BartekS 30.01.2010 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2010 Dobrze to powiedz mi jeszcze ile placisz za montaz? Bo z jedej z firm dostalem oferte na 120,00zl netto za sztukę oczywiscie. Montaż to pewnie ja, ojciec, brat i pewnie jeszcze teść. A w razie czego ściągnie się do pomocy znajomego fachowca "złotą rączkę". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
s-waldek 31.01.2010 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2010 Ta Albo, że cena postawienia domu jest porównywalna A co do wypowiedzi s-waldek, to czy adaptator projektu uwzględnił ci zmianę poszycia ? I dlaczego upierasz się przy tym goncie, bo wersja i braku przewiewu na strychu jakoś mnie nie przekonuje - wszytko zależy od ekipy, która ci to kładzie. I cena troszkę wysoka, szukaj dalej pewnie kilka złotych da się oszczędzić. W proj. SELENE więźba jest pod dachówkę. Pokrycie dobrym gątem bitumicznym (oczywiście jest przewidziana wentylacja strychu) jest porównywalne z dachówką ceramiczną. Dachówka cementowa (np. BRAS) wychodzi trochę taniej. Można dostać zawrotu głowy . A właściwie co to jest ten gont bit. ?????? lepsza papa (połowa Ameryki jest tym kryta).... Samochód chyba się zmieści w garażu o pow prawie 19m kw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dardurdka 31.01.2010 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2010 a ja zapytam czy ktoś się orientuje ile teraz za m2 glazury??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorothy 31.01.2010 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2010 Tasha,klary1 i janekbo dzięki za doradztwo co do bram garażowych Może orientujecie się jaki jest średnio koszt położenia 1m2 podłogówki: robota+materiał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravic 31.01.2010 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2010 a ja zapytam czy ktoś się orientuje ile teraz za m2 glazury??? od 35 zł/m + za półki ekstra + za szlifowanie krawędzi ekstra + za blat pod umywalkę ekstra + całe mnóstwo plusów ekstra Z doświadczenia wiem, że się nie opłaca umówić za m glazury. Później dochodzi parę rzeczy które windują cenę. Lepiej pokazać łazienkę i ustalić ile. Ja galzury i terakoty miałem chyba z 60 m (2 łazienki, kuchnia, wiatrołap) a zapłaciłem za układanie, szlifowanie krawędzi, półki, blaty pod umywalkę i jeszcze parę drobiazgów ponad 8 tys. zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PawEla 01.02.2010 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2010 Witam, Gdzie w Lublinie dostane rurki do rozprowadzenia w domu, do odurzacza centralnego ? Pozdr choćby tu: ul. Krańcowa 41 Cana Vac http://www.canavac.com.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ULANA 02.02.2010 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2010 Jakie posiadacie kotły kondensacyjne do c.o. ??? Zadowoleni jesteście z nich?? Gdzie mogą dobrze doradzić, a nie wciskać jak leci, aby sprzedać. ?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pinlub 03.02.2010 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2010 Chętnie służę pomocą przy wyborze wełny lub styropianu. W asortymencie Rockwool, Isover, Swisspor, Termoorganika. Możliwość zapłaty przy dostawie.Pisać na maila lub na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ella 04.02.2010 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2010 Halo Lublin i okolice!Dawno tu nie zaglądałam, a tym razem sprawa bardzo pilna.Zajrzyjcie, proszę, do tego wątku: http://forum.muratordom.pl/post4003290.htm#4003290Dzięki za wszelką pomoc!Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
soNIa_m 05.02.2010 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2010 Co do biura Pana Wartacza - muszę zabrać głos - ja zleciłem tam adaptację projektu do warunków ( projekt domu bez zmian ) + projekt oczyszczalni + projekt zjazdu z drogi gminnej + projekt przyłącza wodociągowego Dostarczyłem tam kupiony projekt, mapę do celów projektowych, warunki z energetyki, zgodę i warunki z gminy na wykonanie zjazdu i przyłącza wody. No i oczywiście wypis z planu zagospodarowania przestrzennego. Gdyby czegoś brakowało to nie przyjeliby roboty. umówiona cena - 3000 zł, załatwili mi wszystkie uzgodnienia w ZUD-ie, musiałem jedynie podjechać do gminy po jeden papierek i do starostwa żeby wyłączyć z produkcji rolnej grunt pod dom.s Cała akcja u architekta trwała 5 tygodni. Moim zdaniem zostałem u Wartacza obsłużony profesjonalnie i każdemu tak życzę. Jestem BARDZO zadowolony i z pewnością w przyszłości z tego biura skorzystam. Na koniec dostałem jeszcze 100 zł rabatu za to że byłem uprzejmym i rzeczowym Klientem Mogę się również wypowiedzieć, bo właśnie dostaliśmy PnB! Nasze odczucia i procedura zlecenia bardzo podobna j.w. - adaptacja projektu domu , bud. gospodarczego, proj zjazdu, oczyszczalnia, wszystkie przyłącza, wszystkie uzgodnienia - cena umówiona 3500, "po rabacie" - 3100 Rzeczowo, terminowo, profesjonalnie, dokładnie i jak na nasze zlecenie uważam że w rozsądnej cenie. Kompletna dokumentacja złożona przez nas do wydz architektury, bez zastrzeżen, bez uzupełniania braków! Polecam biuro P. Wartacza! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cyborg 05.02.2010 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2010 Również polecam biuro p.Wartacza żadnych problemów z dokumentacją jak trzeba to podpowiedzą polecamPonawiam pytanie na temat wełny kerakoll ? Ktoś ją stosował ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewaraf 07.02.2010 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2010 Prosimy o namiary na dekarzy. Na razie podają nam straszne ceny . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beatabm 08.02.2010 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2010 Prosimy o namiary na dekarzy. Na razie podają nam straszne ceny . poszło na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cyborg 08.02.2010 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2010 U mnie robili z firmy Dachy Mariana z Białej zawaliście wychodzi im podbitka http://www.dachymariana.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna lt 08.02.2010 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2010 Witam wszystkich z lubelskiego, a szczególnie z Lublina Zaczynamy budowę na wiosnę 2010 (wreszcie !!!) pod Lublinem w m. Majdan Mętowski, gmina Głusk. Budujemy Reprezentacyjny wersja energooszczędna ed88 z Muratora z drobnymi i większymi adaptacjami... Będę wdzięczna za porady i wymianę doświadczeń... Na razie biorę się za czytanie (może przebrnę przez 2009, bo wcześniej chyba nie dam rady - stąd z góry przepraszam, jakbym pytała o coś co było... Murarzy już mamy za 35 tys za fundamenty, ściany, stropy, budynek gosp. i nieckę basenu...nie wiem, czy to dużo (budujemy z silikatów). Szukamy cieśli na razie ... pozdrawiamy wszystkich budujących Anna i Daniel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BartekS 09.02.2010 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2010 Witam tego pięknego i mroźnego dnia. Czy ktoś z was prowadzi w chwili obecnej w domu bez c.o. prace wykończeniowe ? W przyszłą środę ma wchodzić do mnie glazurnik a pieca niet, kaloryferów niet, ogólnie grzania w domu niet. O zmianie terminu nie ma mowy, o podłączeniu instalacji również, bo gładzi również niet i o założeniu grzejników nie ma mowy (nie będę ich później ściągał). Czy ktoś przechodził/przechodzi przez to samo ? Do zrobienia na chwilę obecną są dwie łazienki, jedna na parterze o powierzchni 4m2, druga na ocieplonym poddaszu, wełna 20cm, ale bez folii i płyty K-G i powierzchni 13m2. Początkowo myślałem o wstawieniu grzejnika elektrycznego, ale zwykły łazienkowy może nie wydolić, a dodatkowo te 2kW x 24h x 4 tygodnie x cena prądu budowlanego, to mi płytki do łazienki w tej cenie wyjdą. Także zacząłem się skłaniać ku ustrojstwu zasilanemu gazem z butli. I tu mam pytanie po tym przydługim wstępie, czy ktoś z czegoś takiego korzystał/korzysta i jak mu się to sprawowało, ile zapłacił, gdzie i jak wychodzą koszty eksploatacji. Ewentualnie może ktoś ma używany, sprawny i zechce się go za rozsądne pieniądze pozbyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janekbo 09.02.2010 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2010 I tu mam pytanie po tym przydługim wstępie, czy ktoś z czegoś takiego korzystał/korzysta i jak mu się to sprawowało, ile zapłacił, gdzie i jak wychodzą koszty eksploatacji. Ewentualnie może ktoś ma używany, sprawny i zechce się go za rozsądne pieniądze pozbyć Butla za 42-46zł starcza na max. 2 dni grzania non-stop jesli idzie na full. Także kosztowo to samo co prąd. Na mniejszej mocy to 4-5 dni mizernego grzania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukas_lbn 09.02.2010 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2010 Także zacząłem się skłaniać ku ustrojstwu zasilanemu gazem z butli. I tu mam pytanie po tym przydługim wstępie, czy ktoś z czegoś takiego korzystał/korzysta i jak mu się to sprawowało, ile zapłacił, gdzie i jak wychodzą koszty eksploatacji. Ewentualnie może ktoś ma używany, sprawny i zechce się go za rozsądne pieniądze pozbyć Witaj, ja jako wykonawca różnych sposobów próbowałem. Najpierw duży piecyk na butlę, potem jakaś dmuchawka ale od tej zimy to na kozie grzeję i jest najlepsza. Piecykiem i dmuchawą ogrzejesz ale małą pomieszczenie. Przy dużych metrach to ciepło ucieka. A butla to tak jak janekbo pisze starczyła średnio na 3 dni średniego grzania. Zaś znana "koza" jak się rozgrzeje do czerwoności to dużo ciepła daje dookoła (ogrzewałem domek ok 70m2). Ja paliłem na przemian węgiel/drewno. A co najlepsze można obiad sobie odgrzać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janekbo 10.02.2010 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2010 Zaś znana "koza" jak się rozgrzeje do czerwoności to dużo ciepła daje dookoła (ogrzewałem domek ok 70m2). Ja paliłem na przemian węgiel/drewno. A co najlepsze można obiad sobie odgrzać Dokładnie, również polecam. To zdecydowanie najlepsza metoda - i można się pozbyć wszystkich drewnianych śmieci z budowy. A jak się ustawi jakiś wentylator to ciepło jest wszędzie i to bardzo szybko. Niestety węgiel poprzepalał mi ścianki także trzeba uważać - przy samym drewnie/brykietach drewnianych można śmiało zostawiać samą aż się wypali. Dodatkowo można się pokusić o rurę do komina od kozy długości 3-4 metry i jest potężny kaloryfer. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BartekS 10.02.2010 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2010 W salonie mam już wstawiony kominek, podłączony i gotowy do użytkowania, ale łazienki na górze nim nie ogrzeje. Że koza to cudo, to wiem, rodzina ma w domku letniskowym i doskonale się sprawdza. Mi chodzi tylko i wyłącznie o ogrzewanie dwóch łazienek, jednej po drugiej, także koza odpada - za mała powierzchnia i nie ma gdzie odprowadzać spalin. Chyba jednak skłonie się ku ogrzewaczowi gazowemu, bo to co jest dostępne w granicach 250-300 zł na prąd ma +/- 2500W. Piecyk, nawet najprostszy ma +/-4000W i jeśli butla wystarczy na 3-5 dni to powinno mi wystarczyć. A prąd ma budowlany, także sporo droższy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts