Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

lubelskie

arturLU

Recommended Posts

• Odpowiedzi 16,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dziękuję Drake! :)

Sluchajcie, a czy moze ktos ocieplal poddasze piana? Tak sie zastanawiam co wybrac: welna czy piana?

Jestem wlasnie na etapie ocieplania welna. Czytaja fora czesc osob jest za piana a czesc za welna. wybralem jednak welne gdyz nie po to dawalem membrane paraprzepuszczalna pod dachowki zeby teraz to zatykac piana i robic sobie z domu termos. Wydaje mi sie ze piana jest ok ale jezeli ktos ma rekuperacja i od samego poczatku planuje dom z ta technologia.

Druga sprawa ktora jest zastanawiajaca to fakt i osoby ktore buduja domy pasywne nie uzywaja piany tylko wiekszej grubosci welny.

Mnie osobiscie nie przekonuje ta technologia, nie ma pewnosci co bedzie sie dziac za pare lat. czytale jeden watek iz piana zamknieto komorowa popekala i sie skurczyla, w przypadku otwarto komorowej nie ma chyba takiego problemu....

Hmmm.... no wlasnie doczytalam, ze w polskich warunkach klimatycznych samej otwarto-komorowej sie nie robi. Na to jeszcze trzeba dac od srodka zamknieto-komorowa, ktora jest b.droga. Chyba bedzie jednak welna. Rekuperacji tez nie planujemy. Zdecydowalismy z M. ze sami mozemy ja sobie polozyc, a piane trzeba zlecic firmie. I tym sposobem wyszlo nam polowe taniej :) (jak dobrze policzylam).

Dziekuje za opinie na temat piany :)

Witajcie po przerwie, wygląda na to, że w tym roku w końcu uda nam się ruszyć. I od razu mam pytanie: Czy ktoś miał do czynienia z wodociągami w Bełżycach? Każą mi ciągnąć wodociąg 60 metrów ( koszt mi wychodzi 8 tyś). Po namyśle- chyba wolałabym studnię, ale Panie w gminie się "pultają" ( że niby studni nie można, bo wodociąg niedaleko- dla mnie 60 metrów od działki to daleko, bo aż 8 tyś). Wiadomo, dobrze byłoby za free gminę zurbanizować i frajerów szukają, którzy by to sfinansowali. Czy ktoś mógłby poradzić coś sensownego w tej kwestii ?

Witam

Wykonawca Ci wycenial na 8 tys? Ja co prawda nie w Belzycach tylko na terenia gminy Konopnica

ale tez mam ze 60 metrow, z tego co narazie sie orientowalem to owszem niektorzy wykonwcy z koparka

i materialem mowili ze okolo 100zl za mb ale przy dluzszych odcinkach i nie trudnym terenia cena spada.

Pozdrawiam

Z wodą to jest ból. Żadnego dofinansowania, trzeba wyłożyć gotówkę, a potem jeżeli jest to rozbudowa sieci, a nie tylko przyłącze, przekazać nieodpłatnie.

Ja za 80m z przewiertem pod drogą gminną zapłaciłem 10k.

Nad studnią nawet się nie zastanawiałem, niezbyt duża działka, wolałem oczyszczalnię.

Cześć! Nikt mi nie odpowiedział na pytanie odnosnie hydraulika czyżby nie było osób zadowolonych z ich pracy ? Czyżby wszyscy wyemigrowali ? Czy dobrych hydraulików w lubelskim nie ma? Pozdrawiam i czekam z niecierpliwością na odpowiedź.

Ps. Co z ta pogodą? wszystko pod górkę, nie ma lekko.

Cześć! Nikt mi nie odpowiedział na pytanie odnosnie hydraulika czyżby nie było osób zadowolonych z ich pracy ? Czyżby wszyscy wyemigrowali ? Czy dobrych hydraulików w lubelskim nie ma? Pozdrawiam i czekam z niecierpliwością na odpowiedź.

Mogę polecić swoich hydraulików, których również miałam z polecenia: p. Adam - nr tel. 695148132

Witaj,

Możesz już ruszać załatwiona pogoda od czwartku 11.04 br.!!! trochę to trwało... ale lepiej późno niż wcale?!

A tak jeżeli chodzi o hydraulików to równie dobrzy jak ci z Francji - Piotr 602506824.

Pozdrawiam kazjan :)

Witaj,

Możesz już ruszać załatwiona pogoda od czwartku 11.04 br.!!! Pozdrawiam kazjan :)

Co prawda to nie dla mnie Kazjan tę pogodę załatwiałeś ale przy Cristoffo i ja skorzystałam :) Wylewki mi wczoraj zrobili! Dzięki Kazjan :D

Jakby kto pytał to mogę jeszcze polecić elektryków i pana od okien. Z reszty nie do końca byłam zadowolona, więc wolałabym nie polecać. Natomiast ja proszę o polecenie kogoś od gładzi, podłóg i schodów drewnianych oraz układania glazury/terakoty. Dzięki!

Witam serdecznie !

Poszukuję tujek do obsadzenia prawie 300m ogrodzenia. Może ktoś z Was ma namiary na niedrogie i zdrowe tujki ?

Pozdrawiam

Hej,

Generalnie polecam tuje kopane z gruntu a nie z doniczek. O wiele lepiej się przyjmują i są bardziej okazałe. Spore zagłębie tujek jest w okolicach Końskowoli i Garbowa.

Witajcie po przerwie, wygląda na to, że w tym roku w końcu uda nam się ruszyć. I od razu mam pytanie: Czy ktoś miał do czynienia z wodociągami w Bełżycach? Każą mi ciągnąć wodociąg 60 metrów ( koszt mi wychodzi 8 tyś). Po namyśle- chyba wolałabym studnię, ale Panie w gminie się "pultają" ( że niby studni nie można, bo wodociąg niedaleko- dla mnie 60 metrów od działki to daleko, bo aż 8 tyś). Wiadomo, dobrze byłoby za free gminę zurbanizować i frajerów szukają, którzy by to sfinansowali. Czy ktoś mógłby poradzić coś sensownego w tej kwestii ?

Nie ma obowiązku podłączania się do sieci wodociągowej, taki obowiązek jest jedynie w przypadku kanalizacji sanitarnej.

Witajcie! Jestem nowa na forum w lipcu planujemy rozpoczęcie budowy w Jakubowicach mamy mały problem z ekipą do stanu surowego.Może macie kogoś godnego uwagi kogo z czystym sumieniem bylibyście w stanie mi polecić. Niby mamy jakieś oferty,ale bez polecenia jakoś tak strach.Będę wdzięczna za jakieś namiary dom ma 229 m powierzchni użytkowej z poddaszem.

Co prawda to nie dla mnie Kazjan tę pogodę załatwiałeś ale przy Cristoffo i ja skorzystałam :) Wylewki mi wczoraj zrobili! Dzięki Kazjan :D

Jakby kto pytał to mogę jeszcze polecić elektryków i pana od okien. Z reszty nie do końca byłam zadowolona, więc wolałabym nie polecać. Natomiast ja proszę o polecenie kogoś od gładzi, podłóg i schodów drewnianych oraz układania glazury/terakoty. Dzięki!

Cześć

To dla tego u mnie termin przesunęli na poniedziałek, chociaż od miesiąca już się anonsowałem...

A czy zadowolona jesteś z ekipy i na co zwrócić uwagę jak możesz to podpowiedz bo we wtorek już kończą!

kazjan :D

Witajcie! Jestem nowa na forum w lipcu planujemy rozpoczęcie budowy w Jakubowicach mamy mały problem z ekipą do stanu surowego.Może macie kogoś godnego uwagi kogo z czystym sumieniem bylibyście w stanie mi polecić. Niby mamy jakieś oferty,ale bez polecenia jakoś tak strach.Będę wdzięczna za jakieś namiary dom ma 229 m powierzchni użytkowej z poddaszem.

Pan Stanisław 609294894 cięzki człowiek ale dobry fachowiec, dach Pan Paweł 669195493

Pozdrawiam

Cześć

To dla tego u mnie termin przesunęli na poniedziałek, chociaż od miesiąca już się anonsowałem...

A czy zadowolona jesteś z ekipy i na co zwrócić uwagę jak możesz to podpowiedz bo we wtorek już kończą!

kazjan :D

U mnie odbierał kierownik i twierdzi, że jest ok, więc jestem zadowolona. Oprócz poziomu sprawdzał czy nie ma górek, dopuścił takie, które nie przekraczały max. 2mm.