dorciaz 24.02.2009 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 Witam serdecznie... Budowanie naszego wymarzonego domku zaczynamy na wiosne. Działke mamy w Krępcu.Mam ogromną prośbę...Potrzebuję namiar na "ogrodzenia",ogrodzenie chcemy z siatki, z bramą przesuwaną.chcielibyśmy kogoś sprawdzonego Dziękuje z góry pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piteriks 24.02.2009 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 Wczoraj dostałem dobrą wiadomość od ekipy, która mi robiła przyłącze energ. (w sumie to znajomy rodziców nimi "zarządza". Kazał szykować kasę, podobno LUBZEL ma odbierać kabelek Czyli skończy się wożenie agregatu na działkę. i muszę się pochwalić, znalazłem ekipę do dachu (blachodachówka) 40 zł/m2 (oczywiście bez ocieplenia). Jak coś mogę dać namiary, mój majster ich polecał, a chłopaki młode i widać, że znają się na robocie. czołem. To ja się usmiechnę o namiary na brygadę od dachu. na Priva prosze . -dzięki -zapozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BartekS 25.02.2009 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 piteriks poszło na prv. A powiedzcie mi, czy 30 zł za ocieplenie dachu - wełna i płyta k-g to rozsądna cena ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agamon 25.02.2009 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 Przy ustalaniu ceny za wełnę i płyta g-k. nalezy zwrócić uwage czy cena obejmuje również szpachlowanie i równanie gipsem na gotowo.Słowo " na gotowo" jest róznie interpretowane przez wykonawców Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vaclav 25.02.2009 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 Jeśli ta cena - 30 zł za m2 - byłaby "na gotowo", tzn. z gipsowaniem i szpachlowaniem to podejrzanie mało. Ja wynegocjowałem za opcję "na gotowo" 45 zł, a i to tylko dlatego, że wstępna rozmowa była kilka miesięcy wcześniej i wykonawca chciał pokazać, że jest honorowy. Inni wołali 50, a nawet 55 zł za m2.Ocieplenie robiłem w styczniu tego roku i z powodu temperatury tylko wełna + płyty. Gipsowanie połączeń na wiosnę. Dzieląc kwotę na te dwa etapy wykonawca wziął 36 zł za wełnę i płyty a 9 zostawił sobie za gipsowanie połączeń (gładzi nie będę robił). Pewnie nie odzwierciedla to rzeczywistych kosztów wykonania tych elementów, bo podejrzewam, że wycenił to tak, żeby więcej dostać już teraz (zgodziłem się, bo generalnie wydaje się solidny i jakoś się nie boję, że nie przyjdzie dokończyć). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukas_lbn 25.02.2009 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 piteriks poszło na prv. A powiedzcie mi, czy 30 zł za ocieplenie dachu - wełna i płyta k-g to rozsądna cena ? Witam, jako wykonawca ta cena jest za mała jeśli to na "gotowo" czyli z jednokrotnym malowaniem. U mnie cena na "gotowo", czyli wełna 15+5, stelaż, folia, płyta, uniflott + siatka, szlifowanie oraz jednokrotne malowanie na biało wynosi 45 zł/m2. A 30 zł/m2 to może tylko robota do szpachlowania, jeśli to miałoby być robione teraz, gdzie temperatura jest niska a nie ma ogrzewania w domu. Podam na ostatnim moim przykładzie: W styczniu br. wykonaliśmy ocieplenie poddasza a z racji nieogrzewanego domu zostawiliśmy resztę prac na okres wiosenny - cieplejszy. W tym przypadku wziąłem od inwestora kwotę 35 zł/m2, pozostałe 10 zł/m2 na później. Może w Twoim przypadku wykonawca chce postąpić tak samo. Sprawdź to, wypytaj, żeby potem nie było za późno. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agamon 25.02.2009 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 Konkretna odpowiedź wykonawcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dardurdka 26.02.2009 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2009 Mam pytanie. Centralne ogrzewanie robi się przed czy po tynkach??? Wiem że to różnie bywa, ale zależy mi na tym czy będzie widać rurki jak się zrobi po tynkach czy jakoś idą podłogą? zupełnie nie jestem w temacie i proszę o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vaclav 26.02.2009 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2009 Rurki pewnie można dawać różnie, choć chyba teraz najczęściej daje sie w warstwie posadzki. U mnie w każdym razie tak jest.Jeśli chodzi o kolejność to pewnie też różnie można to sobie ustawić. U mnie było po tynkach, bo hydraulik uznał, że rozłożenie rur przez tynkarzami jest ryzykowne, bo mogę uszkodzić np przesuwając maszynę (tynki gipsowe maszynowe). Instalacja była więc rozłożona po tynkach (ale przed wylewkami). Przed tynkami wyprowadził jedynie piony kanalizacyjne i rury, które szły w ścianie, żeby przykryć je tynkiem. Teraz niedługo mam dopiero mieć robiony drugi etap, czyli istalowanie kotłowni i zakładanie grzejników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qdn 26.02.2009 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2009 Wczoraj dostałem dobrą wiadomość od ekipy, która mi robiła przyłącze energ. (w sumie to znajomy rodziców nimi "zarządza". Kazał szykować kasę, podobno LUBZEL ma odbierać kabelek Czyli skończy się wożenie agregatu na działkę. i muszę się pochwalić, znalazłem ekipę do dachu (blachodachówka) 40 zł/m2 (oczywiście bez ocieplenia). Jak coś mogę dać namiary, mój majster ich polecał, a chłopaki młode i widać, że znają się na robocie. jeśli można to ja także poproszę o namiary na ekipę do dachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravic 26.02.2009 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2009 Mam pytanie do osób, które same rozłożyły instalację centralnego odkurzacza.Gdzie w Lublinie kupowaliście elementy do instalacji - chodzi mi o miejsce gdzie sprzedadzą, ew. doradzą a nie będą namawiać na usługę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetabo 26.02.2009 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2009 Centralne ogrzewanie robi się przed czy po tynkach??? U nas: Elektryka - Tynki - Hydraulika - Wylewki - Poprawienie tynków (kosmetyka po hydrauliku). Każde inne podejście jest mało praktyczne i ryzykowne. Przynajmniej robiąc nowocześnie - teraz wszystko się chowa pod/w wylewkę jak się da.. z grzejnikami na czele Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukesz 26.02.2009 23:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2009 witam wszystkich staje przed ciężkim wyborem firmy produkującej styropian czy możne ktoś mi polecić jakieś z których korzystaliście styropian ma pójść na elewacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agamon 27.02.2009 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2009 wszystkie instalacje robiłem przed tynkami, potem wylewki - wszystko OKdobrze jest napewłnić ibstalacje co przy wylewkach , bo gdyby uszkodzono to bedzie fontanna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magser 27.02.2009 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2009 odkupię stemple 3m tel 601355550 Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vaclav 27.02.2009 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2009 Jestem na etapie wyboru grzejników i pieca CO. Mój hydraulik poleca mi grzejniki Radson. Mi to niewiele mówi, ale może ktoś z Was ma takie i coś może powiedzieć. Będę wdzięczny za jakieś opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrekLu 28.02.2009 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2009 Witam serdecznie, Mam pytanie do osób, które sa już po instalacji co, ile Was wysniosła instalacja co z alpex , oczywiscie bez pieca i grzejnikow, własnie jestem na etapie rozmow z wykonawcami i chciałbym się zorientowac . Bedzie ok 260 m rur i podłogówka na 20 m 2, 2 rozdzielnie. Chcialbym zlecic robocizne z materialami.Dziekuje za informacjePozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matysia 28.02.2009 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2009 Mam pytanie do osób, które same rozłożyły instalację centralnego odkurzacza. Gdzie w Lublinie kupowaliście elementy do instalacji - chodzi mi o miejsce gdzie sprzedadzą, ew. doradzą a nie będą namawiać na usługę Kupowaliśmy większość materiałów do centralnego odkurzacza na Krańcowej. Nie wiem czy świadczą też wykonawstwo instalacji bo do niczego nie namawiali. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarek2012 01.03.2009 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2009 ravic napisał: Mam pytanie do osób, które same rozłożyły instalację centralnego odkurzacza. Gdzie w Lublinie kupowaliście elementy do instalacji - chodzi mi o miejsce gdzie sprzedadzą, ew. doradzą a nie będą namawiać na usługę Firma OSTERM na ul. WERTERA kupowałem i była konkurencyjna dla mnie od krańcowej Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fizyk 01.03.2009 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2009 Witam,Vaclav - ja mam Viessmana. Piec i kaloryfery. Jestem zadowolony. Co do firmy KOLOR - to dla ciekawych powiem, ze ze 2-3 lata temu było na tym wątku sporo opisów tej firmy. I były to opisy NEGATYWNE - zdecydowanie. Osobiście też zetknąłem się z zupełnym brakiem zainteresowania klientem. Przez kilka dni otrzymywałem ofertę - "już gotową".Były też negatywne oceny towaru oraz montażu.Proponuję pobuszować na "lubelskim".Nie wykluczam, że się coś zmieniło. Ale smród pozostał. I z mojego rocznika forumowiczów - z firmy KOLOR nikt nie skorzystał. Co do drzwi zewnętrznych - osobiście zakupiłem GERDĘ. Nie były drogie. Nie narzekam. Ktoś pisał o kwotach za wykończenie domu. 3tys /m2 być może sprawdzą się przy technologi belit + styropian + blachodachówka. Wydaje mi się, że warto przy takich informacjach podawać szczegóły technologii budowy.Jak wiecie ściana z ceramiki, 3-warstwowa z wełenką w środku podwyższy koszt sporo. Dodatkowo dachówka ceramiczna. Wtedy za 3 tys/m2 - nie wybudujecie domu pod klucz. Ktoś pytał o tynki cementowo wapienne wewnętrzne. Jeżeli nadal jest zainteresowany - proszę o info na priv. Wyślę namiar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts