Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

lubelskie

arturLU

Recommended Posts

Ogrzewanie podłogowe i opór cieplny ?

P. Tomek jest od jastrychu cementowego ?

Witaj,

Ogrzewanie podłogowe i opór cieplny nie załatwiają tematu, bo to tylko jeden z argumentów.

Poza tym jakie zyski daje opór cieplny oprócz skrócenia czasu nagrzewania i sterowalności instalacją.

W Lublinie oprócz jednej osoby która sama wykonała posadzki anhydrytowe a potem w wyniku

słabej jakości wylewek:( brak odpowiedniej twardości pod parkiet) musiał je skuć!

nie maiłem styczności z wylewkami anhydrytowymi może kość z forum odpowie kto ma takie wylewki???

Pozdrawiam Kazjan

• Odpowiedzi 16,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

A jakie wg Ciebie przewagi ma jastrych cementowy na anhydrytowym w przypadku ogrzewania podlogowego ? Zdaje sobie sprawe z wiekszej wrażliwosci na wilgoć, dlatego w garażu i pomieszczeniach roboczych na pewno będzie mixokret. Wylewki anhydrytowe robi sie coraz czesciej szczegolnie w Polsce Zachodniej. I nie mowie tutaj o samodzielnym próbach ekip garażowych. Wolplan, Agilia Solls...

A jakie wg Ciebie przewagi ma jastrych cementowy na anhydrytowym w przypadku ogrzewania podlogowego ? Zdaje sobie sprawe z wiekszej wrażliwosci na wilgoć, dlatego w garażu i pomieszczeniach roboczych na pewno będzie mixokret. Wylewki anhydrytowe robi sie coraz czesciej szczegolnie w Polsce Zachodniej. I nie mowie tutaj o samodzielnym próbach ekip garażowych. Wolplan, Agilia Solls...

Cześć,

Tego nie wiem jaki ma przewagę! Dużo zależy od jakości gotowych mieszanek anhydrytowych a jeszcze więcej od umiejętności i doświadczenia wykonawców. I takie pisanie na innych forach, że to jest proste i każdy jem może wylać ze szwagrem to mnie śmieszy. Amator bez doświadczenia nie zrobi lepiej niż doświadczony zawodowiec, profesjonalny fachowiec który nie wpadł w rutynę.

Ja wiem że takie pisanie, że są oszczędności w ogrzaniu to nie jest prawda bo to zależy od izolacji przegród od zewnętrznej atmosfery.

To wpływa przede wszystkim na szybkość nagrzewania i sterowalność instalacją- ja widziałem ostatnio kilkanaście i powiem tak;

na zbliżonej powierzchni ogrzewania około 200m kw. pojemność czynnika grzewczego była od 65 litrów do prawie 600litrów.

jedna osiąga temperaturę zadaną w ciągu 2-4 godz a inna w ciągu 48 do nawet 60 godzin. Mnie chodzi o to aby nastawy temperatury w instalacji nadążały za zmianami temperatur zewnętrznych - przy ogrzewaniu podłogowym to około 12 do 24 godzin maksymalnie.

A tak już wcześniej pisano że pod podłogi drewniane wykonawcy wolą dobrą i mocną cementówkę

Drodzy forumowicze czy ktoś zrobił wylewki anhydrytowe w grupie lubelskiej i może się podzielić doświadczeniem ???

Pozdrawiam Kazjan :)

Cześć,

Tego nie wiem jaki ma przewagę! Dużo zależy od jakości gotowych mieszanek anhydrytowych a jeszcze więcej od umiejętności i doświadczenia wykonawców. I takie pisanie na innych forach, że to jest proste i każdy jem może wylać ze szwagrem to mnie śmieszy. Amator bez doświadczenia nie zrobi lepiej niż doświadczony zawodowiec, profesjonalny fachowiec który nie wpadł w rutynę.

Ja wiem że takie pisanie, że są oszczędności w ogrzaniu to nie jest prawda bo to zależy od izolacji przegród od zewnętrznej atmosfery.

To wpływa przede wszystkim na szybkość nagrzewania i sterowalność instalacją- ja widziałem ostatnio kilkanaście i powiem tak;

na zbliżonej powierzchni ogrzewania około 200m kw. pojemność czynnika grzewczego była od 65 litrów do prawie 600litrów.

jedna osiąga temperaturę zadaną w ciągu 2-4 godz a inna w ciągu 48 do nawet 60 godzin. Mnie chodzi o to aby nastawy temperatury w instalacji nadążały za zmianami temperatur zewnętrznych - przy ogrzewaniu podłogowym to około 12 do 24 godzin maksymalnie.

A tak już wcześniej pisano że pod podłogi drewniane wykonawcy wolą dobrą i mocną cementówkę

Drodzy forumowicze czy ktoś zrobił wylewki anhydrytowe w grupie lubelskiej i może się podzielić doświadczeniem ???

Pozdrawiam Kazjan :)

Widziałem takie posadzki wyglądały solidnie proponuje znależć kontakt do przedstawiciela Knaufa , ewentualnie mam jakiś numer do firmy która próbowała wykonywać takie posadzki 600 950 109

Witam,

Mam wielkie pytanko cz ktoś może zastosowal w swoim domu system kominowy MARYWIL.

Prosze o opinie czy jest dobry ponieważ mamy za miar go kupic?

\pozdrawiam

Ja mma u siebie MARYWIL. 2 kanały fi200 + dwa kanały wentylacyjne. Narazie nieużywane więc nie powiem jak się sprawdza w boju. Z montażem nie było problemu, z podłączeniem kominka czy kotła również. Generalnie mam wrażenie że to był dobry wybór, cenowo dużo taniej niż Schiedel i inne a jakościowo chyba podobnie. Spalinom nie robi to różnicy, rura to rura.

Witam

Prosiłbym o poradę odnośnie wyboru okien PCV, a mianowicie Goran na profilu Gealan 8000 prestige z ul.Wolskiej,

Avante Forte z firmy Lumen-Plus z ul.Rusałka,

Oknostyl na profilu Shuco thermo ul.Rusalka lub Renoma ul.Głęboka,

Salamander streamline lub 3d ul.łęczyńska.

Wszystkie wychodzą w zbliżonych do siebie cenach za cały komplet.

Czy ktoś instalował u siebie powyższe okna i może opisać + i - używania samych okien, ewentualnie wykonanego montażu ?

Pozdrawiam i dziękuję z góry.

Widziałem takie posadzki wyglądały solidnie proponuje znależć kontakt do przedstawiciela Knaufa , ewentualnie mam jakiś numer do firmy która próbowała wykonywać takie posadzki 600 950 109

Cześć,

Wiesz ja nie pytam czy ktoś widział ja też widziałem na targach próbki lub wylane u kolegi które później skuł.

Ja pytam czy ktoś u siebie wylał wylewki anhydrytowe pod podłogi i je użytkuje???

Ktoś z tego forum lub jego sąsiedzi znajomi ... Nie interesują mnie też próby tylko zawodowcy profesjonalni wykonawcy!!!

Najlepiej tacy którzy mają doświadczenie i ubezpieczenie OC, gdy w przypadku wadliwego wykonania poniosą konsekwencje.

U Znajomego kolegi wykonał całą instalacje co wykonała firma jedna z czołowych wykonawców - ogrzewanie pompą ciepła z instalacja podłogową. Dużo błędów i instalacja osiąga maks +15 C - nie spełnia podstawowej funki nie grzeje ta jak powinna!

Sprawa do sądu nerwy no i ekspertyzy rzeczoznawcy i dwa lata w plecy! Skute wylewki zdemontowane blisko 2 km rurek itd i itp...

Ja tego chcę uniknąć - po to piszę i pytam i chciałem wybrać najlepszych wykonawców na jakich mnie stać?

Tak samo z posadzkami mogą być i anhydrytowe ale aby były poprawnie wykonane i trzymały normy, a przyklejone deski aby się nie odklejały!!!

Pozdrawiam Kazjan :yes:

Witam

Prosiłbym o poradę odnośnie wyboru okien PCV, a mianowicie Goran na profilu Gealan 8000 prestige z ul.Wolskiej,

Czy ktoś instalował u siebie powyższe okna i może opisać + i - używania samych okien, ewentualnie wykonanego montażu ?

Ja nie montowałem żadnego z tych producentów. Zamontowałem Okna z Krakowa Oknoplastu Evilution2 z pakietem 3 szybowym.

deklarowany współczynnik U=0,8 dla całego okna, ale za wcześnie na opinie bo montowałem w sierpniu 2012r.

Mogę tylko napisać że jest coraz więcej producentów z dobrą jakością okien słyszałem o Schucko że to dobrej jakości profil!

Kazjan :D

Cześć,

Wiesz ja nie pytam czy ktoś widział ja też widziałem na targach próbki lub wylane u kolegi które później skuł.

Ja pytam czy ktoś u siebie wylał wylewki anhydrytowe pod podłogi i je użytkuje???

Ktoś z tego forum lub jego sąsiedzi znajomi ... Nie interesują mnie też próby tylko zawodowcy profesjonalni wykonawcy!!!

Najlepiej tacy którzy mają doświadczenie i ubezpieczenie OC, gdy w przypadku wadliwego wykonania poniosą konsekwencje.

U Znajomego kolegi wykonał całą instalacje co wykonała firma jedna z czołowych wykonawców - ogrzewanie pompą ciepła z instalacja podłogową. Dużo błędów i instalacja osiąga maks +15 C - nie spełnia podstawowej funki nie grzeje ta jak powinna!

Sprawa do sądu nerwy no i ekspertyzy rzeczoznawcy i dwa lata w plecy! Skute wylewki zdemontowane blisko 2 km rurek itd i itp...

Ja tego chcę uniknąć - po to piszę i pytam i chciałem wybrać najlepszych wykonawców na jakich mnie stać?

Tak samo z posadzkami mogą być i anhydrytowe ale aby były poprawnie wykonane i trzymały normy, a przyklejone deski aby się nie odklejały!!!

Pozdrawiam Kazjan :yes:

Jest subforum poświęcone posadzkom - tam znajdziesz opinie ludzi, którzy ponad rok czasu użytkują takie posadzki. Niestety z tego co się orientuję to w woj. lubelskim temat jest nieznany zupełnie.

Witam

Odeślę Cię do forum poświęconego oknom - tam masz wątek (ponad 1000 stron) nt. jakie okna. Generalnie jeśli chodzi o profile to wszyscy z branży polecają VEKA Alphaline (a najbardziej Vetrex V90+), Salamander BluEvolution, Schuco SI82.

Witam,

Gdyby ktoś z forumowiczów potrzebował nietuzinkowego, oryginalnego, indywidualnego projektu architektonicznego domu(lub oczywiście innego budynku) bądź projektu wnętrz to polecam swoje usługi :)

Jestem mag. inż. architektem, dość ściśle współpracuję z jednym z zaufanych forumowych wykonawców. Moje projekty oscylują głównie w szeroko pojętych nowoczesnych, modernistycznych trendach oraz funkcjonalnej prostocie lecz do każdego projektu podchodzę indywidualnie tak, aby sprostać oczekiwaniom, gustom oraz wymaganiom inwestora. Projekty są wykonywane kompleksowo od koncepcji, przez projekt wykonawczy, aż po projekt z nadzorem autorskim. Mam swoich dostawców materiałów wykończeniowych jak płytki, tapety, podłogi drewniane, armatura itp. oraz dostawców mebli, oświetlenia, a także dodatków co gwarantuje dobre ceny. Wykonuję również profesjonalne wizualizacje z wyszczególnieniem konkretnych materiałów wykończeniowych tak aby mieli Państwo jak najlepszą wizję odzwierciedlającą przyszły wygląd mojej pracy.

Działam głównie na terenie Lublina oraz okolic ale projekty w innych częściach PL są również jak najbardziej mile widziane.

Gdyby ktoś był zainteresowany moimi usługami proszę o kontakt przez PW lub od razu na maila: [email protected]

Pozdrawiam Serdecznie

one_eighty design

Jakaś cisza na forum lublinianie , nikt nic nie robi ? Ja czynię przygotowania do zakupu oczyszczalni i pojemnika na deszczówkę:yes:

Witajcie forumowicze!

Chyba już czas się obudzić, patrzeń na forum od czasu do czasu i straszenie sennie!?! A wiosna już tuż tuż... jakieś 300 - 400km,

od Lublina na południe tak przynajmniej mówili kierowcy wracający z Istambułu.

Ja przygotowuję się do wylewek - nie miałem argumentów przekonujących za innymi niż jastrychy cementowe.

Może tylko podpowiecie jakieś uwagi i wskazówki przed wylaniem miksokretem?

pozdrawiam Kazjan :yes:

Witam ponownie i mam takie pytanie odnosnie ciepłego montażu okien.

Jak jest lepiej zainstalować okna po ociepleniu czy przed ociepleniem domu?

Jak monterzy instalują taśmy z zewnatrz jak nie mają ocieplenia domu .

Dobrze jest poszpachlować tasmy po zamotowaniu aby sie nie oderwaly?

Czy jest sens instalowania bramy garażu w ciepłym montażu?

Pozdrawiam

Montaż okien przed wykonaniem elewacji. Niezależnie czy ciepły montaż, czy nie.

Taśmy są przyklejane do muru. Dobrze jest zrobić elewacje zaraz po montażu okien wtedy taśmy są szybko pokryte klejem do styropianu.

Nie spotkalem sie natomiast jeszcze z pojeciem cieplego montazu bramy garazowej. Zupelnie nie wyobrazam sobie jak to mialoby wygladac.

Witam ponownie i mam takie pytanie odnosnie ciepłego montażu okien.

Jak jest lepiej zainstalować okna po ociepleniu czy przed ociepleniem domu?

Jak monterzy instalują taśmy z zewnatrz jak nie mają ocieplenia domu .

Dobrze jest poszpachlować tasmy po zamotowaniu aby sie nie oderwaly?

Czy jest sens instalowania bramy garażu w ciepłym montażu?

Pozdrawiam

Cześć!

Myślę że przed elewacją i najlepiej przygotować w miarę równa powierzchnie na zewnątrz otworu i na wewnętrznej powierzchni otworu okiennego. Ja nie maiłem tak zrobione i taśmy wyszły po górach dolinach, co nie polepszyło szczelności.

Inaczej pokazują w instrukcjach a nieco inaczej robią wykonawcy! Mnie wyszło po około 80,- PLN za okno ciepły montaż ze szpachlowaniem taśm od wewnętrznej strony otworu, na zewnątrz nie cieli wykonać w tej cenie - choć ja tak rozumiałem zakres montażu ciepłego. W końcu sam zaszpachlowałem na zewnątrz przed zimą, jedna sobota około 6-7 roboczogodzin na 16 otworów.

Większość uważa, że to niepotrzebny wydatek ale ja uważam że piankę w przestrzeni miedzy murem a oknem należy uszczelnić choćby silikonem, może te taśmy są lepsze czas pokaże!

Pozdrawiam Kazjan