M Na której stronie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imhotep 09.08.2007 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2007 Jestem na etapie wyboru ludzi od elewacji i podbitki. Mam pytanie jakie pieniadze płaciliście za metr? Czy 21zł od metra podbitki to dużo? Podbitka nie będzie drewniana. I do tego moje drugie pytanie, znacie może jakąś lokalizację gdzie można przystępnie kupić podbitkę z pvc(kolor brązowy jeśli to ma znaczenie). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szklanka literatka 09.08.2007 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2007 Firma Wam, księżpol. Robi okna indywidualnie na zamówienie (do lublina i okolic też sporo) i do takiej firmy lubelskiej CDM, która zajmuje się budową domków drewnianych na zachód. Z montażem wyszło taniej (bo 7%) niż bez, a i gwarancję dają na 3 lata i serwis. U mnie byli kilka razy,bo ja sobie zamówiłam z okiennicami, ale można rózne. O czywiście z dotrzymaniem terminu był kłopot. nr tel. 84 687 7430 pzdr Witam. Pod ym numerem telefonu uslyszalam, ze "Tata okien nie robi, tylko schody i czasem drzwi. Tata wroci wieczorem" Ale zgadza sie, ze tata mieszka pod Bilgorajem. Przestawilam cyferki w numerze i trafilam na stolarza, bo tam co drugi jest stolarzem... Szukam dalej Juz znalazlam WAM i zaraz poprosze o oferte. Szczegoly przekaze, moze sie przydadza komus. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ella 09.08.2007 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2007 Firma Wam, księżpol. Robi okna indywidualnie na zamówienie (do lublina i okolic też sporo) i do takiej firmy lubelskiej CDM, która zajmuje się budową domków drewnianych na zachód. Z montażem wyszło taniej (bo 7%) niż bez, a i gwarancję dają na 3 lata i serwis. U mnie byli kilka razy,bo ja sobie zamówiłam z okiennicami, ale można rózne. O czywiście z dotrzymaniem terminu był kłopot. nr tel. 84 687 7430 pzdr Witam. Pod ym numerem telefonu uslyszalam, ze "Tata okien nie robi, tylko schody i czasem drzwi. Tata wroci wieczorem" Ale zgadza sie, ze tata mieszka pod Bilgorajem. Szukam dalej Dziwne - może pomyłka? Bo firma podaje raczej numer służbowy, a nie domowy... Znajdź firmę Wam w necie, pamiętam, że mieli stronę z ofertą i miałam z nimi bardzo aktywny kontakt mailowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szklanka literatka 09.08.2007 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2007 Juz znalazlam, na jutro mam obiecana wstepna wycene drzwi. i nietypowych okien Pan spisal wymiary, maja oddzwonic. Na stronie maja przeklamanie: juz nie robia drzwi wewnetrznych, ktore sila inercji kusza w necie. Termin wykonania orientacyjny podali ok. 2 mies. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
idkam 09.08.2007 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2007 Witam, jassny gwint, mój dach (jego skromna część) jest w Muratorze sierpniowym M Na której stronie? Ups, jestem poza domem... Artukuł o dachówkach Creaton Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vaclav 09.08.2007 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2007 Witam po dłuższej przerwie. Dziś odebrałem uprawomocnione pozwolenie , a na wrzesień mam umówioną ekipę. Zanim wejdą muszę jednak zrobić przyłącza. Bardzo prosiłbym o namiary na sprawdzonych wykonawców przyłącza energetycznego i wodociągowego. I jeszcze jedno - gdzie kupujecie stal? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eska78 10.08.2007 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2007 Jestem na etapie wyboru ludzi od elewacji i podbitki. Mam pytanie jakie pieniadze płaciliście za metr? Czy 21zł od metra podbitki to dużo? Podbitka nie będzie drewniana. I do tego moje drugie pytanie, znacie może jakąś lokalizację gdzie można przystępnie kupić podbitkę z pvc(kolor brązowy jeśli to ma znaczenie). Pozdrawiam Ja za "robocizne" podbitki płaciłam 15 zł.PCV brąz.Cena z maja 2007.Natomiast co do miejsca zakupu to nie wiem bo kupował fachowiec bo miał bardzo dobrą cene w stosunku do tego co ja "wytargowałam" w składach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTiiii 10.08.2007 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2007 "Wiezbe od Pana Łu..... z Biłgoraja". Brzmi tajemniczo Ktoś pewne ma namiary na tego Pana. Podajcie namairy na tego kogoś. Chętnie inne namiary na Więźbe przyjme . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eko 10.08.2007 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2007 My podbitkę kupowaliśmy w OBI. Brąz po 15,99, producent - firma VOX. Mają również sklep na Rusałce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts