eska78 29.02.2008 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2008 Jak myślicie, czy można już ruszać z murowaniem ścian. Wykonawca chce zaczynać i wydaje mi się to sensowne, bo zima chyba już nie wróci, choć zastanawiam się czy nocne przymrozki mają tu jakieś znaczenie. Majster mówi, że nie, ale nie wiem czy ma rację. Może ktoś z Was ma tu jakieś doświadczenia? Pozdrawiam Ja bym ruszała,zdecydowanie.Zimy w tym roku prawie nie było,temperatura ok,więc bez dwóch zdań. U mnie na osiedlu jakieś 2 tygodnie ruszyła budowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agatka77 29.02.2008 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2008 A ja jeszcze wrócę do tematu siatki, ma ktoś może orientację ile czasu zajęłoby zrobienie samemu 400 m siatki ? Słupki dajemy co 2.5 m czyli jakies ok 160 słupków by wyszło. Ile to pracy dla dwóch osób jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneta76 29.02.2008 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2008 ja też bym ruszyła.W ubiegłym roku zaczęłiśmy budowe na początku marca. Było ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irk 29.02.2008 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2008 A ja jeszcze wrócę do tematu siatki, ma ktoś może orientację ile czasu zajęłoby zrobienie samemu 400 m siatki ? Słupki dajemy co 2.5 m czyli jakies ok 160 słupków by wyszło. Ile to pracy dla dwóch osób jest? Polecam wypożyczenie maszyny do wiercenia otworów w ziemi na słupki. Nawet do 20 cm średnicy. Są takie cuda w wypożyczalniach sprzętu w Lublinie. Na pewno pójdzie dużo szybciej. I wcale nie jest tak drogo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewka_C 29.02.2008 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2008 Polecam wypożyczenie maszyny do wiercenia otworów w ziemi na słupki. Nawet do 20 cm średnicy. Są takie cuda w wypożyczalniach sprzętu w Lublinie. Na pewno pójdzie dużo szybciej. I wcale nie jest tak drogo. a wiesz gdzie i jednak za ile? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTiiii 01.03.2008 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2008 Wypożyczalnia Ramirent przy M.Majdanka. gdzie jest salon lomputerowy VICO, serwisy samochodowe, stacja beznzynowa, salon chyba hondy ? Korzystalem, warto... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ebarc 02.03.2008 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2008 prośba do osób, które mogą polecić elektryka oraz hydraulika do kompletnej realizacji przy budowie domuz góry dziękuję ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szawel 02.03.2008 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2008 A ja jeszcze wrócę do tematu siatki, ma ktoś może orientację ile czasu zajęłoby zrobienie samemu 400 m siatki ? Słupki dajemy co 2.5 m czyli jakies ok 160 słupków by wyszło. Ile to pracy dla dwóch osób jest? Polecam wypożyczenie maszyny do wiercenia otworów w ziemi na słupki. Nawet do 20 cm średnicy. Są takie cuda w wypożyczalniach sprzętu w Lublinie. Na pewno pójdzie dużo szybciej. I wcale nie jest tak drogo. W tamtym roku grodziłem z teściem działke ok 300 mb siatki. Słupki narożne, brama, drut , siatka przygotowane odpowiedni wcześniej .Zakupiliśmy świder fi 28 w sklepie ogrodniczym za 70 PLN. Wiercenie otworów i betonowanie słupków zajęło nam 3 dni ( cement mieszany w taczce, mieliśmy dużo gruzu ). Po słupkach odpoczeliśmy tydzień następnie siatkę rozciągnęliśmy w 2 dni. Było troche zabawy z bramą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irk 02.03.2008 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2008 Polecam wypożyczenie maszyny do wiercenia otworów w ziemi na słupki. Nawet do 20 cm średnicy. Są takie cuda w wypożyczalniach sprzętu w Lublinie. Na pewno pójdzie dużo szybciej. I wcale nie jest tak drogo. a wiesz gdzie i jednak za ile? Te co znam: Ramirent (http://www.ramirent.pl) oraz EWPA MAJSTER (http://www.ewpa-majster.pl). Cennik ramirent na stronie www, EWPA trzeba dzwonić. A średnica jest większa bo do 26 cm. Będę robił ogrodzenie w kwietniu i podzielę się doświadczeniem. Mam nadzieję zrobić otwory jednego dnia, a potem już tylko betonowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiula77 03.03.2008 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2008 Powodzenia w grodzeniu działki, my również robiliśmy sami a świder był pożyczony. Parę dołków mąż wykopał łopatą ale to udręka i na takie sporo więcej idzie zaprawy. Świdrem wywierca sie tyle ile trzeba. I uważajcie, kto ma działkę z dala od sąsiadów, choć i ci czasami nie wiele widzą! A o co chodzi, sąsiad jednego dnia zalał sobie słupki na działce a na drugi dzień już ich nie było, ktoś sobie wziął jak swoje. Pilnujcie,kto sie liczy z kasą! I szybciej idzie robota jak rodzina pomaga bo samemu to w tydzień idzie się zasiepać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalbo 04.03.2008 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2008 prośba do osób, które mogą polecić elektryka oraz hydraulika do kompletnej realizacji przy budowie domu z góry dziękuję ... aloha! U mnie elektryke robi Pan M. Ruszewski. Jeszcze nie skończył, zapracowany ale dobrze mi się współpracuje tel. 605831171 A hydraulikę firma OSTERM. Jestem zadowolona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalbo 04.03.2008 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2008 Mam jeszcze pytanie odnośnie kuchni- pewnie do pań, ale głosy panów też się liczą. Czy ktoś już zamawiał kuchnie, albo wie u kogo to będzie robił i z czego? jakie blaty są najlepsze, a czym się różni fornir od mdf? pzdr aha i jaki sprzęt a jakiego się nie kupuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elais 05.03.2008 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2008 A ja mam trochę inne pytanie. Będe przewalutowywała swój kredyt i podwyzszała go. Myślę o banku Millenium, bo mam tam dosyć dużą zdolność, Czy ktoś z was ma z tym bankiem jakieś doświadczenia, aha i w którym oddziale jest najbardziej fachowo, ewentualnie poproszę namiar na konkretnego doradcęz tego banku??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ebarc 05.03.2008 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2008 A ja mam trochę inne pytanie. Będe przewalutowywała swój kredyt i podwyzszała go. Myślę o banku Millenium, bo mam tam dosyć dużą zdolność, Czy ktoś z was ma z tym bankiem jakieś doświadczenia, aha i w którym oddziale jest najbardziej fachowo, ewentualnie poproszę namiar na konkretnego doradcęz tego banku??? polecam Multibank Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elais 05.03.2008 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2008 Na pewno nie chcę Mulitbanku. Przez ich obowiązkowe ubezpieczenie od utraty pracy, 4 tys. na początku trzeba im dac,a po dwóch latach oprocentowanie wyższe o 0,2%, a to ubezpieczenie nic nie daje. Wolę już sie ubepzieczyć na życie, i mniej to kosztuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ebarc 05.03.2008 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2008 Na pewno nie chcę Mulitbanku. Przez ich obowiązkowe ubezpieczenie od utraty pracy, 4 tys. na początku trzeba im dac,a po dwóch latach oprocentowanie wyższe o 0,2%, a to ubezpieczenie nic nie daje. Wolę już sie ubepzieczyć na życie, i mniej to kosztuje... to fakt... też nas to wkurza ale jak porównaliśmy sumaryczne koszty kredytu w Multibanku i gdzie indziej to wychodzi całkiem nieźle zauważyliśmy, że każdy z banków robi się bardziej elastyczny kiedy założy się u nich konto a zwłaszcza wtedy kiedy wpływy na konto są na poziomie 4-5 tys miesięcznie tak właśnie jest w PKO BP co nas zdziwiło bo nie braliśmy pod uwagę tego banku a oferta jest całkiem rozsądna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elais 05.03.2008 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2008 My własnie bedziemy przechodzić z PKOBP.Jak na budowę to dobry bank, nie było z nim żadnych problemów. Szczególnie jak sie weźmie w małym oddziale.Nie sprawdzają czy budujesz zgodnie z harmonogramem, szybko są transze itp.Ale niestety są "zakochani" w złotych, powiedzieli że nie mamy zdolności na nie, a nawet jakbyśmy mieli to teraz by nam dali marże 1,8%.chcą nas zatrzymac przy złotych za wszelką siłę.Dlatego odchodzimy. i właśnie w PKOBP nabralismy sie na ukrytą prowizję i w postaci ubezpieczenia od utraty pracy,które troszeczkę nam obniżyło marzę,a tak to nic nie daje.Więc nie polecam w ogóle tej "ukrytej prowizji". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalbo 05.03.2008 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2008 hej!fachowcy mówią, że przewalutowywanie teraz nie bardzo ma sens. Owszem rata wzrosła, ale za ok. 2 lata będzie spadać i dopiero w tym czasie przewalutowany kredyt zacznie się opłacać.pzdrja mam we frankach w pkobp, bo dali nam najlepsza ofertę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siemka 05.03.2008 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2008 Kochani....bardzo prosze o polecenie mi firmy zajmującej sie rekuperacją......musze pilnie zlecic projekt i wykonawstwo pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalbo 05.03.2008 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2008 ja jeszcze w kwestii ogrodzenia siatką. Mam do wyboru dwie firmy wykonujące takie ogrodzenia - z Motycza (matar) i Trzcińca (nie znam nazwy)-obydwie z polecenia i nie wiem którą wybrać. Może ma ktos jakieś doświadczenia.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts