Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

lubelskie

arturLU

Recommended Posts

• Odpowiedzi 16,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

proszę o informacje od kogoś kto już zbudował :)

Czy do odbioru budynku ( w stolicy naszego województwa) niezbędna jest wizyta Nadzoru Budowlanego na budowie?

Czy wszystko odbywa się na podstawie dokumentów?

z góry dziękuję

To zależy od tego co masz w pozwoleniu na budowę i co chcesz odebrać. Jeśli pozwolenie jest tylko na dom jednorodzinny i chcesz go odebrać to w Lublinie "nie jeżdżą" (w podtekście bo nie mają czasu), składasz tylko papiery. Jeśli masz w pozwoleniu dodatkowo zjazd czy inny budynek i chcesz wszystko odebrać to nie wiem. Wiem, że jakbyście chcieli odebrać w takim wypadku tylko jedną rzecz tzn. dom żeby np. zmienić taryfę energetyczną, to przyjadą bo w grę wchodzi pozwolenie na użytkowanie warunkowe.

Ale z ich kontrola to jak wszystkie kontrole jest zapowiadana X dni przed, godzina podawana, to da się sporo rzeczy uporządkować na ten czas.

Minki, budujecie dom, który był naszym faworytem od początku, być może do niego wrócimy, ale ze względu na wąską działkę niestety w wersji bez garażu. Prostota i funkcjonalność, dobreprojekty są naprawdę dobre:)

Minki, a jaka macie powierzchnie dachu do przykrycia?

z podwójnym garażem wychodzi prawie 300 m2, my też rozważaliśmy wersję bez garażu, ale ostatecznie wyszło inaczej... :)

Moi Drodzy,

wczoraj spłonął dom mojego sąsiada, w pół godziny porządni ludzie stracili cały dobytek i zostali tylko z ubraniami które mięli na sobie wychodząc rano do pracy.

Całe lato dom był remontowany, ale los sprawił że nie dane im się było nacieszyć z tego co własnymi rękami z wielkim trudem udało im się zrobić. To co pozostało z pożaru nadaje się już tylko do rozbiórki. Reportaż można było zobaczyć w dzisiejszej Panoramie Lubelskiej ale to przygnębiające bardzo:

http://www.tvp.pl/lublin/informacyjne/panorama-lubelska/wideo/8-pazdziernika-2011-g-1830/5431229

Trwa akcja pomocy i gorąco proszę każdego z Was kto mógłby pomóc aby spróbował pomyśleć czy i co mógłby oddać pogorzelcom. To bardzo uczciwi, skromni ludzie. Nie zapomnę łez w oczach człowieka któremu los odebrał dorobek całego życia w parę chwil...

Po każdej budowie zostaje coś z materiałów i jeśli nie ma możliwości tego zwrócić leżakuje to potem latami aż się rozleci a tym ludziom wszystko może się teraz przydać.

Dlatego pozwalam sobie na forum i proszę o wyrozumiałość moderatorów - kto tylko może zadeklarować jakąkolwiek pomoc proszę o informację mailem albo na priva, dla zainteresowanych podam także telefon do właściciela spalonego domu. Może ktoś z Was ma firmę budowlaną/skład budowlany i jest w stanie zasponsorować pomoc. Zbieramy na razie informacje co kto mógłby ewentualnie zaoferować i dopiero z tego będziemy organizować realną pomoc wybierając z oferowanych rzeczy to, co faktycznie będzie potrzebne do odbudowy spalonego domu.

Bardzo z góry dziękuję każdemu kto choć się zastanowi nad tym czy mógłby jakiś pomóc.

Dla tych którzy zdecydują się zaoferować pomoc : pisząc podajcie proszę co moglibyście oddać, jakie ilości mniej więcej , gdzie jest możliwy odbiór i telefon kontaktowy. Będę te dane przekazywał do Pani Sołtys która koordynuje pomoc i dalej tą sprawę będzie pilotować. Jest założone konto pomocowe ale sądzę że akurat ludzie budujący na nadwyżki kasy nie narzekają i wiem po sobie że wygospodarować choćby 50 zł trudno, a materiały pozostałe po budowie to często tylko kłopot co z tym zrobić - więc proszę : oddajcie tym którzy potrzebują

I błagam każdego kto się zastanawia - zamontujcie czujnik dymu jeśli planujecie montować alarm, i ubezpieczajcie się...

Pozdrawiam i sorka że tak na forum ale sytuacja wyjątkowa zdecydowanie.

Arkady - a polecisz firmę od bram ogrodzeniowych przesuwnych?

Cześć Sylwia,

Dzięki za kontakty za priv, jesteśmy już po wylaniu fundamentów i chciałem przed zima zrobić kanalizację i chudy beton. Poszukuję kogoś do zaplanowania kuchni i łazienki ale kompleksowe aranżacje są za drogie. Czy ktoś z znajomych korzystał może z usług doradczych na przykład firma Vena p. Tomaszewska? A jeżeli nie to może inne osoby? A tak przy okazji to widziałem że poszukiwałaś ludzi do ogrodzeń, ja sam robiłem z kolega z prowizorki budowlanej wyszła przejściówka na 4,5 lat - bardzo lekkie ogrodzenia z Siatex Zamość.

pozdrawiam Kazjan ;)

Ja jestem bardzo zadowolony z usług firmy Kartometr z ulicy Radzikowskiej 26, tel. 81 534 25 38. Polecił mi ich kuzyn, który też był z nich zadowolony. Wszystko szybko, sprawnie i na czas. Dali radę przyśpieszyć sprawy w urzędzie, a jak koparka trochę nabałaganiła przy wykopie na fundamenty, to przyjechali i gratisowo odtworzyli kilka punktów. Porównywałem ceny w kilku miejscach i oni byli pod średnią, choć znalazłem tańszych. Wybrałem jednak poleconą ekipę zamiast oszczędzić 50 zł.

Witam Grupę Lubelską :)

Z przyjemnością Dołączam:)

Budujemy z mężem dom w okolicach Wojciechowa. Lada dzień na naszej budowie rozpoczną się prace przy dachu. Planujemy w tym roku wstawić jeszcze okna(jesli pogoda pozwoli ;) ), no i tu pojawia się problem. Jest tak wiele firm z tak różnorodnymi cenami że naprawdę trudno się zdecydować. Interesują nas okna z montażem. Może macie kogoś godnego polecenia??

Witam Grupę Lubelską :)

Z przyjemnością Dołączam:)

Budujemy z mężem dom w okolicach Wojciechowa. Lada dzień na naszej budowie rozpoczną się prace przy dachu. Planujemy w tym roku wstawić jeszcze okna(jesli pogoda pozwoli ;) ), no i tu pojawia się problem. Jest tak wiele firm z tak różnorodnymi cenami że naprawdę trudno się zdecydować. Interesują nas okna z montażem. Może macie kogoś godnego polecenia??

Wysłałam wiadomośc z namiarami na priv :)

Pozdrawiam!