vaclav 17.01.2008 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 Witaj fizyku,Zanim fonicznie to napiszę co wiem. Otóż jesli chodzi o maxa to generalnie jest trudno dostępny, a jak jest to ponad 4 zł za sztukę. Z belitem też zaczyna byc krucho - taki klimat w każdym razie panuje w składach. Ja mam zaklepany belix z Lubartowa (wersja do klejenia) za 9 zł sztuka, ale to cena ustalona w grudniu.No właśnie - mam zaklepany i termin odbioru na przyszły tydzień, a ja ciągle nie wiem czy kupować. Rozważam jeszcze porotherm lub termopor (odpowiednik z Leiera) - jeśli chodzi o ceramikę to poryzowana wychodzi obecnie taniej niż tradycyjna ?!Nie wiem co w tym jest, ale z materiałem na ściany najtrudniej mi się zdecydować. Problem: beton komówrkowy czy ceramika rozważam już od dobrych kilku miesięcy i konkluzji nie widać. Może to kwestia moich problemów decyzyjnych, ale przecież inne materiały jakoś wybieram. Może chodzi o to że wszystko mogę zmienić - nawet okna i pokrycie dachu, ale ścian to już raczej nie wymienię. Na szczęście decyzja musi już zapaść niedługo, bo terminy gonią i jak jeszcze trochę poczekam to będę kupował i jedno i drugie dużo drożej. Pociesza mnie tylko to, że pewnie co bym nie wybrał to będzie dobrze, a moja ocena tej decyzji będzie się co najwyżej trochę zmieniać w zależności od tego czy akurat pogadam ze zwolennikiem ceramiki (czyt. kimś kto wybudował z ceramiki i chce dobrze o tej decyzji myśleć) czy ze zwolennikiem belitu (czyt. kimś kto wybudował z belitu i chce dobrze o tej decyzji myśleć). Naczytałem się o jednym i drugim chyba sporo i generalnie wynika z tego, że i jedno i drugie ma swoje zady i walety i pytanie tylko które wady jestem w stanie bardziej zaakceptować, które zalety są dla mnie ważniejsze no i oczywiście kwestia ceny (jakby nie liczyć to jednak belit ciągle wychodzi trochę taniej niż ceramika).Sorry za te przydługie rozważania. To taki element autoterapii przed podjęciem decyzji, której zaczynam mieć już dość.Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTiiii 17.01.2008 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 Ja na ściany gdy budowałem brałęm poprostu to co taniej wychodziło. Belit z naszych fabryk jest bardzo dobrej jakości, nawet ten zwykły można na upartego na klej kłaść. Jeden i drugi materiał jest w porządku. Zgadzam się stal najtaniej w Stalmecie... reszta poza dachem Syke i Bud-Mix, na zmiany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ella 17.01.2008 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 Pociesza mnie tylko to, że pewnie co bym nie wybrał to będzie dobrze, a moja ocena tej decyzji będzie się co najwyżej trochę zmieniać w zależności od tego czy akurat pogadam ze zwolennikiem ceramiki (czyt. kimś kto wybudował z ceramiki i chce dobrze o tej decyzji myśleć) czy ze zwolennikiem belitu (czyt. kimś kto wybudował z belitu i chce dobrze o tej decyzji myśleć). Jasne, jeśli wszystkie argumenty sprowadzimy do unikania dysonansu poznawczego, to faktycznie wszystko jedno, co się wybierze... A wiesz, Vaclav, co powiedział mój Współinwestor, gdy go zapytałam, co by wybrał na Twoim miejscu (brak maxa, do wyboru ceramika poryzowana lub belit)? Odpowiedź brzmiała: silikaty . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekLubartow 17.01.2008 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 Witam, pierwszy poscik w tym temacie i na forum )) widze ze dużo osob pyta o hydraulików, o przyłącza wodociągowego i oczyszczalnie sciekow. Mogę polecic firmę z Lubartowa, działa ona na terenie lubartowa i okolice gmina Kamionka itd. Wykonują przyłącza wodociągowe, sieci wodociągowe, przydomowe oczyszczalnie ścieków, przyłącza kanalizacyjne instalacje wew. oraz wynajem koparki i koparko-ładowarki. Wszystko wykonują kompleksowo i cena jest konkurencyjna Telefon do właściciela 605331674 oraz http://www.plewka.com.pl Pozdrawiam z Lubartowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTiiii 17.01.2008 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 Brzmi jak reklamka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekLubartow 17.01.2008 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 Zarejestrowałem się na forum bo niedługo zacznę budowę działka już jest zrobiliśmy przyłącza wodne elektryczne więc uzbrojenie terenu juz jest. Kolejny etap to wybranie projektu i tu jest wielki ból ;( milion projektów a żadnego idealnego Mam pytanie czy ilości materiałów na dom parterowy z poddaszem - (dach kopertowy) około 120m użytkowych - 1000 suporeksów (solbet lubartow 24cm) 2000 szt cegły pełnej i ile bloczków na fundamenty średnio(?) powinno starczyć ??? ilości orientacyjne Ile płaciliście za czerwona cegłę i skąd najlepiej brać ? slyszalem ze okolice kraśnika to zagłębie cegły czerwonej I czy wypowiada sie tutaj ktoś z Lubartowa lub okolic ? EDIT: już poprawiłem na szt pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dyz 18.01.2008 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 Wojtek, do czasu wyboru projektu to te ilości są baaaardzo orientacyjne. To zależy od układu ścian, wysokości kondygnacji, ilości kominów (na serio liczysz 2 miliony cegieł? ). Jeżeli jest Ci to potrzebne do szacunkowego policzenia kosztów to można tak strzelać ale do zakupu to nie jest najlepsza metoda bo albo zostaniesz z kupą niepotrzbnego mteriału z którym nie będzie co zrobić albo będziesz dokupował znacznie mniejszymi partiami i po wyzszej cenie. Tak czy siak oszczędność bardzo pozorna. Vaclav a co na temat materiału mówi ekipa? To wbrew pozorom dość istotny szczegół bo chyba byś nie chciał, żeby ekipa zbierała doświadczenia na Twojej osobistej budowie W każdym razie upewnij się jak się zdecydujesz na ceramikę czy mają odpowiednie narzędzia do cięcia materiału. Widziałem juz budowy gdzie super materiał był młotkiem "docinany" a potem zaprawą "docieplany". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiula77 18.01.2008 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 Wojtek lubartów:Mam pytanie czy ilości materiałów na dom parterowy z poddaszem - (dach kopertowy) około 120m użytkowych - 1000 suporeksów (solbet lubartow 24cm) 2000 szt cegły pełnej i ile bloczków na fundamenty średnio(?) powinno starczyć ??? ilości orientacyjne Ja równiez brałam solbet z lubartowa 24- 1300 szt i było odrobine za mało, nie kupiłam w ogóle pustaków 6,( tą ilosc oszacowali murarze) a cegła z ciegielni "bojanówka" w kraśniku, taniej niż np. w syke. A dużo drobnicy budowlanej kupowałam w "syke" (dom parterowy z poddaszem, 135m2, 14x10). A w sumie belitu i cegły zostały mi śladowe ilości, dosłownie na kosmetyczne dokańczanie. Pytanie: Mam barek pomiedzy kuchnia a salonem, Jaka powinna być jego wygodna wysokość w użytkowaniu? Posiada ktoś. Murarze postawili na 140, ale to za wysoko, 120 wystarczy?Pozdrowienia dla stałych forumowiczów i nowych dopiero zaczynających. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fizyk 18.01.2008 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 Dzięki Vaclav za info. Osobiście doradzam Ci ceramikę Ale teraz sam zastanawiałbym się nad ... drewnem Ale i tak Vibovit jest najlepszy Wojtek - w projekcje (nawet w katalogach lub necie) masz podane wymiary ścian. łatwo przeliczyć ile materiału będzie potrzebne na ściany zawnętrze (z rzutó elewacji) oraz na wewnętrzne (widok z góry). Generalnie sprowadzi się to do obliczania pola powierzchni kilku prostokatów . Potem już tylko info ile materiału idzie na m2 ściany i masz odpowiedź bardziej więcej niż mniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekLubartow 18.01.2008 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 Fizyk tylko jest problem ze nie moge sie zdecydowac na projekt i dlatego pytam tak orientacyjne Ale dzieki za informacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fizyk 18.01.2008 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 Wojtku - ale takie wstęne wyliczenie robisz tak, że bierzesz taki mniej/więcej projekt jaki Ci będzie odpowiadał i liczysz. A a'prop po Lubartowa - przynajmniej raz w tygodniu jestem w Twoim miasteczku a pochodzę z Zalesia k/Niemiec - więc blisko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Atam 19.01.2008 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2008 Fizyk tylko jest problem ze nie moge sie zdecydowac na projekt i dlatego pytam tak orientacyjne Ale dzieki za informacje Zależy jak fundament będziesz chciał robić, jeżeli ława 40 cm, a reszta bloczki - może być ok.1600. Wszystko zależy jednak od projektu jak napisał Fizyk. Orientacyjnie nie uwzględniłeś chyba jeszcze ścianek wewnętrznych? Fizyk ja chwalę sobie Budmix, ale jeżeli znajomy zrobi "jeden porządny zakup" taniej chyba będzie w Syke. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzejms_bond 20.01.2008 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2008 Czy ktoś może polecić firmę z lubelszczyzny która zrobi profesjonalną wentylację z rekuperatorem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ar-Tur 20.01.2008 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2008 1. Nadal poszukuję DOBREGO kierownika budowy.2. Czy ktoś orientuje się, ile czeka się na decyzję kredytową w mBanku? Ewentualnie, który bank najszybciej wydaje taką decyzję dla kredytu we frankach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekLubartow 20.01.2008 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2008 Artur masz juz oferte na celge pelną ? Moge Ci dać namiar na cegle z krasnika po 80gr netto z dostawą jesli Cie to interesuje chyba ze masz taniej gdzis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ar-Tur 20.01.2008 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2008 Akurat jutro będę koło Kraśnika i miałem się wybrać do cegielni. Ale chętnie skorzystam ze sprawdzonego namiaru na dobrą cegłę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vaclav 20.01.2008 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2008 Artur masz juz oferte na celge pelną ? Moge Ci dać namiar na cegle z krasnika po 80gr netto z dostawą jesli Cie to interesuje chyba ze masz taniej gdzis A czy ja mogę prosić o namiary na tę cegłę? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekLubartow 20.01.2008 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2008 sorry to nie jest kraśnik ale stalowa wola - mi dostarczył cały transport okolo 8 tys szt. ale mysle ze mozna sie dogadac z czlowiekiem, jutro podam numer wiec mozecie dzwonic i zapytac się po ile i jak tam Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szarak 21.01.2008 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 Czy ktoś może coś słyszał o składziez płytkami ,który mieści sie przy trasie Lublin-Piaski ponoć w jakimś namiocie?Podobno można tam kupić każdą płytke o 20% taniej niż w innych składach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vaclav 21.01.2008 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 sorry to nie jest kraśnik ale stalowa wola - mi dostarczył cały transport okolo 8 tys szt. ale mysle ze mozna sie dogadac z czlowiekiem, jutro podam numer wiec mozecie dzwonic i zapytac się po ile i jak tam Pozdrawiam OK. Dzięki. W takim razie czekam jutro na numer telefonu. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts