r19 20.08.2012 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2012 Hej, r19, Ja też takie chce, ....jak się za to zabrać, Projekt mam w głowie, co dalej .... Kto to dystrybuuje w lublinie. Zawzsze myslałem że rury powinny mieć większe średnice ???, cghciałbym je również wykorzystac do instalacji gorącego powietrza od kominka Korzystam z usług: http://www.wentylacje-lublin.pl/ Myślę, że "na dniach" będą rozkładali rury. Tam gdzie potrzeba większy przepływ powietrza prowadzi się 2 lub nawet 3 rurki (np. kuchnia). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kazjan 20.08.2012 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2012 Korzystam z usług: http://www.wentylacje-lublin.pl/ Myślę, że "na dniach" będą rozkładali rury. Tam gdzie potrzeba większy przepływ powietrza prowadzi się 2 lub nawet 3 rurki (np. kuchnia). Witaj, A możesz podać szczegóły: Koszt projektu, wykonania i oddzielnie materiałów na cały system wentylacji...??? Kazjan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bastek1 20.08.2012 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2012 Cześć, To napisz szczegóły o WM bo właśnie wybrałem projekt i wykonawcę, GWC zrobiłem sam przy okazji wykopów pod dolne źródło pompy ciepła, zrobiłem rurowy 2 x 160mm na długości 45 m na głębokości około 2m. Z WM interesuje mnie rodzaj kanałów i przekroje, szczegóły rekuperatora i czy już działa, jeżeli tak to jakie spostrzeżenia i uwagi na temat eksploatacji. Jak najwięcej szczegółów! Kazjan od początku pytałem w 2 miejsach - Goleniewski oraz Hermlok. wygrał hermlok -p. Nowak był (i jest) dostępny via internet, oraz nie było problemu umówić się o 20 w biurze projekt obaj naszkicowali na moim projekcie (dośc podobnie, w Hermloku wydaje mi się ciut lepiej, logiczniej), natomiast na właściwy projekt WM nanosił mój architekt - dokładnie wg wskazówek p. Nowaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bastek1 20.08.2012 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2012 edit-pusty post Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bastek1 20.08.2012 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2012 wykonanie - instalacja (rury) zrobione jesienią (dom w stanie surowym), nawiewy/wyciągi porobione wiosną. na moje zastrzeżenia-poprawki wykonane natychmiast (1 rura brzydko ułożona w pokoju - wystraczyło ciut podkuć ścianę i jest ładniej, oraz 1 rura po złe stronie konstrukcji dachowej - nie dało się zrobić włazu na strych) na koniec sierpnia umówiłem się na ustalenie szczegółów odnośnie rekuperatora -montaz pod koniec września (czyli jeszcze nie chodzi) GWC nie robiłem - na zasadzie sprawdze jak jest z samą rekuperacją. na razie latem w domu chłodno. zobaczy,y co zimą. ale zastanawiałem się nad 3 opcjami -nie ma GWC -jest na tanich rurach -jest na drogich materiałach opcja 2 bardzo odradzona przez p. Nowaka, opcja 3 wydaje mi się brak uzasadznienia ekonomicznego - zostało bez. rodzaj kanałów-nie bardzo rozumiem przekroje - p. Goleniewski zaproponował mniejsze (100-160 cm), p. Nowak 100-200 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kazjan 20.08.2012 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2012 wykonanie - instalacja (rury) zrobione jesienią (dom w stanie surowym), nawiewy/wyciągi porobione wiosną. na moje zastrzeżenia-poprawki wykonane natychmiast (1 rura brzydko ułożona w pokoju - wystraczyło ciut podkuć ścianę i jest ładniej, oraz 1 rura po złe stronie konstrukcji dachowej - nie dało się zrobić włazu na strych) na koniec sierpnia umówiłem się na ustalenie szczegółów odnośnie rekuperatora -montaz pod koniec września (czyli jeszcze nie chodzi) GWC nie robiłem - na zasadzie sprawdze jak jest z samą rekuperacją. na razie latem w domu chłodno. zobaczy,y co zimą. ale zastanawiałem się nad 3 opcjami -nie ma GWC -jest na tanich rurach -jest na drogich materiałach opcja 2 bardzo odradzona przez p. Nowaka, opcja 3 wydaje mi się brak uzasadznienia ekonomicznego - zostało bez. rodzaj kanałów-nie bardzo rozumiem przekroje - p. Goleniewski zaproponował mniejsze (100-160 cm), p. Nowak 100-200 cm Witam, To mi dużo rozjaśniło, ale rodzaj kanałów: mogą być:1. Spiro z blachy ocynkowanej, 2. system turbo-flex PVC, firma Tora zaproponowała inny system ze skrzynkami rozprężnymi typu klik klak (łączniki), może być system rur klejonych Dyka (Belgia)...] pewnie są jeszcze inne ale nie znam. Mnie projekt wykonał p. Bronek za Spiro przekrój główny 160mm z "dopinkami" na kanałach odchodzące prostokątne 150mmx50mm (firmy Darko); Ekipa miała wykonać w sierpniu ale poślizg na wrzesień; Mój rekuperator będzie w piwnicy technicznej przy szlachtach (od stropu parteru do poddasza) specjalnie zostawionych do prowadzenia kanałów wentylacji rur i innych instalacji... koszty: 600,-projekt, 2500,- robocizna 3300,- kanały bez anemostatów i nie wiem jakie reku ceny od 5000 do nawet 10000,- razem około 12 koła (12 tyś PLN) ; trochę dużo za świeżę powietrze z oszczędzaniem ciepła - choć niektóry ponoć płacą więcej albo nie robią WM tylko grawitacyjną??? kazjan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bastek1 20.08.2012 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2012 rekuperator na poddaszu garażu. z rekuperatora PCV 200 m na strych, i potem do poszczególnych pomieszczeń. w podłodze między parterm a poddaszem są kanały stalowe 150x50zapłaciłem cos koło 6000 tys za całą instalację z anemostatami. prócz odzysku ciepła (co przy ogrzewaniu gazowym długo się będzie zwracać) bedzie tez świeże powietrze. przy grawitacyjnej albo rozszczelniasz okna i masz zimno, albo nie wietrzysz i masz wilgoć.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bastek1 20.08.2012 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2012 rekuperator na poddaszu garażu. z rekuperatora PCV 200 m na strych, i potem do poszczególnych pomieszczeń. w podłodze między parterm a poddaszem są kanały stalowe 150x50zapłaciłem cos koło 6000 tys za całą instalację z anemostatami. prócz odzysku ciepła (co przy ogrzewaniu gazowym długo się będzie zwracać) bedzie tez świeże powietrze. przy grawitacyjnej albo rozszczelniasz okna i masz zimno, albo nie wietrzysz i masz wilgoć.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kazjan 21.08.2012 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2012 rekuperator na poddaszu garażu. z rekuperatora PCV 200 m na strych, i potem do poszczególnych pomieszczeń. w podłodze między parterm a poddaszem są kanały stalowe 150x50 zapłaciłem cos koło 6000 tys za całą instalację z anemostatami. prócz odzysku ciepła (co przy ogrzewaniu gazowym długo się będzie zwracać) bedzie tez świeże powietrze. przy grawitacyjnej albo rozszczelniasz okna i masz zimno, albo nie wietrzysz i masz wilgoć.... Cześć Bastek, Nie zauważyłem nazwy i modelu rekuperatora może jeszcze podać??? I tak ogólnie, nikt więcej nie chce się podzielić opiniami o WM z rekuperacją ?! Teoretycznie zwrot z inwestycji po około 12 latach, przy założeniu obecnych cen paliw. To cena za dodatkową instalację co do której mam mieszane uczucia... Wydałem trochę mniej z POŚ( przez firmę to około 12 tyś) ale w tym przypadku zwrot jest po 4 - 6 lat i uważam że rozproszenie utylizacji ścieków poprzez POŚ to świetny pomysł, który powinien być promowany wszędzie, a nie blokowany przez urzędników samorządowych. Mój kolega w gm. Bełżyce dostał dotację ale czeka blisko rok na finalizacje i jest uzależniony z wykonaniem od przekładania papierów przez urzędników ale może warto zaoszczędzić kilka kawałków... Pozdrawiam kazjan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bastek1 21.08.2012 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2012 nie mam jeszcze maszyny, w pt/sb będę ustalał. na razie mistarl na topie - prosty, tani, nie ma się co psuyć. zwrot ,mam nadzoieję, że ok., 10 lat....podobny dom am aszwagier (metra ż, kubatura) budowany standardowo. idzie mu ok. 1000 zł /m-c zimą (temp wew na 23 w dzień, 20 w niocy ustawiona) zobaczę jak u mnie... ps [przeeraszam za literówki, oblewam 2 garderoby materioał 510 zł piwo jakieś 20 zł, 2 dniówki (moje 5 popołudni) i zrobione... stolarza zaśpiewał sobie 4500.... niech mi lktoś powie tylko, że stolarze to biedni ludzie - biedny będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mosciak 22.08.2012 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2012 Poszukuję namiarów na sprawnego, szybkiego architekta, który ma pojęcie o energooszczędności - cel: adaptacja projektu lub zaprojektowanie prostego budynku od zera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 23.08.2012 05:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2012 Cześć Bastek, Nie zauważyłem nazwy i modelu rekuperatora może jeszcze podać??? I tak ogólnie, nikt więcej nie chce się podzielić opiniami o WM z rekuperacją ?! Teoretycznie zwrot z inwestycji po około 12 latach, przy założeniu obecnych cen paliw. To cena za dodatkową instalację co do której mam mieszane uczucia... Wydałem trochę mniej z POŚ( przez firmę to około 12 tyś) ale w tym przypadku zwrot jest po 4 - 6 lat i uważam że rozproszenie utylizacji ścieków poprzez POŚ to świetny pomysł, który powinien być promowany wszędzie, a nie blokowany przez urzędników samorządowych. Mój kolega w gm. Bełżyce dostał dotację ale czeka blisko rok na finalizacje i jest uzależniony z wykonaniem od przekładania papierów przez urzędników ale może warto zaoszczędzić kilka kawałków... Pozdrawiam kazjan Jeżeli miałbym patrzeć na WM w kontekście zwrotu z inwestycji to bym wogóle nie robił, bo ta inwestycja się nie zwróci, pewnie podobnie jak solary. Ja WM robię nie dlatego, żeby mniej płacić za ogrzewanie, a dla komfortu, dla czystego powietrza (zwłaszcza, że jestem alergikiem) i działającej non stop wentylacji, a nie jak w przypadku grawitacyjnej... działającej albo nie działającej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minki 23.08.2012 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2012 nie wiecie, gdzie w Lublinie można dostać płytki hiszpańskie/włoskie drugiej kategorii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bastek1 23.08.2012 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2012 Jeżeli miałbym patrzeć na WM w kontekście zwrotu z inwestycji to bym wogóle nie robił, bo ta inwestycja się nie zwróci, pewnie podobnie jak solary. Ja WM robię nie dlatego, żeby mniej płacić za ogrzewanie, a dla komfortu, dla czystego powietrza (zwłaszcza, że jestem alergikiem) i działającej non stop wentylacji, a nie jak w przypadku grawitacyjnej... działającej albo nie działającej. i tu masz absolutnie rację. inwestycja, która nawet zwróci się za 10 lat ( o ile się zwróci) to nie jest inwestycja.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaco181 23.08.2012 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2012 nie mam jeszcze maszyny, w pt/sb będę ustalał. na razie mistarl na topie - prosty, tani, nie ma się co psuyć. zwrot ,mam nadzoieję, że ok., 10 lat....podobny dom am aszwagier (metra ż, kubatura) budowany standardowo. idzie mu ok. 1000 zł /m-c zimą (temp wew na 23 w dzień, 20 w niocy ustawiona) zobaczę jak u mnie... ps [przeeraszam za literówki, oblewam 2 garderoby materioał 510 zł piwo jakieś 20 zł, 2 dniówki (moje 5 popołudni) i zrobione... stolarza zaśpiewał sobie 4500.... niech mi lktoś powie tylko, że stolarze to biedni ludzie - biedny będzie Bastek1 kupiles piwa za 20zl i tak sie skules?? Chce poznac marke tego piwa, a moze to takie made in home? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kazjan 23.08.2012 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2012 Bastek1 kupiles piwa za 20zl i tak sie skules?? Chce poznac marke tego piwa, a moze to takie made in home? Witaj, Bastek jest pijany ze szczęścia bo budowa idzie bardzo sprawnie, dodatkowo oszczędza przez wykonanie prostych prac. Każdy z nas lub prawi każdy musi kontrolować zakupy, aby doprowadzić budowę do końca... Piwko, przecież to ciężka robota i można po kilku łykach można moieć dś xx=... pozdrowienia Kazjan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bastek1 24.08.2012 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2012 i jeszzce kończyłem po południu, po pracy - jadłem tylko sniadanie... czyli na pusty brzuch a się nie skułem, bo mogłem jeszcze pisać no to teraz casting na rekuperator nastawiony byłem na mistrala, ale chyba nie bardzo fajny wybór... 1 jaka maszyna 2 - gdzie kupiona? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaco181 24.08.2012 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2012 i jeszzce kończyłem po południu, po pracy - jadłem tylko sniadanie... czyli na pusty brzuch a się nie skułem, bo mogłem jeszcze pisać eee, to respect, ja ze z takich przyjemnosci korzystam bardzo rzadko, to czasem juz po 3 tak chodze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 24.08.2012 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2012 i jeszzce kończyłem po południu, po pracy - jadłem tylko sniadanie... czyli na pusty brzuch a się nie skułem, bo mogłem jeszcze pisać no to teraz casting na rekuperator nastawiony byłem na mistrala, ale chyba nie bardzo fajny wybór... 1 jaka maszyna 2 - gdzie kupiona? Mój typ - Brink Renovent Excellent. Taki będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kazjan 24.08.2012 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2012 Mój typ - Brink Renovent Excellent. Taki będzie. r19, Mój typ to Nicol albo Bartosz, ale trochę za drogi ... Każdy ma przeznaczony jakiś określony fundusz na poszczególne instalacje ... Można jeździć Mercedesem a można i Citroenem. Ja na rekuperator przeznaczyłem około 6 tyś, na razie w tym zakresie mam Zefira i Stiebla...??? Ale na to man jeszcze kilkanaście miesięcy. Jakie parametry najbardziej cenicie w rekuperatorach: sprawność, zużycie energii, czystość powietrza czy może coś innego, np. CCC? Ja dobrą jakość za rozsądną cenę na moją kieszeń!!! Pozdrawiam Kazjan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts