Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

lubelskie

arturLU

Recommended Posts

Hej, r19,

Ja też takie chce, ....jak się za to zabrać,

Projekt mam w głowie, co dalej ....

Kto to dystrybuuje w lublinie.

Zawzsze myslałem że rury powinny mieć większe średnice ???, cghciałbym je również wykorzystac do instalacji gorącego powietrza od kominka

Korzystam z usług: http://www.wentylacje-lublin.pl/

Myślę, że "na dniach" będą rozkładali rury.

Tam gdzie potrzeba większy przepływ powietrza prowadzi się 2 lub nawet 3 rurki (np. kuchnia).

• Odpowiedzi 16,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Korzystam z usług: http://www.wentylacje-lublin.pl/

Myślę, że "na dniach" będą rozkładali rury.

Tam gdzie potrzeba większy przepływ powietrza prowadzi się 2 lub nawet 3 rurki (np. kuchnia).

Witaj,

A możesz podać szczegóły:

Koszt projektu, wykonania i oddzielnie materiałów na cały system wentylacji...???

Kazjan :cool:

Cześć,

To napisz szczegóły o WM bo właśnie wybrałem projekt i wykonawcę, GWC zrobiłem sam przy okazji wykopów pod dolne źródło pompy ciepła, zrobiłem rurowy 2 x 160mm na długości 45 m na głębokości około 2m.

Z WM interesuje mnie rodzaj kanałów i przekroje, szczegóły rekuperatora i czy już działa, jeżeli tak to jakie spostrzeżenia i uwagi na temat eksploatacji. Jak najwięcej szczegółów!

Kazjan :yes:

od początku

pytałem w 2 miejsach - Goleniewski oraz Hermlok. wygrał hermlok -p. Nowak był (i jest) dostępny via internet, oraz nie było problemu umówić się o 20 w biurze

projekt obaj naszkicowali na moim projekcie (dośc podobnie, w Hermloku wydaje mi się ciut lepiej, logiczniej), natomiast na właściwy projekt WM nanosił mój architekt - dokładnie wg wskazówek p. Nowaka

wykonanie - instalacja (rury) zrobione jesienią (dom w stanie surowym), nawiewy/wyciągi porobione wiosną. na moje zastrzeżenia-poprawki wykonane natychmiast (1 rura brzydko ułożona w pokoju - wystraczyło ciut podkuć ścianę i jest ładniej, oraz 1 rura po złe stronie konstrukcji dachowej - nie dało się zrobić włazu na strych) na koniec sierpnia umówiłem się na ustalenie szczegółów odnośnie rekuperatora -montaz pod koniec września (czyli jeszcze nie chodzi)

GWC nie robiłem - na zasadzie sprawdze jak jest z samą rekuperacją. na razie latem w domu chłodno. zobaczy,y co zimą. ale zastanawiałem się nad 3 opcjami

-nie ma GWC

-jest na tanich rurach

-jest na drogich materiałach

opcja 2 bardzo odradzona przez p. Nowaka, opcja 3 wydaje mi się brak uzasadznienia ekonomicznego - zostało bez. :)

rodzaj kanałów-nie bardzo rozumiem

przekroje - p. Goleniewski zaproponował mniejsze (100-160 cm), p. Nowak 100-200 cm

wykonanie - instalacja (rury) zrobione jesienią (dom w stanie surowym), nawiewy/wyciągi porobione wiosną. na moje zastrzeżenia-poprawki wykonane natychmiast (1 rura brzydko ułożona w pokoju - wystraczyło ciut podkuć ścianę i jest ładniej, oraz 1 rura po złe stronie konstrukcji dachowej - nie dało się zrobić włazu na strych) na koniec sierpnia umówiłem się na ustalenie szczegółów odnośnie rekuperatora -montaz pod koniec września (czyli jeszcze nie chodzi)

GWC nie robiłem - na zasadzie sprawdze jak jest z samą rekuperacją. na razie latem w domu chłodno. zobaczy,y co zimą. ale zastanawiałem się nad 3 opcjami

-nie ma GWC

-jest na tanich rurach

-jest na drogich materiałach

opcja 2 bardzo odradzona przez p. Nowaka, opcja 3 wydaje mi się brak uzasadznienia ekonomicznego - zostało bez. :)

rodzaj kanałów-nie bardzo rozumiem

przekroje - p. Goleniewski zaproponował mniejsze (100-160 cm), p. Nowak 100-200 cm

Witam,

To mi dużo rozjaśniło, ale rodzaj kanałów: mogą być:1. Spiro z blachy ocynkowanej, 2. system turbo-flex PVC, firma Tora zaproponowała inny system ze skrzynkami rozprężnymi typu klik klak (łączniki), może być system rur klejonych Dyka (Belgia)...]

pewnie są jeszcze inne ale nie znam. Mnie projekt wykonał p. Bronek za Spiro przekrój główny 160mm z "dopinkami" na kanałach odchodzące prostokątne 150mmx50mm (firmy Darko); Ekipa miała wykonać w sierpniu ale poślizg na wrzesień;

Mój rekuperator będzie w piwnicy technicznej przy szlachtach (od stropu parteru do poddasza) specjalnie zostawionych do prowadzenia kanałów wentylacji rur i innych instalacji...

koszty: 600,-projekt, 2500,- robocizna 3300,- kanały bez anemostatów i nie wiem jakie reku ceny od 5000 do nawet 10000,-

razem około 12 koła (12 tyś PLN) ; trochę dużo za świeżę powietrze z oszczędzaniem ciepła - choć niektóry ponoć płacą więcej albo nie robią WM tylko grawitacyjną???

kazjan

rekuperator na poddaszu garażu. z rekuperatora PCV 200 m na strych, i potem do poszczególnych pomieszczeń. w podłodze między parterm a poddaszem są kanały stalowe 150x50

zapłaciłem cos koło 6000 tys za całą instalację z anemostatami.

prócz odzysku ciepła (co przy ogrzewaniu gazowym długo się będzie zwracać) bedzie tez świeże powietrze. przy grawitacyjnej albo rozszczelniasz okna i masz zimno, albo nie wietrzysz i masz wilgoć....

rekuperator na poddaszu garażu. z rekuperatora PCV 200 m na strych, i potem do poszczególnych pomieszczeń. w podłodze między parterm a poddaszem są kanały stalowe 150x50

prócz odzysku ciepła (co przy ogrzewaniu gazowym długo się będzie zwracać) bedzie tez świeże powietrze. przy grawitacyjnej albo rozszczelniasz okna i masz zimno, albo nie wietrzysz i masz wilgoć....

Cześć Bastek,

Nie zauważyłem nazwy i modelu rekuperatora może jeszcze podać???

I tak ogólnie, nikt więcej nie chce się podzielić opiniami o WM z rekuperacją ?!

Teoretycznie zwrot z inwestycji po około 12 latach, przy założeniu obecnych cen paliw.

To cena za dodatkową instalację co do której mam mieszane uczucia...

Wydałem trochę mniej z POŚ( przez firmę to około 12 tyś) ale w tym przypadku zwrot jest po 4 - 6 lat i uważam że rozproszenie utylizacji ścieków poprzez POŚ to świetny pomysł, który powinien być promowany wszędzie, a nie blokowany przez urzędników samorządowych. Mój kolega w gm. Bełżyce dostał dotację ale czeka blisko rok na finalizacje i jest uzależniony z wykonaniem od przekładania papierów przez urzędników ale może warto zaoszczędzić kilka kawałków...

Pozdrawiam kazjan

nie mam jeszcze maszyny, w pt/sb będę ustalał. na razie mistarl na topie - prosty, tani, nie ma się co psuyć.

zwrot ,mam nadzoieję, że ok., 10 lat....podobny dom am aszwagier (metra ż, kubatura) budowany standardowo. idzie mu ok. 1000 zł /m-c zimą (temp wew na 23 w dzień, 20 w niocy ustawiona)

zobaczę jak u mnie...

ps [przeeraszam za literówki, oblewam 2 garderoby

materioał 510 zł piwo jakieś 20 zł, 2 dniówki (moje 5 popołudni) i zrobione... stolarza zaśpiewał sobie 4500.... niech mi lktoś powie tylko, że stolarze to biedni ludzie - biedny będzie ;)

Cześć Bastek,

Nie zauważyłem nazwy i modelu rekuperatora może jeszcze podać???

I tak ogólnie, nikt więcej nie chce się podzielić opiniami o WM z rekuperacją ?!

Teoretycznie zwrot z inwestycji po około 12 latach, przy założeniu obecnych cen paliw.

To cena za dodatkową instalację co do której mam mieszane uczucia...

Wydałem trochę mniej z POŚ( przez firmę to około 12 tyś) ale w tym przypadku zwrot jest po 4 - 6 lat i uważam że rozproszenie utylizacji ścieków poprzez POŚ to świetny pomysł, który powinien być promowany wszędzie, a nie blokowany przez urzędników samorządowych. Mój kolega w gm. Bełżyce dostał dotację ale czeka blisko rok na finalizacje i jest uzależniony z wykonaniem od przekładania papierów przez urzędników ale może warto zaoszczędzić kilka kawałków...

Pozdrawiam kazjan

Jeżeli miałbym patrzeć na WM w kontekście zwrotu z inwestycji to bym wogóle nie robił, bo ta inwestycja się nie zwróci, pewnie podobnie jak solary.

Ja WM robię nie dlatego, żeby mniej płacić za ogrzewanie, a dla komfortu, dla czystego powietrza (zwłaszcza, że jestem alergikiem) i działającej non stop wentylacji, a nie jak w przypadku grawitacyjnej... działającej albo nie działającej.

Jeżeli miałbym patrzeć na WM w kontekście zwrotu z inwestycji to bym wogóle nie robił, bo ta inwestycja się nie zwróci, pewnie podobnie jak solary.

Ja WM robię nie dlatego, żeby mniej płacić za ogrzewanie, a dla komfortu, dla czystego powietrza (zwłaszcza, że jestem alergikiem) i działającej non stop wentylacji, a nie jak w przypadku grawitacyjnej... działającej albo nie działającej.

i tu masz absolutnie rację. inwestycja, która nawet zwróci się za 10 lat ( o ile się zwróci) to nie jest inwestycja....

nie mam jeszcze maszyny, w pt/sb będę ustalał. na razie mistarl na topie - prosty, tani, nie ma się co psuyć.

zwrot ,mam nadzoieję, że ok., 10 lat....podobny dom am aszwagier (metra ż, kubatura) budowany standardowo. idzie mu ok. 1000 zł /m-c zimą (temp wew na 23 w dzień, 20 w niocy ustawiona)

zobaczę jak u mnie...

ps [przeeraszam za literówki, oblewam 2 garderoby

materioał 510 zł piwo jakieś 20 zł, 2 dniówki (moje 5 popołudni) i zrobione... stolarza zaśpiewał sobie 4500.... niech mi lktoś powie tylko, że stolarze to biedni ludzie - biedny będzie ;)

Bastek1 kupiles piwa za 20zl i tak sie skules?? Chce poznac marke tego piwa, a moze to takie made in home? :stirthepot: :yes:

Bastek1 kupiles piwa za 20zl i tak sie skules?? Chce poznac marke tego piwa, a moze to takie made in home? :stirthepot: :yes:

Witaj,

Bastek jest pijany ze szczęścia bo budowa idzie bardzo sprawnie, dodatkowo oszczędza przez wykonanie prostych prac.

Każdy z nas lub prawi każdy musi kontrolować zakupy, aby doprowadzić budowę do końca...

Piwko, przecież to ciężka robota i można po kilku łykach można moieć dś xx=...

pozdrowienia Kazjan :yes:

i jeszzce kończyłem po południu, po pracy - jadłem tylko sniadanie... czyli na pusty brzuch :)

a się nie skułem, bo mogłem jeszcze pisać

no to teraz casting na rekuperator

nastawiony byłem na mistrala, ale chyba nie bardzo fajny wybór...

1 jaka maszyna

2 - gdzie kupiona?

Mój typ - Brink Renovent Excellent.

Taki będzie.

Mój typ - Brink Renovent Excellent.

Taki będzie.

r19,

Mój typ to Nicol albo Bartosz, ale trochę za drogi ...

Każdy ma przeznaczony jakiś określony fundusz na poszczególne instalacje ...

Można jeździć Mercedesem a można i Citroenem.

Ja na rekuperator przeznaczyłem około 6 tyś, na razie w tym zakresie mam Zefira i Stiebla...???

Ale na to man jeszcze kilkanaście miesięcy. Jakie parametry najbardziej cenicie w rekuperatorach: sprawność, zużycie energii,

czystość powietrza czy może coś innego, np. CCC? Ja dobrą jakość za rozsądną cenę na moją kieszeń!!!

Pozdrawiam Kazjan :yes: