Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

lubelskie

arturLU

Recommended Posts

• Odpowiedzi 16,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

dannnb - nie myśl, że CI tu napiszemy jakie mogą być skutki. Przecież nawet tego nie widzieliśmy. Zamieść jakąś fotkę. Będzie łatwiej coś powiedzieć.

Powiem tyle, że sam próbowałem zrobić soche schody z tarasu z bloków fundamentowych (o tym z jakimi przygodami wiozłem te 60 sztuk x20 kg na przyczepce już pisałem). Wylałem minimalną stopkę (20 cm) , rzuciłem parę prętów celem zbrojeniowym i wymurowałęm schody. Cementu nie żałowałem. A co!

Całość mi się na wiosnę najnormalniej rozjechała (od tarasu) część się zagłębiła w ziemi itepe. A w zasadzie coto była za masa - 1 tona? I takie były skutki braku porządnej ławy fundamentowej.

W zasadzie to i tak miała być prowizorka. ale była to prowizorka w przeciwieństwie do powszechnie znanych długotrwałych - MAŁOTRWAŁA.

Co się biedni brukarze o machali kilofami i młotem pneumatycznym, żeby je rozwalić :). W każdym razie zaprawę zrobiłem ..hm? ... - solidną.

A ja mam jeszcze prośbę, jakby ktoś mógł podpowiedzieć jakichś dobrych fachowców od elektryki i od wody, to bardzo proszę. Mamy dosyć poważne prace, bo jeśli chodzi o prąd to musimy we własnym zakresie usunąć tzw. kolizję , co polega na wymianie dwóch słupów na tzw. krańcowe i usunięciu trzech pozostałych wraz z drutami. Miał może ktoś do czynienia z czymś takim? Lubzel wydał nam takie warunki,ze owszem oni nam podłączą prąd ładnie ziemią, ale kolizję musimy usunąć sami na własny koszt, tzn i projekt i wykonanie.

A z wodą tez sporo roboty, bo ze 200 m rury 80 mm musimy pociągnąć, a to już się liczy jako rozbudowa sieci i też podobno nie każda firma ma uprawnienia do tego.

Braliście kiedyś fachowców tak na chybił trafił z panoramy firm? Bo jak nikogo nie znajdę z polecenia, to tak musze zrobić i chciałabym mieć nadzieję, że jak tak zrobię, to się nie wykończę nerwowo :D

Od elektryki, P. Sławek 604453229 ( wiem ze likwidował znajomemu słup na działce) i od wody firma "Hydro-Gaz" ul. Piękna 4 (boczna kunickiego) ale telefonu nie moge znależć. Wode robiła ta firma i jestem zadowolona, a pan od elektryki z polecenia, jest ok, ale u nas jeszcze nie robił bo lubzel musi najpierw rozdudować linię. Oba namiary polecam. Pozdrawiam i raczej nie korzystałabym z przypadkowych firm, choć i na poleconych mozna sie zawieść! Ale pan właściciel hydro- gazu, bardzo lubi kobiety, ma do nas słabość i mozna przyciąć 100 za robotę. :lol: (mi sie tak udało)

Witam .Chciałabym kupić coś taniego na podłogę do budynku gospodarczego i kotłowni.Myślałam o gresie technicznym.Mam pytanie czy ktoś z was kupował coś w sklepie ,który znajduje się przed samym Lublinem po prawej stronie jadąc od Kraśnika.sklep nazywa się świat taniej glazury czy coś podobnego.

Czy ma ktos u siebie DGP w kominku. potrzebuje fachmenów od takiej instalacji. Możecie kogos polecic.

ja jeszcze nie mam, ale planuje robić w lutym. Będzie mi robiła taka firma Plastbud z Konopnicy( 509-787-484). U nich kupowałam kominek Hajduka i oni robią rozprowadzenie i obudowy. Będę robiła DGP narazie bez turbinki. ale narazie nie wiem czy są godni polecenia, kominek zamontowali bez żadnych problemów, był nawet przed czasem.

A czy może mi ktoś powiedzieć czy 30zł za ocieplenie poddasza (folia,wełna,kartogipsy, szpachlowanie na gotowo) + dodatkowo 10zł za deskowanie to normalna cena w Lublinie???? Byłam przygotowana na 30zł, ale myślałam że w cenie jest też deskowanie, a tu taka niespodzianka. A chcę jak najszybciej mieć ten etap za sobą, bo w domku zimno strasznie...

Aha i jeszcze raz sie zapytam moze macie jakieś sprawdzone namiary na drewno do kominka????

Ealis nie popdowiem w temacie cen, ale szczerze polecam ocieplanie przez ekipę, na moim poddaszu ocieplnie robi mój Tata, teśc i mąż. Pylenie tej waty to koszmar, wszędzie wchodzi, oddychać nie można. Kontrolujcie ekipę, ale oszczędzcie swoje zdrowie i zatrudnijcie fachowców.

Dzięki za radę Justa_lublin. Co prawda u mnie jeszcze trochę do ocieplania dachu, ale jak o tym myślałem to przychodził mi do głowy taki pomysł, żeby zrobić to samodzielnie (ewentualnie angażując znajomych / rodzinę). Po tym co napisałaś mój zapał do tego typu działań ostygł

mozecie spróbować, ale naprawde pylenie jest straszne a wiadomo zdrowie jest najwazniejsze... moze jeszcze ktoś się wypowie na temat samodzielnego ocieplenia..

A czy może mi ktoś powiedzieć czy 30zł za ocieplenie poddasza (folia,wełna,kartogipsy, szpachlowanie na gotowo) + dodatkowo 10zł za deskowanie to normalna cena w Lublinie???? Byłam przygotowana na 30zł, ale myślałam że w cenie jest też deskowanie, a tu taka niespodzianka. A chcę jak najszybciej mieć ten etap za sobą, bo w domku zimno strasznie...

Elais, a co rozumiesz przez "deskowanie"?

Vaclav, wszystko jest dla ludzi :) Ja ocieplenie poddasza w 90% wykoanłem sam. Pomoc była jedynie niezbędna przy przykręceniu płyt do sufitu. Na skosach odrobina sprytu, umiejętność utrzymania równowagi na jednej nodze (drugą nogą rzeba sięgnąć po podpórki i zakrętarkę) Pylenie nie jest takie straszne. Co prawda to zależy jeszcze od wełny ale daje się przeżyć. Wystarczy dobrze wietrzyć pomieszczenie i pyl wcale (prawie :wink: ) nie przeszkadza. Teraz oczywiście wietrzenie może stanowić problem ale jeżeli zamierzasz to robić jak się już ociepli to ... sam musisz zdecydować :) W każdym razie żaden fachowiec nie zrobi tego tak starannie jak Ty sam tego dokonasz :) Zresztą zapraszam na wizję lokalną, napewno będzie łatwiej zdecydować :)

dyz, dzięki za zachętę. Przemyślę to jeszcze i kto wie może będę działał sam. Na szczęście (albo nieszczęście) zanim do tego dojdzie to jeszcze będe musiał podjąć sporo innych decyzji na budowie. Na razie mam tylko fundamenty, więc ocieplanie dachu jest jeszcze problemem nieco wirtualnym. Dzięki też za zaproszenie na obejrzenie efektów Twojej pracy. Kto wie, może skorzystam. A swoją drogą, gdzie budujesz? Ja w Dominowie, gmina Głusk.

Pozdrawiam

Vaclav, ja buduję w Świdniku więc daleko nie masz :) A co do prac wykonywanych bez pomocy fachowców to jeszcze kilka razy pewnie zmienisz plany :) Ja tez na początku zaplanowałem że będę robił baaardzo dużo a potem ze względu na chroniczny brak czasu trzeba było plany zweryfikowac :)

[quote name="Ella"

Elais, a co rozumiesz przez "deskowanie"?

ja będę miała strych nieużytkowy, ale dosyć spory. i aby po nim chodzić, lub składowac jakieś rzeczy to muszę mieć tam położone deski lub płytę osb, bo nie da sie chodzić po samej wełnie lub po jętkach. Zastanawiam się może przynajmniej te deskowanie sami byśmy zrobili, chyba to nie powinno być takie trudne....