X-tra 06.03.2009 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 Hej Witam wszystkich bardzo serdecznie na lubelskim forum. Stoję przed decyzją kupna materiału na ściany i stąd moje pytanko. Czy ktoś z tu obecnych osób budował domek z BELITU??. Mam dylemat czy kupić BELIT czy BELIX ?? Belit jest oczywiście trochę tańszy. Dziś dowiadywałem się o ceny i koleś powiedział, że jeśli chcę brać BELIX, to żeby poczekać do 16 marca, bo mają jakieś zebranie w związku z cenami i że to niby ma stanieć Co myślicie o tym?? Bardzo proszę o szybie info  Z góry serdecznie dziękuję i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siemka 06.03.2009 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 Hej Witam wszystkich bardzo serdecznie na lubelskim forum. Stoję przed decyzją kupna materiału na ściany i stąd moje pytanko. Czy ktoś z tu obecnych osób budował domek z BELITU??. Mam dylemat czy kupić BELIT czy BELIX ?? Belit jest oczywiście trochę tańszy. Dziś dowiadywałem się o ceny i koleś powiedział, że jeśli chcę brać BELIX, to żeby poczekać do 16 marca, bo mają jakieś zebranie w związku z cenami i że to niby ma stanieć Co myślicie o tym?? Bardzo proszę o szybie info  Z góry serdecznie dziękuję i pozdrawiam bierz belix.....na klej, jak ci wykonawca powie , że chce belit ....to od razu łopatą w łeb.....bo to oznacza, że kretacz i brakorób, który na "fugach" bedzie krył brak umijetności......jeśli ktos ci powie coś innego to oznacza, żę jest to frajer który nabral sie na tzw. fugi pozdrówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorciaz 06.03.2009 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 Ja zaczynam w kwietniu budowe mojego domku...Czekam na pozwolenie na budowe(Świdnik),do pozwolenia wszystkie papiery przygotowała mi kier.którą zdecydowanie mogę polecić Działke mamy w Krepcu,belix mam kupiony-murarz bedzie kleił na Reymix,brygada prawdopodobnie super! Dekarza też juz mam...też z polecenia,ale na moją opinie trzeba poczekać Dach +okna połaciowe tez mam kupione.Nie mam ogrodzenia heeeeeeelp! pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpola 06.03.2009 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 Witam wszystkich,poszukuje dobrej i sprawdzonej ekipy do wykonania docieplenia i tynku oraz elementów drewnianych na elewacji. Budowa w lubelskim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpola 06.03.2009 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 zapomniałam wspomnieć iż ekipa potrzeban od zaraz!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cyborg 06.03.2009 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 Siema Mam pytanko do Greki z jakiego ytonga stawiacie dom 36 czy 40 oraz czy kupowaliście już pustaki jeśli tak to gdzie i po ile ? Ja mam zamiar też stawiać z ytonga pod Nałęczowem Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
X-tra 07.03.2009 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2009 Hej Witam wszystkich bardzo serdecznie na lubelskim forum. Stoję przed decyzją kupna materiału na ściany i stąd moje pytanko. Czy ktoś z tu obecnych osób budował domek z BELITU??. Mam dylemat czy kupić BELIT czy BELIX ?? Belit jest oczywiście trochę tańszy. Dziś dowiadywałem się o ceny i koleś powiedział, że jeśli chcę brać BELIX, to żeby poczekać do 16 marca, bo mają jakieś zebranie w związku z cenami i że to niby ma stanieć Co myślicie o tym?? Bardzo proszę o szybie info  Z góry serdecznie dziękuję i pozdrawiam bierz belix.....na klej, jak ci wykonawca powie , że chce belit ....to od razu łopatą w łeb.....bo to oznacza, że kretacz i brakorób, który na "fugach" bedzie krył brak umijetności......jeśli ktos ci powie coś innego to oznacza, żę jest to frajer który nabral sie na tzw. fugi pozdrówka Dziękuję bardzo za odzew. Może ktoś jeszcze coś ciekawego powie w sprawie BELIT kontra BELIX Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greka 07.03.2009 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2009 Cyborg,Planujemy budować z ytonga PP204 ( jak dobrze pamiętam) gr. 24 cm. + wełna. Jeszcze nie kupiliśmy, wstępnie rozmawialiśmy w InterBudzie w Górze Puławskiej. Cena podana przez nich 11 zł z możliwością negocjacji.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vincent_vega 07.03.2009 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2009 bierz belix.....na klej, jak ci wykonawca powie , że chce belit ....to od razu łopatą w łeb.....bo to oznacza, że kretacz i brakorób, który na "fugach" bedzie krył brak umijetności......jeśli ktos ci powie coś innego to oznacza, żę jest to frajer który nabral sie na tzw. fugi pozdrówka Budowałem z belitu i jakoś nie czuję się frajerem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
X-tra 07.03.2009 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2009 No właśnie.. Jaka jest w zasadzie między nimi różnica??? Tylko w cenie?? Czy jest coś jeszcze?? Belix jest podobno gładszy. Ale jakie to ma znaczenie chcąc murować na zaprawę?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vincent_vega 07.03.2009 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2009 No właśnie.. Jaka jest w zasadzie między nimi różnica??? Tylko w cenie?? Czy jest coś jeszcze?? Belix jest podobno gładszy. Ale jakie to ma znaczenie chcąc murować na zaprawę?? Różnica polega na tym, żeby wyeliminować mostki cieplne. Murując na klej elementy muszą być bardzo równe, bo idzie go cienka warstwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
X-tra 07.03.2009 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2009 Ok. Ja to rozumiem I tak zamierzamy użyć zaprawy a nie kleju, więc chyba nie ma znaczenia czy to Belit czy Belix. Dzięki za porady. Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetabo 07.03.2009 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2009 Popatrz kolego w specyfikacje belitu i belixu. Chodzi o tolerancje wymiarowe. Po prostu belit nie nadaje się na cienkie spoiny ze względu na różnice w wymiarach pomiędzy bloczkami. Belit do kleju ma takie różnice w wymiarach, że spokojnie cienka spoina je niweluje.Belix - jedziesz trzy warstwy i szlifujesz ewentualne niedoskonałości - przy belicie przy odrobinie pecha szlifujesz każdą warstwę.Dodatkowo w belixie masz wpusty do przenoszenia - wbrew pozorom taki bloczek to nie jest cegiełka i fajnie jak jest za co chwycić.Bardziej obrazowo - belix to 1 gatunek, natomiast belit to 2 gatunek tego samego produktu. Oczywiście do zaprawy - tylko belit i to luzem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
X-tra 07.03.2009 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2009 Dzięki za wyczerpującą odpowiedź pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
apieczyk 07.03.2009 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2009 Witam wszystkich na tym wątku. U nas budowa w trakcie, budynek w stanie surowym otwartym bez ścianek działowych. Szykujemy się na ostateczny atak - zamknięcie budynku i wykończenie.W tym momencie latam za drzwiami i oknami zewnętrznymi plus brama garażowa i następną serią wykonawców. Przewertuję wątek na dniach w poszukiwaniu wykonawców, ale jeśli ktoś by chciałby być tak uprzejmy na szybkie podesłanie namiarów na sprawdzone, solidne i realne cenowo ekipy (bez "czapy" menadżerów) do:- ścianek działowych,- hydraulika,- tynków,- wylewek,- elewacji z dociepleniem,- docieplenia i zabudowanie poddasza,będę wdzięczny. Ja ze swojej strony mogę powiedzieć: - niedługo będę miał do upłynnienia ponad 300 stempli (tak jakoś mi nazwozili niepotrzebnie), w tym jakieś ok 80 powyżej 3,1m (60 sztuk to nówki brane jako 3,15m). Większość to wymiar 2,6-2,8m. Transport mogę naraić, tych którzy wozili (to koszt 130-150zł). - mam jakieś kawałki więźby do upłynnienia (jakby komuś coś zbrakło), impregnowana, leży przykryta folią, mogę polecić solidnego dostawcę więźby z okolic Biłgoraja, materiał chwaliła ekipa od więźby, - mogę polecić wykonawcę do przyłącza wodociągowego jeśli jest więcej roboty (mi robił przejście przez drogę powiatową i 100m dojścia do działki, plus projekt), nie jest tani, ale robota fachowa i papiery w MPWiK-u załatwione bez mojego biegania (jedno spotkanie na którym siedziałem tylko i podpisywałem papiery:-)) - do przyłącza energetycznego też mam człowieka, z którym umawiam się na instalacje w domu, drobny szkopuł że jest rozchwytywany i czasami umawianie się z nim wymaga trochę cierpliwości, ale o wszystko się pyta co się chce, a co może być i jak może być, - no i mogę polecić dobrą ekipę do murów - robili u nas gazobeton na klej sprawnie i fachowo, cenowo ok, a wylane schody to nie jeden już chwalił. Ale jak każdy mają pietę achillesową - spartolili mi kominy (ale to jest do dopilnowania, wyjaśnić mogę telefonicznie bo to taka tam sobie historia:-)) Zresztą, mogę podać linka do mojej galerii to coś nie coś będzie widać.Co ciekawe do obecnego stanu, nabiło mi na wodomierzu niecały 1m3, cementu poszło 3,5t, piasku niecałe 2 wywrotki, a kleju 1,5t (17zł/25kg). Nikt mi nie powie że to na sam cement byłoby taniej. - za to jednego kierownika budowy (nazwisko na W) to mogę tylko odradzić, będzie Cię chciał traktować jak kopalnię złota, a twojego interesu nie dopilnuje - przykład dał mi wycenę poziomów kanalizacyjnych na 11tys., kiedy ja to załatwiłem za niecałe 5tys.... teraz mam już drugiego. W kwestii dyskusji Belix - Belit to u nasz szedł bloczek Unipol PPMB Niemce, praktycznie jak mi mówili w hurtowniach teraz to jest jeden czy do kleju czy do zaprawy cementowej. Ale wg majstra od murów lepszy, bo równiejszy, jest materiał z Solbetu Lubartów. pozdrowienia dla budujących i kredyciarzy:)Arek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dyz 07.03.2009 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2009 Tak może dla jasności Belix to nazwa handlowa betonu komórkowego od pewnego producenta, teraz zresztą zmieniona, natomist Belit ... to nazwa ludowa betonu komórkowego. A tak poza tym to jak Anetabo proponowała trzeba patrzeć w specyfikację bo nie musi się toto nazywać ani ytong ani belix byleby miało tolerancję wymiarów odpowiednią, żeby można na klej to lepić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTiiii 08.03.2009 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 dzięki za namiary... Co wy z tym Belit vs Belix przeciez to jedno cholerstwo. To tylko nazwa... tak jak ytong. Jak chcesz kalsc na klej to musisz kupic bliczki BK pod klej ktore sa rowniejsze i zwykle maja dodatkowe wpusty po bokach. Ja budowalem na podstawowym BK z Lubartowa i spokojnie było mozna go byla na klej klasc (mial tez uchwyty do przenoszenia), byl bardzo rowny. Dla jasności silikat to rowniez forma betonu komorkowego, tylko mocno sprawsowanego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anulachelm 08.03.2009 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 Witaj apieczyk.Bylibyśmy zainteresowani stęplami, bo lada dzień planujemy rozpocząć budowę. Podaj proszę swoje namiary na priv. . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
X-tra 08.03.2009 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 Hej:) Powiedzcie mi proszę ile płaciliście za przyłącze elektryczne 3fazowe. Chodzi mi o samo założenie skrzynki i podciągnięcie do niej prądu. Bo jak mi koleś powiedział ile bierze to mi gały na wierzch wylazły Z góry dzięki. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajdor 08.03.2009 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 Witam ja robiłem przez ZE im płąciłem 2200 to jest skrzynka w granicy działki natomiast WLZ itablica zj ednym gniazdem 3 fazowym i 2x 22o V zapłaciłem 12oo żeby ruszyć z budową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts