vectomek 15.09.2009 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2009 Ja mam jeszcze kilka pytań. Czy ktoś miał doświadczenia z firmą OSTERM ? Robią u mnie odkurzacz, c.o. i wod.-kan. ? Drugie pytanko - czy ktoś robił wentylację nawiewno-wywiewną ? Bo się nad takim czymś mocno zastanawiam, dom przy obecnej technologii jest w miarę szczelny i nie wiem, czy zwykła wentylacja grawitacyjna będzie wystarczająca. Dom mam tak 1000m3, może ktoś robił wentylację w domu o podobnej kubaturze i może powiedzieć ile go to wyniosło ? Oczywiście wersja prosta, bez odzysku ciepła. I ostatnie pytanie - zrezygnowałem z kominka z płaszczem, zdecydowałem sięna normalny z DGP. Fachowiec powiedział mi za całość - kominek + rozprowadzenia + akcesoria + obudowa niegrzejącą = 15 000 zł. Troszkę mnie ta cena przeraziła, nawet licząc, że sam wkład będzie kosztował 5 000 zł.Co możecie powiedzieć z własnego doświadczenia na ten temat ? A ja zachowałem sobie na pamiątkę wycenę z tej firmy na poziomy kanalizacyjne opiewającą na 11tys.zł , którą mi dostarczył kierownik naszej budowy, którego wykopałem (prawie dosłownie) tuż przed wykonaniem więźby...myślał że znalazł doją krowę. U nas OSTERM robił całość instalacji, wod-kan, stacja uzdatniania wody, ogrzewanie z podłogówką, wentylacja mechaniczna z rekuperatorem i GWC, instalację solarną i podłączenie hydrauliczne kominka z płaszczem wodnym. Ogólnie nie mam większych zastrzeżeń. Były pewne niedociągnięcia ale zawsze poprawione... Jeśli chodzi o terminowość to wszystko było zgodnie z umową. Jak na razie instalacje działają bez zarzutu... Mieszkamy od kwietnia, zobaczymy jak będzie w zimie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vectomek 15.09.2009 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2009 A co do kominka z płaszczem, też mieliśmy robić, ale jednak zrezygnowaliśmy, z uwagi na fakt, że musiałby pracować z układzie zamkniętym, a w tym przypadku o przegrzanie instalacji nie trudno. Totalnie nie zgadzam się z Twoją argumentacją. Co jest przeciwwskazaniem dla układu otwartego? Jeśli piecyk gazowy i problem jego sprawności to wymiennik to koszt niewielki. Przy kominku z PW potrzebny jest wieeeelki bufor i można śmigać w układzie otwartym z podłogówką. Przegrzanie instalacji w zamkniętym? Standardem są płaszcze chłodzące (działające na wodzie więc niezależnie od elektryki). Co do kominków polecam Robirena na Pięknej - autorskie konstrukcje ale dobrze zaprojektowane - jeśli ktoś chce popatrzeć na prostą i możliwą do pożenienia ze wszystkim instalację to w Andbudzie w nowej gali była ciekawa ekspozycja. Dokładnie... Kominek płaszczem tylko z układzie otwartym zabezpieczony naczyniem wzbiorczym i zaworami bezpieczeństwa. Z układem zamkniętym współpracuje poprzez wymiennik płytowy... i wszystko działa jak się patrzy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vectomek 15.09.2009 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2009 A co do kominka z płaszczem, też mieliśmy robić, ale jednak zrezygnowaliśmy, z uwagi na fakt, że musiałby pracować z układzie zamkniętym, a w tym przypadku o przegrzanie instalacji nie trudno. Totalnie nie zgadzam się z Twoją argumentacją. Co jest przeciwwskazaniem dla układu otwartego? Jeśli piecyk gazowy i problem jego sprawności to wymiennik to koszt niewielki. Przy kominku z PW potrzebny jest wieeeelki bufor i można śmigać w układzie otwartym z podłogówką. Przegrzanie instalacji w zamkniętym? Standardem są płaszcze chłodzące (działające na wodzie więc niezależnie od elektryki). Co do kominków polecam Robirena na Pięknej - autorskie konstrukcje ale dobrze zaprojektowane - jeśli ktoś chce popatrzeć na prostą i możliwą do pożenienia ze wszystkim instalację to w Andbudzie w nowej gali była ciekawa ekspozycja. W układzie mam piec kondensacyjny i solary, dlatego będzie zamknięty a nie otwarty. Do tego zasobnik z podgrzewaczem 300l. W układzie zamkniętym, przy dzieciach, zachodzi duże prawdopodobieństwo przegrzania układu. Nieprawda. U nas też jest układ zamknięty, piec kondensacyjny, solar i zasobnik 300l i kominek w układzie otwartym współpracuje z nim rewelacyjnie. Jakie przegrzanie...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vaclav 15.09.2009 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2009 Macie namiary na kogos kto moze smieci z budowy zabrac gruz,odpady po dachowce i smieci? Pozdrawiam Na wiosnę wzięłam Pana z ogłoszenia w Anonsach. Pięknie posprzątał mi w jeden dzień całą działkę ze wszystkich śmieci, styropianu, gruzu itp. Mam nadzieję, że nr tel nadal aktualny: 697-474-943 Pozdrawiam Ja długo szukałem jakiejś firmy, która zabrałaby styropiany, folie itp. Wszyscy mówili, że nie mogą wywozić żadnych śmieci poza gruzem. Może to jedynie robić MPO i liczy sobie za to 590 zł - dają na 3 dni kontener 7 m3 i potem odbierają - sprzątanie i załdunek oczywiście we własnym zakresie. Zastanawiam się co to za człowiek z Anonsów i w jakim lesie wyrzuca te styropiany. Podpinam się pod wypowiedź vaclava.... niestety wielu jest takich "sprzątaczy" a lasy kwitną odpadami budowlanymi. Jak ktoś chce zachować się jak cywilizowany człowiek to niestety musi nieco zapłacić. Wywozem zajmuje się kilka firm, m,in, wspomniane MPO, ale tez EKO-TRANS -gm jastków i okoliczne, u nich zapłaciłem 560zł za kontener. Pozdrav No to podobna cena jak w MPO - u nich ok. 590. Niby sporo i wydaje się, że szkoda tyle płacić za śmieci, ale z drugiej strony jak ładowałem to świństwo (było tego sporo) i pomyślałem, że przez następne n-set lat będzie się to gdzieś rozkładało, to jednak musi to kosztować. Oczywiście pewności nie mam gdzie składuje to MPO - pozostaje mieć nadzieję, że nie na dzikim wysypisku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zenewos 15.09.2009 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2009 [quote name="sylwia-artur Witaj! Polecam Ci firmę ASTRA z Turystycznej 7 tel.(081)444 35 30 lub 602 469 599.Świetne okna ,w dobrej cenie-a co najważniejsze Sprawny montaż,terminowi i fachowi.Zadzwń a przyjadą na budowę-pomierzą i doradzą.Naprawdę polecam! Pozdawiam [/quote] Faktycznie mają dobrą ofertę, ale zdecydowałam się na okna z Lubartowa, ten sam profil Veka a troszkę jeszcze taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mixer4all 16.09.2009 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2009 Tak na szybko to gdzie mozna kupic w dobrej cenie podbitke PCV? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jotem 16.09.2009 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2009 Tak na szybko to gdzie mozna kupic w dobrej cenie podbitke PCV? Ja kupowałem w Gajku na Sp Pracy - mają duży wybór kolorów i nawet atrakcyjne ceny. Alternatywą może być firma Asko z Metalurgicznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beatabm 16.09.2009 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2009 szukam dobrej sprawdzonej ekipy od posadzek w Lublinie, pomóżcie proszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszek23 16.09.2009 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2009 Tak na szybko to gdzie mozna kupic w dobrej cenie podbitke PCV? Sprawdź w firmie BUDMECH na Diamentowej 081 441 81 55, mają podbitę firmy Gamrat, lub firma ROYAL HURT na ul. Energetyków 81 744 23 60, mają podbitkę Royal Soffit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vincent_vega 16.09.2009 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2009 szukam dobrej sprawdzonej ekipy od posadzek w Lublinie, pomóżcie proszę Firma nazywa się chyba Spec-Mix, tel: 605-309-376. Cena 12 zł za m2 z ułożeniem styropianu. Robili mi posadzki 2 tygodnie temu, wyglądają rewelacyjnie a czy wszystko dobrze to pewnie okaże się za jakiś czas Polecił mi ich hydraulik, który też budował dom i robił mu posadzki Kańczugowski. Jest wybitnie niezadowolony z wykonania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mixer4all 17.09.2009 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2009 szukam dobrej sprawdzonej ekipy od posadzek w Lublinie, pomóżcie proszę Firma nazywa się chyba Spec-Mix, tel: 605-309-376. Cena 12 zł za m2 z ułożeniem styropianu. Robili mi posadzki 2 tygodnie temu, wyglądają rewelacyjnie a czy wszystko dobrze to pewnie okaże się za jakiś czas Polecił mi ich hydraulik, który też budował dom i robił mu posadzki Kańczugowski. Jest wybitnie niezadowolony z wykonania. Ja polecam chlopakow tel:602 158 830, robili mi chudziaka mixokretem za 9zl/m2 i powiem wam, ze pieknie i rowno a na dodatek zatarte na koniec. Na bank biore ich do posadzki za miesiac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vaclav 17.09.2009 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2009 szukam dobrej sprawdzonej ekipy od posadzek w Lublinie, pomóżcie proszę poszło na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalbo 17.09.2009 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2009 witam! kiedyś pytałam, ale może coś się zmieniło: jaką firmę polecacie w jakubowicach konińskich oferującą usługi internetowe; tpsa mi odmówiła, chociaż skrzynkę mam 100 m od domu................ ja polecam orange free pro - nadajnik jest w Krasieninie ode mnie jakies 10 km śmiga lepiej niz interent z Multimedia w Lublinie (miałek 256kb/s) Witam! a możesz mi przybliżyć koszty, ile modem etc...z dóry dziękuję! U mnie firma OSTERM robiła instalację hydrauliczną, odkurzacz, wentylację i jestem zadowolona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BartekS 17.09.2009 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2009 Mixer4All - te 9 zł/m2 to z położeniem styropianu ? I powiedzcie mi jeszcze, ile wam wyszedł mniej więcej koszt 1m2 z materiałem (styro+posadzka), bo nie wiem na jakie koszty mam się szykować Co prawda w poniedziałek podpisujemy w końcu umowę o kredyt, ale warto się zabezpieczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mixer4all 17.09.2009 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2009 Mixer4All - te 9 zł/m2 to z położeniem styropianu ? I powiedzcie mi jeszcze, ile wam wyszedł mniej więcej koszt 1m2 z materiałem (styro+posadzka), bo nie wiem na jakie koszty mam się szykować Co prawda w poniedziałek podpisujemy w końcu umowę o kredyt, ale warto się zabezpieczyć. Ja robilem wtedy chudziaka i tylko styro poszedl na podloge w garazu wiec mialem 9zl. Za miesiac bede wylewal finalna posadzke to bede mogl ci odpowiedziec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vincent_vega 17.09.2009 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2009 Mixer4All - te 9 zł/m2 to z położeniem styropianu ? I powiedzcie mi jeszcze, ile wam wyszedł mniej więcej koszt 1m2 z materiałem (styro+posadzka), bo nie wiem na jakie koszty mam się szykować Co prawda w poniedziałek podpisujemy w końcu umowę o kredyt, ale warto się zabezpieczyć. U mnie całkowity koszt 1m2 posadzki wyszedł 40 zł. Na dolnej kondygnacji 10 cm styropianu, na górze i w garażu 5 cm, całkowita powierzchnia posadzek to 250m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravic 17.09.2009 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2009 Mixer4All - te 9 zł/m2 to z położeniem styropianu ? I powiedzcie mi jeszcze, ile wam wyszedł mniej więcej koszt 1m2 z materiałem (styro+posadzka), bo nie wiem na jakie koszty mam się szykować Co prawda w poniedziałek podpisujemy w końcu umowę o kredyt, ale warto się zabezpieczyć. U mnie koszt 40 zł/m2, styropian 10 cm na parterze i 5 na poddaszu. W tym włókna i siatki zbrojeniowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artmas 18.09.2009 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2009 Witam,Czy ktoś z tu obecnych buduje z pustaków z Niemiec na klej?Mam kilka pytań np. jakim klejem, czy prawdą jest że przd zimą koniecznie trzeba dom z takich pustaków ocieplić aby nie nasiąkły wodą ?Bardzo prosze o kontakt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artmas 18.09.2009 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2009 ok. Bardzo dziękuję za odpowiedź,pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monti2008 18.09.2009 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2009 Witam, Czy ktoś z tu obecnych buduje z pustaków z Niemiec na klej? Mam kilka pytań np. jakim klejem, czy prawdą jest że przd zimą koniecznie trzeba dom z takich pustaków ocieplić aby nie nasiąkły wodą ? Bardzo prosze o kontakt Ja mam dom wybudowany z Belixu na klej Reymix.Wybudowany w tym roku SSO czeka do przyszłego na wykończenie.Mojego brata dom stoi w SSO juz 3 lata.Nie spotkałam sie z taką teoria, że trzeba ocieplic.... pozdr. Mofę się tylko pod tym podpisac. Tak samo dom SSO, na klej Reymix i czekamy do wiosny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts