KasiaSzyBa 18.11.2012 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2012 Czy komuś się udało zmienić taryfę C na G w Lubzelu nie posiadając odebranego budynku? Jak zadzwoniłam do nich na infolinię i zapytałam co jest potrzebne do odbioru, to pani, oprócz kilku dokumentów, zaczęła mi dyktować treść pisma, jakie trzeba napisać. Było tam coś o tym, że koszty użytkowania taryfy budowlanej przewyższają koszty oddania budynku... (coś w tym stylu, dokładnie nie pamiętam). Przerwałam Jej, bo budynek miałam już odebrany. Może zadzwoń do nich i poproś o podpowiedź? Pozdrawiam, Kasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kliencik 19.11.2012 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2012 Witam, Pewnie temat był gdzieś poruszany ale niemam czasu trochę czytać wstecz a więć pytanie do wykańczających siebie i wnętrze: gdzie kupywaliście drzwi wewnętrznę , panele, płytki i pierdołki do wykończenie bo przyznam że w ogóle brak czasu na jeżdżenie i szukanie cen i firm i co możecie polecieć jakieś firmy bądź sklepy tanie i solidne:):) hhee pewnie takich niema nie na serio w miarę ceny konkurencyjne i jakość godna polecenia/??Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mari50 19.11.2012 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2012 Witam. Proszę o pomoc. Potrzebuję namiary na sprawdzone firmy (ekipy) do poniższych instalacji: -ogrzewania podłogowego-pompy ciepła-rekuperatora-oczyszczalni przydomowej-odkurzacza centralnego Z góry bardzo dziękuję za każdą informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nini 20.11.2012 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 Witam, Pewnie temat był gdzieś poruszany ale niemam czasu trochę czytać wstecz a więć pytanie do wykańczających siebie i wnętrze: gdzie kupywaliście drzwi wewnętrznę , panele, płytki i pierdołki do wykończenie bo przyznam że w ogóle brak czasu na jeżdżenie i szukanie cen i firm i co możecie polecieć jakieś firmy bądź sklepy tanie i solidne:):) hhee pewnie takich niema nie na serio w miarę ceny konkurencyjne i jakość godna polecenia/??Pozdr. Drzwi z Porty kupowaliśmy w Inter-Gipsie na budowlanej, obsługa profesjonalna i bardzo miła - mogę polecić, co do ceny to dostaliśmy 8% rabatu od całości (niedużo, ale akurat w Porcie była promocja, więc w sumie nie wyszło tak źle). Panele - Komfort Płytki - Gabo na Rusałce - NIE POLECAM!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kazjan 20.11.2012 23:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 Pisząc cwu masz na myśli wod-kan czy montaż pieca w kotłowni? Ja wod-kan robiłam przed tynkami, zaraz po tynkach zaczęłam podłogówkę i dojścia do drabinek w łazienkach. A montaż wszystkich zabawek w kotłowni był po położeniu tam płytek, czyli już po wylewkach. Poddasze mam nieużytkowe, więc dach nie jest ocieplony. Mam tylko 36 cm wełny na stropie, położone jeszcze przed tynkami, bo górą biegnie instalacja elektryczna i wentylacyjna. Powierzchni użytkowej domu mam 185m2, do tego garaż dwustanowiskowy i piwnica pod połową domu. Więc trochę tych tynków było:) Pozdrawiam, Kasia Cześć Kasiu, Tak nazywają w instalacja przemysłowych: ciepła woda użytkowa to inaczej wodna instalacja zimnej i ciepłej wody, u mnie hydraulicy przed tynkami położyli: 1. instalację kanalizacyjną i piony i podejścia do ciepłej i zimnej wody, 2. piony i podejścia w instalacji centralnego ogrzewania oraz skrzynki 3. instalacje wentylacyjna bez anemostatów i rekuperatora 4. przewody i skrzynki instalacji elektrycznej. 5. przewody centralnego odkurzacz - to planowane na później to w planach: Po tynkarzach planuję instalację c.o. z podłogówką na dole i wod-kan i następnie wylewki,później po wyschnięciu izolacja poddasz użytkowego i płyty gips-karton nie wiem jeszcze kiedy elewację? U mnie tynków wyszło 730 m. kw. Pozdrawiam Kazjan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
guit 30.11.2012 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2012 Witajcie szanowni! Potrzebuję 3 m taśmy ołowianej do obróbki komina (kolor ceglasty). Jeśli komuś zostało chętnie odkupię. Proszę o info na skrzynkę muratora lub prywatnie [email protected] Pozdrawiam wszystkich starych znajomych i nowych budujących Zbyszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aramis2205 02.12.2012 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2012 witam. czy ktos sie orientuje z jakimi kwotami nalezy sie liczyc przy adaptacji projektu przez architekta w woj. lubelskim a konkretniej w pow. pulawskim. w sklad adaptacji w tym przypadku wchodzi tez projekt przylacza wod-kan oraz 3 zmiany (2 okna z lukarn na dachowe, kotlownia na paliwo stale oraz wymiary garazu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lgajos 02.12.2012 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2012 Jakoś mi się do tej pory nie udało trafić do tego forum ,a jestem z Lublina.W zasadzie już po budowie ale pewne doświadczenia zostały.Jednym z nich chciałbym się podzielić.Budując dom na pojezierzu,zdecydowałem się że fundamenty będą na studniach.W związku z tym kupiłem kręgi w Lubartowie,nie będę tu wymieniał producenta nie mam pokwitowania,towar z dostawą-zapłata.Zostało mi osiem kręgów,oczko przy domu 10-5 m teren podmokły wykopałem studnie do zasilania oczka.Po czterech latach wokół studni zrobiła się wyrwa,a kręgi się przechyliły.Po wypompowaniu wody okazało się że nagoniło piasku i mułu dwa kręgi.Wybrać te badziewie udało się dopiero w lecie.Okazało się że na czwartym kręgu jest dziura wielkością wiaderka.Pojechałem do producenta w Lubartowie z reklamacją,początkowo nie chciał jej uznać twierdząc że udziela gwarancji na dwa lata.Po moim argumencie że studnie nie buduje się na dwa lata tylko na wiele wiele lat,przyjechał przedstawiciel producenta na działkę zrobił zdjęcia i uznał moją reklamacje.Miał naprawić na własny koszt.Raz przyjechała ekipa i stwierdziła że nie przywiozła odpowiedniego sprzętu.Pomimo kilka krotnego monitu telefonicznego,nikt się nie zjawił.Pojechałem osobiście do producenta,okazało się że osoba która prowadziła moją sprawę już nie pracuje,a nikt raptem nic o mojej sprawie nie wie,sprawa się rozmyła.Nie miałem czasu włóczyć się po sądach ciągania ludzi mi przyjaznych jako świadków,odpuściłem sprawę.Zasięgałem informacji,nikt nie słyszał o takim przypadku,żeby wyrwało dziurę w kręgu,uznali że źle był wymieszany beton ,miałem pecha.Morał z tego taki bież zawsze kwit nawet jak nie wsadzisz tego w koszty.Warto negocjować gwarancje na dłuższy okres.Cała sprawa była w latach 90-tych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minki 05.12.2012 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2012 witam. czy ktos sie orientuje z jakimi kwotami nalezy sie liczyc przy adaptacji projektu przez architekta w woj. lubelskim a konkretniej w pow. pulawskim. w sklad adaptacji w tym przypadku wchodzi tez projekt przylacza wod-kan oraz 3 zmiany (2 okna z lukarn na dachowe, kotlownia na paliwo stale oraz wymiary garazu) ja płaciłem około 4 tysi razem z projektem oczyszczalni. Co do wymiarów garażu - to znacząca zmiana, wymagająca nowych rysunków, więc mogą krzyknąć dodatkowo kilka stówek. Moja rada - jeśli bierzesz gotowca, to lepiej takiego, który będzie ci pasował w 100 proc. Wszelkie zmiany (poza tymi które można nanieść czerwonym długopisem na oryginalnym projekcie, czyli np. wymiary okien) są kosztowne i mało opłacalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minki 05.12.2012 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2012 Cześć Kasiu, Tak nazywają w instalacja przemysłowych: ciepła woda użytkowa to inaczej wodna instalacja zimnej i ciepłej wody, u mnie hydraulicy przed tynkami położyli: 1. instalację kanalizacyjną i piony i podejścia do ciepłej i zimnej wody, 2. piony i podejścia w instalacji centralnego ogrzewania oraz skrzynki 3. instalacje wentylacyjna bez anemostatów i rekuperatora 4. przewody i skrzynki instalacji elektrycznej. 5. przewody centralnego odkurzacz - to planowane na później to w planach: Po tynkarzach planuję instalację c.o. z podłogówką na dole i wod-kan i następnie wylewki,później po wyschnięciu izolacja poddasz użytkowego i płyty gips-karton nie wiem jeszcze kiedy elewację? U mnie tynków wyszło 730 m. kw. Pozdrawiam Kazjan Kazjan, a ile kosztowały cię przewody i projekt cenntralnego odkurzacza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bastek1 08.12.2012 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2012 Kazjan, a ile kosztowały cię przewody i projekt cenntralnego odkurzacza? mogę ja odpowiedzieć? projekt zrobiłem sam, został zmodyfikowany przez panią w sklepie. policzyła też ile m jakiego przewodu i jakie trójniki/kolanka, spakowała wszystko do pudła i wystawiła f-rę tylko na rzeczy-doradztwo gratis. wyszło tyle ile wyliczyła - zostało mi kilka kawałków rury,może 1,5 m łącznie.... za klamoty (5 gniazdek+szufelka - rurki, szyldy, kolanka mufy, kleje) wyszło jakieś 600 zł. wczoraj kupiłem też jednostkę - montaż samemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bastek1 08.12.2012 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2012 a ja bym się spytał, czy ktoś kupuje i gdzie drewno kominkowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nini 09.12.2012 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2012 witam. czy ktos sie orientuje z jakimi kwotami nalezy sie liczyc przy adaptacji projektu przez architekta w woj. lubelskim a konkretniej w pow. pulawskim. w sklad adaptacji w tym przypadku wchodzi tez projekt przylacza wod-kan oraz 3 zmiany (2 okna z lukarn na dachowe, kotlownia na paliwo stale oraz wymiary garazu) Nas adaptacja wraz z projektem przyłączy kosztowała 2500zł, ale nie mieliśmy dużych zmian (tylko jakieś ścianki działowe naniesione czerwonym długopisem na projekt). Powiat świdnicki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kazjan 10.12.2012 23:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2012 Kazjan, a ile kosztowały cię przewody i projekt cenntralnego odkurzacza? Witaj, Dawno nie zaglądałem, bo wieczorami susze tynki aby mróz ich nie zniszczył... Projekt nie jest potrzebny tylko doświadczony monter, trzeba z min przejść po budynku i podpowie gdzie gniazda a gdzie szufelki - i podpowiedź. Lepiej zrobić ze standardowym wężem 9mb, bo te z 11mb są kilka stówek droższe - na razie odkurzacza nie będę montował bo to wydatek blisko 4 tys. Wracając do rzeczy to robocizna i rury około 1 tyś, bo maiłem dwóch wykonawców różniących się o około 220 PLN. Wybrałem tego tańszego ... A tynków nie radzę tuż przed zima bo to wymaga więcej pracy, kasy i dodatkowe niepotrzebne ryzyko... Pozdrawiam Kazjan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kazjan 11.12.2012 00:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 mogę ja odpowiedzieć? projekt zrobiłem sam, został zmodyfikowany przez panią w sklepie. policzyła też ile m jakiego przewodu i jakie trójniki/kolanka, spakowała wszystko do pudła i wystawiła f-rę tylko na rzeczy-doradztwo gratis. wyszło tyle ile wyliczyła - zostało mi kilka kawałków rury,może 1,5 m łącznie.... za klamoty (5 gniazdek+szufelka - rurki, szyldy, kolanka mufy, kleje) wyszło jakieś 600 zł. wczoraj kupiłem też jednostkę - montaż samemu A jaki firmę wybrałeś i o jakich parametrach technicznych wydajność itd... Kazjan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aaannnuuussskkkaaa 12.12.2012 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 hej wiecie może coś na temat fabryki okien z lubartowa fer-plast????prosze o opinie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mari50 12.12.2012 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 "A tynków nie radzę tuż przed zima bo to wymaga więcej pracy, kasy i dodatkowe niepotrzebne ryzyko... Pozdrawiam Kazjan " Witam. A czy trzy miesiące przed pierwszymi mrozami to nie za mało czasu, czy wystarczy na bezpieczne wyschnięcie ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kazjan 13.12.2012 00:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 "A tynków nie radzę tuż przed zima bo to wymaga więcej pracy, kasy i dodatkowe niepotrzebne ryzyko... Pozdrawiam Kazjan " Witam. A czy trzy miesiące przed pierwszymi mrozami to nie za mało czasu, czy wystarczy na bezpieczne wyschnięcie ? Pozdrawiam Cześć, Trzy miesiące z powodzeniem wystarczy, może wystarczyłoby 6 tygodni.... Mnie zabrało około 3 tygodni więc muszę palić drewnem i wentylować pomieszczenia. pozdrawiam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sagmag 16.12.2012 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 Hej!Zadałam pytanie na forum ogólnym ale nikt mi nie odpowiedział, może sąsiedzi wiedzą jak pomóc. Otóż fachowcy położyli na ścianie strukturę dekoracyjną magnat trawertyn, ale niestety to byli pseudofachowcy i nie doczytali że na koniec lakier z pigmentem trzeba zmyć i nie zmyli. Zamiast struktury dekoracyjne są przebarwienia i smugi. Może ktos wie jak to poprawić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sagmag 16.12.2012 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 Hej!Zadałam pytanie na forum ogólnym ale nikt mi nie odpowiedział, może sąsiedzi wiedzą jak pomóc. Otóż fachowcy położyli na ścianie strukturę dekoracyjną magnat trawertyn, ale niestety to byli pseudofachowcy i nie doczytali że na koniec lakier z pigmentem trzeba zmyć i nie zmyli. Zamiast struktury dekoracyjne są przebarwienia i smugi. Może ktos wie jak to poprawić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts