Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

lubelskie

arturLU

Recommended Posts

• Odpowiedzi 16,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

To forum nie jest (jeszcze) zarezerwowane dla milionerów i proszę sobie wyobrazić, że są jeszcze tacy jego użytkownicy, którzy na cenę zwracają uwagę (czasem przede wszystkim)

Nie pozdrawiam

Adam, spokojnie :) Może koledzy zbytnio owijali to w bawełnę ale ... brama o takiej szerokości 4,5m i z automatyką za 3koła ... wybacz ale tak to nawet w erze nie ma :wink: Sugestię (może niezbyt wyraźną, żeby przyjrzeć się dokładnie czym się ta brama różni od markowych) powinieneś wydaje mi się wziąć jednak pod uwagę. Kupowanie czegoś za 1/3 ceny ale za 4x częściej to nie jest oszczędność :( I zapewniam, Cię o ile są osoby, które na początku budowania jeszcze nie liczą zbytnio pieniędzy to jak się dochodzi do zamykania chałupy to już większość zaczyna liczyć (a przy wykańczaniu wręcz skrobać :wink: )

To forum nie jest (jeszcze) zarezerwowane dla milionerów i proszę sobie wyobrazić, że są jeszcze tacy jego użytkownicy, którzy na cenę zwracają uwagę (czasem przede wszystkim)

Nie pozdrawiam

Adam, spokojnie :) Może koledzy zbytnio owijali to w bawełnę ale ... brama o takiej szerokości 4,5m i z automatyką za 3koła ... wybacz ale tak to nawet w erze nie ma :wink: Sugestię (może niezbyt wyraźną, żeby przyjrzeć się dokładnie czym się ta brama różni od markowych) powinieneś wydaje mi się wziąć jednak pod uwagę. Kupowanie czegoś za 1/3 ceny ale za 4x częściej to nie jest oszczędność :( I zapewniam, Cię o ile są osoby, które na początku budowania jeszcze nie liczą zbytnio pieniędzy to jak się dochodzi do zamykania chałupy to już większość zaczyna liczyć (a przy wykańczaniu wręcz skrobać :wink: )

oklaski :D

Witam wszystkich budujących, a szczególnie zainteresowanych stropem teriva jestem po świeżych dramatycznych przeżyciach z "wielką"firmą WIBRO i przestrzegam przed transakcjami z nimi.

Dokładnie mówiąc to ich przedstawiciel sam wsadził w drzwi garażu a budowie swoją wizytówkę, zaś ja zainteresowałam się tą firmą i ten gość z firmy przyjechał wymiary pobrał z projektu dogadaliśmy się z ceną i z transportem.W tym dniu co miał być transport ,a dokładnie ok 3 godz. przed wszystko O D W O Ł A Ł nie podając powodu!!! (dodam że murarze czekali na strop ponieważ ten gość tak mnie zwodził z dnia na dzień)

NIGDY WIĘCEJ WIBRO

Zdzisiu - strasznie idziesz na łatwiznę. Na tym forum już w kilku miejscach pisałem o tej oczyszczalni. Są nawet wątki w temacie. Wystarczy skorzystać z opcji SZUKAJ.

Napisze w bardzo telegraficznym skrócie (jak by ci przyszło pisać to z 10 razy, to tez miałbyś takie podejście).

Oczyszczalnia jest cicha (raczej pompa), póki co nie śmierdzi (albo nie powinna i bywa, że nie śmierdzi). Wytrzymała skrajne polskie temoeratury od -35 do upałów ponad 30 st na słońcu.

Zrzut ścieków - studnia chłonna.

Moje błędy - sam ją uruchomiłem. Niestety, teraz okazuje się, że nie bardzo mi to wyszło. I mam troche syfu. Muszę wszytsko wypompować (wszystko), wyczyścić całość, napełnić i uruchomić od nowa. W tym celu planuję wezwać importera. Co to znaczy uruchomić - wrzucić osad czynny lub czekać aż sam się utworzy a potem odpowiednio ustawić. Ja nie ustawiłem właściwie. Niestety. Tłumaczyć się będe brakiem instrukcji obsługi itepe.

Poprawki zrobię po moim urlopie.

Tak więc nie polecam samodzielnego montażu i uruchamiania.

A teraz dwa słowa w temacie - oszczędności. Nie jestem milionerem. Wiele rzeczy robiłem taniej od innych ;) (tu znajomy, tam znajomy). I właśnie dlatego nie stac mnie na BUBLE. Mogę sobie pozwolić na panele zamiast parkietu czy też wymarzonego korka. Wiem, ze za kilka lat podłoge zmienię. Ale bramy garażowej nie zmienia się zbyt często. Dlatego warto zainwestować.

Można szukać oszczędności. Ale nie w tym miejscu.

Wiem co mówię. Ja budowę skończyłem.

Dyz masz świętą rację z tym skrobaniem przy wykańczaniu budowy! Jak sie nie jest milionerem. Szacunkowe koszty wykończenia nijak sie mają do rzeczywistości, zawsze coś wyskoczy, typu zestaw rurek czy zaworów za 800 zł! Z czego wyskrobac jak juz nie mam pomysłów. Pocieszam sie ze jak juz sie mieszka to jest łatwiej nawet jak nie ma wszystkiego co by sie chciało mieć.

Kasiula - optymiści twierdzą, że koszt stanu surowego to 50% budowy. :lol:

Taki optymizm może potem doprowadzić albo do skraju załamania nerwowego albo za kratki z powodu długów ;)

Przyjmij, że koszty satnu surowego to 30-40% (maks - zalezy od technologii) stanu, który pozowli zamieszkać (nie napisałem końca budowy ;) ). Potem dodaj jeszcze z 5-10% na ruchy cenowe i na to, że coś wyskoczy.

Wtedy jeśli się nawet pomylisz (w jedną lub w drugą stronę), to pomyłka duża nie będzie.

Ale fakty są takie, że :

bez drzwi wewnętrznych da się wytrzymać - można póki co zawiesić coś na kształt kotar/zasłon lub takie specjalne prysznicowe zasłonki. Szczególnie w WC i łazience. Działa. Tylko trzeba czasami krzyczeć, że się jest w słysząc kroki ;)

Podłogi nie muszą być wykończone od razu wszystkie. Panele są tanie i nie będzie szkoda ich zmienić, jak się już odkujecie finansowo.

Mebli wszystkich tez nie trzeba kupować od razu (choć niektórzy tak uważają). Ale warto zainwestować w meble kuchenne.

Co do bramy - kto powiedział, że musi być od razu z napędem? I tak przez najbliższy rok -dwa po budowie, samochód będzie tam stał rzadko, bo garaż pełni wtedy funkcję magazynu. To po co komu magazyn ze zdalnie sterowaną bramą? Napęd można dołączyć bez ŻADNEGO problemu później.

I tak od ziarnka do ziarnka ...