dm1719501316 17.06.2008 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2008 To forum nie jest (jeszcze) zarezerwowane dla milionerów i proszę sobie wyobrazić, że są jeszcze tacy jego użytkownicy, którzy na cenę zwracają uwagę (czasem przede wszystkim) Nie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aluland 17.06.2008 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2008 To forum nie jest (jeszcze) zarezerwowane dla milionerów i proszę sobie wyobrazić, że są jeszcze tacy jego użytkownicy, którzy na cenę zwracają uwagę (czasem przede wszystkim) Nie pozdrawiam czy ja lub arkady wspominamy o tym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dyz 17.06.2008 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2008 To forum nie jest (jeszcze) zarezerwowane dla milionerów i proszę sobie wyobrazić, że są jeszcze tacy jego użytkownicy, którzy na cenę zwracają uwagę (czasem przede wszystkim) Nie pozdrawiam Adam, spokojnie Może koledzy zbytnio owijali to w bawełnę ale ... brama o takiej szerokości 4,5m i z automatyką za 3koła ... wybacz ale tak to nawet w erze nie ma Sugestię (może niezbyt wyraźną, żeby przyjrzeć się dokładnie czym się ta brama różni od markowych) powinieneś wydaje mi się wziąć jednak pod uwagę. Kupowanie czegoś za 1/3 ceny ale za 4x częściej to nie jest oszczędność I zapewniam, Cię o ile są osoby, które na początku budowania jeszcze nie liczą zbytnio pieniędzy to jak się dochodzi do zamykania chałupy to już większość zaczyna liczyć (a przy wykańczaniu wręcz skrobać ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aluland 18.06.2008 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2008 To forum nie jest (jeszcze) zarezerwowane dla milionerów i proszę sobie wyobrazić, że są jeszcze tacy jego użytkownicy, którzy na cenę zwracają uwagę (czasem przede wszystkim) Nie pozdrawiam Adam, spokojnie Może koledzy zbytnio owijali to w bawełnę ale ... brama o takiej szerokości 4,5m i z automatyką za 3koła ... wybacz ale tak to nawet w erze nie ma Sugestię (może niezbyt wyraźną, żeby przyjrzeć się dokładnie czym się ta brama różni od markowych) powinieneś wydaje mi się wziąć jednak pod uwagę. Kupowanie czegoś za 1/3 ceny ale za 4x częściej to nie jest oszczędność I zapewniam, Cię o ile są osoby, które na początku budowania jeszcze nie liczą zbytnio pieniędzy to jak się dochodzi do zamykania chałupy to już większość zaczyna liczyć (a przy wykańczaniu wręcz skrobać ) oklaski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zdzisio 18.06.2008 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2008 Witam! Fizyk, czy mógłbyś się podzielić informacjami z eksploatacji oczyszczalni? Czy głośno pracuje? Gdzie odprowadzasz oczyszczone ścieki? I kto Ci poprawiał? A propos ja wybrałem bramy Hormanna, głównie z uwagi na jakość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rufi69 19.06.2008 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2008 Witam wszystkich budujących, a szczególnie zainteresowanych stropem teriva jestem po świeżych dramatycznych przeżyciach z "wielką"firmą WIBRO i przestrzegam przed transakcjami z nimi.Dokładnie mówiąc to ich przedstawiciel sam wsadził w drzwi garażu a budowie swoją wizytówkę, zaś ja zainteresowałam się tą firmą i ten gość z firmy przyjechał wymiary pobrał z projektu dogadaliśmy się z ceną i z transportem.W tym dniu co miał być transport ,a dokładnie ok 3 godz. przed wszystko O D W O Ł A Ł nie podając powodu!!! (dodam że murarze czekali na strop ponieważ ten gość tak mnie zwodził z dnia na dzień) NIGDY WIĘCEJ WIBRO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdab7 19.06.2008 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2008 Cześć, kochani budujący, czy macie namiary na dobrego parkieciarza i w cenie poniżej 40 zł/m2 (za położenie desek wraz zolejowaniem i cokolikami)? Czekam niecierpliwie na info. Magda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTiiii 19.06.2008 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2008 Potrzebuje jakis namiarow na dobrego stolarza od Kuchni ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fizyk 19.06.2008 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2008 Zdzisiu - strasznie idziesz na łatwiznę. Na tym forum już w kilku miejscach pisałem o tej oczyszczalni. Są nawet wątki w temacie. Wystarczy skorzystać z opcji SZUKAJ. Napisze w bardzo telegraficznym skrócie (jak by ci przyszło pisać to z 10 razy, to tez miałbyś takie podejście). Oczyszczalnia jest cicha (raczej pompa), póki co nie śmierdzi (albo nie powinna i bywa, że nie śmierdzi). Wytrzymała skrajne polskie temoeratury od -35 do upałów ponad 30 st na słońcu. Zrzut ścieków - studnia chłonna. Moje błędy - sam ją uruchomiłem. Niestety, teraz okazuje się, że nie bardzo mi to wyszło. I mam troche syfu. Muszę wszytsko wypompować (wszystko), wyczyścić całość, napełnić i uruchomić od nowa. W tym celu planuję wezwać importera. Co to znaczy uruchomić - wrzucić osad czynny lub czekać aż sam się utworzy a potem odpowiednio ustawić. Ja nie ustawiłem właściwie. Niestety. Tłumaczyć się będe brakiem instrukcji obsługi itepe. Poprawki zrobię po moim urlopie. Tak więc nie polecam samodzielnego montażu i uruchamiania. A teraz dwa słowa w temacie - oszczędności. Nie jestem milionerem. Wiele rzeczy robiłem taniej od innych (tu znajomy, tam znajomy). I właśnie dlatego nie stac mnie na BUBLE. Mogę sobie pozwolić na panele zamiast parkietu czy też wymarzonego korka. Wiem, ze za kilka lat podłoge zmienię. Ale bramy garażowej nie zmienia się zbyt często. Dlatego warto zainwestować. Można szukać oszczędności. Ale nie w tym miejscu. Wiem co mówię. Ja budowę skończyłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arkady1978 20.06.2008 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2008 fizyk - wielkie brawa, dokładnie jestem tego samego zdania w kwesti bram, okien, dachy, scian itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rufi69 20.06.2008 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2008 Potrzebuje jakis namiarow na dobrego stolarza od Kuchni ??? [/quote Gdzie masz tą ziemię i jak dużo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiula77 21.06.2008 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2008 A moze ktoś w okolicach Głuska bedzie miał ziemię do oddania??? Podzielam zdanie Fizyka i Arkadego! I właśnie sie okazało ze na drzwi wew. bede musiała poczekać . Tniemy koszty!! Ale nie bardzo jest z czego. Buuuuu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiula77 21.06.2008 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2008 Jeszcze raz Arkady dzieki, poszłam za twoimi poradami w sprawie okien. Zawsze to lepiej posłuchać kogoś mądszejszego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiula77 21.06.2008 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2008 Dyz masz świętą rację z tym skrobaniem przy wykańczaniu budowy! Jak sie nie jest milionerem. Szacunkowe koszty wykończenia nijak sie mają do rzeczywistości, zawsze coś wyskoczy, typu zestaw rurek czy zaworów za 800 zł! Z czego wyskrobac jak juz nie mam pomysłów. Pocieszam sie ze jak juz sie mieszka to jest łatwiej nawet jak nie ma wszystkiego co by sie chciało mieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fizyk 21.06.2008 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2008 Kasiula - optymiści twierdzą, że koszt stanu surowego to 50% budowy. Taki optymizm może potem doprowadzić albo do skraju załamania nerwowego albo za kratki z powodu długów Przyjmij, że koszty satnu surowego to 30-40% (maks - zalezy od technologii) stanu, który pozowli zamieszkać (nie napisałem końca budowy ). Potem dodaj jeszcze z 5-10% na ruchy cenowe i na to, że coś wyskoczy. Wtedy jeśli się nawet pomylisz (w jedną lub w drugą stronę), to pomyłka duża nie będzie. Ale fakty są takie, że : bez drzwi wewnętrznych da się wytrzymać - można póki co zawiesić coś na kształt kotar/zasłon lub takie specjalne prysznicowe zasłonki. Szczególnie w WC i łazience. Działa. Tylko trzeba czasami krzyczeć, że się jest w słysząc kroki Podłogi nie muszą być wykończone od razu wszystkie. Panele są tanie i nie będzie szkoda ich zmienić, jak się już odkujecie finansowo. Mebli wszystkich tez nie trzeba kupować od razu (choć niektórzy tak uważają). Ale warto zainwestować w meble kuchenne. Co do bramy - kto powiedział, że musi być od razu z napędem? I tak przez najbliższy rok -dwa po budowie, samochód będzie tam stał rzadko, bo garaż pełni wtedy funkcję magazynu. To po co komu magazyn ze zdalnie sterowaną bramą? Napęd można dołączyć bez ŻADNEGO problemu później. I tak od ziarnka do ziarnka ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiula77 22.06.2008 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2008 Dzieki fizyku za słowa pocieszenia, dokładnie est tak jak piszesz. Bo bez drzwi , szaf, meble mamy na dwa pokoje bo górę na razie zostawiamy aby wykończyć jak "ziarenek nazbieramy" , a i garaż bez napędu tyz mamy. I tak aby jak najszybciej zamieszkać Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zdzisio 23.06.2008 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2008 Fizyk! Dzięki za wskazówki w sprawie oczyszczalni.Znalazłem.Poczytałem.Zrezygnowałem.Ale dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
calvus 23.06.2008 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2008 Skad braliscie deski i paliki na wytyczenie? A moze ktos ma niedrogo do odstapienia? Dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiula77 23.06.2008 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2008 Paliki miał geodeta. Do palików były przybite gwożdzie i juz murarze porozciągali sznurki. U nas tak było robione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarus72 23.06.2008 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2008 A u mnie paliki miał geodeta ale deski wieksze i paliki do nich miałem ja ,a przygotowałem je z przekładek na deski w pagiecie na Diamentowej po pare groszy ,bo to traktują jako odżut zbędny . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts